The Office season finale: Who's the boss?

Όταν το gimmick μεταμορφώνεται σε τέρας. Λίγα λόγια για το κάκιστο φινάλε της τελευταίας σεζόν του Office όπως το ξέραμε.

Θα ήθελα πάρα πολύ η σειρά (ούτε καν η σεζόν δηλαδή) να είχε τελειώσει πριν λίγα επεισόδια, με τον Michael σιωπηλά, μακριά πλέον από την κάμερα του ατέλειωτου ντοκιμαντέρ ("If this thing ever airs..."), να μοιράζεται μια τελευταία στιγμή με την Pam. Το επεισόδιο του αποχαιρετισμού το είχα βρει παραφουσκωμένο και υπερβολικά υπολογισμένο (*) αλλά αυτή η τελευταία μικρή στιγμή ήταν υπέροχη. Και αν μη τι άλλο ταιριαστή για τελευταία νότα.

(* Μισώ τα επεισόδια αποχαιρετισμών. Θεωρώ ότι όπως ακριβώς σπάνια τα αντίο βγαίνουν όπως τα υπολογίζεις -επειδή σπάνια γνωρίζεις εκ των προτέρων ένα τέλος- έτσι και στις σειρές το βρίσκω δραματουργικά άχρηστο και οπωσδήποτε τεμπέλικο το να στήσεις ένα πανηγύρι αποχαιρετισμών στην πλάτη κάποιας φτηνής δικαιολογίας στην πλοκή. Poster boy θα είναι πάντα το τέλος της RTD era στο Doctor Who, αλλά κι αυτό που είδαμε εδώ έρχεται αρκετά κοντά.)

Όμως έπρεπε να υποστούμε άλλα ένα φρικτό επεισόδιο με τον Will Ferrell. Και μετά να περιμένουμε να φτάσει ένα season finale χωρίς να έχουμε ακριβώς αίσθηση που πάμε. Και τέλος να φτάνει, και να είναι ελάχιστα αστείο, και να μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, και να λιώνει στο έδαφος την μάλλον καλή ιδέα που είχε με τα πολλαπλά cameo.

(To επεισόδιο με τον Dwight ως manager μου άρεσε, με έναν περίεργο, alternate-universe τρόπο.)

Το gimmick γρήγορα έγινε προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο, και αυτό θα ήταν πταίσμα αν τουλάχιστον οδηγούσε σε πολλά γέλια. Αλλά η περιστρεφόμενη πόρτα από ονόματα-κράχτες δεν έδωσε τίποτα πραγματικά αξιοσημείωτο, πλην του ίδιοιυ του γεγονότος ότι σε ένα επεισόδιο έκαναν περάσματα Jim Carrey, James Spader, Ray Romano, Ricky Gervais, Catherine Tate και όποιος άλλος ξεχνώ.

Ακόμα χειρότερα, σε αυτό το απάλευτο 40λεπτο, κάπου ανάμεσα σε αυτά τα διαλείμματα μη-κωμωδίας με τους κράχτες, είχαμε και actual πλοκή, η οποία όμως περιοριζόταν στο set-up μιας κατάστασης όπου οποιοσδήποτε εκ των Darryl, Andy ή Dwight θα μπορούσε να γίνει αντικαταστάτης του Michael Scott.

Στην ύστατη κίνηση εξαπάτησης, το επεισόδιο δεν μπόρεσε καν αυτό να απαντήσει, αφήνοντάς το ως cliffhanger για κάποιο θερινό press release του NBC την έναρξη της επόμενης σεζόν. Όμως αν όλη αυτή η διαδικασία υπογράμμισε τίποτα, δεν ήταν τόσο το γιατί οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος manager μετά τον Michael, παρά επιβεβαίωσε το γιατί -σε επίπεδο θεάματος τουλάχιστον- κανείς τους δεν αξίζει να είναι.

Αντίο Office, και σε ευχαριστώ για την -κατά τόπους- υπέροχη διαδρομή.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου