'Gossip Girl': Best for last


Ναι, ναι, ναι. Pitch-perfect φινάλε για την πιο συνεπή ίσως σειρά της network τηλεόρασης. Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Spoilers μετά το άλμα.

Βασικά, πρέπει να το πω, δε μπορώ άλλο. Η Leighton Meester ως Blair Wladorf δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάω σε σχέση με άλλες κοπελίτσες από νεανικά crap shows, και όχι σε σχέση με την Ellen Pompeo. H Leighton Meester στέκεται δίπλα στη Mary-Louise Parker. Και την Dana Delaney. Δεν λέω οτι είναι εξίσου καλή ηθοποιός. (Ούτε οτι δεν είναι, εξάλλου δεν την έχουμε δεί σε τίποτα άλλο απαιτητικό.)
Αλλά οτι εδώ ως Blair είναι τόσο committed στο ρόλο, τόσο εναρμονισμένη με κάθε πτυχή αυτού του συγκεκριμένου χαρακτήρα, δείχνει τόσο πολύ να ζει κάθε ατάκα της Blair, κάθε της βλέμμα, κάθε της ανεπαίσθητη κίνηση (τρελό case in point, η σκηνή που έχω κρατήσει σε φωτογραφία παραπάνω), που μου είναι αδύνατον να βάλω οποιαδήποτε άλλη ηθοποιό του κόσμου σε αυτό το ρόλο. Και είτε μιλάμε για ρόλο της προέδρου Roslin στο πιο πολιτικό δράμα της τηλεόρασης, είτε μιλάμε για τον επιφανειακό ρόλο μιας έφηβης bitchy queen bee, αυτό είναι τελικά που τις κάνει και τις δύο iconic, όσο μη συγκρίσιμα μεγέθη κι αν αποτελούν σε κάθε άλλη πιθανή κατηγορία.

(Για αυτούς που κρατούν σημειώσεις στο σπίτι: Ναι, μόλις έβαλα μέσα στο ίδιο context τη Leighton Meester και την Mary McDonnell. Κάποιος να με σταματήσει.)

Μετά το παραπάνω ξεσάλωμα, είναι προφανές οτι απόλαυσα κάθε σκηνή της Blair και μόνο λόγω του γεγονότος οτι ήταν μέσα. Το τηλεφώνημα με τον Dan, το ξεπάστρεμα της Georgina, το τόσο απολαυστικά smitten ύφος της σε κάθε σκηνή που μοιράστηκε με τον Chuck, και το γενικότερο "Eh, what's next?" στυλ της μετά το στήσιμο του φινάλε. Αλλά κατά τα άλλα πώς τα πήγε το επεισόδιο;

Ήταν το ιδανικό φινάλε, και το λέω αυτό σε μια βραδιά που νιώθω απογοητευμένος από δύο άλλες αγαπημένες σειρές και το πώς έκλεισαν τους φετινούς κύκλους τους. Ήταν το ιδανικό φινάλε, γιατί έφερε μαζί με πετυχημένο τρόπο στοιχεία από ολόκληρη τη σεζόν, δίνοντάς της ακόμα μεγαλύτερη αξία. Ο Scwartz και η Savage σέβονται το θεατή τους και σέβονται πρώτα από όλα το υλικό τους, προσέχοντας να δουλεύουν πάνω σε ιστορίες και arcs που έχουν τρέξει σε όλη την σεζόν. Αντί να προχωρούν με ιστορίες από το πουθενά, έρχονται σε αυτό το φινάλε και δένουν μαζί ό,τι loose thread είχε ξεμείνει:

To affair της Lily με τον Rufus. To affair της Blair με τον Chuck. Το affair της Serena με τον Nate. Η διαλυμένη φιλία του Chuck και του Nate. Τα ψέμματα της Serena. H ραφτική μηχανή της Jenny. Η pre-destined σχέση του Dan με τη Vanessa. Ο πατέρας του Nate. O γάμος της Lily. Σοβαρά, υπήρξε storyline από όλη τη σεζόν που να μην πήρε χρόνο εδώ; Τόσα πολλά, σε τόσο λίγο χρόνο, και τόσο ικανοποιητικά!

Ειλικρινά δε μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από όλα, απλώς θέλω να κάνει ειδική αναφορά στον επίλογο. Λίγο μετά τον χωρισμό του βαρετού ζεύγους (ο οποίος δόθηκε με τρόπο που με έκανε να στεναχωρηθώ, παρά το πόσο ήθελα να μην είναι μαζί), πήραμε ένα teaser για το μια βδομάδα μετά, το οποίο βασικά προανήγγειλε όλη τη 2η σεζόν. Συνήθως σε μια τέτοια περίπτωση θα γκρίνιαζα για το πώς η σειρά θα βρει έναν contrived τρόπο να κρατήσει όλα αυτά τα threads από το να εξελιχθούν, μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής σεζόν. Αλλά η 2η περίοδος του 'Gossip Girl' θα έχει early start την 1η Σεπτμέβρη, με αρκετά επεισόδια να διαδραματίζονται μέσα στο καλοκαίρι. Οπότε δεν θα ξυπνήσουν ένα πρωινό του Οκτώβρη, για παράδειγμα, ο Dan και η Vanessa, και θα πουν "Hey! Βάφαμε τοίχους φορώντας skimpy εσώρουχα όλο το καλοκαίρι! Τι λες να τα φτιάξουμε τώρα, μετά από 4 μήνες, χωρίς κανέναν προφανή λόγο;"

Τελειότατη φάση, λοιπόν. Το φινάλε ήρθε να κλείσει ένα κάρο πλοκές από όλη τη σεζόν, καταφέρνοντας (χωρίς να εκπέσει σε κάνενα φτηνιάρικο cliffhanger, αφήνοντας κάτι στον αέρα για hook) να μοιάζουν όλα εξίσου ανοιχτά με πριν. Η Lily παντρεύτηκε, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Blair και ο Chuck είναι μαζί, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο Dan και η Serena τα χάλασαν, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κτλ κτλ. Πίτα ολόκληρη, σκύλος χορτάτος. Ραντεβού το Σεπτέμβρη.

11 σχόλια:

  1. Ναιαιαί η Meester είναι θεά, υποκλίνομαι. Το επεισόδιο της ανήκε. Έχει πραγματικά χημεία με ό,τι κινείται και ακόμη περισσότερο με τον Chuck, στον οποίο έπρεπε να αφιερώσεις κάτι παραπάνω ("I'm Cuck Bass"!). Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθεί στην επόμενη season.
    Μ' άρεσαν τα περισσότερα κλεισίματα (όλα δηλαδή), και μ'αρέσει η βάση που θέτουν για την επόμενη season, αλλά για να είμαι ειλικρινής το φινάλε το βρήκα ελαφρώς μαζικό. Παρ'οτι δεν είμαι fan των cliffhangers κλπ, ο επίλογος αυτός μου φάνηκε αρκετά τακτικός (?).

    Α, ναι. Μιλώντας για τον Chuck: H σκηνή που νίώθει να πνίγεται από την προοτική μιας σχέσης. Αστεία, απολύτως πειστική για τον χαρακτήρα, και απολύτως λειτουργική στην ιστορία. Kudos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβαρά σου άρεσε το επεισόδιο; Μπορεί μεν να έδωσε "λύση" σε πολλά ανοικτά ζητήματα; Δεν ήταν λίγο "λίγο"; Όλα ΜΑ ΟΛΑ τα γεγονότα μου φάνηκαν εντελώς αβίαστα. Δλδ ξαφνικά στο τελευταίο επεισόδιο χαλάρωσαν όλοι;

    Ο Rufus και η Lily αποφάσισαν να μείνουν φίλοι just like that? Η Natessa χωρίζει just like that? Η Bluck ενώνεται just like thar? Η Darena χωρίζει επίσης χωρίς να έχουμε καταλάβει ποιος έπρεπε να συγχωρήσει ποιον και, πάνω απ' όλα, just like that?? Καμία σχέση δεν έχει το συναίσθημα που είχα βλέποντας αυτό το επεισόδιο με αυτό που είχα σε (όλα ίσως τα) προηγούμενα.

    Το χειρότερο βέβαια όλου του επεισοδίου ήταν το ξεπάστρεμα της Georgina. What was that WRECK??? Χρειάστηκε μισή σεζόν για να ισοπεδώσει η Blair τη Little J και 5 λεπτά για την hyperbitch Georgina??? Μόνο εγώ βλέπω την τρομερή και τρομακτική δυσαναλογία;; Και ΠΩΣ την ξεπάστρεψε: κάλεσε το μπαμπά και τη μαμά!!! Καλά είναι δυνατόν!

    -Georgina, τα είπα όλα στη μαμά σου και στο μπαμπά σου και τώρα θα σου πάρουν όλες τις κούκλες για τιμωρία χιχιχιχι.
    *pukes*

    Πολύ θετική η σχεδόν επανένωση της Bluck και πολύ τέλεια η σκηνή πανικού του Chuck.

    Για τη Darena τι να πω, αμάν κάναμε μέχρι να τα φτιάξουν και χώρισαν στο πι και φι.

    Επίσης τα ζευγάρια Natena και Danessa είναι τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ που θα μπορούσαν να υπάρχουν - τα πλουσιόπαιδα και τα φτωχόπαιδα - wtf did i just watch the fucking pilot???

    THANK GOD που υπάρχει και η Jenny που με τρίλεπτη παρουσία μας προετοίμασε για ακόμα ένα απολαυστικό catfight στη νέα σεζόν. My guess: η Eleanor λατρεύει τα σχέδια της Jenny και την ίδια, την έχει σα δεύτερη κόρη της, την προωθεί όσο μπορεί, γίνεται γνωστή, βγάζει πρωτοκλασάτη φίρμα στα 16 της and there! Little J is back on the A-list!

    Βαθμολογία επεισοδίου: 3/10 :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό φινάλε, αν και περίμενα αλυσιδωτές εκρήξεις αντί για επεισόδιο-επίλογο που τακτοποιησε όλα μα όλα τα loose threads...!
    Λίγα λόγια για κάθε subplot:

    Dan-Serena: παραδόξως, μου άρεσαν πολύ γιατί είχαν αυτή την δυναμική σαν ζευγαρι που συμβόλιζε το redemption της Serena...το οτί τελικά το παρελθόν της κόστισε τη σχέση της δεν ήταν και ότι καλύτερο, αλλά όπως είπες, τίποτα δεν έχει τελειώσει!

    Nate-Vanessa: γιατί είπαμε χωρισαν? Υποννοείται οτι η Vanessa το θέλησε επειδή έχει συναισθήματα για το Dan (πράγμα που της θύμισε η Θεα Blair)

    Lily-Rufus: περίμενα εκρηκτικό φινάλε με Cutty Shark-style ματαιωμένο γάμο, ευτυχώς δεν έγινε και οι χαρακτήρες έμειναν πιστοί στον εαυτό τους.

    Chuck-Blair: σε ένα μόνο επεισόδιο είδαμε απόλυτα γιατί αυτοι οι δύο, ενώ είναι so right for each other, δεν μπορούν ΠΟΤΕ να είναι μαζί! Κρατήστε τους χώρια και με το occasional brush-in!

    Πάντως τα ζευγάρια που πάνε να σχηματιστούν ΔΕΝ με ενθουσιάζουν... Nate-Serena? Dan-Vanessa? BORING!
    Ο Dan πρέπει να φάει ένα seduction to the dark side απο τη Blair! Κάθε σκηνή τους μαζί είναι απολαυστική, και το γιατί το είδαμε σε αυτό το επεισόδιο, όπου η Blair ξεφορτώθηκε με χαρακτηριστική ευκολία στο πρώτο δεκάλεπτο την καρασκυλάρα Georgina (hopefully όχι για πολύ) δείχνοντας ποια είναι η νο.1 bitch in town, και in the proccess ξεπαρθένεψε και τον Dan "Moral Compass" Humphrey στην Bitchy Ιντριγκα! :P
    Εναλλακτικά pairings? Chuck-Eric (yeahhh!), Nate-Georgina!
    H γλυκιά Little bitch Jenny ας γίνει ράφτρα παραδουλεύτρα...!

    Ουφ! σεντόνι έγραψα! μάλλον θα'πρεπε να ανοίξω αντίπαλο blog... θα κλείσω εδώ μιας και δεν προλαβαίνω να γράψω καν τις πολλαπλές αγαπημένες μου ατάκες απο το επεισόδιο! :P

    P.S.Επαναλαμβανομαι αλλά το λεω: Leighton Meester ΘΕΑ! Το κάθε βλεμμα, κάθε τονισμός στις λέξεις, έχουν σημασία! Απίστευτη!

    P.S.2. Μου φάνηκε η αυτό που είπες για το cliffhanger ήταν μπηχτή για Desperate Housewives? :P Θέλουμε αναλυτικό ποστ στο season finale παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @neverlandean, όσον αφορά τη σύγκριση ξεπαστρέματος Georgina-Jenny:

    η Georgina μπορει να ήταν πολύ μεγαλύτερη bitch, αλλά τελικά πέρα απο τη βιντεοκασέτα με την οποία εκβίαζε την Serena (η οποία τελικά κάλλιστα θα μπορούσε να τα είχε ξεράσει νωρίτερα και να γλυτώσει απο όλο το συμπούρμπουλο-δίκιο είχε ο Dan!) και την uncanny ικανότητα να βρίσκεται πάντα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, δεν είχε κάτι άλλο going on for her... απο τη στιγμή που η Serena θα υποχωρούσε και θα μιλούσε σε κάποιον το σχέδιό της ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, και απλώς απο τύχη πρόλαβε να "μαγαρίσει" τον Dan, που δε χαλάστηκε κιόλας...! Έχοντας υπόψιν το drug problem της και το οτι 16 χρονών μουλάρα περιφερόταν ξέμπαρκη απο τους γονείς λες και έπαιζε στο Sex and the City, ήταν θέμα ωρών για τη Blair να βρει τα αδύναμα σημεία της και πανεύκολο να την ξεμπροστιάσει...

    ...απο την άλλη η Jenny χρησιμοποίησε την "ηθική πτώση" της Blair για να ανέβει και να γαντζωθεί γερά στο νέο status qvo, οπότε χρειάστηκε χρόνος ωστέ λόγω της πίεσης να υποπέσει σε πολλά λάθη η ίδια (κλεμμένο φόρεμα,gay γκόμενος) ωστε να τα εκμεταλλευτεί η Blair και να την γκρεμίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορίστε! Για ένα πράγμα δεν γκρίνιαξα κι εγώ, και να τι συμβαίνει! (LOL)

    Αρχικά να ευχαριστήσω τον Στρατή γιατί μου θύμισε γαμάτο κομμάτι του επεισοδίου που ξέχασα να σχολιάσω. Το "I'm Chuck Bass" ήταν τέλειο follow-up στην ίδια ατάκα από το προηγούμενο!

    Πάμε στις αντιρρήσεις τώρα.

    Βασικά όπως όλες οι σειρές της τηλεόρασης, έτσι και το 'Gossip Girl' πρέπει να πάρει λίγο λάσκα στην αρνητική κριτική λόγω της απεργίας. Ό,τι φάνηκε να συμβαίνει γρήγορα, πρέπει να υποθέσουμε οτι θα είχε άλλα 1-2 επεισόδια χώρο να αναπτυχθεί, κανονικά. Η διαφορά είναι οτι σε αντίθεση με τις περισσότερες σειρές, το GG δε με άφησε να νιώσω οτι κάτι παραμελήθηκε, γιατί διαρκώς συνέβαιναν πράγματα, με όλους!

    *Rufus/Lily: Έπαιξαν πολλά factors. Ήταν η σκηνή στο παλιό κτίριο του Bass, ήταν αυτό που της είχε ζητήσει η Serena... Ήθελε άλλο ένα επεισόδιο για να είναι τέλειο, αλλά κι έτσι με ικανοποίησε.

    *Nate/Vanessa: Έλα μωρέ, απλά τους είχαν εκεί για να έχουν να κάνουν κάτι οι ηθοποιοί μέχρι το φινάλε. Πήρε κανείς αληθινά σοβαρά αυτή τη σχέση;

    *Blair/Chuck: O Chuck είδε το μπαμπά να παντεύεται και κάπως του ήρθε. Ένα τσαφ είναι αυτά τα πράγματα μωρέ. Plus, από το προηγούμενο επεισόδιο που επανενώθηκαν, οι σπίθες πετάνε αριστερά και δεξιά. Again, ήθελε 1-2 επεισόδια ακόμα, αλλά δεδομένης της απεργίας, χαίρομαι που δεν πήρε τελείως πόδι το storyline.

    *Dan/Serena: Ε, όχι και ξαφνικά! Αυτούς ειδικά τους ψήνει από το λεπτό που επέστρεψε η σειρά! Δεν έχει υπάρξει post-strike επεισόδιο που να μην έχει κάποιου είδους εξέλιξη στη σχέση τους. Φαινόταν οτι πήγαιναν εκεί, και πάλι πολύ τους αφιέρωσε, με αυτές τις μακρές σκηνές στο πάρτυ μετά το γάμο, και έξω στα σκαλιά κτλ κτλ. Αυτό δεν ήθελε τίποτα περισσότερο.

    *Georgina: OK. H πρώτη μου σκέψη είναι οτι περίμενα κάτι πιο επικό, αλλά από τη στιγμή που έφυγε, δεν την σκέφτηκα ξανά ούτε για δευτερόλεπτο. Καλύτερα που ξεμπερδέψαμε effectively και γρήγορα, γιατί είχαμε πολλά άλλα πράγματα να δούμε στη συνέχεια. Εξάλλου, τι άλλο να έκανε αν έμενε; Η αλήθεια αποκαλύφθηκε, οι άλλοι χωρίσανε, πλέον μας ήταν άχρηστη.

    Επιπλέον, ακριβώς και μόνο επειδή δεν το περίμενες με την καμία, βρήκα ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ το οτι κατατροπωθηκε απλώς και μόνο επειδή η Blair κάλεσε τους γονείς της! Εξάλλου η Meester ήταν τόσο απολαυστική καθώς έλαμπε πάνω στο πτώμα της Georgina, που αυτή η σκηνή και μόνο δικαιολογούσε τη σεναριακή εξέλιξη.


    Τέλος, ενώ Nate/Serena είναι για μένα οι πιο αδιάφοροι χαρακτήρες της σειράς, και άρα το ζευγάρωμά τους με αφήνει τόσο παγερά αδιάφορο που θα πάθουμε όλοι κρυοπαγήματα, θα διαφωνήσω πλαγίως οριζοντίως και καθέτως για τους Dan/Vanessa! Από το πρώτο δευτερόλεπτο που εμφανίστηκε η μικρή χαριτωμένη chav στη σειρά εκδηλώθηκα υπέρ του ζευγαρώματός τους. Είναι ο ένας για τον άλλον, πώς το λένε!! Και βοηθάει και το ταξικό, όπως και να το κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α, σε πολλά με κάλυψε η Μιρέλα ενώ το έγραφα το σχόλιο!

    Νέα σχόλια: Συμφωνώ απόλυτα με την αντιπαράθεση Georgina-Jenny. Spot on! Και για ζευγάρια, μαζί σου. Chuck-Eric και Blair-Dan είναι τα απόλυτα must αυτή τη στιγμή! Επίσης με κάλυψες και στα περί Lily/Rufus. Μου αρέσει το drama όσο στον καθένα μας, αλλά πρώτα από όλα θέλω να βλέπω ιστορίες συνεπείς με τους χαρακτήρες, και εδώ νιώθω οτι ακολουθήθηκε η οδός που έκανε καλό στους χαρακτήρες, όσο κι αν ένα cliffhanger σχετικά με το γάμο θα έκανε ένα storyline ίσως πιο "χορταστικό".

    Btw όχι, δεν ήταν μπηχτή για το Housewives, δεν το έχω δει ακόμα εξάλλου. Και δεν πρόκειται για λίγες ακόμα μέρες, μάλλον weekend το κόβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Speaking of Desperate Housewives, το finale ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΑΠΙΘΑΝΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ, ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ, ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟ!!!!!!

    Δλδ ό,τι ακριβώς δεν είχε το GG. H μόνη εξιλέωση που θα δεχτώ: Chuck bangin' Eric!

    Θα επανέλθω, δε μπορώ να γράψω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. den me enthousiase katholou.finale itan afto?
    o tropos pou evgalan tin Georgina apo tin mesi itan poli grigoros ke apotomos,etsi ksafnika tin diaolostilan?
    genika to episodio den ixe kati pu na mu aresi poli.ipirxan kapies ekseliksis,alla gia finale perimena polla perissotera. ke ne tha ithela cliffhanger-kati diaforetiko gia na me kratisi se agonia,na exi kapio endiaferon telospanton.etsi opos eklise den nomizo na perimeno na do tin premiera tu 2ou kiklou me anipomonisia.
    sketi apogoitefsi gia mena to "finale".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. loipon exo meinei akoma speechless apo to finale!!!thelo tora na erthei o septemvris ginetai???pou einai o who otan ton xreiazesai???
    anyhoo...oso gia cliffhangers...ma kala to ti erotika pentagona exoun na ginoun kata tin diarkeia tou kalokairiou mono ego ta vlepo???

    oso gia tin g..sorry alla itan i apoliti skini pou nia nia nia nia efera goneis na sou jeskisoun tis sarkes!!!itan toso ma toso agapimeni skini me mia blair opou proskinaga gia kathe skini pou epeze....
    episis an jerei kaneis tous ekdotes tou vivliou edo ellada peste tous na ekdosoun kana neo tomo den paizei!!!pos tha perasei to kalokairi xoris esto ena gossip girl vivlio???varethika ton king

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. afto me to grigoro (sxedon ready-made) ksepastrema tis giorgina me xalase kai mena arketa... aniso finale, alla gia kleisimo 1is season mia xara... tha epanelthei sigoura speed-a apo 2i season.


    Jenny s' agapo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή