Buffy the Vampire Slayer, Season 8, Issue 11


Με καθυστέρηση για ένα σωρό λόγους, spoilers για το δεύτερο συνεχόμενο one-shot του Joss Whedon στην 8η σεζόν.

Kι έτσι φτάσαμε στο αναπόφευκτο επεισόδιο όπου η Buffy συναντά για πρώτη φορά το Μεγάλο Κακό και αυτός τη σαπίζει στο ξύλο. Η διαφορά εδώ όμως ενάντια στις περασμένες σεζόν είναι οτι η βία δεν ήταν μόνο σωματική-- αυτήν η Buffy πάντα βρίσκει τρόπο να την καταπολεμά. Εδώ ο Twilight χτυπά με τρόπο υπολογισμένο, και ενδεχομένως ακριβέστερο και πιο επίπονο. Χτυπά το ίδιο το σύστημα αξιών της slayer.

Η ηθική της Buffy ήταν πάντα ξεκάθαρα υπερηρωική, με κάποιες βέβαια μεταβολές που όμως δεν ξέφευγαν από κάποια προκαθορισμένα όρια. Είτε δανειζόμενη την ιδεολογία του Superman (ανόητα θυσιαζόμενη στο τέλος της season 5), είτε για παράδειγμα της Wonder Woman (στην season 7, ωριμότερη και κυνικότερη, πλέον, παραδέχεται οτι θα είχε αφήσει τη Dawn να θυσιαστεί), πάντα έβαζε τους άλλους πάνω από αυτήν και λειτουργούσε σε ένα αυστηρό πλαίσιο ηθικής. Τώρα πια δεν είναι σίγουρη για τίποτα, εξ ου και το "Yay me."

Και ακριβώς τη στιγμή που η ψυχολογία της έχει φτάσει πάτο, που νιώθει αποκομμένη από τους πάντες, που φοβάται οτι έκανε τη λάθος επιλογή και άλλαξε τον κόσμο με λάθος τρόπο, ο Twilight έρχεται και -εκτός από τις γροθιές του- τη σφυροκοπάει και με ακόμα περισσότερο self-doubt. Ο Twilight δε νικάει γιατί είναι δυνατότερος. Νικάει γιατί η Buffy τον πιστεύει. Θα είναι φοβερά ενδιαφέρον να δούμε στην πορεία της σεζόν με ποιον τρόπο θα μπορέσει να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της. (Snap prediction: η Satsu γίνεται ο άνθρωπος-κλειδί, κάνοντας τη Buffy να πιστέψει και πάλι, αλλά το καταφέρνει θυσιάζοντας τον εαυτό της.)

Πριν έρθω και πάλι στον Twilight, δυο λόγια για τη Satsu, μιας και την ανέφερα. Ήταν ψιλοξεκάθαρο οτι αυτή ήταν που είχε ξυπνήσει τη Buffy με το φιλί της αγάπης πίσω στο πρώτο arc, και ο Whedon σωστά δεν το έπαιξε ποντάροντας στο σοκ της αποκάλυψης, αλλά στον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποκάλυψη, δηλαδή τόσο ευθέως από τη Buffy. Θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς ποιος ο σκοπός μιας τέτοιας εξέλιξης, δεδομένου οτι πρόκειται για τη "Buffy" και όχι το "Torchwood", δηλαδή το κύριο μέλημά μας δεν είναι ποιος χαρακτήρας θα γίνει bisexual αυτή την εβδομάδα για να πηδηχτεί με ένα από τα δύο μέλη του καστ που του έχουν ξεφύγει.

Για μένα υπάρχει κάτι ιδιαίτερα γοητευτικό σε μια τέτοια σχέση, βασισμένης στη γνώση του one-sided, unrequited έρωτα. Η Satsu γίνεται άμεσα χαρακτήρας που πρέπει να προσέχουμε και η Buffy βρίσκει ένα επιπλέον στήριγμα, φυσικά με το σετάκι νέων ενοχών. ("ό,τι με αγαπάει πεθαίνει.") Τώρα, είναι άραγε δυνατόν η Satsu να μην πεθάνει, παρά να εξελιχθεί και να αποτελέσει μελλοντικά τον πρώτο proper νέο χαρακτήρα που θα έχει εισαχθεί στη σειρά από την κόμικς περίοδό της; Here's hoping.

Επιστρέφοντας στον Twilight για το κλείσιμο, αναρωτιέμαι αν τα όσα είπε στη Buffy τα πιστεύει αλήθεια ή αν απλά πρόκειται για στρατηγικό παιχνίδι. Στην πρώτη περίπτωση, καλό δεν τον λες, αλλά τουλάχιστον μπορείς να δεις μια λογική πίσω από τα κίνητρά του. Στη δεύτερη, παραμένει απόλυτο μυστήριο. Δηλαδή ναι, ξέρουμε (υποτίθεται) τι θέλει να πετύχει, αλλά όχι και το γιατί. Τα πράγματα περιπλέκονται αν θεωρήσουμε πως είναι χαρακτήρας που ήδη γνωρίζουμε. (Είπε οτι αναγνωρίζει την κίνηση της Buffy με το Scythe. Επίσης την αντιμετώπισε με τρόπο που έδειξε οτι την γνωρίζει και ως άνθρωπο.) Ποιος θα μπορούσε να είναι; Η μπλόφα του Whedon με το fake reveal θα ήταν εξοργιστική αν δεν ήταν τόσο απίστευτα έξυπνη και αστεία!

Oh well, είμαστε ακόμα περίπου στο 1/4 της διαδρομής, οπότε λογικό είναι να έχουμε ένα σκασμό απορίες. Λίγα ακόμα σχόλια για το 'A Beautiful Sunset':
  • Βρίσκω ενδιαφέρον το πώς η Buffy ανοίγει την ψυχή της σε διάφορους φίλους και γνωστούς της (εδώ, μέχρι και στην Satsu) αλλά εξακολουθεί να μη μπορεί να κοιτάξει τη Dawn στα μάτια και να της μιλήσει.
  • Αυτό το Giant Dawn thingy όμως, θα κρατήσει πολύ ακόμα; Δεν το βρήκα ποτέ terribly cute, αλλά δουλεύει ως μεταφορά, οπότε fair enough. Αλλά... ΟΚ, κλείσαμε χρόνο, ε; (LOL)
  • Φοβερή σκηνή στο μαυσωλείο με το βαμπίρ που διέκοπτε συνεχώς τις δύο κοπέλες.
  • Case in point, η ατάκα του επεισοδίου: “Oh GOD. Nobady cares about your wrath!
  • Buffy και Xander. Θα συμβεί; Δε μπορώ να καταλάβω με τίποτα. Ο Xander της λέει οτι είναι σέξι (αλλά μπορεί και να ήταν απλώς αστείο-- is it ever, όμως;) και η Buffy του λέει να βγει με τη Renee. (αλλά μπορεί και να το λέει για ξεκάρφωμα, γιατί όπως έγινε established εδώ, όποιος αγαπά τη Buffy, καταστρέφεται.)
  • Yay me.” Γαμώτο, μισώ να βλέπω τη Buffy τόσο στεναχωρημένη.

1 σχόλιο:

  1. Sorry.Itchy Neck.Where Was I? Πέθανα στα γέλια. Αν ήταν σινεμά ή τηλεόραση θα μιλούσαμε για παραπλανητικό μοντάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή