Top 50 Episodes, 2005: 50-41

So, here it is. Το επιστέγασμα όλου αυτού του month-spanning 2005 Review είναι τα 50 καλύτερα επεισόδια της χρονιάς. Κάργα υποκειμενική λίστα εννοείται, με μια μικρή προσπάθεια να περιοριστούν κάπως οι πολλαπλές συμμετοχές από κάθε σειρά. Όχι αυστηρά, δηλαδή οι πιο αγαπημένες σειρές έχουν 2 και 3 επεισόδια εκεί μέσα (και δικαιολογείστε τις 4 συμμετοχές του Alias γιατί όσο νά'ναι προβλήθηκαν 31 επεισόδιά του μες στο 2005, πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη σειρά). Γενικά τα σχόλια είναι spoiler-free, unless stated otherwise.

PART ONE: #50-#41

50. Everybody Hates Chris 1x07 Everybody Hates the Babysitter
Το αστειότερο δ
είγμα της νέας κωμικής σειράς, η οποία αναδεικνύει το γέλιο μέσα από τον πεσιμισό, είναι η ιστορία της νταντάς με της οποίας την οικογένεια όλα πηγαίνουν στραβά. Το ένα απρόοπτο μετά το άλλο πέφτει στην πλάτη του Chris, που ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τη νταντά, τους δικoύς της και τους δικούς του, στην καλύτερη επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στη μιζέρια και την κωμωδία που πέτυχε η σειρά στο πρώτο σερί επεισοδίων της.

49. Supernatural 1x05 Bloody Mary
Αναμειγνύοντας στοιχεία μυθοπλασίας, αστικών θρύλων και J-Horror, σε αυτήν εδώ την κορυφαία στιγμή της νέας σειράς τρόμου οι δύο ήρωες αναζητούν ένα καταραμένο πνεύμα που έχει την ικ
ανότητα να μετακινείται μέσα από καθρέφτες. Με ένα καθηλωτικό resolution - φόρο τιμή στη Sadako του Hideo Nakata, η Bloody Mary του Eric Kripke μπαίνει άξια στις στιγμές ανθολογίας.

48. Nip/Tuck 3x05 Granville Trapp

Μέσα σε μια εντυ
πωσιακά άνιση σεζόν, αυτό εδώ το επεισόδιο επιδεικνύει αξιοθαύμαστο focus ως προς τι θέλει να εξυπηρετήσει, και πώς ακριβώς θα το κάνει. Old school whodunnit που ουσιαστικά αποτελεί το επίσημο ξεκίνημα της παράνοιας για τον Carver, τοποθετεί στη θέση του κατηγορούμενου το μοναδικό άνθρωπο σε όλη τη σειρά που ξέρουμε 100% οτι δε μπορεί να είναι ο δολοφόνος. Έτσι αποποείται του κουρασμένου μοτίβου "αθώος ή ένοχος" και αντ'αυτού αφιερώνεται αποκλειστικά στην ψυχολογία του χαρακτήρα και στη σχέση του με τους υπόλοιπους όταν, ένας ένας, αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν.

47. The L Word 2x01 Life, Loss, Leaving
Αρκετά επεισόδια πριν τις γελοίες κάμερες του συγκατοίκου-big brother και τους εκδικητικούς χαρακτήρες-καρικατούρες, η δεύτερη σεζόν του λεσβιακού δράματος ξεκίνησε με μια υποδειγματική πρεμιέρα που πιάνει όλους τους συναρπαστικούς χαρακτήρες από το σημείο που τους είχε αφήσει, και τους έδωσε, πολύ απλά, ακόμα καλύτερα πράγματα να κάνουν. Στη συνέχεια το πράγμα χάλασε ψιλοεντυπωσιακά, αλλά η αρχή προδιέθετε για τα καλύτερα, what with Sarah Shahi and everything.


46. Smallville 4x18 Spirit
Ένα πράγμα περιμένει κανείς βλέποντας Smallville, και αυτό ακριβώς παραδίδει άψογα το συγκεκριμένο επεισόδιο
. Είναι prom night, το πνεύμα μιας νεκρής αλλά πάντα bitchy prom queen καταλαμβάνει όποιον βρει μπροστά της, και κάπως έτσι φτάνουμε να δούμε τη Martha Kent να τραγουδάει το... "La La" της Ashlee Simpson ενώ καθαρίζει την κουζίνα! Mean Girls-esque ατάκες και κεφάτες ερμηνείες από όλη την παρέα, με την Annette O'Toole να ξεχωρίζει και την Kristin Kreuk φυσικά να εξαιρείται, στέλνουν αυτά τα 40 λεπτά πολύ ψηλά στο προσωπικό μου fun-o-meter.

45. Prison Break 1x07 Part 2
Αν το τυπικό επεισόδιο της νέας περιπέτειας του Fox προσφέρει ένα μέσο όρο 4 ανατροπών, αρκετής αγωνίας, 3 στιγμών που αναφωνείς "Άθλια ερμηνεία
!", 2 που αναφωνείς "WOW!" και, πες, 5 που φωνάζεις "Έεεεελεος!" αναφερόμενος σε μια ακόμα τραβηγμένη σεναριακή κατεύθυνση, αυτό το επεισόδιο με το resolution της εξέγερσης τα πρόσφερε όλα εις διπλούν. Επιπλέον, για κερασάκι στην τούρτα, μας έδωσε και μια hot hot hot σκηνή ανάμεσα στο ζευγαράκι της σειράς που ως εκείνο το σημείο δε μπορούσε να υπάρξει λόγω του setting.

44. Robot Chicken 1x17 Operation Rich In Spirit
Είναι πραγματικά ακατόρθωτο να βάλει κανείς σε τάξη τα φρενήρη δεκάλεπτα επεισόδια της κωμωδίας των Seth Green και Matthew Senreich, όλα γεμάτα αναφορές και ξεκαρδιστικά-να-μη-σου-
μένει-άντερο ανέκδοτα. Αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω το κορυφαίο, προσπερνώντας με πόνο καρδιάς τα κομμάτια για Buffy και G.I. Joe meets The Office, θα διάλεγα αυτό εδώ-- γιατί τι άραγε μπορεί να είναι αστειότερο από τη συνδυασμένη δύναμη του Keanu Reeves, του Scooby Doo στην Crystal Lake και του πιο απίστευτου videogame ever, με το ασύλληπτο όνομα Codename: Abortionator?

43. My Name is Earl 1x05 Teacher Earl

Μέσα σε όλα τα καλά που έχει η κωμωδία με τον Jason Lee, έχει ένα βασικό μειονέκτημα-- δεν είναι πολύ αστεία. Σε αυτό όμως το επεισόδιο, με τον καράβλαχο Earl να επιχειρεί να διδάξει ξένες γλώσσες, δε μπορούσα να σταματήσω να φωνάζω από τα γέλια. Στην υπέροχη un-PC της παράδοση, η σειρά δε φοβάται να κάνει καλόκαρδη πλάκα με τους μετανάστες, με την ινδική ανάγνωση του τίτλου να αρνείται να ξεκολλήσει από το μυαλό μου. "Ma. Neam. E. Ehl." Ανεκτίμητο.

42. The West Wing 7x07 The Debate
Περισσότερο curiositee αντί κανονικού επεισοδίου, αυτό το live debate βρίσκεται εδώ όχι γιατί διέθετε στον υπέρτατο βαθμό κάποιο από τα features που κάνουν τη σειρά -και πάλι- καθηλωτική, αλλά γιατί κατάφερε να πάρει ένα ratings trick και να το μετατρέψει σε μια αληθινά ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση μεταξύ δύο σπουδαίων (και in character!) πολιτικών, από αυτές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Έτσι, είναι τα debate στον Παράδεισο.


41. The Office 2x10 Christmas Party
Το καλύτερο εορταστικό επεισόδιο της χρονιάς, κυρίως γιατί -αστείο όπως τυπικά είναι ένα επεισόδιο του Office- επιπλέον αρνείται να χρωματίσει αυτές τις μέρες ως αυτές στις οποίες με έναν ακαθόριστα μαγικό τρόπο τα πάντα είναι διαφορετικά. Στο γνωστό γραφείο όλα είναι ίδια-- ο διευθυντής που νομίζει οτι είναι αρεστός και αστείος, το ζευγαράκι που αρνείται κατ'εξακολούθησιν τα αμοιβαία του αισθήματα, ο γλύφτης που μετατρέπεται σε αληθινό άνθρωπο μόνο όταν χάνει την επαφή του με τον κόσμο. Στο τέλος τα Χριστούγεννα, και η επήρρεια του αλκόολ φεύγει, τα μάγια λύνονται και όλοι γίνονται αυτό που ήταν. Αυτό που είναι.


Up Next: #40-#31... Battlestar Galactica, Alias, Grey's Anatomy, Arrested Development + more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου