'Lost': They changed the rules


Εκπληκτική επιστροφή 'Lost' από την απεργία, με ένα επεισόδιο που θα θεωρείται pivotal όταν όλη η σειρά θα έχει με το καλό ολοκληρωθεί. Spoilers μετά το άλμα.

Συγχωρέστε με αν χάσω πράγματα, αλλά πρώτον βιάζομαι και δεύτερον, το μυαλό μου ακόμα γυρίζει λιγάκι. Wow, right; Μπορεί όλη η σειρά στο εξής να αποτελείται από επεισόδια όπου ο Drew Goddard γράφει τη μελλοντική τιτανομαχία ανάμεσα στον Ben και τον Charles Widmore;

Ας προσπαθήσουμε να κατλάβουμε τι ήταν αυτό που είδαμε. Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος αν είδα αυτό που νομίζω οτι είδα, μπορεί ο Ben μεταφέρεται όχι μόνος εκτός του νησιού, αλλά και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές; Του δίνει το Νησί αυτή τη δυνατότητα; Γιατί αν είναι έτσι... whoa. Η μυθολογία του 'Lost' παίρνει εντελώς νέες διαστάσεις αν αυτό ισχύει.

Με μια κάποια σειρά, τα γεγονότα του επεισοδίου ήταν βασικά οτι ο Widmore έστειλε το στρατό του στο νησί να τσακώσουν τον Ben, αυτός ταμπουρώθηκε γιατί δεν πίστεψε οτι θα του σκότωναν πράγματι την κόρη (ή γιατί γνώριζε ενδεχομένως οτι σε κάποιο μέλλον αυτό δε θα είχε συμβεί) και τότε ο Keamy έκανε το αδιανόητο, σκότωσε επί τόπου τη μικρή. Όχι οτι είχα καμιά ιδιαίτερη αγάπη για το χαρακτήρα, αλλά διάβολε, αυτό ήταν ψυχρό. Και η αντίδραση του Ben; Πρώτα παγωμάρα και αδυναμία κατανόησης, στη συνέχεια σιωπηλός οδυρμός που ποτέ ξανά δεν έχει επιδείξει, και τελικά άσβεστη οργή που δίνει καύσιμα σε όλες τις μελλοντικές του πράξεις. Κάτι άκουσα για ένα Emmy για τον Michael Emerson.

Ο Widmore λοιπόν άλλαξε τους κανόνες, και το ίδιο κάνει και ο Ben, απελευθερώνοντας τον Τέρας για το οποίο τελικά μάλλον (έκπληξη!) γνωρίζει περισσότερα από όσα μας έλεγε. Σε μια φανταστική σεκάνς ο Smokezilla εξαφάνισε το στρατό του Widmore και οι Cuse/Lindelof πέτυχαν πολλά δείχνοντας πολύ λίγα. Όχι μόνο τώρα ξέρουμε κάτι περισσότερο για αυτό το μυστηριώδες τέρας καπνού (συγκεκριμένα οτι ο Ben μπορεί βασικά να το παίρνει τηλέφωνο όποτε θέλει) αλλά θυμηθήκαμε και αυτές τις παλιές καλές μέρες που στη σκέψη του τρέμαμε. Very well played.

Το θέμα τώρα είναι τι ακριβώς συνέβη όταν ο Ben κινήθηκε πίσω από αυτή την κρυφή πόρτα. Μπορεί να ταξίδεψε επί τόπου στο μέλλον της αρχής του επεισοδίου; Όταν στο τέλος συνάντησε τον Charles Widmore έμοιαζε να κατατρέχεται από μίσος και απόγνωση και αποφασιστικότητα που θα είχε αν η κόρη του είχε σκοτωθεί πριν λίγες μέρες ή ώρες, και όχι πριν κάποια χρόνια. Αλλά ακόμα κι αν αυτό είναι μεγάλο stretch, και απλά είδαμε τον Ben στο "κανονικό" μέλλον (αν και, σε αυτή την περίπτωση, γιατί θέλησε να βεβαιωθεί για τη χρονιά στην οποία προσγειώθηκε;), και πάλι αυτή η τελευταία σκηνή αποτελεί καύσιμο για όλη την υπόλοιπη σειρά.

Γιατί ακριβώς δε μπορούν οι δυο τους να αλληλοσκοτωθούν; Είναι ο Widmore ντόπιος του νησιού και άρα αθάνατος ή μήπως το νησί τους κρατάει και τους δύο ζωντανούς όπως τον Michael στο προηγούμενο επεισόδιο; Και τι ακριβώς εννοούσε ο Widmore όταν έλεγε (με μια ενδιαφέρουσα αγγλική προφορά από τον Alan Dale που δεν είμαι σίγουρος αν ήταν πάντα εκεί) οτι το νησί ήταν πάντα δικό του και έτσι θα παραμείνει; Μιλούσε για το παρελθόν, για το παρόν, για το μέλλον, ή για κάποιο παράλληλο μέλλον που ο Ben προσπαθεί να αποτρέψει;

Φυσικά η -υποθετική έστω- συζήτηση για παράλληλα timelines δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τον Desmond, που αν και απών από αυτό το επεισόδιο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο σημαντικός στη μυθολογία του show. Ο Ben ουσιαστικά διακήρυξε το θάνατο της Penny (στα χέρια του Sayid;) και μια πιθανή μελλοντική μονομαχία μεταξύ των Ben, Sayd, Widmore και Desmond για διαφορετικούς λόγους για τον καθέναν, με εξιτάρει όσο τίποτα.

Εν τέλει, τι είναι αυτή η σειρά; Είναι μια μεγαλειώδης, επική, globe-trotting μάχη μεταξύ δύο ανθρώπων με διάφορους βαθμούς ελέγχου πάνω στο timeline ή/και στο γεμάτο μυστηριώδεις ιδιότητες Νησί, όπου οι 2-3 πρώτες σεζόν απλώς εισήγαγαν παραπλανητικά τους -εν τέλει- περιφερειακούς ήρωες; Ή είναι μια σειρά της οποίας η μυθολογία τροποποιήθηκε γύρω από τον χαρακτήρα του Michael Emerson όταν η παραγωγή αντιλήφθηκε το διαμάντι που είχε στα χέρια της; Ή και τα δύο; Σε κάθε περίπτωση είμαι φοβερά ικανοποιημένος από αυτό που μου δίνει η σειρά αυτή τη στιγμή, και ενθουσιασμένος μπροστά στις προοπτικές για τη συνέχεια.

Μερικά ακόμα σχόλια:
  • Τι τρέχει με το νεκρό-ή-ίσως-και-όχι γιατρό που ξεβράστηκε στην ακρογυαλιά;
  • Καημένε Sayid. Πώς να μην θέλει να εκδικηθεί τον Widmore μετά από αυτό;
  • Αν και δε θα με εξέπληττε καθόλου αν η δολοφονία της Nadia ήταν ενορχηστρωμένη από τον Ben για να έχει μετά πάτημα να ελέγξει τον Sayid. Εξάλλου δε μάθαμε για ποιο λόγο μπορεί να την ήθελε νεκρή ο Widmore.
  • Τώρα ξέρουμε τι εννούσε στην πρεμιέρα ο Hurley όταν είπε στον Jack οτι ήταν λάθος που ακολούθησαν τον Locke. Η παραίτησή του ήταν εμφανής στη σκηνή του stand-off του John με τον James.
  • Mόνο ουσιαστικό παράπονο: η προχειρότητα της σκηνής της επίθεσης στον καταυλισμό. Σκοτώθηκαν 3 κομπάρσοι και μετά βολικά οι πυροβολισμοί σταμάτησαν για να μπει ο Sawyer και η Claire -που μόλις είχε ένα ολόκληρο σπίτι να γκρεμίζεται πάνω της- μέσα στο καταφύγιο. Ρίχνω το φταίξιμο στην post-strike βιασύνη και πάω παρακάτω.
  • Τι. Συμβαίνει. Επιτέλους;!

23 σχόλια:

  1. right on man!
    ayto akribwsd me ekseplikse sto showdown. oti o ben fainotan san na eixe molis dei tin kori tou na skotwnetai.

    apo tin alli, den mas eipan pouthena oti i sugekrimeni skini itan flash-forward k akolouthouse ta proigoumena. giati na min itan current? ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαλαρά στο Top 3 των επεισοδίων της σειράς που απόλαυσα περισσότερο. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Goddard/BKV πρέπει να κλειδώσουν μαζί σαν ζευγάρι.

    Και ήρθε μετά και το 30 Rock για ένα match made in heaven...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, μοναδικό WTF moment του επεισοδίου οι στομαχικές διαταραχές του JAck...
    :D :D

    Φαντάζομαι κάπου θα το πηγαίνοuν, αφού το επόμενο επεισόδιο είναι Jack-centric αν θυμάμαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. apla RESPECT !
    Ontos psixri i ektelesi tis Alex..gmt ke tin sibathousa olo ke perissotero ton telefteo kero.krima. btw,i Rousseau ine nekri etsi?sigouro? :/
    foveri i skini me ton kapno e?we want to see more of it!
    tromera endiaferon FF me sayid ke ben ke iperoxo telos me Ben and Widmore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στρατηγέ μου, με κάλυψες απόλυτα.

    Τώρα, όσον αφορά το γιατρό, δεν ποντάρω σε παράλληλη πραγματικότητα, αλλά στο ότι απλά για τους έξω από το νησί, ο γιατρός δεν έχει πεθάνει ακόμα.

    Η δική μου η απορία είναι πού (και ίσως πιο σημαντικά: πότε) ο Linus απέκτησε ικανότητες JB και σκοτώνει ένοπλους άραβες με την ίδια ευκολία που μαγειρεύει για γκόμενες που τον φτύνουν.

    (Ικανότητες JB έχουν οι: Jason Bourne στο κατά Matt Damon ευαγγέλιον, όχι στο Chamberlain one, ο μη εξαιρετέος Jack Bauer που έχω πάψει προ πολλού να παρακολουθώ, και ο Just Blade— “Just” ελλείψει μικρού ονόματος :).

    Σε επόμενο επεισόδιο χωροχρονικού ασυνεχούς, ο Linus κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων παρέα με τους Hurley Hardy και Sawyer Laurel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστικό επισόδειο χωρίς αμφιβολία!

    Ο Μπεν έχει γίνει ο πρωταγωνιστής του σήριαλ και όλοι περιφέρονται γύρως του.

    Έχουν αφήσει τόσα αναπάντητα ερωτήματα και όποτε απαντάνε τα μισά, σου δίνουν άλλα διπλάσια ερωτήματα για να κρατήσουν το ενδιαφέρον. Το καλό που τους θέλω όταν τελειώσει η σειρά, να τα απαντήσουν !:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό παντως με τους κομπάρσους το χειρίστηκαν πολύ sloppy. Στην ομάδα του Λοκ δεν ήταν μόνο ο Σόγιερ , η Κλερ και ο Χιούγκο. Τι έγιναν οι άλλοι? Τους σκότωσαν όλους μαζί με εκείνους τους τρεις? Έφυγαν πίσω για την παραλία?

    Θα μπορούσε να υπήρχε μια ατάκα, μια σκηνή λίγων δευτερολέπτων που θα το εξηγούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπώ ορισμό δυνάμεων JB! Και όντως, μόλις τώρα συνειδητοποίησα οτι ο Ben σάπισε στο ξύλο τους τυπάδες που ήθελαν να τον σκοτώσουν. Huh.

    Ditto για την sloppiness της γενικότερης σκηνής της επίθεσης στον καταυλισμό και των υπολοίπων που είχαν ακολουθήσει την Team Locke. Υποθέτω πως ήταν οι redshirts που είδαμε να πεθαίνουν όσο ανώνυμα έζησαν, αλλά όντως έπρεπε να έχει επιβεβαιωθεί αυτό, κάπως.


    Έχουν αφήσει τόσα αναπάντητα ερωτήματα και όποτε απαντάνε τα μισά, σου δίνουν άλλα διπλάσια ερωτήματα για να κρατήσουν το ενδιαφέρον. Το καλό που τους θέλω όταν τελειώσει η σειρά, να τα απαντήσουν !:-)

    Θα στοιχημάτιζα την υπέροχη και ατελείωτη συλλογή DVD μου (που δεν έχει 'Lost', παρ'όλ'αυτά! LOL) οτι τουλάχιστον ό,τι έχει τεθεί ως ερώτημα από την περσινή σεζόν και μετά, θα απαντηθεί λεπτομερέστατα. Τώρα, κάτι λεπτομέρειες από τις 2 πρώτες σεζόν, ίσως αυτοσχεδιάσουν ανά σημεία και τις καλύψουν όπως-όπως, ίσως τα αφήσουν να ξεχαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ennoeis polikes arkoudes, tetradaxylous, kai den summazeyetai?

    emena oi megaluteres apories aforoun prota ap'ola an itan tyxaia i lista epibatwn tou aeroplanou (afou oloi brethikan mpatzanakides), ti paizei me ta fantasmata/oramata, kai pos emfanistike o pateras tou locke sto nisi:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι ρε, αρκούδες κτλ δε νομίζω οτι αποτελούν ερώτημα πλέον. Η DHARMA έκανε πειράματα σε διάφορα είδη.

    Η τυχαιότητα των επιβατών νομίζω θα παραμείνει έτσι, σαν κάποιο subtextual σχόλιο για το πώς είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, το οποίο ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έγινε ένα μεγάλο τέρας από μόνο του μέχρι που το δολοφόνησε το περσινό season finale.

    O πατέρας του Locke είναι νομίζω σίγουρο πλέον πως τον έφερε στο νησί ο ίδιος ο Ben χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες χωροχρονικής μετάβασης που του παρέχει το Magic Box, καθώς και τις ικανότητες JB που θα έλεγε και ο Τζώτζιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ti ennoeis gia to persino finale?

    k fantasmata/oramata den ennow tin arkouda, alla ton patera tou malaka, tous diaforous suggeneis, tin Libby, genika opoion emfanizetai kata kairous

    episis, k to ksexasa: THE NUMBERS re!!!

    ki ayto sumptwsi? oi arithmoi tou laxeiou tou Hurly, o kwdikos tou pc kai ola ta alla diafora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για οράματα μαζί σου, κι εγώ περιμένω κάτι περισσότερο.

    Για το περσινό φινάλε εννοούσα οτι πλέον εξάλειψε την ανάγκη αυτών των ηλίθιων flashbacks που, μην έχοντας πλέον κάτι ουσιώδες να δείξουν, απλώς εξιστορούσαν redundant ιστορίες από το παρελθόν των χαρακτήρων που σιγά-σιγά όλοι γνωρίζονταν ή ήταν συγγενείς μεταξύ τους!

    Για τους αριθμούς, τα έχουμε πει, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Οι αριθμοί έχουν εξηγηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όχι ρε, δε φέρνουν καταστροφή, για την ακρίβεια δεν κάνουν τίποτα, απλά... είναι. Δεν υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από πίσω τους. Υπάρχει μόνο η ακολουθία γεγονότων που τους έφερε στο νικητήριο λαχείο του Hurley (και την οποία βαριέμαι να ψάχνω/θυμάμαι τώρα :P) και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έδωσαν και εκείνη την ηλίθια απάντηση στα τέλη της δέυτερης σεζόν περίπου σε ένα online game (κάτι για μια εξίσωση για την εξέλιξη των ειδών και άλλα παρόμοια) και από τότε δεν τους ξαναείδαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nαι, αλλά αυτό υποτίθεται οτι δεν είναι canon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. entaxi den exo tipota na po
    the smoke-monster returns!

    tora tha do BSG ;)

    xristos anesti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. The New & Improved Benjamin Linus...

    εγώ μόνο να προσθέσω ότι η σκηνή όπου έχουν όλοι αμπαρωθεί στο σπίτι του Ben περιμένοντας κάτι συνταρακτικό να συμβεί και αντ'αυτού χτυπάει το κουδούνι, είναι comedy gold.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ καλο επεισόδιο (το είδα με καθυστέρηση λόγω διακοπών), πράγμα που θά'πρεπε να περιμένω όταν έχουμε επεισόδιο BKV-Goddard!

    Βέβαια παρόλο που αναγνωρίζω τις ερμηνευτικές ικανότητες του Emerson, δεν ξέρω πως νιώθω για το οτι χτίζεται ολόκληρη η σειρά γύρω απο τον Ben σε τέτοιες διαστάσεις όταν οι αρχικοί main characters αναγκάζονται να μείνουν στο περιθώριο.

    Επίσης, αυτός ο Locke πότε θα καταλάβει οτι είναι και πάλι ένα πιόνι? Προπέρσινα ξινά σταφύλια... δεν τού'φτανε το πατατράκ στη δευτερη σεζόν, τώρα πάει να κάνει τα ίδια!

    Οι φαινομενικές υπερδυνάμεις του Ben (ή είναι απλά το συγκεκριμένο δωμάτιο "μαγικό"?)...όντως αλλάζουν πολλά, αλλά δεν ξέρω αν τελικά θα είναι προς το καλύτερο!

    Για να δούμε! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΟΜG look at all these BERSERK people!!

    Στ' αλήθεια πρέπει να αρχίσω να βλέπω Lost. Αλλά βαριέμαι να κατεβάζω 800 επεισόδια, too bad.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι, ναι, ναι για τη σκηνή με το κουδούνι! Γελούσα-- αλλά με επιφύλαξη, γιατί ταυτόχρονα είχα το νου μου ποιος διάολος ήταν στην πόρτα.

    Οι δυνάμεις ταξιδιού στο χωροχρόνο νομίζω οτι όντως είναι του μαγικού δωματίου (το tease-αραν από πέρσι οι αλήτες!) και όχι του Ben.


    ΟΜG look at all these BERSERK people!!

    Εντελώς όμως; Αλλά αυτό είναι το γαμάτο, ο post-show πανικός! Βάλε την ανανεωμένη σου DSL σε λειτουργία! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φα-ντα-στι-κό ep! Δεν περίμενα να δω τέτοια επιστροφή μετά το διάλλειμα, αλλά από την άλλη δεν ήξερα ότι είναι επεισόδιο Goddard/BKV. :P (ελπίζω να μη γίνει παγίδα στο μέλλον το γεγονός ότι βλέπω τα ονόματα αυτά στα writing credits και περιμένω τουλάχιστον καταπληκτικό επεισόδιο!)

    Ό,τι ακριβώς είπες στο post σου σκεφτόμουν όσο έβλεπα το επεισόδιο, με εξαίρεση την πιθανότητα του space/time-travel at will του Ben. Άλλωστε, αν το "δωμάτιο" μπορεί να μεταφέρει κάποιον μ'αυτό τον τρόπο, γιατί ο Ben να μη το χρησιμοποιεί για να κάνει bend το χρόνο ΚΑΙ πάνω στο νησί; Σ' εμένα τουλάχιστον φάνηκε ότι ίσως η διαδικασία του να "καλέσει" το Smokezilla ίσως να είναι κάπως πιο δύσκολη ή επίπονη απ' ό,τι νομίζουμε.

    Το ότι ο γιατρός είναι ακόμα εντάξει στο μήνυμα μάλλον έχει να κάνει με την time difference ανάμεσα στο νησί και το πλοίο. Το γιατί ξεβράστηκε στο νησί τώρα... huh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετικά με τη θεωρία ότι ο Ben όταν εξαφανίστηκε πίσω από τον τοίχο πήγε να συναντήσει τον Widmore, δεν τη βρίσκω πιθανή. Δεν αποκλείω ταξίδια στον χωροχρόνο στα πλαίσια της σειράς, ίσα-ίσα (αν και δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι'αυτο -η αποκάλυψη ότι ο χρόνος κυλάει στο νησί με τον ίδιο ρυθμό όπως έξω από αυτό ήταν bummer). Η επίσκεψη του Ben στο πίσω δωμάτιο είχε να κάνει με το τέρας και μόνο (γι'αυτο και βγήκε μαύρος σαν καρβουνιάρης), όσο για τον θυμό του όταν επισκέφτηκε τον Widmore, οργή αυτού του είδους δεν καταλαγίαζει μια αιωνιότητα να περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή