South Park: The Muhammed Incident


Δεν παρακολουθώ συχνά South Park, κατ'επέκταση ούτε και γράφω. Αλλά όποτε τύχει να παρακολουθήσω κάποιο επεισόδιο, μένω πάντοτε ικανοποιημένος: οι Parker & Stone παραμένουν ίσως οι πιο αιχμηροί σχολιαστές των όσων συμβαίνουν γύρω μας.

Στο επεισόδιο της προηγούμενης βδομάδας η σειρά γιόρτασε τα 200 της επεισόδια (εξ ου και κάθισα να δω επεισόδιο), στήνοντας έναν ξεκαρδιστικό φόρο τιμής στο ένδοξο παρελθόν της. Όλοι οι σταρς που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ευφυών Καναδών συνασπίζονται υπό τις διαταγές του Tom "don't call me fudge-packer" Cruise για να μηνύσουν την πόλη του South Park για τα όσα έχουν τραβήξει από τον Cartman και τους φίλους του. Αυτό που δεν ξέραμε τότε ήταν πως ένα φαινομενικό καφριλίκι γεμάτο εύκολους celebrity στόχους θα μετατρεπόταν στην πιο controversial στιγμή της ιστορίας του show, σε μια ιστορία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και εγείρει ζητήματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ελευθερίας του λόγου.

Καθώς το '200' προχωρά, ο Tom Cruise δέχεται να αποσύρει τη μήνυση αν του παραδοθεί ο ίδιος ο Μωάμεθ, και μαζί η φοβερή του δύναμη να μη μπαίνει ποτέ στο στόχαστρο καμίας σάτιρας. Πρώτη βολή από τους Parker & Stone: Καθ'όλη τη διάρκεια του επεισοδίου ο Μωάμεθ κρύβεται σε λιμουζίνες, λογοκρίνεται σαν visual, κρύβεται μέσα σε στολή αρκούδας. Οτιδήποτε αρκεί να μη φαίνεται. Οτιδήποτε. Γιατί άμα εξοργιστούν οι μουσουλμάνοι τη γαμήσαμε. Οι τρομοκρατία έχει ήδη νικήσει, λέει το South Park σε ένα επεισόδιο που ξεκίνησε με τον Tom Cruise να κλαίγεται και τελείωσε με τη Barbra Streisand να βρυχάται.

Εξοργίστηκαν οι εξτρεμιστές. Η ομάδα Revolution Muslim με έδρα τη Νέα Υόρκη εξέδωσε μια ανακοίνωση εναντίον των δημιουργών του καρτούν, όπου αναφέρεται μέχρι και το όνομα του Theo Van Gogh όχι τάχα μου εν είδη απειλής, αλλά προειδοποίησης. Το κατά πόσον αυτό το συμβάν έπαιξε ρόλο ή αν απλά το Comedy Central ζύγισε καλύτερα τα δεδομένα, παίρνοντας μέρες σκέψης, και αποφάσισε ότι τελικά όλη αυτή η ιστορία με τον Μωάμεθ δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, δεν το ξέρουμε στα σίγουρα. Εικασίες κάνουμε μόνο.

Το σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση των ίδιων των Parker & Stone, το κανάλι ξετίναξε στη λογοκρισία όλο τους το επεισόδιο, προσθέτοντας beep
πάνω στο όνομα του Μωάμεθ και πατώντας ένα εξοργιστικά μακροσκελές beep πάνω από τους λόγους που έβγαλαν όλοι στο τέλος του επεισοδίου.

Λένε οι δημιουργοί (όπως διαβάζουμε στο -απαράδεκτης άποψης- ρεπορτάζ του Deadline Hollywood Daily):

"In the 14 years we've been doing South Park we have never done a show that we couldn't stand behind. We delivered our version of the show to Comedy Central and they made a determination to alter the episode. It wasn't some meta-joke on our part. Comedy Central added the bleeps."

Την ίδια στιγμή που το Comedy Central το έριχνε στη λογοκρισία υποκύπτοντας σε αυτή τη χιλιομασημένη καραμέλα της προσβολής θρησκευτικών συμβόλων, οι Parker & Stone είχαν βάλει τον Ιησού να τρέχει πέρα-δώθε σαν υπερήρωας και να λέει εξυπνάδες για semen, και έβαλαν τον Βούδα
να σνιφάρει κόκα. Gags που χάρη στις αληθινές εξελίξεις, υπογράμμισαν το ίδιο τους ακριβώς το point. Ότι βασικά, κι άλλοι έχουν θρησκευτικά σύμβολα αλλά δεν κάνουν έτσι.

Είναι ένα πράγμα η λογοκρισία επειδή οι κανόνες τηλεοπτικού κώδικα επιβάλουν ένα πράγμα ("shit", "hell" και τα σχετικά) και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό το να φιμώνει ένα κανάλι τους ίδιους του τους δημιουργούς χάρη σε έναν φόβο γενικό και αόριστο. Φόβο που έρχεται τελικά να τεκμηριώσει όσα το επεισόδιο ξεκίνησε να λέει, αλλά το θεώρημά του έμεινε στη μέση για να ολοκληρωθεί τελικά μέσω μιας αναπάντεχης διαδραστικής εμπειρίας.

Η λογοκρισία που ξεκίνησε ως meta καυστική σάτιρα, κατέληξε πολύ πολύ αληθινή. Οι τρομοκράτες δεν ξέρω αν χθες το βράδυ κέρδισαν, το σίγουρο είναι ότι το Comedy Central έχασε.

.

11 σχόλια:

  1. εχοντας δει ολα τα επισοδεια αρκετες φορες, μεχρι χθες το βραδυ σκεφτομουν πως ολο αυτο το πραγμα ηταν μερος του χιουμορ τους. εχουν υπαρξει επισοδεια που εγινε το ιδιο ακριβως πραγμα, λεγανε λεγανε λεγανε για τη τρομοκρατια και το πως και καλα λογοκρινει τον μωαμεθ αλλο καναλι για σιγουρια, και στο τελος που o κοσμος επαιρνε αποφαση οτι οχι δεν ειναι σωστο να λογοκρινεις κλπ, θα τον εδειχνε χωρις λογοκρισια σε ενα υποτιθεμενο family guy που εβλεπε ο κοσμος στο συμπαν του southpark κι εσκαγε μαυρη οθονη με τα λογια "το comedy central αρνηθηκε να προβαλει εικονα του μωαμεθ". που ηταν χιουμορ.

    γενικα ολη η φαση ταιριαζει γαντι στο να ειναι μερος του αστειου, μεχρι που εβγαλαν την ανακοινωση ο ματ κι ο τρεη, κι εκει καπου κολλησα, ειναι πολυ ειρωνικο το να ισχυει οτι ολα αυτα ειναι λογοκριμενα, δεν υπαρχει λογικη, γιατι ετσι τονιζεται το point της ολης καταστασης που πραγματευτηκαν αυτα τα δυο επισοδεια.
    ακομη δεν ειναι απολυτα σιγουρος πως δεν ειναι μερος του αστειου ολο αυτο το σκηνικο. Οια απειλες οντως υπηρξαν παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To 201 έχει αναφορές στο Killing Joke! Awesome!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως αυτό που μου έκανε εξαρχής εντύπωση ήταν ότι στο πρώτο μέρος το όνομα του Μωάμεθ το λέγανε κανονικά και στο 2ο ήταν κομμένο. Και γιατί ήταν κομμένο; Επειδή παίξαν οι απειλές στο ενδιάμεσο. Θέλω να πω, για να λειτουργεί ως αστείο όλο αυτό θα πρέπει ακόμα και οι απειλές να είναι στημένες. Άμα το έχουν πάει τόσο μακριά, τι να πω, τύφλα να έχει ο Andy Kaufman.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hellboy, βοήθα λίγο, δεν τις έπιασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σκηνή με τον Scot Tenorman, γύρω στο 14.34 πχ. Βάλε τον Joker αντί του Scott!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καταευχαριστήθηκα πάντως και το 200 και το 201, πάντως τα bleeps στο 201 μου φάνηκαν όντως μέρος του αστείου... ειδικά στα λογύδρια στο τέλος, αν το είχε κάνει το Comedy Central γιατί να bleepάρει ολόκληρους τους λόγους?

    Πάντως εαν όντως ισχυεί θα έχουμε την πρώτη περίπτωση που η λογοκρισία δεν ζημίωσε το αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα το υπογράμμισε :P

    Baabura, Baabura, Ichiban Kirai No Hito!

    και πόσο κακιασμένος ήταν ο επίλογος στο 201?? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ασχετη έρωτηση: Θα γράψεις κάτι για survivor? Black Widow rises again!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως πέρα από την ξενέρα του κομμένου Μωάμεθ το South Park παρέδωσε έπος. 200 επεισόδια μετά και ακόμα αντέχουν.

    Είμαι τόσο χαρούμενος που ο Cartman κατέλληξε half-ginger..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ελα ρε παιδια, εκανε μπαμ οτι ειναι στημενο το πραγμα, βασικα μονο ετσι εβγαζαν νοημα τα μπιπ και κυριως το censored black box στον "fudgepacker" οσο εκεινος νομιζε πως ειναι αλωβητος, μεχρι που ο stan του αρχισε τα semen on your back κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα δεν είπε κανείς ότι όλα τα μπιπ ήταν του δικτύου, μόνο κάποια έξτρα του δεύτερου μέρους! Αλλά είτε είναι στημένο είτε όχι το αστείο (υποπτεύομαι θα μάθουμε next week), το point όντως υπογραμμίζεται εξίσου, όπως και νά'χει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή