Top 5: "American Idol" performances













Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας? Όχι το series finale του O.C. (...ντροπή μου) αλλά φυσικά το American Idol που επιτέλους φτάνει στο στάδιο όπου οι κανονικοί τραγουδιστές ερμηνεύο
υν κανονικά τα κομμάτια. Τέλος οι delusional losers, τέλος τα 30'' μουσικής ανά διαγωνιζόμενο, τέλος τα κλισέ "Βαγγέλη, I'm sorry. You...... will have to see us again!" Τώρα ο λόγος περνάει στη μουσική, και για να το γιορτάσω παραθέτω μερικές από τις καλύτερες στιγμές των 5 σεζόν που έχουν προηγηθεί. (εκ των οποίων πλήρεις έχω παρακολουθήσει τις 3, και απ'τις υπόλοιπες μόνο ό,τι προσφέρει το YouTube.) Η λίστα βέβαια είναι καθαρά προσωπική, οπότε με κάθε σεβασμό στα διάφορα classics (Jennifer Hudson alert!), ακολουθούν οι 5 προσωπικές μου αγαπημένες ερμηνείες.

5. "Black Horse and the Cherry Tree" (Katherine McPhee)
To YouTube με πρόδωσε σε αυτό, οπότε θα πρέπει απλά να με πιστέψετε. Η Kat πέταξε από πάνω της όλη τη σοβαρότητα των υπερφορτωμένων ερμηνειών από τις προηγούμενες εβδομάδες, κάθισε ξυπόλητη στο πάτωμα και τραγούδισε υπέροχα ένα απλό ποπ τραγούδι. Μεταδοτικά διασκεδαστικό, παραμένει -σχεδόν ένα χρόνο μετά- στο rotation των iTunes μου.

4. "Whipping Post" (Bo Bice)
Ο ροκάς της 4ης σεζόν τραγούδησε Allman Brothers στα ημιτελικά, και το American Idol δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Χωρίς αυτή την ερμηνεία, άνθρωποι σαν τον Chris Daughtry πιθανότατα δε θα είχαν τολμήσει να εμφανιστούν στο show, που μέχρι εκείνη τη στιγμή πράγματι δεν ήταν παρά ένα glorified karaoke contest. Άνθρωποι στέκονταν, τραγούδαγαν, αποχωρούσαν. Ο Bo Bice ήταν το σαφές turning point, με το "Whipping Post" (και ίσως και το "Vehicle") ως σημαία του.


3. "Alone" (Carrie Underwood)
Προσπεράστε το μαλλί, και ακούστε τη φωνή! Στα σχόλια αμέσως μετά την ερμηνεία, ο Simon Cowell ήταν τόσο ενθουσιασμένος που προέβλεψε πως όχι μόνο η Carrie θα κέρδιζε το διαγωνισμό (ενώ είμαστε ακόμη στη φάση των 11), αλλά και οτι το άλμπουμ της θα ξεπέρναγε σε πωλήσεις τα αντίστοιχα ντεμπούτα όλων των άλλων Idols. (Για την ιστορία, είχε δίκιο.) Ένας από τους λόγους που η Carrie κέρδισε την πιο ανταγωνιστική και πιο πολυσυλλεκτική σεζόν του American Idol, είναι οτι κατάφερε να επεκτείνει το fan base της και εκτός της Nashville κοινότητας, και αυτό εδώ το κομμάτι μάλλον ευθύνεται γι'αυτό. Ανάμεσα στο "Alone" και στο "Love is a Battlefield", η πολυβραβευμένη Idol champ έμοιαζε ικανή να κάνει καριέρα τραγουδώντας 80's rock κομμάτια, αλλά ευτυχώς γι'αυτήν έμεινε πιστή στην country. Δε διαμαρτύρομαι.


2. "Hemmorage" (Chris Daughtry)
Όταν ο Chris Daughtry αποκλείστηκε από το American Idol, οι 3 διαγωνιζόμενοι που επιβίωσαν έμοιαζαν με εμένα στο φινάλε του "Sixth Sense", το κοινό ξέσπασε στη μεγαλύτερη γιούχα που έχω δει στο Idol, η Paula Abdul έβαλε επί τόπου τα κλάμματα και ο Simon Cowell έτριβε αμήχανα τα χείλη του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία του show, και μια από τις αξέχαστες στιγμές της περσινής τηλεοπτικής σεζόν. Γιατί τόσος πανικός? Ευθύνεται αποκλειστικά μία και μόνο ερμηνεία. Το "Hemmorage" έστειλε πρακτικά από μόνο του τον Chris στο Final 4, καθιερώνοντάς τον ως την κορυφαία αντρική recording voice που έχει βγάλει ποτέ το Idol και τον διαγωνιζόμενο που ξεκάθαρα θα είχε τη μεγαλύτερη καριέρα από οποιονδήποτε άλλο της season 5. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, και έγινε το fastest selling ροκ ντεμπούτο στην ιστορία. Duh, really.


1. "Stuff Like That There" (Kelly Clarkson)
Όσο κι αν δεν έχω κρύψει οτι είμαι βασικά ένα Kelly Clarkson fanboy, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν γίνεται να αμφισβητηθούν ακόμα κι από τον πιο αυστηρό κριτή. (ναι, σε ένα από τα links που ακολουθούν, ο Simon Cowell την χειροκροτάει.) Η Kelly τραγούδησε με σπασμένη φωνή το "Respect" της Aretha και το έκανε να μοιάζει φυσικό, είπε το "Without You" πιάνοντας το άνοιγμα της φωνής της Mariah Carey, και ερμήνευσε το "Natural Woman" με ένα range που μόνο μια... naturally σπουδαία ερμηνεύτρια θα μπορούσε να έχει. Κι όλα αυτά, δεν πιάνουν μία μπροστά στην απερίγραπτη μαγεία της Big Band night.
Απλά δείτε το.

8 σχόλια:

  1. Bre bre i Kelly... tin thymamai auti tin istoriki emfanisi. *foni Simon* It's pro-bably the best appearance on the show. Krima pou tora exei ginei a big FAT mess.

    Kata ta alla, OH PLEASE. Bo Bice? Seriously? Autos diaforopoiise to AI apo tous karaoke contests? Otan elege to Whipping Post perimena sto background na petane oi thamones tou Darlene's Bar belakia stous toixous kai o antras tis Darlene na deixnei perifanos fotografies tis koris tou na armegei tin proti tis agelada. (Simeiosi: H Darlene einai fictional xaraktiras, devised to help me make my point.)

    Kai pos mporo na MHN statho sto malli tis Carrie Underwood? Mexri tora den exo anaferei tin b-word, alla edo o peirasmos einai megalos. Pantos I have to give her this: i diafora tis me tin Kelly einai oti toulaxiston auti ksefouskose meta to stardom.

    Den boithaei to point sou i apousia tou video me tin McPhee na tragoudaei sto patoma, diladi ekei opou anikei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mπα, τώρα δεν γουστάρουμε την Kat Pee? Εσύ δεν ήσουν που με είχες φάει πέρσι οτι θα το σήκωνε? :P
    Η ουσία είναι πως, ναι, φυσικά και ανήκει στο πάτωμα γιατί η φωνή της είναι επίπονα αδιάφορη, αλλά αυτή τη μία φορά δούλεψαν τα πάντα. Υποπτεύομαι πως έγινε και κατά τύχη. Στο YouTube υπάρχει το ίδιο τραγούδι όπως το ξαναείπε στον τελικό, και suffice to say, υπάρχει λόγος που προτίμησα να αφήσω το entry χωρίς βίντεο από το να βάλω τουλάχιστον εκείνο του τελικού.

    Καλά, για τον Bo είσαι τελείως λάθος! Απλά δε γουστάρεις τους νότιους! Η Kelly είναι χοντρή, η Carrie έχει μαλλί, ο Βο είναι, εμ, νότιος... Where does it stop? (LOL) Πραγματικά, το "Whippin' Post" τον πήγε μέχρι τα μέσα της τελικής φάσης! Έχεις δει καλέ βίντεο από τις σεζόν 1-3? Ακόμα και οι εξαιρετικότερες των εξαιρετικών ερμηνειών, σε θέμα σκηνικής παρουσίας είναι καραόκε ή, στην καλύτερη, σχολική παράσταση! Ο Βο έβγαινε κάθε βδομάδα απάνω, χτυπιόταν, επαιρνε το μικρόφωνο βόλτα, χοροπήδαγε και εν ολίγοις, όπως το έθεσε και ο Simon, έμοιαζε σα να έχει εμπειρία 20 χρόνων. Τόσο καλύτερος από τους υπόλοιπους ήταν!

    Η Carrie προφανώς και είναι περήφανη βλαχιά, country τραγουδάει η κοπέλα, nothing wrong with that. Όχι my cup of tea, αλλά αυτό που κάνει το κάνει πολύ καλά. Και στυλιστικά δεν έχει κάτι χτυπητά άσχημα σαν, ας πούμε, *sigh* την Kelly. Ούτε παντελώς τούβλο είναι, ούτε μοιάζει σα να τη ντύνουν πίθηκοι με σύνδρομο Tourette. (κοίτα τι με έχεις κάνει να λέω για την λατρεία μου τώρα!) Το μαλλί από το "Alone" απλά ταιριάζει με το theme! Στα Grammy την είδες? :o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti ennoeis to malli tairiazei me to theme tou Alone? Einai alone epeidi den tin thelei kaneis me tetoio malli? :p

    Tin Makfi tin ypostiriza mono kai mono gia na sou spaso ta neura! Poses fores tha sto po?

    H Underwhere sto red carpet ton Grammys trogotan (an kai itan poly gyalisteri for my taste) alla ekei me to prasino itan san fotistiko kai meta me to mauro itan se fasi "ma poios xtypaei to koudouni* stis 3 to brady kai me sikonei apo to krebati? As petakso kati proxeiro pano mou kai as pao na do."
    *einai sosto na poume koudouni? mipos einai too East Coast?

    O Bo Bice me to onoma tou tha mporouse aneta na ginei antagonistis tis Vance Refrigaration:
    Bob Ice Refrigaration
    Kata ta alla einai ilithios, I can't believe you like him! Kathe ntalikeris exei ena oneiro, den simainei oti prepei na to ypostoume emeis oi ypoloipoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Opou refrigaration put refrigeration. WTF???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Einai alone epeidi den tin thelei kaneis me tetoio malli? :p
    Eh. Κάτι μου λέει οτι δεν έχει τέτοια προβλήματα... :P

    To μαύρο μου άρεσε στα Grammy, αλλά μπορεί να μη θυμάμαι και καλά κιόλας γιατί είχα χαζέψει με το "Desperado" (cue οργισμένη απάντηση ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ! :p) Mε το άσπρο ήταν θεά. Άμα λες εσύ "τρωγόταν", νομίζω ουσιαστικά συμφωνούμε. (LOL)

    Kαλά, επικό το αστείο για τον Bob Ice, αλλά δε φταίει αυτός για το όνομά του! Και δεν ήταν νταλικέρης, για όνομα του θεού και της παναγίας, συγκρότημα για χρόνια είχε, και CD είχαν βγάλει! He is good, και μάλιστα όταν εμφανίστηκε ο Chris πέρσι τα πρώτα σχόλια αν θυμάσαι ήταν όλα along the lines of "Chris Daughtry (a.k.a. Bo Bice 2.0)"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ennoo trogotan se sxesi me tin Imogen Heap, as poume.
    (http://images.teamsugar.com/files/usr/2/20652/Picture%201_6.png)
    Min pairnoume poly tharros.

    Kalyteri fotografia tis Kelly den mporouses na breis? (An oxi, den ekplissomai.) Blepo pou exoun tin idia kai sto background ton auditions kai anatrixiazo. The mouth, the hair... yeesh.

    Kai ta sxolia gia ton Daughtry den ypodeiknyan pxiotita (as good as Bo Bice) alla omoiotita.

    P.S. Siga tin ermineia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν καλύτερες φωτό της Κelly, αλλά είναι από την Breakaway era κι εγώ ήθελα μία από όταν ήταν ακόμα στο Idol. On the other hand, υπάρχουν και χειρότερες φωτογραφίες της, πρακτικά οτιδήποτε από το καλοκαίρι και μετά. (Why, Kelly, why?!)

    Και ρε συ, από τη στιγμή που ο Chris θεωρείται τόσο καλός, η εξίσωση με τον Bo σημαίνει οτι και ο άλλος το ίδιο καλός ήταν στο διαγωνισμό. Simple math, really... :P

    Κάτι μου λέει οτι έχουμε να ρίξουμε πολύ μαλλιοτράβηγμα φέτος. Ο Sundance είναι νότιος αλλά εγώ μάλλον θα τον υποστηρίζω... (Mwahaha)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H eksisosi tou Chris me ton Boo egine giati itan kai oi dyo rokades! (Giati xtypiemai, omos? Afou den mou arese kaneis. LOL)

    O Sundance (NTROPH gia to onoma) einai atalantance! An dialekseis na ypostirikseis auton fetos, den ksero pou tha odigitho gia antipoina...

    ΑπάντησηΔιαγραφή