Lost 5x07 'The Life and Death of Jeremy Bentham'


Kαλύτερα από την προηγούμενη βδομάδα και μόνο για το λόγο οτι σε αντίθεση με τον Jack, ο Locke ως χαρακτήρας δε με κάνει να θέλω να αφαιρέσω ο ίδιος τα νύχια των δαχτύλων μου και με αυτά να τρυπήσω τα μάτια μου για να μη βλέπω και να ματώσω τα αυτιά μου για να μην ακούω.

Οκέι, μικρούυυτσικη δόση υπερβολής εκεί δα, αλλά φταίω; Το επεισόδιο και αυτής της βδομάδας ήταν μακριά από το να χαρακτηριστεί ως κάποιο από τα αγαπημένα μου μεν, αλλά παρότι ως δομή ήταν πανομοιότυπο με το περασμένο δεν ήταν πουθενά κοντά στο πόσο πολύ εκείνο με είχε κάνει να βαρεθώ και να είμαι βασικά έτοιμος να δεχτώ την επιστροφή της σειράς σε επίπεδα σεζόν 2-3. Και αυτό γιατί; Γιατί ο John παραμένει ένας συναρπαστικά misguided χαρακτήρας, και τα μικρά του μυστικά παραμένουν πιο ενδιαφέροντα από εκείνα του μονίμως μουτρωμένου Jack.

Mου άρεσε ο τρόπος που παρουσιάστηκε σαν η φλόγα μέσα του να σιγοσβήνει, επίσκεψη μετά την επίσκεψη. Σαν βασική ιδέα αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον character arc, και πολύ συνεπές κιόλας. Γιατί μιλάμε για τον χαρακτήρα που πίστεψε στην αυτοδημιούργητη μοίρα του, οπότε είναι απόλυτα συνεπές οτι τόσο εύκολα θα παραδιδόταν στις ψευδο(;)προφητείες για το θάνατό του. Ειλικρινά, αν ποτέ αποφάσιζα να γίνω προφήτης, ανθρώπους σαν τον Locke θα ήθελα για κοινό.

Η διαδρομή του ως το κρέμασμα δραματουργικά βγάζει νόημα, αλλά στην πράξη είχε διάφορα κατά τόπους προβλήματα. Το όλο επεισόδιο έμοιαζε να κυλάει την ίδια στιγμή γρήγορα (οι απορρίψεις έρχονταν σαν τσεκαρίσματα σε λίστα σούπερ-μάρκετ, η κατάληξη γνωστή και όχι ιδιαιτέρως πιστευτά πουλημένη από τους συγγραφείς) όσο και αργά. (ξέραμε ή υποπτευόμασταν όσα θα συνέβαιναν και έτσι το μεγαλύτερο μέρος έμοιαζε με απλή διεκπεραίωση.) Η σκηνή με τον WAAAAAAAL! κουβαλούσε τα δικά της προβλήματα, με τον μικρό βασικά να εμφανίζεται παγερά αδιάφορος για τη μοίρα του πατέρα του και τους Cuse/Lindelof να βιάζονται να τον ξαποστείλουν από τη σειρά παρότι η ιστορία του μοιάζει κάθε άλλο παρά τελειωμένη.

Παρά τα προβλήματα, ο τρόπος που ο Locke έμοιαζε σταδιακά όλο και πιο εξουθενωμένος από το βάρος του ιερού του καθήκοντος έκανε το επεισόδιο να αξίζει τον κόπο, και το ανέβασε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από το προηγούμενο. Αφήστε που ο Terry O'Quinn, σταθερά ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που δουλεύουν στην τηλεόραση, καθάρισε την υποψηφιότητά του στα επόμενα Έμμυ, με αυτό ως submission tape.

Το επεισόδιο θα είναι ακόμα, προβλέπω, πάνω από οποιοδήποτε άλλο θα μας έρθει σε αυτή τη λογική στη συνέχεια, και φοβάμαι πως θα είναι αρκετά. Γιατί πλέον έχουμε το στάτους της σειράς να έχει επανέρθει στη γνωστή του φόρμα, απλώς τοποθετημένο κάποιες δεκαετίες στο παρελθόν. Έτσι, μετά το επεισόδιο Jack και το επεισόδιο Locke, τώρα λογικά θα έρθουν τα επεισόδια Hurley, Kate, Sayid, Sun, και τρομάζω στη συνειδητοποίηση οτι δε βλέπω να με νοιάζει κανένα.

Όπως και το '316', έτσι και ο '...Jeremy Bentham' είχε ένα σετ δυνατών σκηνών στο νησί να πλαισιώνουν τη διαδρομή του in focus χαρακτήρα. Σε αυτές είδαμε τον Locke να ανασταίνεται με το που έφτασε στο νησί (βάζοντας ακόμα περισσότερα ερωτηματικά στο τι ακριβώς συμβαίνει με τον Christian), είδαμε τους δυο νέους χαρακτήρες από το προηγούμενο επεισόδιο να συστήνονται κάπως ουσιαστικότερα, και είδαμε και τον Ben να είναι αιμόφυρτος και -υποθέτει κανείς- στο έλεος του ανθρώπου που έχει βρεθεί αμέτρητες φορές στο έλεος του ελέγχου του, μέχρι και νεκρός από τα χέρια του. Ψιλο-can't wait για να δούμε πώς θα παίξει αυτό παρακάτω.


Άλλα σημαντικά πραγματάκια:
  • Nέο φως στην εμπλοκή του Widmore! Ο Ben τον έδιωξε, λέει, από το νησί αρπάζοντάς του τον έλεγχο των ανθρώπων του. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το πώς ταιριάζει αυτό χρονικά, αλλά σημαντική πληροφορία σε κάθε περίπτωση.
  • Οπότε ο Ben σκότωσε τον Locke επειδή...; Ήταν εξαρχής το σχέδιό του, ή κάτι που άκουσε τον υποχρέωσε να προχωρήσει σε αυτή την πράξη; Νομίζω το δεύτερο.
  • Μισό λεπτάκι τώρα. Αν ο Ben θέλει τους Ο6 πίσω στο νησί, και ο Widmore θέλει τους 06 πίσω στο νησί, τότε πώς ακριβώς συγκρούονται; Η μόνη διαφορά στα σχέδιά τους είναι το αν ο Locke θα βρίσκεται εκεί ή όχι;
  • RIP, Matthew Abbaddon, πήγαινε εν 'Fringe'. RIP Helen Τάδε, πήγαινε εν 'Sons of Anarchy'.
  • O μοχλός στέλνει πάντα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά χρονικά λίγο ό,τι κάτσει; Αφήστε που πρέπει να υπάρχει κι άλλος τρόπος διόδου από και προς το νησί, όπως υπογραμμίζουν οι πολύ πιο βολικές έξοδοι των Alpert και Friendly.
  • Το επεισόδιο αυτό αρχικά επρόκειτο να παίξει πριν το '316', το οποίο θα έκανε το cold open αυτού εδώ περίπου 316 κιλά πιο κουλ. Κρίμα. :(

.

20 σχόλια:

  1. ne, ntaksi, episodio pou xaraktirizete "kalo", psilo anageo kako.

    to sigouro einai pantos pos pame se klimakosi tou polemou ben - widmore, autoi tha einai oi stratilates apoti fenete me panta mikres i megales ekpliksis deksia kai aristera.

    ti den kseroume. Giati kai oi dio theloun ton lost vasilia kai tous allous sto nisi kai giati kai oi dio theloun to nisi telospanton. meli exei?

    paratirisi: o ben skotose ton lock otan akouse pos tha pai a vri tin eloise, ara to olo kolpo pezi mallon se auti tin sinantisi dioti den iparxi thema tou na min theli o ben ton locke sto nisi efoson autos evale to kasoni stin "316"

    ----

    υπογραμμίζουν οι πολύ πιο βολικές έξοδοι των Alpert και Friendly. >>

    ti enois edo, se xano, pioi einai autoi?


    υπογραμμίζουν οι πολύ πιο βολικές έξοδοι των Alpert και Friendly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα υποθέτω πάντα υπάρχει η συμβατική έξοδος από το νησί με τις σωστές συντεταγμένες. Όπως έφευγαν τόσα χρόνια με υποβρύχια και καράβια.

    Καλό επεισόδιο.

    Δεν νομίζω πάντως, όπως είπα και στα σχόλια του προηγούμενου επ, ότι θα πάμε σε τέτοιο φορμάτ. Εκτός αν έχεις διαβάσει τπτ previews και ξέρεις κάτι παραπάνω.
    Επιμένω να πιστεύω (wishful thinkin ?) ότι θα τα καλύψουμε μαζεμένα. Πχ το επόμενο επεισόδιο με Sawyer κλπ και το πώς πήγαν στη Dharma, το μεθεπόμενο με τους "Lost 2" και την πτώση τους στο νησί, το επόμενο με το τι έκαναν οι Oc6 και ο Ben εκείνο το απόγευμα. Θα αργήσουμε με λίγα λόγια να δούμε τι γίνεται μετά το τέλος του προηγούμενου :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. um... ναι όντως, λίγο θολά τα πράγματα σχετικά με τη μετακίνηση εκτός νησιού μέσω μοχλού... ο Locke καταφθάνει 3 χρόνια μετά από τον Ben, ενώ έχει φύγει από το νησί κάτι μέρες μετά από αυτόν.

    Ελπίζω και εύχομαι τα επόμενα επεισόδια που θα αφορούν Ben και Ο6 να έχουν τη μορφή Season 1-2, και να συνοδεύονται τουλάχιστον από δράση στο νησί... αλλιώς η σειρά θα χάσει κάθε ενδιαφέρον. Όχι ότι δεν έγιναν πράγματα και εδώ... αλλά τα περισσότερα από αυτά που ειπώθηκαν και διαδραματίστηκαν τα ξέραμε- την ανάσταση του Locke, ότι ο Widmore ήταν στο νησί, ότι ο Abaddon δούλευε γι'αυτόν και έβαλε τον Locke εξ'αρχής στην πτήση κλπ κλπ κλπ...

    Δε σχολίασες καθόλου την -έστω και ελάχιστη- εξέλιξη στο νησί της πλοκής.. το αεροπλάνο των '316' έπεσε με συνοπτικές διαδικασίες στο δεύτερο νησί (''Alkatraz''), και οι επιβαίνοντες ανακάλυψαν αμέσως την 'Hydra'. Κάτι που δημιουργεί απορίες... εφόσον το νησί βρίσκεται στη χρονική στιγμή λειτουργίας της Dharma τι, απλά έφτιαξαν εκείνο τον σταθμό και τον παράτησαν; Αν δεν βλέπουν το κανονικό νησί και το κανονικό νησί δεν βλέπει αυτούς, πόσο θα αργήσουν να συναντηθούν; Επίσης ο Lapidus που έφυγε με μια γυναίκα (Sun;) με ένα από τα κανό, για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτα... Αυτά ίσως ήταν και τα μόνα που με κράτησαν στη συνέχεια του επεισοδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό με το δεύτερο νησί δεν το είχα πιάσει. Nice. Και αναρωτιόμουν σε ποιο station πέσαν κοντά.

    Δεν έπεσαν όμως στο παρελθόν. Πέσαν στο δικό τους παρόν κανονικά. 3 χρόνια μετά. Απλά οι Oceanic 6 λίγο πριν πέσαν εξαφανίστηκαν και ταξίδεψαν μόνο αυτοί πίσω στο χρόνο και βρήκαν τον Jin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o ben fanike ligo na sastizei me tin eidisi tou Jin, opote logik otan pire tin vera sta xeria tou iksere oti tha tin eixe tin Sun sto tsepaki tou gia epibatissa.

    to cold open tha itan ontws pio cool me tin allagi twn episodiwn, alla den tha eixame to fobero ekeino nail-biter tou proigoumenou episodiou me tin agwnia tou 'ti leei to gramma tou Locke' (sic)

    tyler, ntropi sou btw, perimena na piaseis amesws to trantaxto geek reference tou episodiou, opou o agapitos (karaflas) Locke trigurizei ana thn ufhlio me anaphriko karotsaki k prospathei na mazepsei ena ena ta meli tis omadas tou... Giant-Sized X-Men anyone?

    p.s. is it me or did Jack actually just ACT edw? den ton exw ksanadei na kanei kati pisteyto upkritika, mou arese to ksespasma edw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από που το συμπεραίνεις αυτό; Επειδή στο '316' ο Jack και ο Hurley είπαν ότι δεν άκουσαν συντριβή και δεν κατάλαβαν καν τι έγινε; Όντως εκεί παίζει ένα μυστήριο, πως βρέθηκαν αυτοί εκτός αεροπλάνου, αλλά με τους υπόλοιπους επιβάτες δεν συναντήθηκαν ακριβώς επειδή οι τελευταίοι προσγειώθηκαν στο δεύτερο νησί. Αν όχι τι... έφτασαν σε διαφορετικούς χρόνους;; Δε νομίζω, κάποια στιγμή θα συναντηθούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι losties παρασύρθηκαν από τη χωροχρονική δίνη, δεν έπεσαν μαζί με τους άλλους της 316. Γιατί δεν παρασύρθηκε και ο Locke, δεν ξέρουμε. Η μόνη διαφορά ήταν πως ήταν νεκρός.

    Goof, goof (κατά το γκουχ γκουχ): ο O'Quinn συνεχίζει να ανασαίνει (φαίνεται το κάτω μέρος της κοιλιάς του) αφού τον σκοτώσει ο Ben, και από την σκιά του καλωδίου που δεν είναι τεντωμένη καταλαβαίνουμε πως ο O'Quinn δεν είναι πραγματικά κρεμασμένος.

    Προφανώς και από τη στιγμή που ο Locke ξέρασε το όνομα της Eloise, δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει ζωντανός, αφού αυτό ήθελε να μάθει ο Linus και επιπλέον ξεφορτώνεται τον ανταγωνιστή leader των Others. Προφανώς ο Ben δεν ξέρει περί ανάστασης, ή απλά δεν πιστεύει πως ο Locke είναι ο εκλεκτός.

    Χαμπάρι δεν πήρα πως οι 316ers έπεσαν στο άλλο νησί, δεν έχω πολύ καλά στο μυαλό μου τη γεωγραφία των νησιών και τις τοποθεσίες των σταθμών, αλλά είμαι σίγουρος πως έχουν πέσει (σχετικά) στο παρόν και όχι στα 50's, οπότε συμφωνώ κι εγώ με τον Cotsos.

    Δεν πρόκειται, αλλά τι καλή φάση θα ήταν ο "Other" Tom να ήταν ένας γερασμένος Sawyer (Tom Sawyer), οπότε θα είχαμε δολοφονία εαυτού. Φυσικά, από τον κώλο μου μιλάω.

    Τουλάχιστον ο Locke θα συνεχίσει να υπάρχει, και ξαναείδαμε Zuleikha.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε αυτές είδαμε τον Locke να ανασταίνεται με το που έφτασε στο νησί (βάζοντας ακόμα περισσότερα ερωτηματικά στο τι ακριβώς συμβαίνει με τον Christian)

    Αυτό σκεφτόμουν, για πρώτη φορά τίθεται το θέμα ο Christian να είναι πραγματικά εκεί, την ώρα που εμείς ψάχναμε για illusions και ανθρωπομορφικές εκφράσεις του νησιού. Με το Locke το δεύτερο νεκρό που περπατάει, να περιμένουμε μήπως κι άλλους(Claire?); Ή ξέρω 'γω να σηκωθούν η Nikki κι ο Paulo από τους ρηχούς τους τάφους; :P

    Και ναι, more Zuleikha και με διάλογο αυτή τη φορά - και φαίνεται πως θα μείνει για λίγο! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προφανώς και από τη στιγμή που ο Locke ξέρασε το όνομα της Eloise, δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει ζωντανός, αφού αυτό ήθελε να μάθει ο Linus και επιπλέον ξεφορτώνεται τον ανταγωνιστή leader των Others. Προφανώς ο Ben δεν ξέρει περί ανάστασης, ή απλά δεν πιστεύει πως ο Locke είναι ο εκλεκτός.

    Wow... τρομερός συλλογισμός... και έμεινα αναρωτημένος για λίγο γιατί ο Ben να αποτρέπει από την αυτοκτονία τον Locke και ακολούθως να τον δολοφονεί in cold blood αλλά έτσι εξηγείται απόλυτα!


    Αυτό σκεφτόμουν, για πρώτη φορά τίθεται το θέμα ο Christian να είναι πραγματικά εκεί, την ώρα που εμείς ψάχναμε για illusions και ανθρωπομορφικές εκφράσεις του νησιού.

    ΕΙΝΑΙ πραγματικά εκεί, αφού το νησί είναι πιο πίσω στον χρόνο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο- άρα ο Christian δεν έχει πεθάνει, ο Locke περπατάει κανονικά κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ σίγουρα είμαι fan του single timeline και όχι των παράλληλων συμπάντων, επειδή το πρώτο παράγει πολύ καλύτερες ιστορίες.

    Ασχέτως της παρουσίας ή όχι του Christian ως ανεστημένου, στη φάση που ο Locke ήταν να γυρίσει τον τροχό (να γραμήσει κι ο φτωχός :) θεωρώ πως ο Christian ήταν εκεί ως προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρώτον να πω πως δεν είχε πανομοιότυπη δομή με το προηγούμενο. Δεύτερον δεν θεωρώ καλύτερο χαρακτήρα τον Λοκ από τον Τζακ.

    Παρ'όλα αυτά το επεισόδιο ήταν καλύτερο και συνάμα πιο διασκεδαστικό από το προηγούμενο μόνο και μόνο επειδή δείχνουν ακόμη μια φορά τι κόπανος είναι ο Λοκ και πόσο πιόνι είναι! Δηλαδή έπρεπε να πεθάνει για να καταλάβει πως δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον Μπεν; Μάλλον. Ας δούμε να πήρε το μαθημά του...

    ΥΓ
    Τελικά και οι 6 εξαφανίστηκαν και το αεροπλάνο έπεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υπογραμμίζουν οι πολύ πιο βολικές έξοδοι των Alpert και Friendly. >>

    ti enois edo, se xano, pioi einai autoi?

    O Richard Alpert και ο Tom Friendly, οι δύο Others Που έχουμε δεί ξεκάθαρα να κόβουν βόλτες στον έξω κόσμο χωρίς να έχουν μετακινηθεί στο χρόνο.


    το αεροπλάνο των '316' έπεσε με συνοπτικές διαδικασίες στο δεύτερο νησί
    Όπως και πολλοί άλλοι, ούτε που το είχα καταλάβει αυτό. Αλλά γι'αυτό είμαστε εδώ!

    Δεν έπεσαν όμως στο παρελθόν. Πέσαν στο δικό τους παρόν κανονικά. 3 χρόνια μετά.
    Πώς γίνεται αυτό; Και το νησί που βρίσκεται; Εγώ κατάλαβα οτι πέσανε όλοι στην ίδια χρονική στιγμή.

    και μόνο επειδή δείχνουν ακόμη μια φορά τι κόπανος είναι ο Λοκ και πόσο πιόνι είναι
    Από την άλλη είναι τόσο πολυπαιγμένο κι αυτό που αρχίζω να βλέπω τον Locke σαν κίτρινο καρτούν, of the Homer Simpson variety.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλέπω όνειρα με εσένα… Είσαι στο νησί, φοράς κουστούμι και υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου, που θέλουν να σε βλάψουν… Ξεκινώντας από τα λόγια του Walt παίρνουμε μια ιδέα του story… Locke VS Ben για άλλη μια φορά!

    Κρατάω επίσης το ότι οι υπόλοιποι είναι πλέον έρμαια του lost-χωροχρόνου και υποθέτω οι Locke και Ben βρίσκονται στο "παρόν".

    Όντως καλύτερο από το προηγούμενο αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο σε κάποιον άλλο χαρακτήρα από τους O6. Ίσως ένα ακόμα για τον Ben...

    …και εκεί που έλεγα να χαρώ ψυχραιμία και μεθοδικότητα σε αυτοκτονία ήρθε ο Ben και το έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον. Προφανώς του έλειπε η Eloise Hawking και πλέον ήταν αναλώσιμος… αλλά ο Locke που την ήξερε ρε σεις; Μου διαφεύγει κάτι; Και γιατί τον πήρε και αυτόν μαζί πεθαμένο πλέον; Επίσης έχω και εγώ την απορία με το μέρος που βρέθηκε μετά το νησί… δε μπορεί να είναι σταθερό! Προβλέψιμο ίσως, αλλά σταθερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. logika ine allo ena simeio entonis energeias opos to troxos/nisi k to upogeio sto monastiri tis eloise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα μου φάνηκε ξεκάθαρο ότι έπεσαν στο "παρόν" του 2008. Έδειξαν μέχρι και τις δύο βάρκες. Υποθέτω με αυτές θα πάνε στο κανονικό νησί, θα βρουν το έρημο, για τρία χρόνια, camp και πιθανότατα αυτοί θα είναι που θα πυροβολούν τον Sawyer και τους άλλους στη βάρκα.

    Α, btw κυκλοφορεί από χθες μια φήμη που αν αποδειχθεί αληθινή μπορεί να είναι major spoiler για φέτος. Δύσκολα θα την αποφύγετε αν κάνετε βόλτες σε γνωστά site. Καλύτερα να μην την γράψουμε εδώ. Διαψεύδεται βέβαια από χθες που βγήκε, αλλά you never know.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προφανώς του έλειπε η Eloise Hawking και πλέον ήταν αναλώσιμος… αλλά ο Locke που την ήξερε ρε σεις; Μου διαφεύγει κάτι;

    Του το είπε ο Widmore...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κυκλοφορεί από χθες μια φήμη
    Ναι η πλάκα είναι οτι πρώτα είδα τη διάψευση και μετά την actual φήμη. Αμα δεν έχει δουλειά ο κόσμος... (LOL)

    Για το αν έπεσαν στο παρόν... ΟΚ, όσο το σκέφτομαι ταιριάζει σε σχέση με αυτά που έχουμε δει, αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το πώς. Αφού είδαμε το νησί να εξαφανίζεται. Η φυσική του υπόσταση έπαψε από τη στιγμή που τράβηξε ο Ben το μοχλό, όχι;

    Τελοσπάντων, περιμένω κάποια καλή εξήγηση πάνω σε αυτό από τη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμένα το πρόβλημα μου είναι όλα τα γεγονότα που βλέπουμε στα τελευταία επεισόδια έχουν προαναγγελθεί σε παλιότερα επεισόδια και έτσι δεν υπάρχει καμία αγωνία και ενδιαφέρον για το τι θα γίνει. Είναι απλά reverse engineering για να φτάσουμε να καλύψουμε τα όποια κενά δημιούργησε η σειρά όταν ήταν all over the place. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μεταφερθούμε άμεσα στην "τελική μάχη" στο νησί και να τελειώνει το πράγμα σε 2-3 επεισόδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή