Battlestar Galactica, Season 3, Episode 16


Spoilers για το τελευταίο self-contained επεισόδιο της 3ης σεζόν του Battlestar Galactica.

Έτσι το κάνουν σωστά τα mythology-light επεισόδια! Ακολουθώντας το μοντέλο του "Woman King", ένας από τους δυνατούς supporting χαρακτήρες παίρνει τον πρώτο λόγο και ακολουθώντας τον, ανακαλύπτουμε όλες τις πλευρές του φτωχού Galactica. Και, καθώς συμβαίνει αυτό, ετοιμάζεται το έδαφος και για την επερχόμενη δίκη του Baltar.

Πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν την επιρροή που ασκεί ο πρώην πρόεδρος στα φτωχότερα στρώματα, αλλά στην πραγματικότητα ο απελπισμένος θα στραφεί οπουδήποτε αν πιστεύει οτι θα καλυτερεύσει η ζωή του. Σίγουρα, εδώ μιλάμε για τον άνθρωπο που σχεδόν κατέστρεψε το ανθρώπινο γένος, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρείας του στη New Caprica (ακόμα και υπό την κατοχή των Cylons), είμαι σίγουρος οτι άνθρωποι σαν αυτούς που συντηρούν μηχανές από το πρωί ως το βράδυ στο Galactica, θα πέρναγαν καλύτερα. Ο Baltar πατάει σε αυτό, εκδίδει ένα μανιφέστο που τος βοηθάει να γίνουν περισσότερο self-conscious για την θέση τους στην κοινωνία, και ιδού ξαφνικά το pro-Baltar κίνημα που, υποθέτει κανείς, θα κάνει αισθητή την παρουσία του κατά τη διάρκεια των επόμενων επεισοδίων.

Δεν απόλαυσα βέβαια την κάπως εύκολη λύση του προβλήματος, αλλά καταλαβαίνω οτι επρόκειτο για κάτι που έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στο επεισόδιο από το οποίο αρχίζει, οπότε τουλάχιστον χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να εισαχθούμε σε θέματα ταξικού διαχωρισμού. Η σειρά συνεχίζει να αγγίζει ευθέως μερικά από τα πιο δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, να παραθέτει αντικρουόμενες απόψεις και να αφήνει το θεατή να πάρει θέση, χωρίς κάποιο ηλίθιο narration ή βλέμματα γεμάτα νόημα που να του υποδεικνύουν τι πρέπει να σκεφτεί. Ορίστε. Και σε ένα σχετικά filler επεισόδιο, το Galactica μπορεί να αγγίξει τη σπουδαιότητα.

Actually, το β' μισό της 3ης σεζόν έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα καλό σε αυτό τον τομέα. Συνήθως ανάμεσα στα επεισόδια μυθολογίας που ανοίγουν και κλείνουν κάθε δεκάδα επεισοδίων, έχουμε μια σειρά από μετριότητες, αλλά εδώ είχαμε το βασανισμό του Baltar (με φοβερή οπτική δουλειά από τον Olmos), τον Helo να επιτίθεται σε ανήθικους επιστήμονες, τον Chief να ανακαταλαμβάνει τη θέση του ως ηγέτη σωματείου και champion της εργατικής τάξης. Δυνατά πράγματα.

Μερικές στιγμές που επίσης μου άρεσαν, ήταν το πώς ο Adama άλλαξε στάση απέναντι στον Chief τη στιγμή που αυτός έληξε την απεργία, η σκηνή που η Seelix (kudos, Σοφία, δε θα είχα ιδέα! Αν και ακόμα πιστεύω οτι κάτι παίζει με τον Chief!) "προβιβάζεται", και το πώς η Mary McDonnell κοίταξε τον Chief καθώς δεχόταν τις προτάσεις του. Όπως είπα, κάπως μες στην τρελή χαρά έκλεισαν όλα, αλλά η περαιτέρω αποσαφήνιση των κοινωνικών δομών του στόλου, οι ερμηνείες των μεγάλων παιχτών, και η προετοιμασία του εδάφους για μια πιο αβέβαιης κατάληξης δίκη από ό,τι περιμέναμε, κάνουν το "Dirty Hands" ένα από τα ενδιαφέροντα και σημαντικά self-contained επεισόδια που έχει δώσει ποτέ η σειρά.

That said, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει χαμός. Much better.

3 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι αυτό ήταν το καλύτερο αυτόνομο επεισόδιο της σεζόν. Πάρα πάρα πολύ δυνατό, αν σκεφτείς ότι ανοίγει νέο θέμα, το αναλύει και το κλείνει μέσα σε 42 λεπτά. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τα deleted scenes.
    Για μένα αυτό που κάνει το Galactica να ξεχωρίζει (πέρα από τα απίστευτα - για σειρά Ε/Φ - σενάρια) είναι η ηθοποιία. Ένα βλέμμα, μια έκφραση, μια μικρή κίνηση κάνουν όλη τη διαφορά. Respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω ναι. Και υποπτεύομαι οτι ο James Callis θα δώσει ρέστα στα τελευταία επεισόδια. Προς το παρόν, εγώ είμαι ικανοποιημένος όσο μας δίνουν σκηνές με τον Adama και τη Roslin. Olmos και McDonnell παίζουν με φοβερή άνεση ο ένας τον άλλον, ακόμα και στις πιο "μικρές" σκηνές. Τολμώ να πω οτι η σκηνή τους στο flashback στη New Caprica είναι η αγαπημένη μου από την 3η σεζόν. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως, πιστεύω τελικά ότι αυτή η άτυπη "τριλογία" επεισοδίων έκανε πολύ καλή δουλειά στο να δείξει το status quo του στόλου για πρώτη φορά μετά την έξοδο από τη New Caprica, δείχνοντας ότι τα "filler episodes" δε χρειάζεται να είναι βαρετά interludes που δεν προσφέρουν τίποτα! Τώρα έχουμε πολύ πιο ευρύ perspective για όταν θα αρχίσουν τα πυροτεχνήματα!
    Respect στον Callis φυσικά, πραγματικά δε βλέπω την ώρα να δω τι θα κάνει με το Baltar (στάνταρ ο αγαπημένος μου χαρακτήρας κι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες της σειράς) στα επεισόδια που έρχονται.
    Εντάξει, το resolution του επεισοδίου μπορεί να ήταν λίγο υπερβολικά θετικό (Seelix gets her wings! How very It's a Wonderful Life! :P), αλλά όχι σε σημείο που να μου χαλάει το υπόλοιπο επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή