Top 50 Episodes, 2005: 20-11

PART FOUR: #20-#11

20. Deadwood 2x01 A Lie Agreed Upon (1)
Με νέο χρή
μα, και νέα συμφέροντα, να έρχονται στο ξεχασμένο από τον πολιτισμό Deadwood στήνεται η νέα σεζόν του εξαιρετικού western, χωρίς να λείπουν όμως τα χρωστούμενα από την περασμένη σεζόν-- η οικογένεια του Seth Bullock έρχεται νωρίτερα του αναμενόμενου, μόνο για να τον βρει ματωμένο μες στις λάσπες σε μια μάχη σώμα με σώμα με τον παλιομοδίτη Al Swearangen. It was a long time coming.

19. Gilmore Girls
5x22 A House Is not a Home
(spoiler)
Σε ένα 40λεπτο που ξεσκίζει την καρδιά, γινόμαστε μάρτυρες μιας Lorelai που λεπτ
ό με λεπτό πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Και είναι μόνο όταν το βάρος την έχει πια λυγίσει, που ο άνθρωπος που ήταν πάντα δίπλα της, της δίνει ελπίδα να συνεχίσει. Και στο φινάλε έρχεται η απόλυτη στιγμή που όλοι περίμεναν από την πρώτη μέρα. Τέλειο.

18. The Office 1x02 Diversity Day
Ήταν από νωρίς που η σειρά έδειξε τα δόντια της και, μέσα από ένα "παιχνίδι" ειλικρίνειας που ενορχηστρώνει
ο Michael, το κλίμα στο γραφείο βράζει. Όταν η αντίσταση στην πολιτική ορθότητα γίνεται παιχνίδι στα χέρια ηλιθίων, τα αποτελέσματα είναι μάλλον τραγικά, αλλά ευτυχώς χάρη στον Steve Carell και το υπόλοιπο ταλαντούχο καστ του Office, είναι ξεκαρδιστικότερα από ποτέ.

17. Alias 5x08 Bob

Από τον μετα-αυτοσαρκαστικό τίτλο κιόλας, ξέρεις οτι αυτό δεν είναι ένα επεισόδιο σαν τα άλλα. Άγγλος κατάσκοπος παριστάνει Αμερικάνο, και γνωρίζει Αμερικανίδα κατάσκοπο που παριστάνει Αγγλίδα. Για λίγες ώρες, ενώνουν τις ζωές του και, χωρίς να το ξέρουν, ενώνουν και τις αποστολές τους! Το έξοχο κωμικό timing ολόκληρου του καστ συνδυάζεται με την σφιχτή πλοκή, ταυτότητες και loyalties αλλάζουν σε κάθε διάλειμμα για διαφημίσεις, χιουμοριστικές ατάκες εναλλάσονται με ματιές γεμάτες υπονοούμενα, sexual tension να την κόψεις με μαχαίρι, και ένα βλέμμ
α αποχαιρετισμού που αποτελεί τη δέσμευση των σεναριογράφων για sequel! This is the stuff that fanfiction is made of.

16. Six Feet Under 5x09 Ecotone
Λίγο μετά το σοκ του προηγούμενου επεισοδίου, έρχεται το ακόμα μεγαλύτερο αυτού εδώ. Οι συγγραφείς προχωρούν σε μια θαρραλέα κίνηση που τους φέρνει αντιμέτωπους με κάθε σύμβαση και κάθε κλισέ που έχει εφαρμοστεί ποτέ στις ιστορίες θανάτου. Μέσα από μια συγκλονιστική αντιπαράθεση κατεστραμμένων χαρακτήρων, αναδεικνύονται αξίες παντοτινές και έρωτες καλά κρυμμένοι. Ψυχρό και ταυτόχρονα ζεστό. Δηλαδή Six Feet Under.

15. Arrested Development 3x05 Mr. F
Το twist της αποκάλυψης των αρχικών MrF μαζί με μ
ια κορύφωση που μοιάζει να ξεπήδησε από γιαπωνέζικο σκουπίδι τεράτων της δεκαετίας του '50 κάνουν τα 20 λεπτά αυτού του επεισοδίου, τα αστειότερα ολόκληρης της χρονιάς. Θα μου λείψει απίστευτα αυτή η σειρά...

14. The West Wing 6x13 King Corn
Στο δρόμο προς την εκλογή των υποψηφίων για την προεδρεία, το επεισόδιο εστιάζει σε μια τυχαία ομιλία, σε μια τυχαία τοποθεσία. Ένα εξαιρετικό πορτρέτο των βασικών χ
αρακτήρων, οι υποχωρήσεις της ηθικής έναντι της πολιτικής, οι διαφορές και οι ομοιότητες, όλα σε ένα 40λεπτο που δεξιοτεχνικά μετακινείται από τη μία οπτική στην άλλη.

13. House 1x21 Three Stories
Με ευφάνταστη γραφή, αυτό το επεισόδιο ξεκινά σε ένα ανάλαφρο setting που χωρίς να το περιμένεις εξελίσσεται σε origin story με τραγικό υπόβαθρο. Οι χαρακτήρες μπαίνουν και βγαίνουν στη διήγηση σύμφωνα με τις ορέξεις του αφηγητή και η Carmen Electra παίρνει τη θέση ενός μαντράχαλου στο κρεβάτι του ιατρείου, στο πιο έξυπνο 40λεπτο της περσινής χρονιάς.

12. Veronica Mars 1x22 Leave It to Beaver
Προμελετημένο μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου, το τέλειο season finale της νεο-νουάρ νεανικής σειράς είχε ακριβώς ό,τι αναγράφεται στο πακέτο. Εγκλήματα πάθους, μυστικές κρυψώνες, μοχθηρούς μεγιστάνες, ένοχα μυστικά, εφηβικούς έρωτες, αγωνιώδεις καταδιώξεις και για κερασάκι μια διάσωση μες στις φλόγες και ένα cliffhanger για να έχουμε και κάτι να περιμένουμε. Η ιδανική ολοκλήρωση ενός υποδειγματικά στημένου μυστηρίου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία του στιγμή.

11. Lost 2x08 Collision (a.k.a.Old Habits)
Καθηλωτικό στο παρελθόν, με την ανάπτυξη του παρεξηγημένου χαρακτήρα της Ana Lucia, συγκλονιστικό στο παρόν, με τους δύο τραγικότερους ήρωες του νησιού να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μετά από δύο συνεχείς εβδομάδες αναμονής με το ίδιο cliffhanger. Καταραμένες ψυχές αναζητούν τη λύτρωση σε μια ιστορία ενοχής και συγχώρεσης, άριστα παιγμένης από τους δύο καλύτερους ερμηνευτές του νησιού. Kαι μαζί, ένα φινάλε πνιγμένο σε δάκρυα χαράς. Όποιος γκρινιάζει γι'αυτό το επεισόδιο, αγάπησε το Lost για τους λάθος λόγους.



Up Next: The Top Ten

PART ONE: #50-#41
PART TWO: #40-#31
PART THREE: #30-#21

The Futon Critic's Top 50 Episodes of 2005 (#30-#21)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου