WhedonWatch: 'Astonishing X-Men' finale


Όλα τα καλά τελειώνουν κάποτε και το μόνο που μπορούμε να ευχόμαστε είναι να να τελειώσουν με τρόπο που να κάνει το σύνολο να φαίνεται ακόμα καλύτερο. Το τέλος του 'Astonishing X-Men' του Joss Whedon είχε ένα τέτοιο ανατριχιαστικό, σοκαριστικό, επικό φινάλε, και με αφορμή την κυκλοφορία του και στην Ελλάδα έγραψα κάποια πραγματάκια στο Comicdom.
O Whedon εδώ κατέληξε να αφηγείται μια ενιαία ιστορία, δίχως να καταφύγει στην ευκολία μιας συγκεντρωτικής φιγούρας Μεγάλου Κακού. Το ρόλο αυτό φάνηκε, αρχικά, να κρατά ο Ord, ο οποίος, όμως, σε όλο το τελευταίο arc (και μαζί του, ολόκληρος ο βάρβαρος πολιτισμός του Breakworld), σκιαγραφήθηκε ως δέσμιος μιας κουλτούρας θανάτου, η οποία οδηγεί σε κύκλους βίας και δεν αναγνωρίζει την ανάγκη για την ύπαρξη της λέξης 'νοσοκομείο', αφήνοντας τους ανθρώπους της να πεθαίνουν στο όνομα μιας αόριστης τιμής, σα να επρόκειτο για κάτι ευγενές και ανώτερο. Ποιός είναι ο αληθινός κακός, σε αυτή την ιστορία, ο εκπρόσωπος μιας κουλτούρας αίματος, που συντηρεί και τρέφει τον εαυτό της, ή ο επαναστάτης, που στην απόγνωσή του, αψηφά μια ηθική την οποία βλέπει γύρω του να ποδοπατάται; Κανείς. Και οι δύο.
Όλο το spoiler-ific review εδώ. Μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να κυκλοφορήσει και το 2ο hardcover collection της ιστορίας του Whedon και αν βρω λίγο χρόνο θα κάνω ένα -σύντομο- reivisiting σε όλο το run, τώρα που μπορούμε να το κοιτάμε ολοκληρωμένο.

4 σχόλια:

  1. tha pos gia tin kritiki sou
    itan krifi
    alla o allos itan poli arnitikos se vathmo pou etsi kai ton ppetixo tha ton dagkoso!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ma kala, giati den ebales 10/10? oi alloi to exoun pasatempo gia kathe pseyto-dianooumeno pou bgazei o Groth...

    anyway, nai, o lebentomalakas sunexizei tis gnwstes 'galifies' xwris na exei parei mathima, alla k pali den kataferei na xalasei ena apsogo review (gia to pio apsogo teyxos tis xronias ;) )
    k to diko mou capsule review: http://lysad.blogspot.com/2008/06/marvel-capsule-reviews-week-22-2008.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xαίρομαι που σου αρέσει το review, ήθελα να go out with a bang.

    Τώρα νομίζω είναι in order ένα από κοινού overview σε όλο το run, mmm? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή