2005 Review: Essential DVD Releases

Aκολουθεί εν συντομία μια λίστα με τις καλύτερες κυκλοφορίες dvd του 2005. Για λόγους ποιότητας εκδόσεων, τιμής (στο 95% των περιπτώσεων) αλλά και αυθεντικότητας υλικού, η λίστα αφορά αποκλειστικά Region 1 κυκλοφορίες. Η κατάταξη έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ποιότητα των επεισοδίων, όσο και το extra υλικό της κάθε έκδοσης. Επίσης, συμπεριέλαβα μόνο ένα release ανά σειρά για να χωρέσουν περισσότερες από 3-4. :P

Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις που δεν κατάφερα να χωρέσω στη δεκάδα:
  • Arrested Development (Season 2), Deadwood (Season 1), Entourage (Season 1): Εξαιρετικό περιεχόμενο, φτωχότατο επιπλέον υλικό.
  • Six Feet Under (Season 4), FRIENDS (The One With All Ten Seasons), Nip/Tuck (Season 2): Άνισες συλλογές επεισοδίων, με εμφανείς διαφορές ποιότητας ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο μισό τους.
  • Felicity (Season 4), The O.C. (Season 2), Wonderfalls (Complete Series): Τίποτα, απλά δε χώρεσαν. Still, εξαιρετική ισορροπία κυρίως και επιπλέον υλικού.
-. Veronica Mars (Season 1)
Αυτή η εξοργιστική έκδοση δεν δικαιούτο θέση στη δεκάδα, αλλά τα ίδια τα επεισόδια δε θα μπορούσαν να μην
αναφερθούν. Σε ένα setάκι 6 δίσκων βρίσκεται το απόλυτο νεο-νουάρ που βλέπεται σαν ένα εξαιρετικό νεανικό μυθιστόρημα στο οποίο κάθε κεφάλαιο μας φέρνει πιο κοντά στη λύση του αινίγματος. Από τις καλύτερες σειρές της περσινής σεζόν, αδικείται σφόδρα από τη φτωχή της έκδοση. Προφίλ χαρακτήρων, mystery overview, cool guests spotlight, commentaries είναι ελάχιστα μόνο από τα extras για τα οποία προσφερόταν αυτή η σεζόν. Αντ'αυτών έχουμε μόνο κάτι λίγες κομμένες σκηνές και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Better luck next time, Warner.

TOP TEN:

10. Alias (Season 4)
Σε μια πρ
οβολή ενός τριημέρου θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο τη σεζόν που επέστρεψε στην κατασκοπική σειρά τη δόξα της, αφού θα προσπεράσετε στα γρήγορα κάποια λιγότερο σημαντικά επεισόδια του α' μισού. Το συνοδευτικό υλικό είναι όπως πάντα πλούσιο, με commentaries από πρόσωπα-κλειδιά του staff και με σταθερά τα αστειότερα bloopers που έχει οποιαδήποτε σειρά.

9. Battlestar Galactica (Season 1)
Περιέχει το miniseries-
πιλότο και ολόκληρη την αριστουργηματική πρώτη σεζόν αυτού του ριζικού re-imagining της γνωστής SF σειράς. Ο σχηματισμός μιας κοινωνίας εκ του μηδενός, ο επαναπροσδιορισμός της ηθικής, η αναζήτηση του θεού μέσα από τα 13 επεισόδια του πρώτου κύκλου, παρέα με ατελείωτα commentaries και συνοδευτικά featurettes.
Κυκλοφόρησε επίσης--
Season 2.0: Tα πρώτα 10 επεισόδια της δεύτερης σεζόν, όπου τα
δεδομένα της σειράς αλλάζουν ολοκληρωτικά 2 φορές.

8. The Sopranos (Season 5)
Ενώ το FBI έχει διεισδύσει πολύ βαθιά στο περιβάλλον του Tony, το πρώτο κύμα καταδικασμένων
μαφιόζων αποφυλακίζεται, και όλοι τους θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα. Η κορυφαία σεζόν της σπουδαίας σειράς, διαθέτει ανεπανάληπτες ερμηνείες από το μεγαλύτερο μέρος του καστ, και φυσικά έχει και έναν πάντα φοβερό Steve Buscemi σε βασικό ρόλο. Το πακέτο δεν είναι όσο εντυπωσιακό είναι το κυρίως πιάτο, αλλά τα commentaries δεν τα τασιγγουνεύεται, είτε πρόκειται για μέλη-κλειδιά του καστ, είτε για τους σκηνοθέτες, με προεξέχοντα τον Mike Figgis.

7. Gilmore Girls (Season 5)
Στην κορυφαία σεζόν της λατρεμένης σειράς δε θα βρείτε ούτε
ένα επεισόδιο χαμηλότερης απόδοσης, ενώ επιπλέον διαθέτει μια εντυπωσιακά σφαιρική ματιά και στήνει τις κάρτες για την τεράστια αλλαγή σκηνικού της 6ης σεζόν. Όσο πλησιάζει το φινάλε τα δισκάκια θα τα ξεπετάτε σα φυστίκια. Επιπλέον απόλαυση αποτελεί το πρώτο ever commentary του ζεύγους Palladino, που όμως έρχεται παρέα με ένα ως συνήθως μίζερο συμπλήρωμα λιγοστών extas.
Κυκλοφόρησαν επίσης--

Season 3: Όπο
υ η Rory διαλέγει ανάμεσα στους δύο boyfriends και βγάζει τον αποχαιρετιστήριο λόγο στην Αποφοίτηση, στην πιο πυκνή από τις 4 πρώτες σεζόν.
Season 4: Όπου η Rory πάει στο πανεπιστήμιο και η Lorelai (ξαν
α)βρίσκει τον έρωτα, στην πιο άνιση σεζόν της σειράς, αλλά και αυτής με το πιο φρενήρες σερί των επεισοδίων, στο β' μισό της σεζόν.

6. Sex and the City
Ολόκληρη η σειρά που, όντας η πρώτη του μαζική επιτυχία, έστησε στην ουσία το δίκτυο ΗΒΟ, ενώ έγινε σταθμός για ένα ολόκληρο είδος. Τα voice over της Carrie Bradshaw, η on and off σχέση της με τον Mr. Big, οι περιφερειακοί χαρακτήρες που από τότε συνοδεύουν απαραιτήτως κάθε
chick flick που σέβεται τον εαυτό του, οι φαρμακερές ατάκες και ό,τι προβληματισμός θα μπορούσε ποτέ να απασχολήσει τις 30-something singles, όλα σε μια πολυτελή θήκη με ένα σκασμό extras που φυσικά θεωρείται essential για κάθε συλλογή.

5. The West Wing (Season 4)
O Sorkin έφυγε στο τέλος αυτής της σεζόν αφ
ήνοντας πίσω του συντρίμμια. Έχοντας δώσει αποφασιστικά διαφορετική φωνή σε κάθε χαρακτήρα, και μια πολιτική πιο φιλελεύθερη από όσο μπορούσε να αντέξει το σύστημα που είχε αναδείξει τη σειρά του, σπρώχτηκε σε αποχώρηση, αλλά όχι πριν μας δώσει ένα cliffhanger που άφηνε τους πάντες και τα πάντα να κρέμονται από μια κλωστή. Σε συνοδεία μπόλικων extras, με σημαντικότερα όλων φυσικά τα commentaries του ίδιου του Sorkin, αυτή η πιο though-provoking από όλες τις σεζόν της σπουδαίας σειράς έχει εξέχουσα θέση στο Ράφι.
Κυκλοφόρησε επίσης--
Season 5: Όπου η σειρά πιάνει δημιουργικό πάτο με το νέο team να προσπαθεί ανεπιτυχώς να μιμηθεί το μοναδικό στυλ του Sorkin. Περιττό από κάθε συλλογή.

4. The Shield (Season 4)
Η Glenn
Close ανεβάζει τη σειρά ακόμα ένα σκαλάκι πιο ψηλά, ο big bad Anthony Anderson ακολουθεί από πολύ κοντά, σε μια σεζόν όπου οι εσωτερικές μάχες μπήκαν στο προσκήνιο εντονότερα από κάθε άλλη φορά. Πολύπλοκη και καθηλωτική, σου κάθεται στο στομάχι και προετοιμάζει τη σειρά για ένα φινάλε αυθεντική τραγωδία. Το επίπεδο του συνοδευτικού υλικού είναι όπως πάντα υψηλότατο, με ένα σκασμό commentaries από τους πάντες (και εννοώ από τους ΠΑΝΤΕΣ), ατελείωτες κομμένες σκηνές και το παραδοσιακό documentary που καλύπτει οτιδήποτε θα ήθελε κανείς να γνωρίζει για τη γέννεση αυτής της σεζόν.
Κυκλοφόρησε επίσης--
Season 3: Όπου η Strike Team αυτοκαταστρέφεται, σε μια ειρωνική αίσθηση απόδοσης δικαιοσύνης, και με ένα φινάλε που με κάνει να τρέμω όποτε το θυμάμαι.

3. Lost (Season 1)
To απόλυτο αριστούργημα της περσινής σεζόν. Εσωτερι
κή αναζήτηση της ψυχή, συγχώρεση, δεύτερη ευκαιρία, κρυφές επιθυμίες. Οι εκπρόσωποι κάθε φύλου, φυλής και τάξης του ανθρωπίνου γένους μεταφέρονται σε ένα νησί-purgatory και εκεί δικάζονται για τα λάθη τους. Μικρά ή μεγάλα, όλα μετράνε. Ιδιοφυές σε σύλληψη, συγκλονιστικό σε εξέλιξη. Το dvd είναι θρυλικό, με ένα επιπλέον δισκάκι αποκλειστικά γεμισμένο με υλικό που καλύπτει κάθε βήμα της διαδικασίας δημιουργίας της σειράς, από τη σύλληψη μέχρι την πρόωθηση.

2. Angel (Season 5)
Το απόλυτο κλείσιμο του Buffyverse, του πιο ονειρικού ταξιδιού του fantasy που έχω ζήσει ποτέ. Πολιτική, υποχώρηση της προσωπικής ηθικής έναντι του γενικότερου καλού, ο χορός με διάβολο, η αληθινή θυσία, ο ηρωισμός, λίγα μόνο από τα θέματα που πιάνει και ξεκοκκαλίζει α
υτή η εδώ η κορυφαία σεζόν της καριέρας του Joss Whedon. Χαρακτήρες, διάλογοι, θεματικές, πλοκές, όλα είναι στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας. Το set είναι πλήρες με φοβερά commentaries σε όλα τα σημαντικά επεισόδια, και με κατατοπιστικά, αν και κάπως σύντομα, featurettes για κάθε σημείο της σεζόν που σηκώνει ανάλυση.

1. Buffy the Vampire Slayer
Τι να πει κανείς, πώς να συνοψίσει αυτή τη σειρά σε λίγες γραμμές? Δεν το κάνει, δεν έχει νόημα. Η κορυφαία σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης, οι 7 σεζόν μετά τις οποίες ένα ολόκληρο medium βγήκε αλλαγμένο προς το καλύτερο, διατίθενται σε ένα υπέροχο κουτί παρέα με ένα 40ο δισκάκι που περιέχει φρέσκο extra υλικό. Από την αρχή ως το τέλος, οι περιπέτειες μιας παρέας εφήβων προς την απότομη ενηλικίωσή τους, και επεισόδιο με επεισόδιο όλη τους η πορεία μέσα από παραβολές για την εφηβεία, συμβιβασμούς, φιλίες και έρωτες, απώλειες και επανενώσεις. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων που μιλάνε μια δική τους, νέα και πανέξυπνη γλώσσα, αντιμέτωποι με multilayered κακούς τους οποίους σχεδόν λυπόσουν να τους βλέπεις να φεύγουν. Σε 50 χρόνια από σήμερα, η Buffy θα είναι ένα από τα 10 πράγματα που θα έχει αφήσει στην Ιστορία η δεκαετία του 90. Εν ολίγοις, το απόλυτο essential item για οποιαδήποτε συλλογή dvd. Καταναλώστε.


Up Next: Final Word (Best Of Everything)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου