Lost: Missing Pieces


(ETA: Επειδή με ρωτάνε πολλοί αν τα επεισόδια αξίζουν, και αν είναι απαραίτητα για τη μυθολογία: Ναι αξίζουν, είναι συνολικής διάρκειας άντε τριάντα λεπτών, δηλαδή μια χαψιά, και όσο για τη μυθολογία δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι ακόμα αλλά τουλάχιστον ένα από αυτά, το 13ο και τελευταίο μοιάζει... ενδιαφέρον. Ειδικά αυτού ρίχτε του ένα βλέφαρο.)

Στα πλαίσια της μεγάλης αναμονής για την πρεμιέρα του "Lost" (της οποίας το σχετικό post θα είναι έτοιμο αργάαααα
απόψε ή έστω το πρωί του Σαββάτου), και μιας που μες στη βδομάδα ολοκληρώθηκε η προβολή των mobisodes, είπα να τα δω όλα σε μια καθισιά. Λίγα γενικά σχόλια μετά το άλμα, και spoilerssss για αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει όλους μας, δηλαδή το 13ο και τελευταίο επεισόδιο, 'So It Begins'.

Γενικά δηλώνω ψιλο-εντυπωσιασμένος από την όλη παραγωγή, η οποία μοιάζει γελοιωδώς καλή για straight-to-mobile υλικό και αν μη τι άλλο δικαιώνει ακόμα περισσότερο τον όλο λόγο ύπαρξης της απεργίας της WGA, αλλά ας μην ξεφεύγω. Το καστ είναι εδώ, το crew είναι εδώ, το writing staff είναι εδώ, ο Jack Bender είναι εδώ, βασικά το όλο εγχείρημα είναι "Lost"
και με τη βούλα, και σε κανένα απολύτως σημείο δεν μοιάζει με αρπαχτή.

Το actual content, τώρα, κυμαίνεται κατά κύριο λόγο σε δύο κατηγορίες επεισοδίων. Τις σκηνές όπου βλέπουμε να λαμβάνει χώρα ένας διάλογος ή μια αποκάλυψη που γνωρίζουμε (ή υποθέτουμε) οτι έχει υπάρξει κάποια στιγμή μέσα στη σειρά αλλά δεν είχαμε παρακολουθήσει ως τώρα, και τα καθαρά gag
χαρακτήρα ανεκδοτάκια. Και μετά, υπάρχει το 13ο και τυχερό. Αλλά θα φτάσω εκεί.

Τα επεισόδια της πρώτης κατηγορίας απλά έπαιζαν ενωτικό ρόλο επιβεβαιώνοντας ή επαναλαμβάνοντας πληροφορίες και βασικά έμοιαζαν με deleted scenes που ορθώς κόπηκαν εξαρχής. (Μόνη εξαίρεση, το creepy και πολύ αποτελεσματικό μονόλεπτο με τα νεκρά πουλιά έξω από τη φυλακή του Walt. Yeesh!) Δηλαδή άμα είναι να κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα, κάντο με στυλ τουλάχιστον-- κι εδώ έρχεται η δεύτερη κατηγορία επεισοδίων, που έδωσε κάποια διαμαντάκια.


Mου αρέσει που ο Arzt έχει εξελιχθεί σε token comic relief χαρακτήρα της σειράς, με τον Lindelof να τον συμπεριλαμβάνει στο joke episode 'Expose' και να του δίνει εδώ δύο ευκαιρίες να λάμψει. Η διασκεδαστική του φλυαρία είναι πάντα καλοδεχούμενη. Ένας άλλος χαρακτήρας in-joke είναι ο Frogurt, τον οποίο οι Cuselof υποστήριζαν πως θα συμπεριλάβουν στο supporting cast της σειράς από τη 2η κιόλας σεζόν, αλλά πάντα κάτι άλλαζε στα σχέδια και ο χαρακτήρας έμενε πίσω. Μέχρι την ένδοξη εμφάνισή του σε ένα 2λεπτο mobisode όπου βασικά λέει στο Hurley οτι γουστάρει τη Libby. LOL, εντάξει?

Το απόλυτο highlight όμως ήταν το ξέσπασμα του Jin στο γήπεδο του γκολφ, του οποίο το γράψιμο (Drew Goddard ρε φίλε) και το delivery (Daniel Dae Kim ρε άλλε φίλε) κατάφερναν για 2 λεπτά να ισορροπούν ανάμεσα στο αστείο με την έννοια οτι έχεις το στόμα σου ανοιχτό ενώ πας να ξεκινήσεις να γελάς, αλλά και το ελαφρά δραματικό, καθώς σε αντίθεση με τους δύο αμέριμνους μάρτυρες, εμείς γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο Jin ένιωσε την ανάγκη να ξεδώσει. Κάτσε να κρατήσει κι άλλο η απεργία και η συνεπακόλουθη έλλειψη επεισοδίων, και ίσα που το βάζω στο top-50 του 2008. (LOL)

Και αφού καλύψαμε τα επεισόδια 2 ως 12, πάμε στο ζουμί, δηλαδή την αρχή και το τέλος αυτού του πειράματος, δηλαδή τα δύο κεφάλαια με τον Jack και τον πατέρα του. Το 'The Watch' ήταν μια τρυφερή στιγμή που ήρθε σχετικά αναπάντεχα, κυρίως γιατί συνέβη μεταξύ δύο χαρακτήρων που δε μας έχουν συνηθίσει σε πολλά γούτσου-γούτσου. Υπενθύμιση οτι ο Christian έξω από οτιδήποτε άλλο, εν τέλει θαυμάζει και πιστεύει στον γιο του? Δε θα το έβλεπα έτσι, απαραίτητα, αλλά μετά ήρθε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο...

...στο οποίο τι ακριβώς είδαμε, δεν ξέρω. Τον Christian ολοζώντανο και ψυχραιμότατο να αναγγέλει την έλευση του Μεσσία/γιου του? Το Smoke Monster να παίρνει οριστικά και χωρίς αμφιβολία υλική υπόσταση? Τον... Jacob? Δεδομένου οτι αυτές όλες οι σκηνές αποτελούν μέρος του canon της σειράς, η παρουσία του Christian στο νησί δε μπορεί να αγνοηθεί καθώς αφενός μας ξεκαθαρίζει οτι ο Jack δεν ήταν τρελός όταν έβλεπε τον πατέρα του στα ξεκινήματα της σειράς, κι αφετέρου... Δεν ξέρω, αφετέρου η χωροχρονική τοποθέτηση του αρχετυπικού Κακού Πατέρα της σειράς (μιας σειράς που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από χαρακτήρες με daddy issues) ακριβώς πριν τη Στιγμή Μηδέν της, δηλαδή το άνοιγμα των ματιών του Jack, δεν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία.

(Και btw, χαίρομαι πολύ για τον Lidelof που έστω και σε μια σκηνή ενός επεισοδίου για κινητά τηλέφωνα κατάφερε να πραγματοποιήσει κάτι που ήθελε εξαρχής, δηλαδή ένας flashback μέσα από τα μάτια του Vincent. Εδώ τα κατάφερε. Sort of.)

Έτοιμοι λοιπόν για την έναρξη της 4ης σεζόν, με τους παραγωγούς να καταφέρνουν την τελευταία δυνατή στιγμή πριν την πρεμιέρα να μας φυτέψουν άλλη μια μεγάλη απορία στο κεφάλι. Γιατί δε μας έφτανε το μεγάλο ερώτημα Ποιος ήταν στο φέρετρο στο μέλλον, τώρα πρέπει να ανασύρουμε πάλι το Ποιος (δεν) ήταν στο φέρετρό του στο παρελθόν. Αφήστε που όσο το σκέφτομαι αυτό το Christian=Jacob... Huh.

2 σχόλια:

  1. Etoimoi etoimoi! Bring on the 4!
    Ontos poly kales paragoges gia mobisodes an krino apo to... ena pou parakolouthisa. Kai itan kai creepy. Den ton antexo ton patera tou Jack, mou fainetai poly anakatosouras. LOL
    That said, I can't wait to see him again.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. super ta mobisodes,idika to telefteo!
    perimeno to review sou gia to The beginning of the End pu eskise!!!ekpliktiko episodio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή