Dexter & Friends!: A look at season 3


Μερικά λόγια μετά το άλμα για την 3η σεζόν του 'Dexter' που ολοκληρώθηκε προχθές.

Τα deadlines πιέζουν και έτσι κι αλλιώς δε θέλω να επεκταθώ πάρα πολύ πάνω στην 3η σεζόν του αγαπημένου δράματος. Την ξεκίνησα με τις πολύ καλύτερες των προθέσεων και, παρότι είχα υπόψη μου το αρνητικό hype, συνέχισα να απολαμβάνω όσα έβλεπα μέχρι και 2-3 επεισόδια πριν το τέλος ελπίζοντας οτι κάπου θα έστριβε η βάρκα και θα είχαμε α) μια αληθινή ανατροπή ή/και β) μια ουσιαστική εξερεύνηση όσων το show απλώς tease-άρει εδώ και 2 σεζόν. Όμως τίποτα από τα δύο δε συνέβη.

Αντιθέτως η κατάληξη, το season 3 finale, ήταν πιθανότατα το πιο βαρετό επεισόδιο στην τρίχρονη ιστορία της σειράς, επιχειρώντας την ΗΒΟ μέθοδο που θέλει συνήθως τις κεντρικές πλοκές να λύνονται στο προτελευταίο, με το φινάλε να είναι συνήθως ο χαρακτήρας που μένει μόνος με αντιμέτωπο τον εαυτό του. Η διαφορά είναι οτι εν λόγω κορύφωση του 11ου επεισοδίου ήταν επίπονα προβλέψιμη (αν κάποιος δεν είχε προβλέψει το θάνατο του Miguel μέχρι το 4ο βία 5ο επεισόδιο, αποβάλλεται! LOL), ήρθε με απότομη αποκλιμάκωση (ξαφνικά ο Dexter απλά απαγάγει τον Miguel και... τον σκοτώνει. Έτσι. Χωρίς κάποια τελική αντιπαράθεση. Λες και βιάζονταν οι σεναριογράφοι) και το κυριότερο αφήνοντας το τελευταίο επεισόδιο να συρθεί στη γραμμή του τερματισμού χωρίς, για μια ακόμα φορά, να πηγαίνει τον Dexter σε κάποιο ενδιαφέρον νέο σημείο.

Ήδη από πέρσι περιμέναμε να δούμε τον Dex ως ένα νέου είδους τέρας, και η φετινή πρεμιέρα επιβεβαίωση αυτή την κατεύθυνση. Η οποία όμως... δεν ήρθε ποτέ. Ο Dexter δεν κινήθηκε έξω από τα όρια του Κώδικα του Harry-- το μόνο του εξελισσόμενο στοιχείο σε σχέση με τις 2 πρώτες σεζόν είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια των συγγραφέων να τον εξανθρωπίσουν. Μέχρι το τέλος της σεζόν σχεδόν ήθελε να παντρευτεί τι Rita, υπονοήθηκε οτι αισθάνθηκε μάλιστα κάτι. Αν η σειρά, που έχει ανανεωθεί για άλλες 2 σεζόν, εξελιχθεί σε εγχειρίδιο εξανθρωπισμού ενός κοινωνιοπαθούς, θα κάψω τα DVD sets των 2 πρώτων κύκλων που κοσμούν το ράφι μου.

Δεν ήταν όλα άσχημα. Οι περιφερειακές πλοκές για πρώτη φορά δεν ήταν συνταρακτικά αδιάφορες καθώς έδεναν όλες με τον Dexter, ενώ η παρουσία και μόνο του Jimmy Smits κάνει το αποτέλεσμα must-see-TV. Δεν έχω κρύψει στο παρελθόν πόσο πολύ θαυμάζω αυτό τον ηθοποιό, που σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του καταφέρνει και δημιουργεί καθηλωτικές τηλεοπτικές περσόνες τη μία μετά την άλλη, συχνά μάλιστα χωρίς να λαμβάνει την παραμικρή υποστήριξη από το σενάριο.

Αυτή δεν ήταν μια από τις φορές που το σενάριο τον άφηνε ξεκρέμαστο, πάντως: o Miguel ήταν ο #1 λόγος για να παρακολουθήσει κανείς τη σεζόν. Το σκοτάδι μέσα του που σταδιακά αποκαλύπτεται, ο Smits να κοντρολάρει το δύσκολο ρόλο χωρίς να γίνεται ασυνεπής ή να ξεπέφτει στην καρικατούρα ή την υπερβολή, κάθε σκηνή που μοιράζονταν Smits και Hall. Τηλεοπτικός χρυσός. Αλλά σκεφτείτε το λίγο και πείτε μου: τι ήταν ο Miguel αν όχι η Lila με μουστάκι; Σκεφτείτε το λίγο ακόμη περισσότερο: η 3η σεζόν δεν ήταν η 2η, χωρίς το επιπλέον ενδιαφέρον που έδινε πέρσι η παρουσία του Doakes; Και δεν είχαμε πάλι την ακριβώς ίδια κατάληξη; Βήμα. Προς. Βήμα;

Eλπίζω αυτή η σεζόν να μην είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης της σειράς στο εξής. Δεν είναι οτι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εξερεύνησης-- το 'Shield' αν απέδειξε κάτι, είναι οτι ένα δράμα επικεντρωμένο γύρω από έναν κοινωνιοπαθή μπορεί να έχει διάρκεια ζωής και μπορεί να γίνεται καλύτερο με τον καιρό, όσο συνεχίζει να κοιτάζει όλο και πιο εσωτερικά. Όμως το 'Dexter' τείνει να κινηθεί προς μια κατεύθυνση οριακά αστεία με τον Dex ως οικογενειάρχη με σχεδόν-αληθινά αισθήματα αντί του πολύ πιο ενδιαφέροντος ενδεχόμενου του να πει στην αδρερφή του την αλήθεια ή ακόμα του να κινηθεί έξω από τον κώδικα και να αντιμετωπίσει το τέρας μέσα του-- κατεύθυνση που έχασε την ευκαιρία να πάρει η σειρά με το προβλέψιμο και φτηνό περσινό φινάλε.

Και, για όνομα του θεού, μετά τον Rudy στην 1η, την Lila στη 2η και τον Miguel στην 3η, μπορούν επιτέλους οι συγγραφείς να σταματήσουν να στέλνουν προς τη μεριά του Dexter Τέρατα Που Τον Καταλαβαίνουν; Αλήθεια τώρα, έχουμε δει 3 φορές την ίδια σεζόν. Αλήθεια.


Mερικές μικρές ακόμα σημειώσεις:
  • Περιέργως, απόλαυσα τη χημεία της Deb με τον συνάδελφό της. Είχαν αυτή την περίεργη σχέση μίσους-θαυμασμού-συμπάθειας-φλερτ-αντιπάθειας.
  • Αλλά οτιδήποτε άλλο είχε να κάνει με αυτόν... Σοβαρά τώρα, ποιο το νόημα της ύπαρξής του; Και τι ήταν όλο αυτό το sub-plot με την τύπισσα των εσωτερικών υποθέσεων; Τι προχειράτζες είναι αυτές!
  • Ο Skinner δένει τον Dexter σε ένα τραπέζι and all that we got was this lousy t-shirt;! Ένα λεπτό tough-guy talk και μετά ο Dex αποδρά; (To οποίο btw δεν έβγαζε νόημα.) Αυτό ήταν όλο; Τι χαμένη ευκαιρία.
  • Όμως η φάση που τον 'απήγαγε' ο Masuka είχε γέλιο. Όπως και οτιδήποτε είχε να κάνει με τον C.S. Lee γενικώς. Άλλος ένας MVP!
  • Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά φέτος η σειρά έμοιαζε να έχει περισσότερα λογικά κενά από συνήθως. Η τρεχάλα του Dexter μετά το φόνο του George King, το ξήλωμα του δέρματος του Miguel μετά το θάνατό του, το οτι ο King πήγε στο καταφύγιό του αμέσως αφού τον απελευθέρωσε η αστυνομία, όλη η σκηνή που ο Dex παρακολουθεί από το αυτοκίνητό του τη Maria και τον Miguel κατά σειρά να επισκέπτονται το SUV του δεύτερου μέσα στη νύχτα... Χρμφ.
  • Αίμα στο λευκό φόρεμα όμως. Γαμώ visual.
Aυτά για φέτος. Του χρόνου ελπίζω η σειρά να πάρει μερικά ρίσκα παραπάνω και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Κόλημμα μιας σεζόν είναι στραβοπάτημα, αλλά σε δεύτερη σερί θα μιλάμε μάλλον για δημιουργική ξηρασία.

6 σχόλια:

  1. Πίπες επεισοδιο.
    Χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι για τον αδερφό του Miguel στο κατω κάτω. Και η ιστορία με τον γδάρτη ήταν το απόλυτο turn off. Από τον τρόπο που έληξε, καλύτερα να μας αποκάλυπταν πως τα ονειρευόταν όλα ο Dexter. Ναι, για τέτοια ξενέρα μιλάμε.
    Βάλε και την μετριότητα του πρόσφατου How I met your Mother και το αλγεβρικο άθροισμα αυτης της εβδομάδας είναι 0.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έι, το ΗΙΜΥΜ είχε τουλάχιστον 3 γαμάτα αστεία, άρα ξεπερνάει το φινάλε του Dexter!

    Που είχε τον... Dexter. Να... βγάζει το αγκάθι. Από την... πατούσα. Του... αδερφού του Miguel. Χριστέ μου. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα όχι τόσο καλή σεζόν όσο οι πρώτες δυο αλλά γενικά καλή. Επιγραμματικά στην 1η σκοτώνει πολύ, στην 2η η βία έχει αντικατασταθεί με σεξ, στην 3η κάτι λείπει. Ελπίζω στην 4η να ανακάμψει.

    Το αλγεβρικό άθροισμα της βδομάδας πάντως δεν είναι ποτέ 0 όταν υπάρχει το Californication. Το κακό είναι πως πάει και αυτό για φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sumfwnw me arketa apo ta sxolia sou. alla den ine lila me moustaki re! edw exoume tin simantiki diafora oti o dexter paei na ekpaideusei kapoion na parei ti thesi tou, k didaskei ton kwdika tou Harry!

    to megalutero logiko keno: oti o Dexter to skaei apo to skhniko sto finale. diladi oi astunomoi den anebikan kan ston panw orofo? den tha eidan ta profani simadia palis? apla dexontai oti aytoktonise? den tha doun ta apotypwmata tou Dexter se kathe spithami tis apothikis? poly geloia tsapatsoulia gia mia seira me protagwnisti k thema gyrw apo ta forensics!!

    ti den mou arese: o sunadelfos tis Deb... boring! olo ayto me to I/A elpiza oti tha odigouse kapou, oti mporei na itan aytos o skinner... alla mpa

    i Deb.. THEA! apisteyti sto rolo, eixe k gamato iliko fetos na doulepsei...

    oi skepsi mou oso eblepa ti sezon itan oti o Miguel koroideye ton Dexter , k prospathouse na ton kseskepasei, opote dithen ekane oti ine filos tou gia na ton kanei na tou pei ta mustika tou, pou mporei na bre ta ptwmata, k na parei ena confession. meta fusika arxise na skotwnei mazi tou k mou efugan oi upopsies (episis upopsiazomoun oti ta eixe me tin ADA, k ekane psemata oti tin misei gia na pagideusei ton Dex otan tha pigaine na tin skotwsei. poso gamati anatropi tha itan ayti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρατηρώντας τη σειρά έπιανα τον εαυτό μου να αδιαφορεί για το αν θα πιάσουν το δολοφόνο. Με ένοιαζε πιο πολύ αυτό: πώς θα συνταιριάξει ο σύζυγος - φίλος - δολοφόνος Ντέξτερ.
    Οπότε μπορώ να διαφωνήσω λιγάκι με την στάση σου, αν και σίγουρα η σειρά δεν έπιασε με τίποτα το επίπεδεο της πρώτης σεζόν.
    Κατά τ'άλλα:
    1.υποσχόμενος μεν, αδιάφορος στην τελική ο Κουίν. Ελπίζω σε εμβαθυνση του χαρακτήρα του στην επόμενη σεζόν
    2. παραγκωνισμένος ο Μασούκα στο πρώτο μισό, αλλά ξεπληρώθηκε με το πάρτυ στο τέλος. Φέρτε πίσω τον C.S.Lee στο Chuck τώρα!
    3. Μου λείπει η bitch LaGuerta της πρώτης σεζόν.
    4.πειστικότατος ο Σμιτς
    Αυτά για την πιο ατμοσφαιρική σειρά των τελευταίων ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειωσα τη εζόν πριν από λίγο.

    Πάνω κάτω συμφωνώ με τους περισσότερους για τα αρνητικά, ήταν πάντως γενικά enjoyable.

    Ένα ακόμα ερώτημα για τον Miguel...
    Όταν έμαθε ότι ο Dexter σκότωνε από πριν, όταν είδε τις μεθόδους του,δεν πήγε το μυαλό του ότι αυτός ήταν ο Bay Harbor Butcher και όχι ο Doakes?
    Στο ίδιο τμήμα δούλευαν...What are the chances να ήταν δύο serial killers εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή