Buffy the Vampire Slayer, Season 8, Issue 4


Spoilers για το κλείσιμο του πρώτου "επεισοδίου" της 8ης σεζόν.

Μπορώ να ξεκινήσω κάνοντας ένα geek out για την εναρκτήρια σκηνή του Warren με την δεμένη Willow? DUDE!! Μέσα σε λίγα καρέ ο Whedon μας δίνει την αξέχαστη φρικτή πράξη της Will από την Dark Phoenix περίοδό της στο τέλος της 6ης σεζόν αλλά με από την πλευρά του θύματος, και κλείνει με την instant classic ατάκα του Warren που βλέπετε στην αρχή αυτού του post. Whew, ο Whedon όχι μόνο ξέρει να γράφει γελοιωδώς quotable ατάκες, αλλά ξέρει εξίσου αποτελεσματικά να τις ανακυκλώνει μέσω άλλων χαρακτήρων. (Βλέπε και την είσοδο της Willow στο τέλος του #2 με το "I'd like to test that theory" του Giles.)

Γενικότερα ευχαριστήθηκα πολή με τη χρήση του evil geek και της από-το-πουθενά συμμάχου του, Amy. Τα κόμικς πάντοτε αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για πιο ελέυθερη χρήση των δυνατοτήτων του fantasy, και εδώ ο Whedon μοιάζει να χρησιμοποιεί και το τελευταίο κομμάτι χώρου στο οποίο μπορεί να κινηθεί δίχως να χαλάσει το continuity του ίδιου του mythology του. Δύσκολα θα έβλεπα στην τηλεοπτική Buffy τον Warren να επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών με τέτοιο τρόπο, αλλά ο δημιουργός εδώ δε χάνει χρόνο. Και μιας που μπήκε στον κόπο να σκεφτεί όλο αυτό το scheme, πολύ καλά κάνει και αφήνει τους δύο συνεργούς να ξεφύγουν ώστε να είναι ελέυθεροι και για μελλοντικούς μπελάδες. Η τελική μάχη ήταν ικανοποιητική σε μέγεθος και σε εξέλιξη, με τη Buffy να χρησιμοποιεί μερικά νέο κολπάκια μέσω φυσικά της Willow, και μιας νέα slayerette να ξεπηδά ως σημαντικός β' ρόλος.

Η αληθινή απειλή όμως αποκαλύπτεται με το κλείσιμο, όταν ο Στρατηγός McEvil ομολογεί τα αληθινά του συμφέροντα. The People vs Buffy Summers λοιπόν, σε ένα στόρι που πάντα περιμένω να δω στα πλαίσια μιας ιστορίας όπου ένας άνθρωπος αποκτά υπερβολικά μεγάλη δύναμη, έστω κι αν τη χρησιμοποιεί για το καλό. Το καλύτερο είναι πως η λογική του στρατηγού δεν έρχεται εντελώς από το πουθενά. Όχι μόνο η δύναμη της Slayer προέρχεται από το ίδιο αρχέγονο κακό που γεννά τους δαίμονες (η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεισφορά της 7ης σεζόν στη μυθολογία της σειράς) αλλά επιπλέον αυτές οι Slayers τώρα είναι αμέτρητες και πρακτικά ανεξέλεγκτες. (κάτι που δένει με το εξαιρετικό season 5 επεισόδιο "Angel" με τίτλο "Damage". Την ιστορία της Dana ακόμα περιμένω να τη δω να συνεχίζεται σε αυτή την 8η σεζόν, μεσιέ Whedon.) Είχα πει εξαρχής πως το σπουδαιότερο πράγμα που έχει να συνεισφέρει αυτή η σειρά κόμικς είναι η αίσθηση της ενήλικης ευθύνης την οποία το -κατά τα άλλα υπέροχο- series finale της τηλεοπτικής "Buffy" επέλεξε να αγνοήσει. Όπως είχα γράψει και στο κείμενο του πρώτου τεύχους,
"H Buffy παρέα με τη Willow άλλαξαν τον κόσμο. Πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την παραβολική ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού, μετά από κάτι τέτοιο? Ο Whedon το ξέρει, και παραδέχεται πως δε θα μπορούσαμε. Γι'αυτό και το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζει σε αυτή την 8η σεζόν, είναι ακριβώς οτι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όπως μονολογεί και η Buffy, "Everybody calls me "ma'am" these days."


Τώρα, τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά ο Ethan Rayne και η παλαιά Initiative μένει να το δούμε, αλλά σε πρώτη φάση θέλω να ΓΚΡΙΝΙΑΞΩ γιατί ο Ethan ήταν πάντα ο ένας χαρακτήρας που περίμενα να εξερευνηθεί περισσότερο σε αυτή τη σειρά και ο Whedon τον σκότωσε με το καλημέρα. Μπορεί αυτό ενισχύει την αίσθηση κανονικότητας αυτής της σειράς (γνωστοί χαρακτήρες πεθαίνουν, άρα το κόμικ αυτό έχει κιόλας συνέπειες στο Buffy-verse) αλλά ο Ethan πέθανε και τον Giles ουσιαστικά δεν τον έχουμε καν δει ακόμη. Dammit!

Άλλα σχόλια:
  • To μαγικό aspect του Buffy-verse μπορεί μόλις να επεκτάθηκε. Οι υπάρξεις που μίλαγαν στη Willow όσο αυτή βρισκόταν στο έλεος του Warren θυμίζουν κάτι λίγο από τον Κήπο του Doctor στο "Authority" ή απλώς είναι κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας της δύναμης της Will και της προέλευσής της. Θα τους ξαναδούμε σύντομα.
  • Λάτρεψα τη Buffy ξανά σε δράση με το Scythe. Το κάνει να μοιάζει λιγότερο με McGuffin που χρησιμοποιήσε ο Whedon στο φινάλε της σειράς, και περισσότερο με αληθινό κομμάτι του οπλοστασίου της Slayer-- το οποίο πάντως μάλλον χρησιμοποιεί μόνο στις πολύ hardcore περιστάσεις.
  • Η Amy φοβάται ακόμα τη μητέρα της! Χα, είναι πάντα απολαυστικό όταν η ιστορία γυρνάει σε στοιχεία που εισήχθησαν τόσο βαθιά στο παρελθόν.
  • Άλλο great bit: η Buffy να δανείζεται το lip gloss της Satsu κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για μάχη.
  • Και η Dawn είναι ακόμα γίγαντας. (Και πληγώνει τη Buffy με κάθε της φράση, έστω και άθελά της.)
  • Slayer slang:
    • Slayerette: Yes sir mister Watcher sir.
    • Xander: I'll watcher your butt, lady.
    • Buffy: Your grammar is not so much.

4 σχόλια:

  1. Εγώ έχω μια ένσταση: αφού ο ίδιος ο Warren υπονοεί ξεκάθαρα πως δεν πέθανε ποτέ (όπως λέει, η Amy είχε περιθώριο δευτερόλεπτα να τον σώσει πριν πεθάνει από σοκ alone), πώς ο First μπορούσε να πάρει τη μορφή του;

    Ελπίζω ο army να είναι sidekick κι όχι ο big bad της σεζόν... Είναι ενδιαφέρον σαν concept αλλά δε μου κάνει για βασικός εχθρός, προτιμώ ένα πιο... self-composed Evil.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tin idia aporia me parker eixa

    pantws, kai egw bariemai to an8rwpino stoixeio ws big bad tis sezon.thelw kati pio... meta i para!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω το τεύχος σε αυτό τον υπολογιστή για να τσεκάρω, αλλά θυμάμαι τον Warren να αναφέρει κάτι για το τέλος της θνητής ζωής του ή κάτι τέτοιο στις πρώτες σελίδες. Δεν είναι τρομακτικά ξεκάθαρο τι συνέβη, αλλά αυτό δε με πείραξε ποτέ, οπότε θεωρώ απλά πως πέθανε και η Amy τον ξανακόλλησε ή κάτι τέτοιο. :)

    O στρατός ως στρατός νομίζω ξεκάθαρα πως είναι μια πρώτη έκφραση της απειλής. Μυστικιστικά σύμβολα πάντα κρύβουν κάτι από πίσω τους, κι εξάλλου ποτέ, σε καμία σεζόν της σειράς, δεν γνωρίζαμε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ποιος είναι ο μεγάλος κακός. (Εξαιρώ την πρώτη για διάφορους λόγους, όπως οτι ακόμα ο Whedon δοκίμαζε πράγματα, ή το μικρότερο μέγεθος.)

    Αλλά σαν concept, oι Slayers εναντίον όλων μου κάνει απίστευτο και αναπόφευκτο. Me likey!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με κάποια καθυστέρηση το διάβασα κι εγώ και η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε κακογραμμένο, κακοσχεδιασμένο και, γενικά, κακό. Όσο για το θέμα του Warren, ορίστε η σοβαρότατη απάντηση από τον ίδιο τον Joss.

    "He was legally dead for like a second. Amy didn't tell him 'cause she didn't want to upset him. I forgot, okay?!"

    Απλά το ξέχασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή