Top 50 Episodes, 2005: 30-21

PART THREE: #30-#21

30. House 2x04 TB or Not TB
Τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει έναν άνθρωπο στα όρια της αυτοθυ
σίας και ποιο είναι το σημείο που η υποχρέωση ενός γιατρού να σώσει μια ζωή καταπατά τις ατομικές ελευθερίες του αρρώστου? Ο Ron Livingston του Sex & the City εμφανίζεται ως ένας πρόθυμος να θυσιαστεί γιατρός, προκειμένου να ακουστεί στα media το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων που υπάρχει στην Αφρικάνικη ήπειρο. Ο κυνικός House αρνείται να ακολουθήσει το σκεπτικό και έτσι δύο άνθρωποι αντίθετοι, δύο κοσμοθεωρίες αντικρουόμενες, συγκρούονται με συγκλονιστικά αποτέλεσματα, στο πιο thought-provoking επεισόδιο της σειράς μέχρι σήμερα.

29. 24 4x13 7:00 P.M.-8:00 P.M.
Το πρόβλημά μου με την 4η σεζόν του 24 είναι οτι δεν είδαμε καινούριες ιδέες. Εντάξει, μέσα στη γενικότητα αδικείται αυτή η επεισοδιάρα, με τους αντίζηλους Jack Bauer και Paul Raines να
αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας ενώ προσπαθούν να αποδράσουν από ένα πολιορκημένο και blacked-out Los Angeles. Σα να βλέπεις Carpenter και Romero μαζί.

28. Veronica Mars 2x01 Normal is the Watchword
Σαν πρε
μιέρα σεζόν, αυτό το επεισόδιο υπερβαίνει τα καθήκοντά του. Δεν αρκείται στο να απαντήσει στα ερωτήματα που είχαν απομείνει από πέρσι, και όχι απλά βάζει τους χαρακτήρες σε νέες συναρπαστικές διαδρομές, συνοδεία νέων συγκλονιστικών ερωτημάτων, αλλά επιπλέον το κάνει μέσω μιας επιδέξιας αφήγησης που εξιστορεί το καλοκαίρι των κεντρικών χαρακτήρων με ουκ ολίγες ανατροπές. Μετά από τέτοια πρεμιέρα, και ο Akiva Goldsman αριστούργημα σεζόν θα έγραφε.

27. Entourage 2x04 An Offer Refused

Κανένα επεισόδιο αυτής τη
ς φρενήρους σειράς δεν υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά αυτό εδώ ξεχωρίζει προς τα πάνω. Μπορεί να μην έχει ακόμα τα cool guests των Mandy Moore ή James Cameron αλλά εδώ ξεκινάει για τα καλά το Aquaman storyline, με έναν δαιμονισμένο Jeremy Piven να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη συμφωνία για τον πελάτη του. Για 30 ολόκληρα λεπτά ήμουν στην πρίζα, με το φινάλε να με στέλνει αδιάβαστο και, καθηλωμένο, να βάζω το επόμενο επεισόδιο δίχως δευτερόλεπτο αναμονής.

26. Lost 1x13 Hearts and Minds

Ωραίες οι καταπακτές και οι Others και όλα τα χαριτωμένα features του νησιού, αλλά από όλο το β' μισό της πρώτ
ης σεζόν του Lost εγώ περισσότερο αγάπησα αυτό εδώ το καταραμένο love story with a twist, ειπωμένο με περίτεχνο τρόπο και πλαισιωμένο από ορισμένες εξαιρετικές ερμηνείες. Καλύτερη όλων η κουκλάρα Maggie Grace, υποτιμημένη ερμηνεύτρια όπως και κάθε άλλη ηθοποιός που έχει την ατυχία να ερμηνεύει έναν πιο "ελαφρών ηθών" χαρακτήρα.
(Eva Longoria, Amanda Seyfried, εξαιρετικά αφιερωμένο)

25. Smallville 5x05 Thirst
Από το 'Save the Lovelorns' του Felicity είχε να εμφανιστεί τέτοιο αριστουργηματικό homage σε άλλη σειρά. Το Smallville τιμά τη Buffy δια χειρός Steven DeKnight και δια στόματος, μεταξύ αλλων, James Marsters ("There is no such thin
g as vampires") σε ένα ξεκαρδιστικό vampire story που διαθέτει όλο το καστ στην καλύτερη φόρμα του. Essential viewing, Smallville ξε-Smallville.

24. Battlestar Galactica 1x13 Kobol's Last Gleaming (2)
Μάχες, εκρήξεις, στρατηγικής σημασίας χτυπήματα, εξελισσόμενα storylines, shocker κλείσιμο. Έτσι είναι τα εξαιρετικά φινάλε. Όταν, δε, στο πακέτο προστίθεται και κάμποση προσωπική πάλη, full με ηθικά διλήμματα και απ'όλα, τότε μιλάμε για κάτι σπουδαιότερο. Α
λλά κακά τα ψέμματα, μέσα σε όλα αυτά, είναι το τελευταίο λεπτό που θα θυμόμαστε για πάντα. Από τα τελειότερα και πιο αυθεντικά σοκ που μας έχει προσφέρει η τηλεόραση.

23. Grey's Anatomy 1x01 A Hard Day's Night

Πολύ απλά, ο καλύτερος πιλότος των τελευταίων ετών. Δεν κάνει τίποτα συγκλονιστικό, τίποτα καινοτόμο. Αλλά ό,τι κι αν δοκιμάζει, το πετυχαίνει τέλεια. Συμπαθείς χαρακτήρες, άμεσα relatable? Check. Σπιρτόζικοι διάλογοι που δε σε αφήνουν στιγμή να αποσπαστείς? Check. Ανήσυχο σκηνοθετικό βλέμμα? Check. Ονειρεμένο, ταλαχτούχο, φωτογενικό καστ? Check. Δυνατό premise? Check. Συναρπαστικά storylines? Check. Όπως είπα. Τα κάνει όλα σωστά.

22. The Shield 4x10 Back In The Hole
Λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν, αυτό το ανεξήγητα widescreen επεισόδιο επικεντρώνεται γύρω από την προσπάθεια της Strike Team να καλύψει μια ακόμα λαδιά μέλους της. Εκπληκτικές στιγμές male bonding μεταξύ του Vic και του "γιου" του, Shane, την ίδια στιγμή που μέσα από ένα nail-biting αγωνιώδες storyline που περιλαμβάνει ανιχνευτές ψεύδους και πολιτικά pοwer plays, οι δύο βρώμικοι μπάτσοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον και φέρνουν την κατάσταση στα άκρα.

21. Alias 4x22 Before the Flood
(spoiler)
Άλλο ένα εξαιρετικό φινάλε. Θα ήταν πανεύκολο το όλο θέαμα να έχει εξελιχθεί σε trashfest, με τα περιφερόμενα ζόμπι και την τεράστια μπάλα στον ουρανό. Αλλά το φοβερό καστ στην πιο δυναμική του συγκέντρωση δύναμης (με την παρέα της θεάς Lena Olin) δίνει δραματουργικό βάρος σε μια εξωφρενική πλοκή, η οποία με τη σειρά της καταφέρνει να μπαλώσει πειστικά τις μαύρες τρύπες ετών σχετικά με τον Ramabaldi. Και, εντάξει, δε θα βαρεθώ να το λέω. Προσφέρει το πιο σοκαριστικό, θέλω-να-σπάσω-την-οθόνη-του-υπολογιστή, θα-ουρλιάζω-μέχρι-να-δω-τι-στα-κομμάτια-γίνεται-στη-συνέχεια, cliffhanger που έχει δώσει ποτέ σειρά.

Up Next: #20-#11... Deadwood, Gilmore Girls, The Office, Six Feet Under + more

PART TWO: #40-#31
PART ONE: #50-#41

The Futon Critic's Top 50 Episodes of 2005 (#40-#31)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου