22/1-28/1: Smallville flies up high

(spoilers για Smallville)

Μας παίξανε ωραίο παιχνίδι οι showrunners του Smallville. Δείξτε μου έναν φαν της σειράς και θα σας δείξω έναν άνθρωπο που πίστευε πως η Chloe της υπέροχης Allison Mack θα έβλεπε τα ραδίκια ανάποδα στο 100ο επεισόδιο της σειράς, που μόλις προβλήθηκε τη βδομάδα που πέρασε. Η αλήθεια όμως είναι οτι, κοιτώντας πίσω στην 5η σεζόν βρίσκει κανείς αρκετές σεναριακές αποφάσεις που οδηγούν στο θάνατο που τελικά έλαβε χώρα.

Πρώτα και κύρια, το όλο ατυχές storyline με την υποψηφιότητα του Jonathan για τη Γερουσία. Ξεκίνησε ως ένα αστείο, σε ένα επεισόδιο-αναφορά στην παλιά δόξα του John Schneider, The Dukes of Hazzard, όπου ανέλαβε να ακολουθήσει στα χνάρια του παλιού του φίλου που υποδυόταν ο Tom Wopat. Όλα μια χαρά, και το ίδιο το επεισόδιο διασκεδαστικότατο, με τις αναφορές στις μέρες που οι δυο τους ήταν οι αδερφοί Duke, και με το στριπτίζ της Lois. Αλλά μετά το storyline εξελίχθηκε σε κεντρικό, με ευγενή σκοπό, δε λέω, αλλά παιδικά χειρισμένο. Μέσα από αυτό αναδείχθηκε ένας Jonathan ηγετικός και ηθικός στα δύσκολα, το απόλυτο role model, ένας πραγματικός Superman. Με το θάνατό του, είναι σαφές οτι ο Clark θα κληθεί να πάρει τη σκυτάλη και συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο πατέρας του. Συγχωρούνται αφελείς χειρισμοί μπροστά στη δραματουργική βαρύτητα? Ναι.

Προηγουμένως, πρώτη γραμμή επίθεσης της σειράς ήταν ένας villain που όλοι ευχόμαστε να επιστρέψει. Ο Milton Fine/Brainiac του James Marsters κέρδιζε με άνεση κάθε σκηνή στην οποία βρισκόταν-- χιουμοριστική (όπως όταν διαβεβαιώνει οτι δεν υπάρχουν βαμπίρ), διαλόγου (αρκετές σκηνές όπου σταδιακά κερδίζει την εμπιστοσύνη του Clark), αλλά κυρίως δράσης, είτε έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στον Lex Luthor είτε αντιμετώπιζε τον Clark στο Fortress of Solitude, στο απόλυτο highlight της σεζόν. Πριν τη μεγάλη μάζη των δυο τους, ο Fine κατάφερε να μπει στη ζωή της μετέπειτα νέμεσής του και να γίνει κάτι σα μέντοράς του. Στοιχείο που αδιαμφισβήτητα θα παίξει κι αυτό το ρόλο του στη δημιουργία της αμόλυντης ηθικής περσόνας του Superman.

Όπως pivotal σημείο θα αποδειχθεί και η ψυχρολουσία με τη Lana. Οι σχέσεις στο Smallville δεν είναι δα και το δυνατότερο σημείο της σειράς, αλλά εδώ επιτέλους γίνεται η διαφορά. Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ο Clark κάνει μια πρόταση γάμου που η κοπέλα του δεν ήταν δυνατόν να αρνηθεί, και επιτέλους όλα του πάνε καλά μόνο και μόνο επειδή έβαλε τέλος στα ψέμματα. Η στραβή όμως γίνεται, και στη συνέχεια αναγκάζεται να ζήσει με την ανάμνηση της τέλειας στιγμής όταν στην πραγματικότητα αυτό που του μένει είναι μια διαλυμμένη σχέση και ένας νεκρός πατέρας. How's that for a moral? Ωραιότατο και δραματικότατο twist, το οποίο επιπλέον υπογραμμίζει τις απαραίτητες θυσίες στις οποίες συχνά υποχρεώνεται ένας ήρωας, κυρίως το πώς ο σωστός και ηθικός δρόμος μπορεί να φέρει τα χειρότερα αποτελέσματα.

Ο ήρωας, μας λέει το Smallville, γεννιέται μέσα από τις δύσκολες αποφάσεις. Και ο αποφασισμένος Clark, στην έξοχα στυλιζαρισμένη κηδεία του φινάλε, έκανε επιτέλους το σωστό-- αλλά γι'αυτή του την κίνηση "επιβραβεύτηκε" με άνευ προηγουμένου δυστυχία. Είναι όμως αυτό ακριβώς που θα γεννήσει μέσα του τον ήρωα. Όπως ακριβώς το τίμιο παιχνίδι του Lex τον απομάκρυνε από τη Lana, σε μια στιγμή που βρίσκονταν τόσο κοντά, του κόστισε μια πολιτική νίκη και μεγάλωσε επιπλέον το χάσμα με τον πατέρα του. Στον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτή την άδικη μεταχείριση της μοίρας, είναι που θα αναδειχθεί ήρωας ο ένας και villain ο άλλος.

Το φετινό Smallville μπορεί να πέρασε μέσα από αφελείς απειλές και ορισμένα ανούσια επεισόδια, αλλά
subtly και χωρίς εκκωφαντικά arch λογύδρια κατάφερε να οδηγήσει έτσι τα πράγματα που το pivotal 100ο επεισόδιο βάζει γερά πλέον τα θεμέλια της εξέλιξης των χαρακτήρων σε αυτούς που γνωρίζαμε πολύ καλά οτι θα εξελιχθούν. George Lucas, ελπίζω να παρακολουθείς.

This Week
Και να πω οτι δεν ήμουν σίγουρος? Το Lost αφιερώθηκε στον κουρασμένο χαρακτήρα του Charlie παραμερίζοντας για την ώρα τις σημαντικές εξελίξεις του περασμένου επεισοδίου. Η επανάληψη μοτίβων και η υπεραπλούστευση των εννοιών της ηθικής και της πίστης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σειράς εδώ και κάποιο διάστημα, και κάπου έχω αρχίσει να τσαντίζομαι. Ας
γίνει κάτι με τους Others τουλάχιστον, κάτι δυναμικό, όχι μισόλογα και υπόνοιες. Και να βγει αμέσως ξανά στο προσκήνιο ο Sayid. Kάθε επεισόδιο που λείπει, είναι ένα επεισόδιο χαραμισμένο για τη σειρά.

Χοπ, χοπ! Στο Newport έχουμε πάρτυ γενεθλίων gone wrong, συνεντεύξεις εισαγωγής σε πανεπιστήμιο gone all... Marijuana'd, ερωτικά τρίγωνα σαν από τα παλιά καλά χρόνια, και επιτέλους η σειρά βάζει και πάλι το θεατή σε διαδικασία αμφισβήτησης των όσων θεωρεί δεδομένα για το μέλλον. Μετά από 3 διασκεδαστικότατα επεισόδια σερί, μπορώ να πανηγυρίσω πια με μια σχετική ασφάλεια την επιστροφή του O.C.!

Δηλαδή είμαι ο μόνος που προτιμά τη Victoria για κοπέλα του Ted, έναντι της Robin? Όλα τα είχαμε τώρα, οι νέοι Ross και Rachel μας λείπανε μόνο.

Enter Laura Harring! H αρχή αυτού που ελπίζω να είναι ένα multi-episode arc στο Shield, έγινε στο επεισόδιο 'Jailbait', με την "άλλη θεά" του 'Mulholland Drive' να ερμηνεύει τον πρώτο ηθικό χαρακτήρα μετά την Claudette που βρίσκεται απέναντι από τον Vic. Όσο για τον, αγνώστων ακόμα κινήτρων, Kavanaugh, αυτός κοίταξε στα μάτια τον αρχηγό της Strike Team και αυτό που είδε δεν τον φόβισε. Αυτή τη στιγμή, εγώ πάντως φοβάμαι.

Still to Come
Στη Veronica Mars είχαμε την ωραιότερη έξοδο χαρακτήρα που μπορώ να θυμηθώ, σε ένα επεισόδιο γεμάτο ανατροπές και έντονες συναισθηματικές στιγμές. Είναι χαρακτηριστικό οτι όλες οι κεντρικές πλοκές της σεζόν βρήκαν χώρο να αναπτυχθούν, και με τη μία από αυτές out of the way, πλέον, ώρα να επικεντρωθούμε στη δεύτερη. 'Rashard and Wallace Go to White Castle' ο τίτλος του ερχόμενου επεισοδίου, που νομίζω μας κατατοπίζει επαρκώς σχετικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε.

Τα δείπνα της Παρασκευής επιστρέφουν για την οικογένεια Gilmore... or are they? 'Friday Night's Alright For Fighting' ο τίτλος, και φαντάζομαι πως οι Palladino δε θα εξιλεώσουν την Emily τόσο γρήγορα.

Έφτασε η στιγμή που περιμένουν εδώ και καιρό οι φαν του Grey's Anatomy. Την Κυριακή μετά το Super Bowl προβάλλεται το επεισόδιο
'It's the End of the World' για του οποίου την πλοκή δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό. Οι λιγοστοί και εκλεκτοί άνθρωποι που το έχουν δει προβλέπουν μεγάλο διχασμό στις τάξεις των θεατών, καθώς συμβαίνει κάτι "μεγάλο" και κάτι "τρομερό". Απ'την άλλη μπορεί να αναφέρονται και στην guest appearence της Christina Ricci, ποτέ δεν ξέρεις.

Quotes
Really? You always come.
(Ο Logan της Veronica Mars σχολιάζει με τη γνωστή του καυστικότητα την προθυμία της Kendall να έρχεται κάθε φορά που την παίρνει τηλέφωνο)

While you were reading faces, he was reading your package.
(Η Claudette του The Shield προειδοποιεί τον Dutch για το σεξουαλικό προσανατολισμό ενός συνεργάτη του)

Brain transplants, Britney Spears having another hit record, The Rolling Stones going on a farewell tour and actually meaning it, me caring about anything that happens on Wisteria Lane, Jessica Simpson winning an Oscar, Jessica Alba winning an Oscar, Jessica Simpson becoming Jessica Alba Simpson.
(Ο Dr. Cox των Scrubs απαριθμεί τα πράγματα που θα συμβούν πριν η Carla κερδίζει το λαχείο)

That depends. Are we in arms dealer territory or are we talking 'The Crying Game'?
(H Lois του Smallville απαντώντας στη Lana για το πώς θα αντιδρούσε αν μάθαινε οτι κάποιος έχει μια πλευρά για την οποία κανείς δε γνώριζε)

1 σχόλιο:

  1. Για το επόμενο επεισόδιο Veronica Mars. Ο τίτλος είναι παράφραση του "Harrold and Kumar go to white castle" ( http://www.imdb.com/title/tt0366551/ ), μιας εντελώς αδιάφορης ταινίας, άν και παίζει ο Neil Patrick Harris (as himself, the Doogie Howser kiddo) και ο Ινδός του Van Wilder.

    Η μετεξέλιξη ενός it's a mad mad world! film.

    ΑπάντησηΔιαγραφή