2005 Review: 'I think it's Showtime'

Ήταν ένα επίπονο φθινόπωρο, αναφορικά με την καλωδιακή τηλεόραση, αλλά από σήμερα κιόλας, έρχονται καλύτεροι καιροί. Με την αποψινή πρεμιέρα της 5ης (τελευταίας?) σεζόν του Shield εγκαινιάζεται ένα σερί που θέλει καθόλη τη διάρκεια του 2006 να έχουμε συνεχώς αληθινά σπουδαίες και δοκιμασμένες σειρές από καλωδιακά κανάλια. Μετά το 13 εβδομάδων σερί του Shield τη σκυτάλη παίρνει το ΗΒΟ με (κατά σειρά) Sopranos, Deadwood, Entourage, The Wire. Και όλα αυτά δεν αποκλείται καθόλου να τα ακολουθήσει το Showtime τον ερχόμενο Οκτώβρη με την προβολή της 4ης σεζόν του... Arrested Development. Μπορεί το ΗΒΟ να παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος των cable wars, αλλά το προσφάτως υποψήφιο για πολλαπλά Golden Globes, Showtime, δείχνει να μετατρέπεται στο νέο hot cable network. Εν όψει λοιπόν ενός, όπως όλα δείχνουν, καυτού 2006, ας δούμε συνοπτικά την κίνηση για το 2005.

ΗΒΟ
Σίγουρα όχι και η καλύτερη χρονιά για το κανάλι. Με την πρώτη γενιά αριστουργημάτων να αδειάζει το χώρο (Sex & the City, Six Feet Under, Sopranos) σίγουρα μια νέα μεγάλη επιτυχία θα την ήθελαν, μόνο που αυτή δεν ήρθε. To The Comeback παρά τα σπουδαία credits του (αποτέλεσε δημιουργία των Michael Patrick King του Sex & the City και Lisa Kudrow των FRIENDS) δεν έφερε ούτε θεατές, ούτε βραβεία, ούτε αρκετές θετικές κριτικές και φυσιολογικά κόπηκε. Το Rome μπορεί να αγαπήθηκε από την κριτική, αλλά αποτελεί πανάκριβη παραγωγή, ακόμα και για τα στάνταρ του ΗΒΟ, και δεν έφερε θεατές. Μια δεύτερη σεζόν βέβαια είναι μάλλον σίγουρη, και οι πρόφατες υποψηφιότητες σε πολλές κατηγορίες των Golden Globes βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν ήταν όμως η έλλειψη ενός νέου breakthrough δράματος η μόνη ατυχία. Το καλοκαίρι δοκιμάστηκε για πρώτη φορά να επεκταθεί το original programming του δικτύου και στα βράδια της Δευτέρας (από αυτά της Κυριακής που καταλάμβανε ως τότε). Δυστυχώς η κίνηση είχε τραγικά αποτελέσματα, με τα πρώτα επεισόδια της τελευταίας σεζόν του Six Feet Under (το οποίο αποτέλεσε το δυστυχές πειραματόζωο) να βουλιάζουν στα ratings. Το ΗΒΟ ανακάλεσε ταχύτατα, το Six Feet Under επέστρεψε στην Κυριακή για το τελευταίο σερί επεισοδίων του, και η όποια ελπίδα διατηρούσαμε για περισσότερο original υλικό από το κανάλι ναυάγησε.
Μιλώντας για το Six Feet Under, το σπουδαίο δράμα έκλεισε τον κύκλο του με μια σπάνιας τελειότητας κορύφωση. Γενικά κατά τη διάρκεια της πενταετούς πορείας της, η σειρά είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα και η αλήθεια είναι οτι ο κίνδυνος να τελειώσει με ψίθυρο ήταν ορατός. Ευτυχώς έλαβε το φινάλε που άξιζε, και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές δεύτερες σεζόν των Deadwood και Entourage, διατήρησε το δίκτυο στη δημιουργική κορυφή που απολαμβάνει εδώ και χρόνια.
Με την πρεμιέρα του high profile οικογενειακού δράματος Big Love (με star σαν τους Bill Paxton, Chloe Sevigny, Jeanne Tripplehorn, Amanda Seyfried) και την επιστροφή των αριστουργημάτων The Sopranos και The Wire στο πρόγραμμά του, το ΗΒΟ κοιτάει σε ένα πολύ πιο αισιόδοξο μέλλον.

Showtime
Μπορεί το flagship drama του δικτύου, Queer as a Folk, να έκλεισε πέρσι εν μέσω απογοητευτικών κριτικών αλλά το Showtime είχε πολύ καλή χρονιά. Το star-powered δράμα Huff με τον Hank Azaria συζητήθηκε πολύ, το The L Word -αν και κατά κοινή παραδοχή ήταν πεσμένο σε σχέση με την πρώτη του σεζόν- συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ η χρονιά έκλεισε με το ενδιαφέρον miniseries Sleeper Cell που μάλιστα προτάθηκε και για Golden Globe.
Τη μεγαλύτερη του όμως επιτυχία το κανάλι τη γνώρισε το καλοκαίρι όταν και είχαμε την κορυφαία πρεμιέρα της σεζόν 05-06 ως τώρα, το dramedy Weeds με την εξαιρετική Mary-Louise Parker στο ρόλο μιας μητέρας η οποία γίνεται έμπορος μαριχουάνας για να διατηρήσει οικονομικά την οικογένειά της μετά τον ξαφνικό θάνατο του άντρα της. Η σειρά συζητήθηκε όσο ελάχιστες μέσα στο 2005, δικαίως κέρδισε το μεγαλύτερο κομμάτι της κριτικής, ενώ πριν ένα μήνα προτάθηκε και για 3 Golden Globes φέρνοντας το δίκτυο στο επίκεντρο του mainstream ενδιαφέροντος για πρώτη φορά μετά αρκετό καιρό.
Το 2006 μοιάζει ακόμα καλύτερο, με το Huff να επιστρέφει μετά από ένα χρόνο, μάλλον μετά την 3η σεζόν του L Word, το οποίο με τη σειρά του έχει ξανά θετικότατο hype, ενώ το Weeds έχει ήδη ανανεωθεί επισήμως και για δεύτερη σεζόν. Και είναι και αυτές οι φήμες περί αγοράς του Arrested Development που γίνονται πιο έντονες κάθε μέρα που περνάει...

F/X
Και στο F/X το 2005 δεν φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Τη μάχη του καλοκαιριού την έχασε θεαματικά, με το controversial πολεμικό δράμα Over There να λαμβάνει διχασμένες κριτικές και την αδιαφορία του κοινού. Το φθινόπωρο τα πράγματα βελτιώθηκαν ως προς τα ratings. Η τρίτη σεζόν της προκλητικής σαπουνόπερας Nip/Tuck μπορεί να μην άρεσε στους περισσότερους, αλλά το OFF κατά πώς φαίνεται όλοι ξέχασαν να το πατήσουν! Το φινάλε της σεζόν, που συνέπεσε με την αποκάλυψη που οι θεατές περίμεναν από τον περσινό Οκτώβριο, σημείωσε τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία του δικτύου, και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη φετινή για οποιοδήποτε καλωδιακό κανάλι.
Αν βέβαια υπήρχε μια σειρά που παρέδωσε σε όλους τους τομείς, ήταν το Shield. Η σειρά που τα ξεκίνησε όλα για το δίκτυο -το οποίο πολύ θα λυπηθεί αν πράγματι τη δει να μας αποχαιρετά μες στο 2006- απέδωσε σε ποιότητα (θεωρείται, και είναι, η καλύτερη σεζόν από τις 4 της σειράς), έφερε τα υψηλότερα νούμερα εδώ και δύο χρόνια (βοηθούμενη και από το star power της Glenn Close) και παρέμεινε στο ραντάρ των Emmy, αποφέροντας 2 υποψηφιότητες.
Το 2006 θα έχει μεν το Shield να καταλαμβάνει 21 εβδομάδες, αλλά η υπόλοιπη σχεδόν μισή χρονιά παραμένει ερωτηματικό. Το αναμενόμενο heist drama Thief περιμένει κι αυτό να μάθει πότε είναι η πρεμιέρα του, ενώ το hit Nip/Tuck δεν έχει καν ανανεωθεί επισήμως για 4η σεζόν. Αναμένουμε...

Up Next: Top 10 New Series
2005 Review: New Series Status
Previously On...
ABC, CBS, NBC, Fox, The WB, UPN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου