R.I.P. Scott Brazil

Ένας από τους σπουδαίους παραγωγούς και σκηνοθέτες της τηλεόρασης, ο Scott Brazil, πέθανε χθες σε ηλικία μόλις 50 ετών από αναπνευστικά προβλήματα ως επιπλοκές από άλλες ασθένειες.

To όνομά του μπορεί να μη λέει πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά σίγουρα σημαίνει πολλά για τους ανθρώπους που εδώ και χρόνια διαμορφώνουν το τηλεοπτικό τοπίο. Ο βραβευμένος με Έμμυ παραγωγός για τη δουλειά του στην σπουδαία σειρά Hill Street Blues, διατελούσε εδώ και 5 χρόνια showrunner σε ένα άλλο πολυβραβευμένο αστυνομικό δράμα, The Shield. Όπως δήλωσε και ο Shawn Ryan, μέχρι και πριν μια βδομάδα ο Brazil βρισκόταν στο πλατό συζητώντας το επόμενο επεισόδιο και επιβλέποντας το κάστινγκ. Ως σκηνοθέτης έχει γυρίσει τα περισσότερα επεισόδια της σειράς από οποιονδήποτε άλλο, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα season premieres ή finales. Επιπλέον, σκηνοθετικές δουλειές του συναντάμε σε πολλές ακόμα μεγάλες επιτυχίες, όπως τα Grey's Anatomy, Nip/Tuck ή Buffy the Vampire Slayer.

Η μεγάλη όμως συνεισφορά του, ήταν ως παραγωγός. Συχνά η δουλειά που κάνουν οι executive producers παραβλέπεται από το κοινό, όμως στην τηλεοπτική πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικότεροι από τον εκάστοτε σκηνοθέτη. O Brazil κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιονδήποτε άλλον παραγωγό, δικών του πιλότων που εν τέλει επελέγησαν από το εκάστοτε δίκτυο για παραγωγή επιπλέον επεισοδίων. Υπό την στενή επίβλεψη του παραγγέλθηκαν μάλιστα οι δύο σειρές που επαναδιαμόρφωσαν ριζικά το τηλεοπτικό τοπίο κατά την τελευταία δεκαετία: Buffy και The Shield.

Η προσέγγισή του στο storytelling είχε πάντα ως κεντρικό άξονα τους ηθοποιούς και τους χαρακτήρες που υποδύονταν. Όλα ξεκινούν από τους χαρακτήρες, στις δουλειές του Brazil. Και αρκεί κάποιος να κοιτάξει τα ονόματα μερικών τηλεοπτικών θρύλων για τους οποίους υπήρξε στενός συνεργάτης ή ακόμα και μέντορας, και τότε όλα βγάζουν νόημα: Steven Bochco (δημιουργός του NYPD Blue), David Milch (δημιουργός του Deadwood), Joss Whedon (δημιουργός της Buffy), Shawn Ryan (δημιουργός του Shield). "It's all about the characters", indeed.

Την τελευταία δουλειά του Brazil θα δούμε του χρόνου, όταν και θα αρχίσει να προβάλλεται η νέα σεζόν του Shield.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου