StrikeWatch: Open Fire

Πανικός τις τελευταίες μέρες στην απεργία των σεναριογράφων καθώς τα άλλα σωματεία αποφάσισαν κι αυτά να πάρουν θέση και η WGA πέρασε στην αντεπίθεση στον αγώνα της με την AMPTP. Η DGA άνοιξε τον ασκό ανακοινώνοντας μέσα σε ένα γλυκύτατο και ευγενέστατο γράμμα προς την WGA οτι σέβεται τον αγώνα της αλλά βασικά ξεκινάει διαπραγματεύσεις με την AMPTP στην αρχή του 2008. Σεβαστή απόφαση, καθώς τα σωματεία δεν έχουν όλα τα ίδια συμφέροντα, αλλά όποιος θυμάται πώς έληξε η απεργία του '88 έχει λόγους να αισθάνεται άβολα. (Τότε η DGA έκανε συμφωνία με την Alliance υπονομεύοντας την απεργία των σεναριογράφων, οι οποίοι μετά από 5 μήνες picketing αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δεχτούν αυτούς τους όρους.)

H WGA, αφού μήνυσε την Alliance για κακή διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε μια μάλλον σπαστική κίνηση αντίδρασης πανικού, έκανε στη συνέχεια και κάτι σαφώς εξυπνότερο, ανακοινώνοντας κι επίσημα την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί μεμονωμένα με εταιρείες παραγωγής που το επιθυμούν, από τη στιγμή που στο σύνολό της η AMPTP δείχνει αποφασισμένη να απέχει από το τραπέζι των συνομιλιών. Οι moguls φυσικά άστραψαν και βρόντηξαν κατά του σωματείου, απορρίπτοντας την ανακοίνωση ως μια ακόμα απεγνωσμένη κίνηση.

Εντός της ημέρας όμως αποδείχτηκε πως κάθε άλλο παρά τέτοια ήταν, καθώς η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής WorldWide Pants (που βρίσκεται πίσω από το late night talk show του David Letterman) όρμηξε στην ευκαιρία να υπογράψει μια προσωρινή συμφωνία με την WGA που θα επιτρέψει στον Dave να γυρίσει στον αέρα από τον Ιανουάριο με τους συγγραφείς του, σε αντίθεση με όλους τους ανταγωνιστές του (Jay, Conan) που θα είναι αναγκασμένοι να βασίζονται αποκλειστικά σε συνεντεύξεις για να γεμίζουν την εκπομπή. Το CBS, που από σπόντα βρέθηκε έτσι στα χέρια του με το μοναδικό original material για το νέο χρόνο, τσακίστηκε να ανακοινώσει πως ως οργανισμός εξακολουθεί να στηρίζει τις κινήσεις της AMPTP, αλλά οι πιο αισιόδοξοι λένε πως τα πρώτα ρήγματα στην ένωση των παραγωγών δε θα αργήσουν να φανούν.

Οι απαισιόδοξοι φυσικά προβλέπουν πως τα ρήγματα αυτά θα εμφανιστούν πρώτα στην ίδια τη WGA καθώς από τον Ιανουάριο θα βρεθούν ελάχιστα μέλη της να έχουν και πάλι δουλειά τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι θα ξεπαγιάζουν στις picket lines. Δίκοπο μαχαίρι, αλλά τουλάχιστον δυναμική κίνηση που ενδεχομένως και να αλλάξει τις ισορροπίες σε αυτή την απεργία.

Και σε πείσμα των naysayers, η SAG ανακοίνωσε κι επίσημα χθες, χωρίς την παραμικρή αναστολή, τη στήριξή της στον αγώνα της WGA, στήριξη πολύ σημαντική μετά την επιφυλακτική στάση του σωματείου των σκηνοθετών. Στήριξη που, πλέον, τοποθετεί Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ κάτω από ένα μεγάλο ερωτηματικό-- εκτός αν η WGA αποφασίσει να δώσει εξαίρεση σε αυτά τα δύο events (κάτι που αυτή τη στιγμή δε μοιάζει να είναι στις προθέσεις της) με τη συμμαχία σεναριογράφων και ηθοποιών να μείνουν μακριά από τις picket lines γίνεται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να γίνουν απονομές χωρίς παρευρισκόμενους stars.

Fun, fun και fun.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου