Lost: Across the Sea


Έτσι στα γρήγορα, δε νομίζω να υπάρχει άλλο επεισόδιο που να έχει διχάσει τόσο όσο αυτό, στα 6 χρόνια του Lost. Huge spoilers μετά το άλμα.


Ξεκινώ από αυτό που είμαι σίγουρος ότι μου άρεσε. Η ίδια η ιστορία. Γιατί εντάξει, απαντήσεις σε κάποια φάση θα παίρναμε, αλλά δεν θα έκαναν για μια καλή ιστορία απαραιτήτως. Και εδώ οφείλω να παραδεχτώ ότι το κρυφό origin των δύο (νομίζαμε) θεοτήτων που έχουν κάνει το νησί προσωπική τους σκακιέρα, εμπλούτισε τη μυθολογία της σειράς και ταίριαξε αναπάντεχα καλά με το ζουμί της.

Τι εννοώ; Σε όλη τη σειρά βλέπαμε ιστορίες χαρακτήρων που με τον έναν τρόπο ή τον άλλον τους είχαν πληγώσει οι γονείς τους. Και ξαφνικά στην 6η σεζόν συνειδητοποιούμε ότι όλα είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δυο ανώτερες οντότητες που τώρα ήταν περιφερειακοί παίχτες τυλιγμένη στην αοριστία. Μόνο που έξαφνα, αυτές οι δύο φιγούρες μαθαίνουμε πως ήταν αδέρφια, δύο αδέρφια για πάντα σημαδεμένα από το πώς τους μεγάλωσε (ή όχι) η μητέρα τους.

Και τα οποία, χάρη στον τρόπο που ενηλικιώθηκαν και έμαθαν να βλέπουν τον κόσμο, έχουν βαθιά μέσα τους πλέον την επιθυμία να ζήσουν ή να φύγουν από το ρημαδονήσι. Σε μια κόντρα αληθινά (προ)αιώνια που κάνει κάθε τους συνάντηση να γίνεται retroactively συγκλονιστική. Και, το κερασάκι, ότι ενώ προφανώς συμβολίζουν την αιώνια μάχη του καλού με το κακό, δεν αφέθηκαν από τους συγγραφείς να είναι όντως δύο κυριολεκτικές (όσο και αφηρημένες) έννοιες χωρίς ουσιαστική προέλευση.

Αυτή η ανατροπή ήδη τους κάνει πιο συμπαθείς, πιο ενδιαφέροντες, αλλά όπως με πολλές ανατροπές που έχει επιχειρήσει κατά καιρούς το Lost, δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Αν το ξέραμε κάπως νωρίτερα δε θα ήταν καλύτερα για όλους; Ποια η χρησιμότητα του να μαθαίνουμε ακόμα βασικές αλήθειες για το σύμπαν της σειράς, 2 επεισόδια πριν το τέλος της, αν όχι από συνήθεια των συγγραφέων που δεν θυμούνται πώς να γράψουν ιστορίες με άλλο τρόπο;

Όπως και να έχει, αυτό το backstory με ικανοποιεί απολύτως και σε ένα άλλο επίπεδο, το οποίο βέβαια στεναχωριέμαι που οι Cuse & Lindelof ένιωσαν την ανάγκη να συλλαβίσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά hey, αυτό είναι το Lost. Και το επίπεδο αυτό είναι, η αξία του ίδιου του μυστηρίου μπροστά στις απαντήσεις. Διότι ναι, μάθαμε τι και ποιοι είναι ο Jacob και ο Man in Black, αλλά η απάντηση αυτή ήταν συνάρτηση ενός άλλου μυστηρίου, πολλών για την ακρίβεια: Πώς είχε βρεθεί εκεί η faux-μητέρα τους. Ποιος όρισε τον πρώτο προστάτη του νησιού. Τι είναι η φωτεινή ύλη. Πώς βρέθηκε εκεί. Και διάφορα άλλα τέτοια παρεμφερή ερωτήματα. Τα οποία φυσικά θα μείνουν αναπάντητα, και καλώς. Διότι αν το επεισόδιο έλεγε ένα πράγμα ήταν πως, όσο πίσω και να φτάσεις σε μια ιστορία, πάντα θα υπάρχει κάτι που έχει προηγηθεί, αν το σύμπαν που έχεις δημιουργήσει είναι ζωντανό και αναπνέει. Και προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η αίσθηση αέναου που μου άφησε το επεισόδιο, και η οποία έρχεται να περιλούσει τη μυθολογία του Lost από άκρη σε άκρη.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, και αυτά που με ικανοποίησαν. Γιατί αν το συζητήσουμε περισσότερο το θέμα, τότε το ίδιο το επεισόδιο ήταν μέτριο. Υπερβολικά απλωτό και βαρετό μέχρι τη μέση. Τεμπέλικη δικαιολογία ανάπτυξης του στόρι η φοβερά βολική εμφάνιση του φαντάσματος της αληθινής μαμάς. Ακραία προφανές σε συμβολισμούς και διαλόγους. Το flashback στο τέλος ήταν για μούντζες, με έβγαλε τελείως από τη στιγμή. Και, για ένα επεισόδιο που αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στο να μας εξηγήσει μια για πάντα, με κάθε λεπτομέρεια, την προέλευση του Smokey, είναι τουλάχιστον τραγικό το να τελειώνει και να μην είναι απόλυτα σαφές σε κάθε έναν από εμάς το τι στα κομμάτια είναι τελικά αυτός ο καπνός. Να εξηγούν τα προφανή ξέρουν, αλλά να μας πουν τι διάολο έγινε εκεί κάτω στην πηγή του φωτός, δεν ξέρουν.

Άρα, τι; Γιατί δεν πρέπει να φύγει ο Smokey από το νησί, τι θα γίνει; Τι είναι ο καπνός; Είναι η ψυχή του Smokey που ξεκόλλησε από το νεκρό του σώμα; Είναι κάτι που υπήρχε εκεί μέσα ούτως ή άλλως και απλώς απελευθερώθηκε όταν βούτηξε εκεί το νεκρό κορμί του ανώνυμου αδερφού του Jacob;

Και btw για να έχουμε και καλό ερώτημα, ΠΩΣ σκότωσε ο Jacob τον αδερφό του αφού υποτίθεται δε μπορούν να βλάψουν ο ένας τον άλλον; Ναι, ΟΚ, δεν ήταν απευθείας θάνατος, τον έσπρωξε και εκείνος χτύπησε και μετά τον κατάπιε το φως κτλ. Αλλά τότε με την ίδια λογική αν ο Smokey κρέμαγε ένα πιάνο από κάπου ψηλά και μετά άφηνε αναίσθητο τον Jacob από εκεί κάτω, έσπαγε το σκοινί και έλιωνε ο Jacob, θα τα είχε καταφέρει; Αυτό θα επιτρεπόταν; Προχειράτζα μυρίζει η όλη φάση, και είναι κρίμα σε τέτοιο σημείο.

Μερικά ακόμα σχόλια:

-> Πάντα ευχάριστη η παρουσία της Allison Janney. Αν και κάπως με έβγαλε από το επεισόδιο αρχικά, όταν τη συνήθισα γούσταρα.

-> Οπότε καταλήγουμε ότι ο αδερφός του Jacob τελικά δεν είχε καν όνομα, ναι; Αλλά γιατί να μεγαλώνεις ένα παιδί για 13 χρόνια και να μην σκεφτείς καν ένα όνομα να του δώσεις; Επειδή ξέρεις ότι θα κάνει για κουλ τηλεοπτικό εφέ; "Ναι, γεια σας, έχουμε μια σειρά της οποίας ο Μεγάλος Κακός
δεν έχει καν όνομα! Ουυυυυ."

-> Όλα αυτά πολύ ωραία, αλλά εγώ τελικά πειράζει που είμαι Team Smokey; Του φέρθηκαν πολύ χάλια όταν ήταν μικρός, κανείς δεν του έλεγε ποτέ τίποτα, και τον μεγάλωσαν τυχοδιώκτες και proto-Widmores. Αφήστε τον να πάει στην ευχή της Παναγίας πια.

-> Ωραία η εξήγηση για το donkey wheel. Από όλες τις shopping list εξηγήσεις που έχουμε λάβει σε αυτό το τελευταίο διάστημα, ήταν η μόνη που έμοιαζε να έχει κερδηθεί από την πορεία της ιστορίας, και να ταιριάζει όντως με αυτό που παρακολουθούμε τόση ώρα στο επεισόδιο. Κι επίσης, έδεσε με γαμάτο τρόπο τα χωροχρονικά τριπάκια με το βασικό στόρι αυτής της σεζόν.

-> Ενδιαφέρουσα επιλογή να πάει η 3η ώρα από το τέλος της σειράς χωρίς ούτε έναν series regular. Παρατήρησα πολύ κόσμο να ενίσταται γι'αυτό, αλλά προσωπικά δε βλέπω το λόγο να σκιζόμαστε κιόλας. Δεν είναι ότι ο Jacob και ο Smokey δεν ήταν τεράστιο κομμάτι της μυθολογίας της σειράς εδώ και χρόνια ή και από την αρχή ακόμα. Δεν ήταν δα και επεισόδιο αφιερωμένο στην Tina Fey-lookalike που δουλεύει για τον Widmore.


Αυτά για τώρα. Two to go.


.

50 σχόλια:

  1. Ναι. Αρχικά, να πω ότι το γύρισμα στην ανακάλυψη του Αδάμ και της Εύας μου έκατσε τόσο ξεκάρφωτο, που απομακρύνθηκα από την οθόνη. Πολύ άκομψο. Ζντουπ, ξαφνικά Τζακ και Κέιτ και πρώιμος ωραίος Λοκ. Αλλά όπως πολύ ωραία είπες (ή μετέφερες), shopping list.

    Κι εγώ να γραφτώ στο team Smokie. Α, ναι, επέτρεψα στον εαυτό μου να συμπληρώσει το κενό του ονόματος θεωρώντας πως κάποιο όνομα πήρε, απλώς δεν μάθαμε εμείς ποιο.

    Βρήκα και πολύ ταιριαστές τις φάτσες των μικρών αδελφών, σε σχέση με τον Pellegrino και τον Welliver (που πολύ συμπαθώ, και όχι μόνο επειδή παίζει τον κακό και σε κάποια επεισόδια του The Good Wife, γκουχ χιντ γκουχ). Προφανώς και οι παραγωγοί όταν τους αναζήτησαν, το ίδιο έψαχναν. Ο μικρός MIB, δε, είναι πάρα πολύ ωραία φάτσα και αρκετά εκφραστικός, και του εύχομαι να επιτύχει ξεκινώντας σε κάνα teen drama, από αυτά που πολλή πέραση έχουν τελευταία. Αργότερα, βέβαια.

    Έχεις και δίκιο περί προχειράτζας πώς ο ένας δεν μπορεί να σκοτώσει τον άλλο, και η μόνη αντίρρηση που μπορώ να φέρω είναι πως δεν τον σκότωσε, παρά του επέβαλε μια εξελικτική αλλαγή, αφού συνεχίζει να υπάρχει κρατώντας την συνείδησή του, είτε με την παλιά του μορφή, είτε ως καπνός, είτε με άλλες δανεικές μορφές.

    Αλλά αυτό με το flash-back σε Jack και Kate, ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω. Μέχρι και άστοχο editing θα το έλεγα.

    Άντε να τελειώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ήμασταν σίγουροι πως δεν μπορούσαν να αλληλοσκοτωθούν πριν ο ένας πιει το κρασί και γίνει φύλακας του νησιού και πριν ο άλλο πεθάνει και ο καπνός τον κάνει μαριονέτα του - τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Όχι. Θα μπορούσε να είναι ένα από τα πολλά ψέμματα που είπε ο νέος πιο μισητός χαρακτήρας του Lost, αυτός της Janney.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω απορία. Ο Smokey αφού πέθανε ως σώμα δεν ξαναπήρε μετά τη μορφή του, ε? Αυτή η εναρκτήρια σκηνή εκείνου του επεισοδίου που αγναντεύουν το Black Rock και λέει στον Jacob ότι θα βρει το loophole και θα τον σκοτώσει χρονικά πότε τοποθετείται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποθέτω αφού υπήρχε στο νησί το νεκρό κορμί του Man in Black, μπορούσε να πάρει αυτή τη μορφή. Η σκηνή στην άμμο νομίζω ήταν εκεί γύρω στην άφιξη του Black Rock αν θυμάμαι καλά, αλλά δεν το έχω και πρόχειρο, αν θυμάται κανείς πιο σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εμένα δε με χάλασε το τέλος γιατί μας θύμισε πόσο γκομενάρα ήταν η Κειτ στη πρώτη σεζόν! Χα.
    Μερικά απλα συμπεράσματα:
    1) Σόγιερ πλέον = κομπάρσος
    2) Ντέσμοντ το ΑΠΟΛΥΤΟ κλειδί σε όλα 3) Το σάι-φάι πήγε περίπατο for goood. Θα μου πεις αυτό έγινε από τότε που πέθανε ο Faraday
    4) No hint about flash sideways yet. Που σημαίνει ότι ξέρεις που θα λάβει μέρος το φινάλε δικέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα μου άρεσε πολύ. Στο φινάλε δούλεψε συναισθηματικά για μένα πολύ περισσότερο από το φινάλε του προηγούμενου. Εκτός από το flashback που πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια, αλλά νταξ μιλάμε για σκηνή από την πρώτη σεζόν. Εμείς το συζητάμε κάθε μέρα εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχουν και άλλοι που το έχουν ξεχάσει. :P

    Γενικά, αυτό που λέει και ο tyler για τα νέα ερωτήματα, βγαίνει και από την ατάκα της μάνας ότι "κάθε απάντηση θα γεννά νέα ερώτηση". Καλό ήταν αυτό.

    Ένα ωραίο επίσης που διάβασα είναι ότι ενώ όλοι οι χαρακτήρες της σειράς έχουν daddy issues, όλα ξεκίνησαν από mommy issues. What a twist!

    Τώρα το μόνο που θέλω να απαντηθεί, είναι η σκηνή με τις βάρκες στην 5η σεζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Team Smokey κι εδώ. Και έχοντας συμβιβαστεί πια ότι οι απαντήσεις θα είναι του στυλ "γιατί έτσι" (όπως ήταν και πάντα), μου άρεσε πολύ το "origin" της μυθολογίας, και δεν θέλω καν να ασχοληθούν με παλιότερη φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Cotsos, skhnh me tis barkes? 8ymhse mou ligaki :/

    Mou arese k mena poly to epeisodio k sto telos to Adam & Eve htan toso ksekarfwto pou nomisa pws htan xalasmeno to .avi. lol

    H fwteinh phgh gia mena einai kati sa to dentro ths gnwshs thn opoia to "fidi" metedwse meta stous an8rwpous k gnwrizontas pleon peri kalou k kakou stamathsan na einai agnoi k arxisan na exoun erwthmata k amfibolies gia ta panta.

    Aporw k gw gia th skhnh tou Black Rock agnantematos mias k 8a prepei prwta o Smokey (♥) na ksanaparei to swma tou gia na symbei ki aytos apla xa8hke sto dasos. Isws otan argotera anakalypsei thn ikanothta tou na katalambanei tous nekrous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @oni

    Όταν χοροπηδούσαν στο χρόνο στην αρχή της σεζόν Locke/Sawyer/Faraday/Charlotte κλπ είχαν καταλήξει σε ένα σημειο που υποθέταμε τότε (αλλά ξέρουμε τώρα) ότι ήταν το μέλλον (με το μπουκάλι Ajira κλπ). Μπήκαν σε μια βάρκα και ξαφινκά κάποιοι απέναντι σε μια βάρκα άρχισαν να τους πυροβολάνε και ξαναπήδηξαν στο χρόνο. Περίμενα πάντα κάποια cool εξήγηση τύπου ο Sawyer από το μέλλον πυροβολούσε τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης. Κακό, βαρετό, ανούσιο, παιδαριώδες, ξενερωτικό. Βαριέμαι τόσο πολύ να επισημάνω τα αναρίθμητα κενά από τα οποία μπάζει το σενάριο (και δυστυχώς δεν μπάζει φως) που θα αρκεστώ μόνο στο εξής: άντε να τελειώνουμε να προσπαθήσω να διαγράψω από τη μνήμη μου αυτή τη σεζόν.

    Μα είναι δυνατόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω πως το μεγαλύτερο ερώτημα που απαντιέται στο επεισόδιο (δεν είμαι σίγουρος αν το έχει γράψει κάποιος άλλος μέχρι τώρα) είναι ότι όποιο παιδί γεννιέται στο νησί, παράμενει αθάνατο...

    Στη σκηνλη που η Μάνα παρατηρεί τους χωριάτες από μακριά, βλέπουμε πως βλέπει 2 από τις γυναίκες αυτών που έχουν μείνει στο νησί, να είναι έγκυες. Επόμενο πλάνο, χτυπάει το παιδί της και σκοτώνει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί.

    Αυτό άραγε κάνει και τον Aaron αθάνατο Ή από τη στιγμή που έχει φύγει από νησί είναι ένας απλός άνθρωπος με αρχή, μέση και τέλος???

    Εκπληκτικό επεισόδιο, λάτρεψα! Ίσως να είναι το μοναδικό επεισόδιο από όλη τη σειρά, που να θέλω να ξαναδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνέντευξη Cuselof για το επεισόδιο.

    http://www.hitfix.com/blogs/whats-alan-watching/posts/exclusive-interview-lost-producers-damon-lindelof-and-carlton-cuse-talk-across-the-sea

    Γκρεμίζουν και τα όνειρά μου για απάντηση στο ερώτημα με τις βάρκες...
    Damn you! Τουλάχιστον ας πουν μετά το φινάλε τι είχαν στο μυαλό τους και δεν το κάνανε τελικά, αφού ξέρουν την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. team smokey ftw!
    καλά, πιστεύουν στα σοβαρά οτι μετά απο αυτό το επεισόδιο θα πάρουμε το μέρος του Jacob;

    πάντως το πιο σημαντικό σχόλιο είναι πως εαν ήθελαν να μας κάνουν να νοιαζόμαστε για τους χαρακτήρες τέτοια επεισόδια έπρεπε να είχαν παίξει εδώ και 2-3 σεζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O MIB είναι ο Dexter! Είδε κι αυτός τη μάνα του να δολοφονείται ως βρέφος και απέκτησε δολοφονικά ένστικτα. Επιπλέον, αντίζηλός του είναι ο Μαρκ Πελεγκρίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ξέρω αν ήταν καλό ή κακό επεισόδιο, σίγουρα όμως αποτελεί θέμα συζήτησης και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα επεισόδια της σαιζόν που ήταν γεμάτα με άσκοπα και ανούσια flashideways και βαρετά πήγαινε-έλα ανάμεσα στα 2 νησιά (εξαίρεση το εκπληκτικό Ab Aeterno). Κι εγώ βαριόμουν μέχρι τη μέση αλλά θα πω ότι το βρήκα ένα πολύ καλό επεισόδιο. Τα αναπάντητα ερωτηματικά βέβαια είναι πολλά (πως θα μπορούσαν να μην είναι άλλωστε), όπως ο Smokey ήταν παγιδευμένος στο φως και η βουτιά του ΜΙΒ τον απελευθέρωσε παίρνωντας την ψυχή του και τη μορφή του; Και γιατί μπορεί να αλλάζει μορφές αλλά η ψυχή του ΜΙΒ παραμένει; Και άλλα πολλά τα οποία δε πρόκειται να απαντηθούν αλλά ίσως είναι και καλύτερα έτσι.

    Η σκηνή με τις βάρκες in my opinion τοποθετείται κάπου πολύ μελλοντικά, ίσως μετά από τους Losties όταν ένα άλλο group ηρώων φτάνει στο νησί όπως έφτασαν αυτοί, το Black Rock κλπ. Απλά η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως είχε γινει και στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Team Smokey και εγώ για ένα λόγο.. είναι αυτός που ψάχνει τις απαντήσεις και ταυτίζεται περισσότερο με το κοινό.. είναι ο τύπος που θέλει να βρεί το δέντρο της γνώσης και να το καταβροχθίσει και δεν τον αφήνουν.. let the knowledge flow.. Επείσης μετά από αυτό το επεισόδιο ξέρω πια πιο είναι ο νέος Jacob και ΜΑΡΕΣΕΙ αλλά δεν το λεώ..:P

    Ήμουν από τους big fans του επεισοδίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελικά αυτό το νησί του Lost τι είναι; Φελλός, η πηγή των πάντων Σάρισα; Α και η βασικότερη ερώτηση : που είναι ο Henry Gale from Minessota;
    Πάντως με ξαναγύρισε στις ωραίες εποχές Star Wars, ίδε Luke-Leia, Jacob-The Bad Twin, και ειδικα η σκηνή στην παραλία με τον ήλιο στο φόντο, ήταν συγκλονιστική.

    Lost 4 ever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Cotsos, αυτό που λέει ο Greg έχει ενδιαφέρον σχετικά με τη σκηνή με τις βάρκες. Επειδή ούτε εγώ την θυμάμαι, θα μπορούσε όντως να είναι ένα μελλοντικό πλήρωμα από το επόμενο άτυχο γκρουπ ανθρώπων που θα εμπλακεί στον πόλεμο του Smokey με τον νέο Jacob, δηλαδή τον Jack;

    Ακολουθώντας το λινκ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη των Cuselof, βρήκα και το καλύτερο comment που διάβασα οπουδήποτε σχετικά με το επεισόδιο: Within a 30-second span at the wheel construction site, MIB told his mother that he was special and that he didn't belong there. I immediately tweeted that his name must be Thom Yorke.

    Οπότε ξέρουμε τώρα γιατί οι συγγραφείς δεν αποκαλύπτουν το όνομά του. Δηλαδή ή αυτό ή ο MiB είναι όντως ο Dexter. (LOL)

    που είναι ο Henry Gale from Minessota;
    Φίλε αυτή είναι απορία!

    @FivosV: Δεν είναι όμως γαμάτο που υπήρξε; Η σειρά μπόρεσε να είναι και γιούχου fantasy και hard sci-fi ταυτόχρονα. Όλα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. tha diabasw meta ta parapanw sxolia

    emena... me ksenise. opos me ksenise k to origin epeisodeio tou Blefarida prin kati bdomades. epeidi den itan epeisodio Lost, den eixe domi epeisodiou Lost. afou exeis mathei to koino sou se ena kalo-i-kako formula epeisodiou, me flash-backs/forwards/sideways ktl , den mporeis tora ligo prin to telos na to anaireis. ama ise magkas bres ena cool tropo na to xrisimopoiiseis. den itan da k toso awesome i istoria twn duo aelfwn pou na xreiazotan olo to 40 lepto na eipwthei.

    btw, poso HOT itan i season 1 Kate? pos xalase etsi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. episis: kseroume pleon oti apo gennisews xronou xamenoi nayagoi anaban pursous, ebgainan psaxouleuontas sti zougkla k rotousan erwtiseis se musthriwdeis ithageneis pou pote ma POTE den dinoun straight answer.



    aaaa, na anaferw k to PIO enoxlitiko tou epeidosiou, pio polu apo to flashback pou entaksei emena denme xalase toso. pou ksafnika pernane apo arxaia latinika i whatever se agglika! poso spasimo itan. poso se bgazei ektos? an eiste magkes kante olo to epeisodio latinika re!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όταν ήταν μικρός δηλαδή πως τον φώναζαν??ΕΕΕ,Ψιτ!!Ρε συ!!Τσίου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άκου που είναι ο Henry Gale??Που είναι ο Yemi ρε παιδιά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στοίχημα ότι οι Blackies που έδειξε είναι Dharma που υπήρχε από τότε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν ήταν η Allison Janney να μιλάει λατινικά με αυτή την προφορά καλύτερα που το γύρισε στη μητρική της.

    Το επεισόδιο θα ήταν ΥΠΕΡΓΑΜΑΤΟ αν το μεγάλωναν και το εμπλούτιζαν και με άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 2-3 ακόμα κούλ απαντήσεων, και το πρόβαλαν σε 2 μέρη κάπου στο 6.4-6.5 αντί να μας ζαλίζουν τότε με τον γιαπωνέζο στο γαμημένο ναό και τις άσκοπες βόλτες στα δάση.
    Τώρα μοιάζει λίγο σαν τη ψυχή της παρέας που έφτασε την ώρα που τελειώνει το πάρτυ.

    Σμελς λάικ στο πόδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προσωπική άποψη: Σαν επεισόδιο ήταν πολύ καλό. Πάντως πιστεύω πως το Lost αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς συνέχισε και αλλιώς κατέληξε πέφτοντας θύμα της ίδιας του της φοβερής επιτυχίας. Στην προσπάθεια τους να το τραβήξουν για να αρμέξουν την επιτυχία του το ξεχείλωσαν και το γαμήσανε και ψόφησε.

    Θυμάμαι την εκπληκτική πρώτη σαιζόν και πόσο άλλαξε από εκεί και πέρα. That been said δεν λέω και στις υπόλοιπες σαιζόν ήταν ενδιαφέρον και σε κολλούσε στην οθόνη σου αλλά σε καμία περίπτωση δε θα πιστέψω Lindelof και σία πως "Αυτό είχαμε στο μυαλό μας από την αρχή" πράγμα το οποίο είναι παπάτζα τεραστίου μεγέθους.

    Αλλά αυτό δεν είναι το πιο αποκαρδιωτικό. Το πιο αποκαρδιωτικό για μένα είναι πως αν το Lost δεν είχε προδώσει τα εκπληκτικά πρώτα επεισόδια της πρώτης του σαιζόν κατά πάσα πιθανότητα θα είχε κοπεί και δε θα είχε γνωρίσει την επιτυχία που γνώρισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Αυτό είχαμε στο μυαλό μας από την αρχή"

    ο ίδιος ο jj δήλωσε ότι δεν είχαν ιδέα που θα το πάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όσον αφορά το φως... ΑΠολλώνειο φως...

    Ο θεός Απόλλων σχετίζεται από τους θρησκευτές του με τη Νεότητα και το Κάλλος (επειδή ως Ήλιος ξεπροβάλλει αιωνίως νέος την κάθε αυγή και στη συνέχεια με το φως του καταδεικνύει όλα τα επί γης ωραία και «θαυμαστά». Σχετικές επικλήσεις του οι Κουροτρόφος, Ολβιουργός, Τελειότατος, Φάνης, Χαροποιός), με την Ιατρική και την Θεραπευτική (επειδή το ηλιακό φως χαρίζει υγεία, απολυμαίνει, και επίσης αυξάνει τα υγιεινά και θεραπευτικά φυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. τι κάθεστε και συζητάτε για τον man with no name και τον Αδαμ και την Ευα; εδώ ΚΟΨΑΝΕ to flash forward.... τι να λεμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εδώ δεν κόψανε το λοστ πριν 3 χρόνια, ποιος το γαμεί το φφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. παραδεχθειτε οτι η σειρα ειναι πλεον μαλακιουλα κ το παρακολουθειτε απο κεκτημενη ταχυτητα επειδη πεταξατε τοσες ωρες απο τη ζωη σας....εχει παντως πλακα να χαζευεις τα σχολια,αναλυσεις ενος παραμυθιου λες και ειναι κβαντικη φυσικη.μια μαλακιουλα ειναι που σας πουλησαν κ ψαρωσατε κ τη συζητατε 6 χρονια


    αχ,σειρα του 6/10 κ κανουν λες κ ειναι κανα αριστουργημα.

    lost = η lady gaga των τηλεοπτικων σειρων...

    o tempora o mores !


    (ο μπατλερ ειναι ο δολοφονος παιδια,θα το δειξουν στο τελευταιο special επεισοδιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. o tempera o moros exei analabei koinwniko ergo na khruksei tin alitheia gia to lost?

    #eleos x2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. δεν νομιζω οτι ο τζεικομπ σκοτωσε τον αδερφο του...δεν νομιζω οτι εχει πεθανει ο αδερφος του τζεικομπ γενικοτερα, απλα αλλαξε μορφη ή κατι τετοιο...

    επισης δεν ειμαι σιγουρος τελικα ποιος ειναι ο πραγματικος προστατης του νησιου...νομιζω οτι η μανα τους, τους δουλευει και το νησι προστατευεται απο το παιχνιδι των 2 αδερφων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. i mana itan i prostatissa, k meta ksegelase ton allo moro ton Jacob na analabei )opos o Jacob epsaxne 6 sezontora ton diko tou antikatastati) gia na mporesei na pethanei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Xavier, εγώ μάλλον κλίνω προς το σενάριο ότι η ψυχή του μόλυνε το Φως και αποχωρίστηκε από το -νεκρό πια- σώμα του. Or something.

    ο ίδιος ο jj δήλωσε ότι δεν είχαν ιδέα που θα το πάνε!
    Ναι, στην πρώτη σεζόν δεν είχαν ιδέα για τίποτα. Πιθανολογώ ότι οι παχιές γραμμές της μυθολογίας μπήκαν κατά τη διάρκεια της 2ης σεζόν, και τα περί Jacob κτλ κάπου στην 3η. Κι αυτό φαίνεται κιόλας από τον άβολο τρόποπου έχουν 'εξηγηθεί' κάποια από τα βασικά ερωτήματα της πρώτης σεζόν, όπως το φως από το hatch, οι σκελετοί στη σπηλιά, ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ WALT κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. καλε δεν ειχε εμφανιστει ο γουολτ στο νησι σε καποια φαση; η εξω; δεν θυμαμαι

    RANT:



    αυτο που μου τη ΣΠΑΕΙ ειναι οταν βγαινουν κ λενε οτι δεν εχει σημασια να απαντηθουν ολα τα ερωτηματα , και το σοου ειναι για τους χαρακτηρες και οχι τα μυστηρια κ κουκουρουκου... ε τοτε ρε φιλε, ασ μην μασ φλομωνατε στα αναπαντητα ερωτηματα, γιατι να δημιουργησεις την αναγκη και την απορια για απαντησεις αφου δεν εχεις σκοπο να την ικανοποιησεις. αφου θεωρουν οτι το σοου το βλεπουμε ακομα για τους χαρακτηρες (σικ) ας μην ειχαν μυστηρια, να ειχανεμονο τον τζακ να παλευει με τον σωγιερ για την κεητ 6 σεζον :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ και το ίδιο θέμα είχα και με το Battlestar Galactica. Αν δεν σε νοιάζει η μυθολογία σου να μην την αφήνεις να σε οδηγεί, είναι τόσο απλό το ζήτημα. Το Fringe, για όλα του τα προβλήματα στην 1η του σεζόν, δεν έγινε ποτέ ξέφραγο αμπέλι rogue ερωτημάτων. Το Lost έγινε, και γι'αυτό κατά κοινή ομολογία ο κόσμος νοιάζεται περισσότερο για απαντήσεις, παρά για τους χαρακτήρες.

    Θέλω να πω, όταν τελείωσε η Buffy, φώναζε κανείς ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ; Όχι, γιατί εκείνο ήταν πρώτα show χαρακτήρων και μετά πλοκής. Το Lost είναι μυστήριο, με κάποιους χαρακτήρες που είναι εκεί απλώς για να κουβαλούν την πλοκή. Αλλά η σειρά είναι αυτό: μυστήριο. Αυτό θέλουμε να λυθεί, όχι τα γκομενικά της Kate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ε καποια πραγματα θα μας τα πουν, το πολυ πολυ να βγαλουν κανα βιβλιο μετα για περισσοτερες λεπτομερειες...

    ταιλερ, o mib που μιλαει στον τζεικομπ στο τελευταιο επεισοδειο της 5ης σεζον, νομιζω οτι ειναι μετα την πτωση του στην τρυπα...νομιζω πως εξακολουθει να ειναι το ιδιο ατομο...

    επισης ξερουμε οτι και ο τζεικομπ εχει δυναμεις η προελευση των οποιων δεν νομιζω οτι εξηγηθηκε...

    ξερουμε οτι ο τζεικομπ εμφανιζοταν εκτος του νησιου και δεν νομιζω οτι πηγαινε με το υποβρυχειο...

    επισης δεν ξερουμε τι γνωριζε η μανα, η οποια δεν ειδαμε να τους αποκαλυπτει και πολλα...

    γενικα, εχει ψωμι ακομα και προτιμαω να περιμενω το φιναλε για περισσοτερα συμπερασματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Θαρρώ πως όλη η ουσία είναι τα τελευταία σχόλια.
    Εκεί φαντάζομαι θα παίξει όλη η ωραία κουβέντα μετά το φινάλε.

    Αν και δεν νομίζω να βγει άκρη.

    Είναι σαν τις δύο ομάδες τηλεθεατών, οι οποίες όμως δεν είναι 2 πλευρές του νομίσματος(αν και σιχαίνομαι αυτή την έκφραση), αλλά δύο διαφορετικά νομίσματα.

    Ο μεν που λέει πως βλέπει τη σειρά μόνο και μόνο για να τη βρίζει, και ο δε που λέει πως και τίποτα να μην απαντηθεί, και μαλακία να είναι το φινάλε, πάλι λοστάρα και τα μυαλά στα μπλέντερ.

    Το φοβερό είναι πως κάπου θα υπάρχει και ο κρυφοχίψτερ που θα πει ότι το μίσος του ενός πηγάζει από καψούρα για τη σειρά, και ο άλλος τελικά τη μισούσε απ' την αρχή. Χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συμφωνώ με αυτό που λέει ο tyler για τον smokey, ότι δηλαδή το φως τον εκδικήθηκε που τόλμησε να παραβεί τις εντολές που θέλουν να μην πρέπει να το πλησιάσεις και παγίδεψε την ψυχή του σε μια στήλη μαύρου καπνού για όλη την αιωνιότητα. Προτιμώ να το σκέφτομαι έτσι και να μην ζαλίζομαι να βρω άλλες εξηγήσεις που δε πρόκειται να δοθούν…

    Νομίζω ότι ο Jacob ψάχνει τον αντικαταστάτη του πολύ καιρό πριν χωρίς καν να περιμένει τους Losties. Θυμάστε στο Ab Aeterno που κάθεται στην παραλία με τον Alpert και του προσφέρει κρασάκι; Doesn’t seem that innocent now, does it…
    Επίσης συμφωνώ με τους προλαλήσαντες – όπως δεν εξηγήθηκε πλήρως η δημιουργία του smokey έτσι δεν εξηγήθηκαν ούτε οι δυνάμεις του Jacob, το πώς μπορεί να πηγαινοέρχεται τόσο εύκολα από και προς το νησί, πως χαρίζει την αθανασία στους followers του κλπ. και είναι κρίμα γιατί τίποτα από αυτά δε πρόκειται να απαντηθεί. Βάζω στοίχημα με όποιον θέλει ότι το επεισόδιο που έμεινε και το φινάλε θα είναι γεμάτα από πηγαινέλα στον κανονικό κόσμο και flashideways που θα προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν εμφανίζοντας την Shannon, τη Juliet, την Ana-Lucia κλπ, για να λέμε: ‘‘oh, is he really who I think he is? WOW!!!’’ μέχρι να ενωθούν κάπως μεταξύ τους. Και το μόνο που πρόκειται να απαντηθεί είναι ποιος θα ‘ναι ο new Jacob. Α, και τα γκομενικά της Kate, για να μην ξεχνιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Στη συζητηση στην παραλια ειναι ο Smokey και οχι ο M.I.B. αφου η συζητηση εγινε το ~1867 και ο M.I.B. πεθανε το 43 μ.Χ.

    "an eiste magkes kante olo to epeisodio latinika re!!!"

    Θα σου αρεσε να εβλεπες 42 λεπτα λατινικο επεισοδιο γεματο με αγγλικους υποτιτλους απο κατω? Κουραση ρε φιλε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Είμαστε τυχεροί που δεν φώναξαν τον Mel Gibson να σκηνοθετήσει το επεισόδιο, μόνο αυτό λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. και πως φαινεται οτι ο smokey και ο mib ειναι διαφορετικες προσωπικοτητες οταν συμπεριφερονται ακριβως το ιδιο?

    το λογικο ειναι να υποθεσουμε πως απλα αλλαξε σωμα...

    ασε που η μανα το ειπε...οτι μπαινοντας στη τρυπα δεν πεθαινεις, αλλα οτι παθαινεις κατι χειροτερο...

    π.χ. εχουμε δει βαμπιρ να θεωρουν την αιωνιοτητα, καταρα και να παρακαλανε να πεθανουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. isos EPEIDI epese sti spilia, tora enothike me tin energeia tou nisiou ws 'smokey', pou exoume dei palia oti ine o protector tou naou (k o naos xtistike panw apo to fos sosta? k ara i limni pou anagennithike o sayid ine i limni tou fotos? akoma den eipan pos anagennithike), k giayto den mporei na fugei apo to nisi. o jacob stin ousia ton katarastike na meinei gia panta sto nisi mazi tou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κι εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι δεν υφίσταται επί της ουσίας διαχωρισμός MiB/Smokey. Κι επίσης ότι όντως ο Jacob έψαχνε αντικαταστάτη από πριν εμφανιστούν οι Losties. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι έψαχνε για να ξεφορτωθεί ο ίδιος το βάρος του φύλακα του νησιού; (Ή ίσως είναι κάτι που το ξέρουμε ήδη;)

    Ο μεν που λέει πως βλέπει τη σειρά μόνο και μόνο για να τη βρίζει
    Όχι ρε συ, δε νομίζω ότι σε αυτό το σημείο υφίσταται τέτοιο είδος θεατή. Βλέπουμε, γράφουμε, σχολιάζουμε και ξεψαχνίζουμε ασταμάτητα εδώ και 5 χρόνια. Ποιος το κάνει αυτό με σκοπό να βρίσει; Πάντως πιστεύω κι εγώ ότι θα γίνει μπόλικη και καλή κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Είναι τραβηγμένο όντως, και ίσως όσοι το λένε να το λένε για να το λένε(eh? :P)

    Αλλά πραγματικά πήρε το μάτι μου τουίτερ κάποιου, περιοδικατζής κι αυτός μάλιστα, που το πέταξε κάπου κάποτε. Έχει την ίδια ψύχωση με τον πιο δήθεν συγγραφέα στην ιστορία του στυλό.
    Προφανώς ο συγκεκριμένος και όσοι άλλοι, για το χαβαλέ θα τα λένε. Ακόμα και όσοι ισχυρίζονται πως όντως το βλέπουν μόνο για να το κράζουν, πιθανότατα να είναι στημένοι στις 5 το πρωί στα streaming.

    Τέσπα. Ουσιαστικά, φαντάζομαι πως αν το βλέπεις για να το κράζεις μόνο, ή αναίσθητος είσαι, ή touched in the head.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ναι ρε, αυτό παίζει. Έχω κι έναν φίλο (μπορεί να λες αυτόν κιόλας μη σου πω) που όλη τη σεζόν φέτος είναι στη γκρίνια και μετά από αυτό το επεισόδιο έχυνε, πχ. Άμα σε κάποιο επίπεδο έστω, δε γουστάρεις, πιστεύω δε μπαίνεις σε τέτοιο κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτόν λέω. Χα!

    Εν τω μεταξύ η κουφάλα ο κοντός απ' έξω-απ' έξω τους έριξε το φταίξιμο για το τριμπούρδελο που τα έχουν κάνει, σε σχέση βέβαια, λέει, με τον σκοπό που είχαν αρχικά. Είχα κάνει ένα ποστ προχθές αρκετά μεγάλο, με quotes από τη συνέντευξη, όπως επίσης και με τις convenient ηλιθιότητες που χάλασαν έστω αυτό που πήγε να γίνει σε αυτό το επεισόδιο, αλλά για κάποιο λόγο δεν το πήρε, και βαρέθηκα να το ξαναγράψω.

    Η ουσία είναι ότι όντως, σκατά ή όχι, καλό, κακό, πάντα θα δίνει για πολλή κουβέντα.


    Κάτι άλλο, που δεν είμαι σίγουρος αν το διάβασα από 'σένα, από αλλού ή αν το σκέφτηκα μόνος μου.
    Τελικά αυτοί οι δύο, αν τους βάλεις να γράψουν ένα κλασικό σε δομή σενάριο, χωρίς ένα πισωγύρισμα ή όλα αυτά τα uber-mindfuck-whatever, δεν θα ξέρουν πώς να αναπτύξουν.

    Πιο έξυπνος, πεθαίνεις. Ή πιο μαλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Jacob & MiB: http://www.youtube.com/watch?v=AXw0XDfjsZQ
    lol?

    ΑπάντησηΔιαγραφή