Don't stop believing


Μέσα στο επόμενο διήμερο έρχονται στο τέλος τους δύο από τις σειρές που σημάδεψαν περισσότερο την περασμένη δεκαετία. Οι διαδρομές τους ως εδώ ήταν διαμετρικά αντίθετες βέβαια. Για το Lost η προσμονή έχει χτυπήσει κόκκινο, τα Emmy κάνουν ειδικές συσκέψεις για να είναι το φινάλε eligible για βραβείο, δημιουργούνται features σαν
αυτό εδώ (όλοι οι χαρακτήρες ever, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι ακούγεται), γράφονται αναλύσεις σαν αυτήν εδώ (όπου οι New York Times προφανώς αγνοούν τα αμέτρητα blogs που εδώ και χρόνια προσφέρουν κριτική ανάλυση στο Lost και δεν αναπαράγουν απλά θεωρίες) και γενικά κανείς δεν ασχολείται με τίποτα άλλο.

Από την άλλη το 24 μοιάζουν να το έχουν ξεχάσει οι πάντες, αποδεικνύοντας πως όντως είχε έρθει η ώρα να φύγει. Αντίστοιχα κι εγώ, επειδή την τρέχουσα σεζόν παρά τις αρχικές μου προσδοκίες τη βαρέθηκα γρήγορα και δεν την παρακολούθησα, δεν θα γράψω τίποτα τώρα στο blog για το series finale, και θα περιμένω να βρω λίγο χρόνο από Ιούνιο για να δω όλη την τελευταία σεζόν, κρίμα είναι να έχω δει όλες τις σεζόν πλην της τελευταίας.

Με αφορμή το κλείσιμο μέσα στο ίδιο διήμερο, δύο τόσο δημοφιλών σειρών, σκεφτόμουν αυτές τις μέρες μερικά από τα αγαπημένα μου και τα όχι τόσο αγαπημένα μου τηλεοπτικά φινάλε, αυτά που συζητιούνται δεκαετίες μετά, αυτά που είναι καταδικασμένα να συζητιούνται δεκαετίες μετά, αυτά που προέκυψαν εξ ανάγκης, αυτά που προέκυψαν χάρη στην αγάπη των δημιουργών που πολλές φορές γύρισαν επεισόδια εκτός σειράς, πρόσθεσαν αφηγήσεις,
γύρισαν ταινίες προκειμένου να δώσουν τέλος στις ιστορίες τους. Ας το κουβεντιάσουμε μετά το άλμα. (Το post δεν έχει spoilers για καμία σειρά.)

⇝Τα καλύτερα.
Μεταξύ της θάλασσας κλάματος από το τελευταίο 5λεπτο του Six Feet Under και του επικού κλεισίματος του Angel βρίσκεται το ιδανικό μου φινάλε. Και τα δύο έχουν βέβαια τους επικριτές τους, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ περίπτωση φινάλε χωρίς επικριτές-
OH WAIT. To Shield είναι ίσως η μοναδική σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης (μαζί με το MASH, ενδεχομένως) που οι απόψεις για το φινάλε ήταν, απ'όσο μπορώ να γνωρίζω, απολύτως και 100% υμνητικές. Απολύτως δίκαιο και λογικό για την πιο συνεπή σειρά που έχει υπάρξει.

⇝Τα πιο κλασικά.
MASH, Newhart, St. Elsewhere, The Prisoner. Τα δύο πρώτα σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τα λατρεύει, τα άλλα δύο είναι περισσότερο infamous παρά θρυλικά. Αλλά όπως κι αν το δεις είναι τα πιο διάσημα και πιο πολυ-referenced στην ιστορία της TV, και πολύ σύντομα θα έχουν παρέα:

⇝Το πιο πολυσυζητημένο.
Ο David Chase έκλεισε τους Sopranos με ένα φινάλε που είναι καταδικασμένο να αποτελεί
αντικείμενο διαφωνιών στην αιωνιότητα. Η γνώμη μου είναι καταγεγραμμένη- το θεωρώ ιδιοφυές.

⇝Το πιο πολυσυζητημένο... σε αυτό το blog.
To Battlestar Galactica έκλεισε με τόσο λάθος τρόπο που μπορεί κιόλας να μείωσε αναδρομικά την αγάπη μου για τη σειρά στο σύνολό της. Αλλά πολύς κόσμος το λατρεύει.

⇝Το πιο παρεξηγημένο.
Επιμένω πως όσοι εξοργίστηκαν με το φινάλε του Seinfeld δεν είχαν καταλάβει τι σειρά παρακολουθούσαν για 9 χρόνια. Και 9 χρόνια είναι πολλά, διάολε.

⇝Τα πιο εξοργιστικά.
Το X-Files και το Twin Peaks μου κόστισαν από μία οθόνη το καθένα. Στο πέρασμα του χρόνου το δεύτερο το εκτιμώ σε ένα καλλιτεχνικό επίπεδο όμως, το πρώτο παραμένει λάθος.

⇝Τα μη-φινάλε.
Το τέλος της 5ης σεζόν Buffy και το τέλος της 1ης σεζόν Dollhouse γράφτηκαν και τα δύο με τη λογική πως οι σειρές είχαν κοπεί, και ήταν τα ιδανικά series finale. Αν οι σειρές είχαν όντως κοπεί εκεί, το 'Gift' και το 'Epitaph One' θα βρίσκονταν στην πρώτη κατηγορία, μαζί με το Shield. Και οι δύο όμως συνέχισαν για 2 και 1 σεζόν αντίστοιχα, και είμαστε και στις δύο περιπτώσεις τυχεροί (για τη μεν Buffy δε θα είχαμε ποτέ το μιούζικαλ, καταρχάς, για το δε Dollhouse επειδή η 2η σεζόν ήταν καλύτερη από την 1η), αλλά το γεγονός παραμένει πως τα 'αληθινά' φινάλε που προέκυψαν ήταν χειρότερα των 'ψεύτικων'.

⇝Τα πιο συντηρητικά.
Τα κλεισίματα δύο εκ των δημοφιλέστερων και επιδραστικότερων half-hours στην ιστορία της τηλεόρασης, Friends και Sex & the City, θα μπορούσε να στα έχει γράψει ο δίχρονος ανιψιός μου περίπου 3-4 χρόνια πριν το τέλος της κάθε σειράς.

⇝Το πιο αληθινό.
Οι Judd Apatow και Paul Feig γύρισαν τα επεισόδια του Freaks and Geeks εκτός σειράς ώστε να είναι σίγουροι πως αν κοβόντουσαν, θα είχαν προλάβει να ετοιμάσουν το φινάλε τους. Και καλά που το έκαναν αυτό, γιατί το 'Discos & Dragons' είναι μια από τις πιο ειλικρινείς, θαρραλέες και αληθινές ώρες που έχουν φτιαχτεί ποτέ για την τηλεόραση. Όλη η αλήθεια του να είσαι έφηβος, σε 45 λεπτά. Αριστούργημα.

⇝Το πιο τρελό.
Το Arrested Development κλείνει με το 'Development Arrested' το οποίο γυρνάει σε εσωτερικές αναφορές πίσω στον πιλότο ενώ την ίδια στιγμή σατιρίζει οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στην τηλεόραση. Βόμβα από βιτριόλι.

⇝Το κατά λάθος.
Ο David Milch δεν είχε ιδέα ότι η 3η σεζόν του Deadwood θα ήταν η τελευταία όταν την γύριζε, όμως έστω και συμπτωματικά το τελευταίο πλάνο του 'Tell Him Something Pretty' είναι ο ιδανικός αποχαιρετισμός μας από αυτή τη σειρά.

⇝Το εκ των υστέρων.
Ο Bryan Fuller πήγε και πρόσθεσε 90'' closure αφήγησης στο τέλος του Pushing Daisies όταν κόπηκε η σειρά, και είναι πραγματικά τα πιο υπέροχα 90'' που έχουν υπάρξει.

⇝Το Big Damn Movie.
Γιατί όταν σε διώχνει η μικρή οθόνη, τελειώνεις την ιστορία σου στη μεγάλη. Πριν σε πάρει χαμπάρι και σε διώξει κι αυτή. (Φυσικά ο λόγος για το Firefly που κόπηκε και ολοκληρώθηκε με την ταινία Serenity.)

⇝Τα εγκαταλειμμένα.
Gilmore Girls και West Wing ολοκληρώθηκαν στα χέρια θετών γονέων που έγραψαν τα τελευταία (άκρως συγκινητικά, δε λέω) επεισόδια περισσότερο ως φόρο τιμής στην ικανότητα και στις δημιουργίες των αληθινών γονιών, παρά ως ουσιώδες κλείσιμο που συνεισφέρει κάτι στην ιστορία.

⇝Το διπλό.
Το WB μείωσε την παραγγελία επεισοδίων για την τελευταία σεζόν του κολεγιακού δράματος Felicity του JJ Abrams, οπότε εκείνος αντίστοιχα μάζεψε γρηγορότερα την ιστορία του, λήγοντάς την -κάπως βιαστικά και άχαρα- στο 4x17. Έλα όμως που το δίκτυο άλλαξε γνώμη και του έδωσε τα επεισόδια πίσω, αφήνοντάς τον με μια ιστορία που είχε ολοκληρωθεί και 5 επεισόδια που δεν είχε τι να τα κάνει. Η λύση; Η Felicity ταξιδεύει πίσω στο χρόνο (!) και ζει για 5 επεισόδια μια εναλλακτική ζωή. Και η κολεγιακή της ιστορία της ξανατελειώνει για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση τηλεοπτικό μήνα.


Ποια ξέχασα, και με ποια διαφωνείτε; Και σε ποια από τις κατηγορίες θα βρεθούν τα δύο επερχόμενα series finale των Lost και 24; (Αν και του 24 το βλέπουμε ήδη να πηγαίνει προς Big Damn Movie μεριά, έστω υπό διαφορετικές συνθήκες από του Firefly.) Βαράτε στα σχόλια, αφού πρώτα υπενθυμίσω:

*Για το 24 δε θα κάνω post, όποιος θέλει να μοιραστεί κάποια γνώμη ή εντύπωση (χωρίς spoiler please!) μπορεί να αφήσει εδώ κάτι, και
*Για το Lost θα ανέβει post νωρίς-νωρίς το πρωί της Δευτέρας, φυσικά άδειο από κείμενο επειδή εγώ θα το δω απόγευμα προς βράδυ και θα προλάβω να γράψω αργά τη Δευτέρα ή νωρίς την Τρίτη. Όπως και νά'χει, όποιος θέλει σχολιάζει κι εγώ θα περάσω το κείμενο αργότερα.


.

51 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι καταλαβαίνω τι σε χάλασε στο τέλος του BSG.. Εμενά ίσα ίσα που με τρέλανε παρόλο που δεν του άρμοζε τόσο..

    Για Not Fade Away ούτε λόγος; Μόνο screenshot;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω σε ολα απολυτα αλλα θα τα ξαναγραψω γιατι μιλαμε για υπερλατρεμενες σειρες..

    - Σιξ φιτ: Το χω δει δεκα φορες και δεκα φορες εκλαψα. Και ειναι λυτρωτικο φιναλε, διαολε..

    - Εητζελ: Υπεροχη σειρα, η καλυτερη σεζον της, το ιδανικο φιναλε. Οτι πρεσβευε η σειρα σε 45 λεπτα.

    - Το Γκαλακτικα το αγαπησα απο την αρχη και με συγντροφευσε για 4 σεζον με τον καλυτερο τροπο. Το φιναλε του δε του αξιζε και κλεβει λιγο απο την δοξα της σειρας αλλα τι να κανουμε. Μπορουσαν και καλυτερα αλλα δεν μπορουν 45 λεπτα να μου κοψουν τον ερωτα.

    - Μπαφυ: Αν τελειωνε στην 5η το φιναλε θα εμενε στην ιστορια. Της 7ης δεν ειναι κακο δεν ειναι καλο, δεν ειναι ισαξιο της σειρας αλλα αν μη τι αλλο κρινει ομορφα μια απο τις καλυτερες σειρες της τηλεορασης.

    - Ντολχαουζ: Το 1.13 μπορει να διδασκεται ανετα σε σχολες σεναριου. Το φιναλε 2ης δεν ειναι τοσο καλο και θλιβομαι που το μονο που θυμαμαι απο αυτο ειναι το ξεσπασμα της γενικα αταλαντης Ντουσκου. Μαστερ, μπορουσατε και καλυτερα..

    - Φαιρφλαυ: Δεν εχει φιναλε μια απο τις πιο υπεργαματες σειρες και η ταινια μαζευει τα ασυμαζευτα. Η ιστορια τελειωνει σαφως αλλα αυτο που θυμαμαι ειναι ποσο πολυ θυμωσα που δεν ειδαμε ολο αυτο το επος στις οθονες μας και το ειδαμε περιληπτικα σε μια ταινια.

    - Στα φιλαρακια εκλαιγα αλλα οντως δεν ηταν οτι θα μπορουσαν αν εχουν ως φιναλε. Του σεξ εντ δε σιτυ ηταν εξοργιστικο. Μια εξυπνη σειρα πανω στις ανεξαρτητες γυναικες να μας αφηνει την Καρυ να φερεται σαν γυναικουλα αλλων εποχων. Ωραιο επεισοδιο, τραγικη καταληξη της σκιαγραφησης των χαρακτηρων.

    - Το γκιλμορ ειναι ισως το πιο εξυπνο σεναριο που χω διαβασει. Η τελευταια σεζον δεν ειναι οτι καλυτερο γιατι δεν ειναι Παλαντινο. Ωστοσο, οι θετοι γονεις τιμησαν το λατρεμενο εργο και το φιναλε με επνιξε στα δακρυα. Οχι τοσο για το επεισοδιο οσο γιατι τελειωσα μια σειρα που θα θυμαμαι για παντα..

    Το 24 και το λοστ επιφυλασομαι να τα σχολιασω μολις τα δω γιατι δε θελω να το παιζω κακοβουλη Κασσανδρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Paulie, το έβαλα πρώτο-πρώτο το Angel, στα καλύτερα μαζί με SFU και Shield!

    sirina, στο Gilmore είχα πνιγεί στο κλάμα. Εκεί που μάζεψαν όλο το Stars Hollow και αποχαιρετούσαν τη Rory και ο Richard έλεγε στην Lorelai ότι πρέπει να είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για να έχει προκαλέσει όλα αυτά κτλ κτλ, δεν το συζητώ, δεν γίνεται να μην κλάψεις, γι'αυτό είναι φτιαγμένο! Απλά δεν πήγε κάπου τους χαρακτήρες, θα περιμένω για πάντα να μάθω τι είχε στο μυαλό της η Amy, έστω κι αν το πει σε μια συνέντευξη σε 17 χρόνια από τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Duh! Οκ τότε κανένα πρόβλημα..:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. "Από την άλλη το 24 μοιάζουν να το έχουν ξεχάσει οι πάντες, αποδεικνύοντας πως όντως είχε έρθει η ώρα να φύγει."

    Κι όμως κάνεις λάθος! :p Σίγουρα δεν είναι αυτό που ήταν μέχρι το 2006-2007 (μέχρι και την 5η σεζόν με άλλα λόγια), αλλά ακόμα έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Στην 8η σεζόν, το 24 είναι το 3ο πιο επικερδές τηλεοπτικό πρόγραμμα της χρονιάς σύμφωνα με το Forbes... Η τηλεθέαση μπορεί να έχει πέσει στα 8-9 εκατομμύρια, αλλά ακόμα και πιο νέες σειρές δεν κάνουν τέτοια νούμερα (το φινάλε του Fringe είχε μόλις 5,7). Τέλος, στην ερώτηση-δημοψήφισμα του People's Choise "Which one of these series finales you are most excited about watching?", βγήκε πρώτο το 24...

    2. "Αντίστοιχα κι εγώ, επειδή την τρέχουσα σεζόν παρά τις αρχικές μου προσδοκίες τη βαρέθηκα γρήγορα και δεν την παρακολούθησα"

    Κακώς την παράτησες κατά τη γνώμη μου. Συμφωνώ πως στο πρώτο μισό έκανε κοιλιά, αλλά το 2ο μισό όπως λέει και το IFMagazine: "we’ve had a somewhat rocky beginning that’s transformed into one of the best second halves of the series to date"... Ειδικά απ΄το 13-14 επεισόδιο και μετά… η 8η σεζόν γαμ... και δέρνει!!! Σίγουρα μου αρέσει περισσότερο απ΄την 6η του LOST (ειλικρινά είμαι μεγάλος fan και του LOST).

    3. Ήδη έχουν δημοσιευθεί δύο "κριτικές" για το φινάλε του 24:

    Α. NYDailyNews
    Β. IFMagazine

    (ο μοναδικός λόγος που δεν έβαλα τις κανονικές διευθύνσεις είναι ότι στις αναρτήσεις μου αφαίρεσα όλα τα spoilers)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχάς ευχαριστώ για τις -εμπεριστατωμένες- πληροφορίες, πολύ informative σχόλιο. (Και φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα να link-άρεις στο blog σου!) Αυτό που εγώ εννοούσα περισσότερο, είναι ότι το 24 έχει χάσει πάρα πολύ μεγάλο μέρος της cultural relevance του, κάτι το οποίο δε μετράται με αριθμούς, αλλά προκύπτει από μια αόριστη αίσθηση του zeitgeist. Δε λέω ότι είναι κάτι ασήμαντο, απλώς ότι είναι στη σκιά του Lost αυτή τη στιγμή με το οποίο ασχολούνται οι πάντες. (Το οποίο είναι με τη σειρά του ανεξάρτητο της ποιότητας, κι εγώ δηλαδή έχω πολλά προβλήματα με την 6η σεζόν.)

    Ευχάριστο αυτό που μου λες για την 8η σεζόν του 24. Έτσι κι αλλιώς θα την έβλεπα, αλλά χαίρομαι αν όντως είναι και καλή. Αξίζει να κλείσει με καλά επεισόδια η σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρακαλώ... (χαίρομαι που δεν έχεις πρόβλημα να link-άρω στο blog μου, αλλά γενικά αποφεύγω να το κάνω αν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος). Όπως είπα και στο πρώτο σχόλιό μου, το 24 δεν είναι αυτό που ήταν μέχρι και την 5η σεζόν (η καλύτερη κατά τη γνώμη μου) και σίγουρα δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το LOST, αλλά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση το ότι "το έχουν ξεχάσει οι πάντες"... Πρέπει να δεις τι στεναχώρια και τι πένθος έχει πέσει σε διάφορα forums και στο twitter από fans της σειράς... :p Οι περισσότεροι θέλαμε μια 9η τελευταία σεζόν! Με το cultural relevance εννοούσες κάτι σαν κι αυτό; (στις 5 πρώτες παραγράφους δεν έχει spoilers)

    Είναι καθαρά υποκειμενικό το αν θα σου αρέσει... Έτσι κι αλλιώς το 24 δεν είχε να κάνει ποτέ με ρεαλισμό (για μένα ποτέ δεν ήταν αυτό το ζητούμενο)... Σίγουρα υπάρχουν πολλές ευκολίες (όπως πάντα)... αλλά βοηθούν στο να προχωρήσει πιο γρήγορα η πλοκή... και στην τελική ο Jack είναι πιο Bauer από ποτέ!!! Έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο... Iron Jack - The Bauerminator (όταν δεις το 22ο επεισόδιο θα καταλάβεις-πόσο γαμάτη σκηνή!!!) !!! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. *το πιο γλυκό (ή γλυκόπικρο ίσως?) Ugly Betty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το top 3 μου είναι άκριβως ίδιο με το δίκο σου. Shield, SFU και Angel ήταν απόλυτη τελειότητα.

    To Χ-Files πόναω και μόνο που το θυμάμαι ίσως το πιο εξοργίστικο και uneventful φινάλε όλων των επόχων. Παρομοίως και το BSG που σκέφτομενος αριστουργηματικές στιγμές του όπως το σέρι επεισόδιων στην αρχή της 3ης σεζόν απλά δν δέχομαι ότι έφτασε σε "αυτό το φινάλε". Στην κατηγορία εξοργίστικο θα έβαζα και το That 70s SHOW αν και αυτό είχε γίνει εξοργιστικό πολύ πριν το series finale.

    Στα συντηρήτικα μαζί με FRIENDS kai Sex and the City για μένα κολλάει και το O.C. το οποίο είχε ένα ιδανικό πανγλυκο χαμηλόφωνο φινάλε στο προτελευταίο επεισόδιο και το φινάλε ήρθε σαν τέλος ταίνιας της Βουγιουκλάκη με όλους να παντρεύονται, να γεννάνε τον Ράιαν να βλέπει τον εαυτό του στο νεαρό παιδάκι και τόνους αχρείαστης και ενοχλήτικης cheeζιας που θα μπορούσε να γράψει κ ο τελευταίος σεναριογράφος ελληνικού σίριαλ μήπως και καμία γιαγια ανύσηχουσε αν έζησαν όοοοολοι καλά και εμείς καλύτερα. Λίγο ambiguity δν έβλαψε ποτέ κανένα.

    Στα πιο αγαπημένα θα έβαζα και το My Finale του Scrubs που απλά κλείνει με τον ιδανικό τρόπο και στον ιδανικό τόνο αφήνοντας σε με ένα ηλίθιο χαμόγελο ευτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τωρα που ειδα το ποστ του Τζοελ θυμηθηκα οτι δεν εβαλα τα λατρεμενα σηλντ και σκραμπς.

    Το σηλντ ολοκληρωσε ενα απιστευτο σερι επεισοδιων μιας σεζον καταπελτη. Γενικα η σειρα δε με απογοητευσε ποτε και το φιναλε ειναι απο τα λιγα που τιμησαν την σειρα και σταθηκαν στο υψος της.

    Το σκραμπς ηταν πολυ συγκινητικο και γλυκο ενω το αβασταχτα cheesy φιναλε του O.C αγγιξε την ευαισθητη ψυχη μου. Μετα το εκτρωμα της 3ης σεζον η 4η ηταν μια χαρωπη οαση και το φιναλε δε με χαλασε.

    Επισης ξεχασα τα φιναλε Βερονικας και wire. Της Βερονικας δεν ειναι φιναλε αλλα μπορω να το δεχτω παροτι η φαν μεσα μου αλλα ηθελε για την λατρεμενη σειρα. Το wire απλα με κομματιασε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εμένα μου άρεσε το cheesy φινάλε του OC! Δε θα το μέτραγα ποτέ βέβαια μέσα στα σημαντικά φινάλε, γι'αυτό και απουσιάζει από εδώ.

    Scrubs και Ugly Betty δεν έχω δει πώς τελειώνουν, δυστυχώς. Scrubs ίσως σε κάποια φάση να δω την περσινή σεζόν, έτσι, for old times' sake.

    H Veronica κι εμένα μου άρεσε, έχεις δίκιο, νομίζω της άξιζε θέση δίπλα εκεί με το Deadwood- εξίσου κατά λάθος αλλά εξίσου σωστό ήταν.

    Wire φυσικά πολύ καλό, απλά δεν μου έδωσε κάτι ξεχωριστό που να το έχω ως σημείο αναφοράς, χρόνια μετά. Ήταν για μένα απλά ένα Πολύ Καλό Φινάλε. (Και η λύτρωση του Bubbles που ξαφνικά τον λέγανε όλοι με το κανονικό του όνομα μου έκανε λίγο υπερβολικά τηλεορασένιο resolution, ειδικά δεδομένης της υπόλοιπης σειράς.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. don't stop believing - ωραίος τίτλος για το πόστ ;)


    btw το ξέρετε οτι
    ***********SOPRANOS SPOILER ALERT***********

    υπάρχει ολόκληρο μπλογκ που εξηγεί γιατί στο φινάλε ο τονυ δολοφονείται με βασικό επιχείρημα οτι τα μισά πλάνα της τελευταίας σκηνής είναι point-of-view. δεν έχω το λινκ πρόχειρο αλλά φαντάζομαι βρίσκεται εύκολα.
    **********************************

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Battlestar Galactica
    Η αλήθεια είναι ότι το φινάλε του με παίδεψε πολύ. Την πρώτη φορά που το είδα ήμουν σε έκσταση η οποία διήρκεσε μερικές ώρες. Μετά μου πέρασε και άρχισα να το σκέφτομαι και όσο περισσότερο το σκεφτόμουν τόσο περισσότερο το αντιπαθούσα. Χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες (!!!!!) για να συμφιλιωθώ μαζί του και μετά από ένα χρόνο είμαι πια βέβαιος: Δεν θα μπορούσε να έχει πιο όμορφο, πιο ταιριαστό και πιο απαισιόδοξο φινάλε. Ένα φινάλε που σε κάνει να το σκέφτεσαι για μήνες δεν μπορεί παρά να είναι όχι απλά επιτυχημένο αλλά η επιτομή των επιτυχημένων φινάλε.

    Six feet under
    Λυτρωτικό, καθαρτικό και απίστευτα φορτισμένο. Ήταν η πρώτη φορά στην οποία έβαλα τα κλάματα σαν παιδάκι μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να έχω καταλάβει γιατί ακριβώς κλαίω!

    Pushing Daisies
    Εκατόν είκοσι μαγικά δευτερόλεπτα για να δώσει τέλος σ' αυτό το υπέροχο, γλυκόπικρο, μελαγχολικό παραμύθι. Ήταν η δεύτερη φορά που έβαλα τα κλάματα χωρίς να ξέρω καλά-καλά γιατί κλαίω. Μαζί με το Everybody's waiting του Six Feet Under το θεωρώ το καλύτερο φινάλε στην ιστορία του μέσου.

    The Shield
    Amazing και αν δεν είχε δώσει ένα τόσο απίστευτο κρεσέντο στα τελευταία του επεισόδια, με το ένα να είναι καλύτερο και με περισσότερη αγωνία από το άλλο ίσως θα το έβαζα και αυτό στην κορυφή. Εκπληκτικό φινάλε μεν ωστόσο σαν επεισόδιο ήταν κατώτερο από το αμέσως προηγούμενό του -ίσως γι αυτό να είμαι διστακτικός.

    Friends
    Meh

    Sex and the City
    Meh με εξαίρεση τη σκηνή που η Κάρι μπαίνει μέσα και κάνει έκπληξη στις φίλες της.

    Gilmore Girls
    Δε μου έκανε εντύπωση και δε με συγκίνησε καθόλου. Ίσως φταίει το πόσο με είχε κουράσει η 7η σαιζόν που την έβλεπα περισσότερο λόγο ψυχαναγκασμού παρά γιατί μου άρεσε.

    Scrubs
    Καλούλι ήταν αλλά δεν το περιλαμβάνω και στ' αριστουργήματα.

    The Wire
    Εκπληκτικότατο, νομίζω πως το αδικείς. Η ζωή κύκλους κάνει και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να το δείξει αυτή η καταπληκτική, απαισιόδοξη, ρεαλιστική στα όρια του ντοκυμανταίρ σειρά.

    The West Wing
    Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο όπως και όλη η 7η σαιζόν του.

    Buffy και Angel
    Δεν τα έχω δει καθόλου (δε μ' ενδιαφέρει η θεματική τους) ωστόσο είδα το φινάλε του Angel. Fraking Brilliant... έτσι, για να μη λέμε ότι των Sopranos ήταν πρωτότυπο.

    Life
    Υπέροχο φινάλε για μια αδικοχαμένη σειρά. Κατάρα στους executives των καναλιών!

    Arrested Development
    Development Arrested. Enough said!

    Firefly
    Η σειρά που για μένα δεν τελείωσε ποτέ. Οι υπεύθυνοι για το κόψιμό του πρέπει να συρθούν στη Χάγη και να δικαστούν για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και μιλάω πολύ σοβαρά.

    Αυτά! Αν μου διαφεύγει κάποια σειρά (που σίγουρα όλο και κάποια θα μου διαφεύγει) ίσως ποστάρω συμπληρωματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ξέρεις ότι είναι ντροπή που δεν έχεις δει scrubs, έτσι; :p

    Άσε τα for old times' sake. Θα έχει δει από 'δώ κι από 'κεί καμιά 10ρια επεισόδια, επειδή είναι pop cult, αλλά σου φάνηκε λίγο τσούτσου φρούτσου. Χεχε.


    Σοβαρά τώρα. Είναι περίεργο να ξέρεις τις σειρές σου, γιατί προφανώς you know your tv, και να μην έχεις κάνει μια μικρή διατριβή στο scrubs. Είναι ξεχωριστή σειρά.


    Σε λίγο, αφού το σηκώσει ο master, βάλε πιλότο :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οπως λέει και ο Sheldon:

    Sheldon: Roommates agree that Friday nights shall be reserved for watching Joss Whedon's brilliant new series, "Firefly."
    Leonard: Does that really need to be in the agreement?
    Sheldon: Might as well settle it now; it's going to be on for years.

    Ο διάλογος αυτός πόνεσε σε πολλά επίπεδα (πέρα απο το αρχικό γέλιο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου αρεσε αρκετα το φιναλε του Star Trek Next Generation (Star Trek εβλεπε κανεις εδω?) και του Voyager (τα αλλα δυο δεν τα εχω τελειωσει ακομη οποτε no spoilers plz!).

    Veronica Mars ηταν γλυκοπικρο..οπως και του Life (καταρα στους executives!!).

    Alias
    Δε θυμαμαι πολλα απο την ιστορια εκτος της ηλιθιας αποκαλυψης του "μεγαλου κακου".. Γενικα ειχε ξεχυλωσει ολο αυτο με τον Ριμπαλντι..


    Galactica...
    Το μισο φιναλε αν και λιγο αληθοφανες μου αρεσε πολυ.
    Το δευτερο μερος.. ναυτια και εμετος.
    Μου χαλασε και μενα λιγο την αποψη μου για τη σειρα.. αλλα απλα το απωθησα απο τη μνημη μου (μαζι με το μεγαλυτερο μερος της 3ης σαιζον και ενα μερος της 4ης) και ολα οκ :)


    X-Files
    (πιθανα spoilers για οποιον δε το εχει δει - δε χανει και τιποτε)
    Η αγαπημενη μου σειρα, ever.
    Με το χειροτερο φιναλε. Ever.

    Το βλεπα και ντρεπομουνα για λογαριασμο τους.
    Τι ηταν τουτο????
    Ενα πραγματικα αχρειαστο επεισοδιο.. σε τελικη ας τα φτιαχνανε η Σκαλλυ και ο Μολντερ στο προηγουμενο επεισοδιο και τελος. Μα τους Θεους καποια στιγμη νομιζα οτι εβλεπα "Λαμψη"!
    Ουτε την 2η ταινια δεν εχω καταφερει να πεισω τον εαυτο μου να δει.
    Γενικα τα ειχανε σκατωσει τελειως με τη μυθολογια που ηταν τραβηγμενη απο τα μαλλια της Μεδουσας.


    Αληθεια πιστευετε οτι σε ολες αυτες τις σειρες, οι δημιουργοι ειχαν σκεφτει το τελος εξάρχης?
    Εγω εχω συνεχεια την εντυπωση οτι ειχαν γραψει μεχρι την 1η σαιζον και μετα τραβαγαν την ιστορια κι οπου βγει (χαρακτηριστικο παραδειγμα "heroes"). Και φυσικα στο φιναλε καταληγουν παγιδευμενοι απο τα τραβηγμενα τους σεναρια αποτελεσμα της καθε σαιζον που επαιρναν παραταση ζωης. Ιδιαιτερα οι σειρες που εχουνε μυθολογια.

    Ο τυπος που εγραψε το φιναλε για τους Σοπρανος το ειχε σκεφτει απο την αρχη? δε το πιστευω με τιποτε. Ιδιοφυης η αποφαση του για το φιναλε ή δειλη?
    Κατα την αποψη μου ιδιοφυης δειλια :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δν έχω δει φίναλε sopranos συγκέκριμενα αλλά επίσης πιστεύω ότι στις περισσότερες σειρές δν χρειάζετε να το ξέρουν απ την αρχή κάθως και πράγματα που μπορούν να σκεφτούν αργότερα μπόρει να άλλαξουν την τροπή όλης της σειράς. Κλασσικό παράδειγμα το Shield. Δν θα πίστευα ποτέ οτί ο Ράιαν όταν έγραφε τον πιλότο ήξερε ότι κάποια στιγμή θα γίνει αυτό που έγινε στο 5x11 και το φινάλε θα είναι αυτό που ήταν. Μπορεί να είχε μια ιδέα για το πως θα καταλήξει ο πρωταγωνιστής του αλλά στην ουσία η σειρά πλάθεται όσο προχώραει, και αμα είσαι μάγκας όπως ο δημιουργός του Shield κατάφερνεις να φέρεις κάθε μικρή και μεγαλή λεπτομέρεια των 7 σεζόν της σειράς σου να παίξει ρόλο και να έχει επιπτώσεις στα τελευταία επεισόδια και το φινάλε. Άλλο παράδειγμα οι σειρές του Whedon εκτός Dollhouse που σου δίνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να μην τελείωσουν πότε και να συνέχιζονται για πάντα ακόλουθωντας τους ήρωες στις περιπετειές τους όποτε ούτε αυτός θα είχε σκεφτεί φινάλε.

    Νόμιζω οι μόνες σειρές που πάθαινουν αυτό που λες για και πρόσπαθουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα στο τέλος είναι οι σειρές heavy mythology με συνομοσίες, μυστικά κτλ που μοιραία κάποια στιγμή χάνουν την μπάλα Alias, Lost, Prison Break και η λίστα είναι πολύ μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Joel

    ναι οκ, κυριως σε αυτου του τυπου σειρες αναφερθηκα, εννοειται.

    Αν και δεν ειμαι σιγουρη και για τις υπολοιπες. Οκ εχεις μια βασικη ιδεα που ειναι σουπερ και μετα τη ξεχειλωνεις παγιδευμενος στην πιεση της επιτυχιας της σειρας.

    Δε μπορω να βρω τρανοτερο παραδειγμα απο το House. Νομιζω οτι σε δυο σαιζον το πολυ θα μπορουσε να ειχε τελειωσει. Οκ, η γοητεια του χαρακτηρα και η ερμηνεια του ηθοποιου απογειωνουν τη σειρα αλλα σεναριακα το character development ειναι αργοτερο και πιο απροσονατολιστο κι απο μεθυσμενο γυμνοσαλιαγκα..
    Ασε που εχω και την συνεχη εντυπωση οτι ο δημιουργος του ποτε δεν ειχε καταληξει στο πως και αν θα θα εξελισσοταν ο χαρακτηρας του House γιατι ειναι "oh so cool" να βλεπεις τον Laurie να παιζει τον μισανθρωπο.

    Τεσπα ας μη ζηταμε απο τους σεναριογραφους να ειναι και θεοι, μας αρκει το ημιθεοι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @bgt: Βασικά το τέλος του STTNG ήταν το τέλος του Nemesis (οι κομμένες σκηνές). Όμως και απο τη σειρά δεν ήταν κακό. Για το st:ds9, το αφήσαν open ended θα καταλάβεις αν το ολοκληρώσεις, η τελευταία σεζόν ήταν κάπως (μάλλον επειδή πιστεύαν οτι θα κάναν και καμιά ταινία follow-up), όχι οπως στο voyager π.χ. που είχε πραγματικό τέλος. Για το NX-1 με τον παπατσακ είχα πολλές αντιρρήσεις μέχρι το κλασσικό boo (χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς να κλείσεις μια σειρά στα γρήγορα, αν και θα μπορούσε να συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα εφόσον είχε βρεί το ρυθμό της πλέον).

    Απο τα υπόλοιπα τέλη σειρών που μου άρεσαν ήταν του Farscape (Real Muppets.In.Space) και του SG-1.

    Hell, το ομορφότερο πάντως ήταν απο το Moonlighting (:-D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "With talk of a "24" movie afoot, there's no reason to believe fans won't see him again. But for now, as the digital readout on the screen pounds down to zeros, the "24" series ends with power and grace."

    Πηγή: CBS5 (έχει spoilers)

    Και για να μη μιλάω μόνο για το 24:

    Συμφωνώ 1000% πως το καλύτερο φινάλε όλων (από τις σειρές που έχω δει τέλος πάντων) είναι του Aριστουργηματικού The Shield... και το χειρότερο-πιο απογοητευτικό δυστυχώς αυτό των πολυαγαπημένων μου X-Files (σίγουρα δεν άξιζε αυτό το άδοξο-αδιάφορο τέλος σε μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να προσθέσω και τα φινάλε της 3ης σεζόν του Weeds και της 4ης σεζόν του Dexter, τα οποία στέκονται άνετα και ως φινάλε ολόκληρης της σειράς. Ειδικά το πρώτο, με τον κατήφορο που πήρε ολόκληρη η σειρά έκτοτε, θα ήταν ιδανικό.
    Και για το Dexter, λατρεύω Michael C.Hall, του εύχπμαι σιδερένιος και θέλω να τον ξαναδώ στην τηλεόραση, αλλά τα τελευταία πλάνα της 4ης σεζόν έκλεισαν έναν κύκλο, και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ανοίξει το ίδιο καλά ένας νέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Darkcity η 4η σεζόν του Dexter είναι η καλύτερη σεζόν της σειράς (κατά τη γνώμη μου πάντα), αλλά το εξαιρετικό φινάλε της είναι σχεδόν copy-paste από κάποια σεζόν αγαπημένης σειράς... φσίου-φσίου-φσίου (προσπαθώ να σφυρίξω αδιάφορα :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Green Onion, η θεωρία αυτή με βρίσκει σύμφωνο, ταιριάζει και με έναν POV θάνατο 2 επεισόδια πιο πριν.

    Cynic, καλά ρε, έχεις δει ξέμπαρκο το φινάλε του Angel; Δες και τις 2 σειρές ASAP σε παρακαλώ. Καλοκαιρινή εργασία :p

    Ανώνυμε, έβλεπα Scrubs για 7 χρόνια! Παλιότερα είχα γράψει και αρκετά πραγματάκια στο blog, αν ρίξεις μια ματιά θα βρεις. Το 100ο επεισόδιο της σειράς είναι από τα αγαπημένα μου τηλεοπτικά επεισόδια! Απλά κάπου εκεί με την εγκυμοσύνη της ξανθούλας που έπαιζε και στο W με κούρασε πάρα πολύ και την έκανα.

    Και φυσικά το σήκωσε ο Master! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το 507 είναι πραγματικά ιδιοφυές. Το απόλυτο homage στον μάγο.

    Αφού το έχεις δει, τα παίρνω πίσω.
    Και σιγά να μη το σήκωνε.

    Τέτοιος που είναι, και στο γαύρο να πάει, θα το σηκώσει :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Bgt, δε θα είναι ιδιαίτερο spoiler αν σου πω ότι το Enterprise έχει ένα από τα χειρότερα φινάλε ever. Αν ήμουν φαν αυτής της σειράς θα πέταγα ντομάτες στην οθόνη. Αλλά δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ Star Trek με ιδιαίτερη προσήλωση (διάσπαρτα επεισόδια από OS, TNG και Enterprise) οπότε επιφυλάσσομαι μέχρι κάποια στιγμή στο μέλλον που αναπόφευκτα θα το κάνω κι αυτό.

    Το Alias μου άρεσε αρκετά το φινάλε, όπως και όλη η 5η σεζόν, δεδομένου φυσικά το πόσο αλλού γι'αλλού είχε γίνει πια η σειρά. Πρακτικά αγνόησε πολλά ενδιάμεσα πράγματα απλά για να το φέρει σε ένα κλείσιμο ικανοποιητικό και συνεπές ως προς τις 2 πρώτες σεζόν της σειράς. Ιδιαίτερα η μοίρα Spy Daddy και Sloane ήταν γαμάουα.

    Ο Ditikos πολύ σωστά μας θυμίζει το Moonlighting, γαμάτο κλείσιμο σε μια αγαπημένη όσο και προβληματική σειρά, που κακώς δε συμπεριέλαβα στο αρχικό ποστ.

    Darkcity, πολύ καλό point για Weeds!

    bauer24, nice catch.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. (Ανώνυμε: Όταν θα έχει κερδίσει όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα και θα έχει βαρεθεί τη ζωή του σε καμιά δεκαετία, ποια νομίζεις ότι θα είναι η επόμενη πρόκληση; Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης! LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το άλλο ζήτημα που έβαλε η Bgt είναι πολύ ενδιαφέρον, και νομίζω εκεί κρέμεται το κλειδί ενός επιτυχημένου φινάλε. Γενικά ο Joel με κάλυψε απόλυτα στο ζήτημα, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως αυτό που αρκεί είναι ο δημιουργός (και είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στο ποιος τρέχει ένα show) να έχει μια καλή αίσθηση των χαρακτήρων, και του τι είδους ιστορία είναι αυτή που λέει.

    Ας μην ξέρει από την πρώτη στιγμή ακριβώς πώς θα καταλήξει η ιστορία plot-wise, έτσι κι αλλιώς η πλοκή πρέπει να προκύπτει από τους χαρακτήρες και τη θεματική. Αλλά αν ξέρει τι στα κομμάτια θέλει να σου πει με την όποια ιστορία, θα ξέρει δραματουργικά πού θέλει να καταλήξει. Άρα το φινάλε θα είναι καλό. Simple as that.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Ditikos
    Καλα μεγαλε που ζητησα να μην σποιλαρετε το DS9 και το Enterprise! :P :D


    Δε πρεπει σε ολα αυτα να παραβλεπουμε και το ποσο ευαλωτος μπορει να ειναι ενα δημιουργος απεναντι στην πιεση και του κοινου και του καναλιου για το πως θα εξελιχθει η σειρα.
    Π.χ.
    Scully & Maulder.
    Ζηταω πολλα απο το δημιουργο να εχει αποφασισει απο πριν αν θα ζευγαρωσει τους πρωταγωνιστες του ή οχι?
    Αυτο με το sexual tense που το αφηνεις να τρεναρει 5-6 σαιζον μεχρι να αποφασισεις επιτελους το εχω οτι χειροτερο σε σειρα.
    Και στο μεσοδιαστημα να προσπαθεις να ευχαριστησεις ολους με διαφορα τρυκ.
    Εμετος!

    Moonlighting αγαπω! Το φιναλε Θεικο! :)

    Οπως και οι 3 Χαριτες ("Φεγγαρω παει ασυλο? Σκασε Βλαμμενο!")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν είναι απαραίτητο να το ξέρει από πριν αν θα τους ζευγαρώσει. Πάρε παράδειγμα το Gilmore Girls, όπου ο Luke στο αρχικό σενάριο δεν ήταν καν άντρας. Πολλές φορές η πορεία μιας σχέσης προκύπτει από τη χημεία των ηθοποιών στην οθόνη. Πολλές φορές έρχεται ως αποτέλεσμα των ενδιάμεσων ιστοριών. (Και βρίσκεται εκεί ένα Community για να σπάσει πλάκα, όπως έκανε στο season finale.) Συνήθως η εκτέλεση μαγκώνει ακριβώς λόγω πιέσεων και πρακτικών λόγων, αλλά ακόμα και στα πιο ιδανικά των σεναρίων, δε νομίζω ότι χρειάζεται να είναι προαποφασισμένο κάτι τέτοιο. Με καλή αίσθηση χαρακτήρων και ιστορίας, όλα μια χαρά μπορούν να προκύψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @thebgt: Που έγινε το spoiler? :D

    Οσο για την Scully και το Mulder, το είχαν τραβήξει αρκετά απο τα νυχια τα μαλλια και τα bodily fluids (δεν συμπεριλαμβάνεται το μαύρο λάδι).

    Απλώς θέλανε ενα happy ending μέσα απο την μαυρίλα των "Ύστατων ημερών", γιατί έτσι ήταν το είδος της τηλεοπτικής "ελπίδας" τότε (μετά ήρθε ο Whedon και μάμησε τους κανόνες). Hell ακόμα και στη Δεύτερη ταινία ήταν ένας λόγος που την έκανε τοσο cheesy (as a sidenote/spoiler: Μου άρεσε στο Fringe που δεν το τραβήξαν πολύ αυτό το θέμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. συμφωνω και επαυξάνω με τον bauer24. Η τελευταία σεζον του κυριου Μπάουερ, από την μέση και μετα ΤΑ ΣΠΑΕΙ!!!!!!!!!!
    OPERATION BLOODBATH.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πόσο χαίρομαι που το 24 κατάφερε ότι δεν κατάφερε το LOST (να τελειώσει με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να απογοητεύσει)...!!! Κρίμα που τέλειωσε, αλλά τουλάχιστον το έκανε με αξιοπρέπεια! Σίγουρα δεν ήταν και το πιο πρωτότυπο φινάλε για το 24, αλλά ήταν απολύτως ταιριαστό και ακόμα κι αν δεν δούμε ποτέ ταινία (που δεν το νομίζω), θα είμαι και πάλι 100% ευχαριστημένος με το τέλος της σειράς.

    ΥΓ: And on the eighth day, Jack rested. (δεν είναι spoiler φυσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Yep το 24 delivered. Όχι όσο epic όσο περίμενα μετά τα τελευταία επεισόδια της σεζόν, αλλά ήταν προφανώς συνειδητή απόφαση να πάει προς τα εκεί που πήγε. Και δεν μπορούσε αναμενόμενα να έχει κάποιο μόνιμο closure.
    Φεύγει με ψηλά το κεφάλι indeed και έσωσε μια σεζόν που μέχρι το 10ο επεισόδιο φαινόταν καταδικασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Good to hear, από όλους αυτό διαβάζω. Θα κάνω με χαρά catch-up το καλοκαίρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. erotisi sxetika me to 24

    den exo dei tipota alla thelo na do kapoies seazon oxi oles giati exo akousei oti allea axizoun kai alles oxi.

    thelo na mou proteineis/ete poia/es na do

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Darcy

    Κοίτα, αν δεις την πρώτη και σου αρέσει η σειρά και κολλήσεις δεν υπάρχει σεζόν που δεν πρέπει να δεις. Μπορεί να μιλάμε για 1-2 "κακές" σεζόν (ειδικά η 6η), αλλά είναι τέτοια η δομή της σειράς ειδικά αν τα βλέπεις συνεχόμενα που ακόμα και η "κακή" σεζόν είναι good entertainment. Και εννοείται ότι μια κακή σεζον 24 είναι μίλια μπροστά από το μέσο δράμα της tv.
    Όλα αυτά βέβαια αν σου αρέσει η σειρά, λειτουργήσει το suspension of disbelief και δεν αρχίσεις να ασχολείσαι με πράγματα όπως "γιατί δεν πάει κανείς τουαλέτα" και "πώς πηγαίνει τόσο γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο".

    Προσωπικά η δική μου κατάταξη είναι 5-1-2-3-4-8-7-6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Συμφωνώ με Cotso απόλυτα και στην κατάταξη των σεζόν (πλην 8ης που δεν έχω δει ολόκληρη), και στο ότι ειδικά όταν τα βλέπεις διαδοχικά, οι 2 μέτριες σεζόν δε θα σου φανούν αρκετά ώστε να σου δημιουργήσουν πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Cotsos
    Για μένα το φινάλε του 24 είναι (σχεδόν σαν) μόνιμο closure. Τουλάχιστον όσο μόνιμο closure μπορεί να θεωρηθεί και το αριστουργηματικό φινάλε του The Shield... Ειλικρινά ακόμα κι αν δεν δούμε ποτέ ταινία, θα είμαι ευχαριστημένος με το φινάλε...

    @a female Darcy
    Συμφωνώ απόλυτα με όσα σου είπε ο Cotsos για το 24... Και ΔΕΝ γίνεται να μην δεις πρώτα την 1η σεζόν... και μετά απλά δεν γίνεται να μην δεις τη 2η, την 3η κλπ-κλπ...

    Η προσωπική μου κατάταξη των σεζόν:

    5-1-4-2-8-7-3-6 (η 6η είναι με διαφορά η χειρότερη, αλλά τα 4 πρώτα είναι από τα καλύτερα επεισόδια του 24 και στην τελική πολύ πιο διασκεδαστική από την συντριπτική πλειοψηφία των σειρών)

    @dark tyler
    Πραγματικά δεν έχω διαβάσει αρνητική κριτική για το φινάλε κι έχω διαβάσει αρκετές... Αλλά και τα περισσότερα σχόλια όσων το είδαν είναι πολύ θετικά... π.χ. στο TVFanatic έχει βαθμό 4.9/5 (393 Total Votes)!

    ΥΓ: Πάντως τώρα που τελείωσε το 24 και το LOST (με το μπλιαχ φινάλε του), ευτυχώς που υπάρχει και το Breaking Bad και το Fringe... Ειλικρινά υπάρχει κάτι άλλο που να αξίζει;!;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Όχι, συμφωνώ κι εγώ πως Breaking Bad και Fringe είναι οι δύο καλύτερες δραματικές σειρές αυτή τη στιγμή. Αν θες να συμπληρώσω top-5, θα έβαζα μέσα Community (η καλύτερη κωμωδία), Doctor Who και Treme (που είναι ένα άλλο πράγμα εντελώς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Του χρόνου έχει μερικά ωραία, αλλά σχεδόν όλα mid season.
    Walking Dead, Game Of Thrones, Terra Nova και Chuck αν σταθεί στο ύψος του φετινού φινάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @dark tyler

    1. Κωμωδίες (με ανθρώπους εννοώ) δεν παρακολουθώ γιατί από τότε που τελείωσε το Married With Children έχει τελειώσει ολόκληρο το είδος για μένα... Ο Al Bundy ήταν Θεός!!! Να φανταστείς πως ολόκληρο επεισόδιο από Friends δεν μπόρεσα ποτέ να δω... Απλά δεν μου φάνηκε αστείο! Πάντως δεν χάνω Simpsons και South Park με τίποτα... Ειλικρινά πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τηλεόραση από κωμωδία-καυστική σάτιρα. Αν δεν έχεις δει τα φετινά επεισόδια του South Park: The Tale of Scrotie McBoogerballs και Medicinal Fried Chicken να τα δεις επειγόντως (ειδικά στο 2ο είχα πεθάνει από τα γέλια)... :p

    2. To Doctor Who δεν ξέρω... δεν νομίζω να μου ταιριάζει (άσε που αντιπαθώ και τους Άγγλους)...

    3. Για το Treme δεν έχω αμφιβολία πως πρόκειται για αξιόλογη σειρά, αλλά θέλω το δράμα να έχει και περιπέτεια και γι'αυτό το αποφεύγω...

    Πάντως ευχαριστώ για το top-5... :)

    @Cotsos
    Chuck δεν έχω δει ποτέ και γενικά δεν μου γεμίζει το μάτι (αν έχεις συνηθίσει στο 24 πως να δεις μια απλή περιπέτεια; ;))... Είχα κάνει ανάρτηση για τις 10 πιο ενδιαφέρουσες σειρές της επόμενης χρονιάς (κατά τη γνώμη μου πάντα), αλλά μόνο το Terra Nova έβαλα μέσα (ουσιαστικά από τις 10, οι 3 πρώτες μου φαίνονται οι πιο ενδιαφέρουσες)!!! Το Walking Dead το ξέχασα τελείως και το Game Of Thrones πρώτη φορά το ακούω (το έψαξα στο tv.com)! Ξέρουμε αν θα παίζει κανένας γνωστός; Δεν ξέρω, εντάξει HBO, αλλά τα βασιλικο-ιπποτικά δεν με τραβάνε ιδιαίτερα ρε γμτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το Chuck είναι action comedy, με περισσότερο να γέρνει προς το comedy, αλλά αφού είπες δεν βλέπεις κωμωδίες μάλλον δεν θα σου κάνει κλικ.

    Το Game Of Thrones είναι βασισμένο σε σειρά fantasy βιβλίων του Martin, το Songs Of Fire and Ice. Δεν τα έχω διαβάσει. Απο cast θυμάμαι μόνο την Lena Headey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Tyler αυτό που λες για το φινάλε του Freaks and Geeks ότι γύρισαν τα επεισόδια έκτος σείρας τι εννοείς; Ότι γύρισαν το φινάλε αφού κόπηκε; Γιατί πάντα μου φαίνονταν περίεργο ότι αν και κομμένη σειρά έχει τόσο "ολοκληρωμένο" και χώρις ανοιχτά θέματα φινάλε.

    funn fact: Σήμερα έψαχνα την κανόνικη σειρά των επεισοδίων του Undeclared (η άλλη αδικοχάμενη σειρά του Apatow) για να το ξεκινήσω και ανακάλυψα ότι το δίκτυο προβάλε τα επείσοδια με λάθος σειρά και αφού την έκοψε μετά στο DVD κατάφερε να τα ξαναβάλει σε λάθος σειρά γιατί απλά μπορούσε. Μάντεψτε σε ποιό μαγευτικό network επαίζε η σειρά; :sfyrizeiadiafora:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Χαχα, οι παραδόσεις υπάρχουν για κάποιο λόγο!

    Στο Freaks and Geeks αυτό που έγινε ήταν ότι οι Feig & Apatow γύρισαν το τελευταίο επεισόδιο πριν τα 3-4 που προηγήθηκαν (δεν έχω πρόχειρο τον ακριβή αριθμό) επειδή έβλεπαν το τσεκούρι του NBC να έρχεται και ήθελαν να είναι σίγουροι ότι η σειρά θα έχει το κλείσιμο που θέλαν να δώσουν και να μην τελειώσει σε ένα τυχαίο επεισόδιο.

    Οπότε βασικά γύρισαν το φινάλε, και μετά συνέχισαν να γυρνάνε ενδιάμεσα επεισόδια μέχρι που τους κλείσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @Cotsos

    1. "Το Chuck είναι action comedy, με περισσότερο να γέρνει προς το comedy, αλλά αφού είπες δεν βλέπεις κωμωδίες μάλλον δεν θα σου κάνει κλικ."

    Ακριβώς... ;)

    2. Το Game Of Thrones θα έχει και τέρατα δηλαδή;!;!;

    @dark tyler

    Αλήθεια το Justified αξίζει; Είχα δει τα πρώτα 3-4 επεισόδια. Το 1ο μου άρεσε πάρα πολύ, τα υπόλοιπα όχι ιδιαίτερα και το παράτησα... Αξίζει άλλη μία ευκαιρία τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μια διόρθωση (αν και καθυστερημένη) για τη Buffy: όταν γράφτηκε το φινάλε, γνώριζε ο Joss ότι θα ακολουθούσε 6η σεζόν. Το γεγονός είχε ανακοινωθεί από τον Απρίλιο αν θυμάμαι καλά, αλλά η απόφαση είχε παρθεί τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα. Παρ' όλα αυτά, επειδή σκόπευε να κλείσει τη σεζόν έτσι είτε τέλειωνε είτε όχι, το έγραψε όπως το είχε φανταστεί χωρίς να κάνει αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. re paidia.. ksexasate to Veronica Mars... htan ena finale pou oloi perimenan oti tha synexize gia tetarth season, alla h seira kophke, kai mas afhse me ena toso stenaxwro sunaisthima... kserame oti an synexize epomenh season, sto proto epeisodio ola tha eftiaxnan, alla eginan ola etsi pou exo mono mia pikra apo to pos ferthike o kosmos sthn veronica, (o kosmos mesa sth seira, pou atimase kai ton patera ths), kai.... makari na eixame ena kanoniko finale, alla h tainia den egkrithike pote..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Πάντως για την ακρίβεια αν η σειρά συνέχιζε δεν θα έφτιαχναν όλα απαραιτήτως, καθώς θα έκανε αρκετά μεγάλο χρονικό άλμα. (Σχετικά)

    Αλλά κι εμένα μου άρεσε το επεισόδιο ως -έστω με το ζόρι- φινάλε, ακριβώς επειδή άφησε μια γλυκόπικρη γεύση απόλυτα συνεπή με το πνεύμα της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Το Gilmore Girls ήταν,είναι και θα είναι η αγαπημένη μου σειρά ever! H 7η σεζόν δυστυχώς δεν θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες της Amy. Το series finale, αν και συγκινητικό, ήταν 'πρόχειρο'. Η σειρά άξιζε ένα πολύ καλύτερο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Το φινάλε του Sopranos είναι ότι πιο συγκλονιστικό έχω δει. Κυρίως γιατί άρχισα να βλέπω το τελευταίο επεισόδιο (από το DVD box set) πιστεύοντας ότι έχει ακόμα 1 και συνεπώς θεωρώντας πως βλέπω το προτελευταίο. Το κατάλαβα γύρω στα 30'' πριν το τέλος όπου αρχίσω και φωνάζω: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. Και έμεινα εκεί για καμιά ώρα.

    Το The Wire ήταν το πιο ολοκληρωμένο κλείσιμο σειράς.

    Το Battlestar Galactica εκεί που είχε φτάσει ήταν η μόνη επιλογή - μου άρεσε.

    Το Lost δεν άντεξε το hype, το άντεξα εγώ όμως.

    Αναμένω Friday Night Lights τώρα (1η επική, 2η αίσχος, 3η-4η κορυφαία)

    Seinfeld: Η απόλυτη κωμική σειρά (και μανιέρα για όσες ακολούθησαν). Το τέλος: Εξαίσιο.

    Office: Προσκυνώ το Xmas Special.

    Arrested Development: Με είχε ξεσυνηθίσει σε τόσο γρήγορη εναλλαγή αλλά δεν με ξένισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Telos seinfeld: Apo ta pio asteia...
    (Twra eida to comment tou freddou apo panw!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή