Deadwood: A Two-Headed Beast

Spoilers για το 5ο επεισόδιο της 3ης σεζόν.


Σε μια ακόμα ιδιοφυή εξέλιξη της σειράς, η κορύφωση στην διαρκή σύγκρουση των δύο ισχυρών ανδρών της πόλης έκφράστηκε μέσω μιας ωμής πάλης όμοια της οποίας έχουμε πολύ σπάνια δει σε τηλεόραση ή κινηματογράφο. Τα πρωτοπαλίκαρα του Hearst και του Swearangen μετέφεραν τη μάχη των αφεντικών τους στον κεντρικό δρόμο της πόλης, μέρα-μεσημέρι, και τη μετέτρεψαν σε ένα βίαιο και λασπωμένο θέαμα για κάθε τυχαίο περαστικό. Η αίσθηση του θεατή είναι οτι κι αυτός, σαν να ήταν κάτοικος του Deadwood, αναπνέει δίπλα σε αυτά τα βάρβαρα όντα καθώς αλληλοσπαράζονται για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα δύο ανθρώπων που σιωπηλά παρακολουθούν αφ'υψηλού. Στο τέλος, ο Al με μια σχεδόν αδιόρατη κατάφαση έδωσε το ΟΚ στον Dan να αποτελειώσει το δεξί χέρι του Hearst, αφού πρώτα του είχε βγάλει το μάτι στην πλέον απωθητική σκηνή της φετινής σεζόν του western.

Προηγουμένως ο Al πέρασε όλο το πρωί προσπαθώντας να κατανοήσει τα κρυμμένα κίνητρα του εχθρού του, αλλά τελικά ίσως έχει καταλήξει να τον υπερεκτιμά-- ο Hearst, άνθρωπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του κατά μέτωπο, έχει αποδείξει σε κάθε βήμα οτι δε σκέφτεται στρατηγικά. Απλά σκέφτεται τι θέλει. Και το παίρνει. Στις συνεχείς, και ευθείες, προκλήσεις του απάντησαν επιτέλους σε αυτό το επεισόδιο τόσο ο Al όσο και ο σερίφης Bullock που επιτέλους βρήκε τα κότσια να τον συλλάβει, σε ένα φινάλε τόσο δυνατό και απρόσμενο (ήρθε εξάλλου λίγα λεπτά αφού ο Hearst αποκάλυψε για πρώτη φορά την ευαίσθητη πλευρά του) που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Μιλώντας για κότσια, ένα μεγάλο μπράβο στον Ellsworth που επιτέλους παράτησε την junkie γυναίκα του (η Alma πιστεύω θα πρέπει να είχε αρχίσει να ξεμένει από τρόπους να τον μειώνει), και μιλώντας για τον Bullock, το κλείσιμο του Hostetler-Steve subplot το βρίσκω συζητήσιμο. Ένας άνθρωπος που αντιμετώπισα όσα ο Hostetler θα αυτοκτονούσε επειδή ένας ρατσιστής του είπε 5 ακόμα λόγια παραπάνω? Από την άλλη, πόσα πολλά είναι υπερβολικά πολλά? Food for thought.

Η ουσία είναι πως, στη διαρκώς εξελισσόμενη σύγκρουση μεταξύ του Al και του Hearst, αυτό το επεισόδιο ήταν σταθμός, και κυρίως χάρη στην μεγάλης σπουδαιότητας (σε οπτικό, συναισθηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο) ζωώδη μάχη μεταξύ του Dan και του Turner θα ξεχωρίζει για πάντα ως μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου