Battlestar Galactica, Season 3, Episode 17

*gasp*

S-P-O-I-L-E-R-S. Δεν ξέρω αν γίνομαι σαφής.
Πολύ-πολύ μεγάλα SPOILERS.



.........

Τhey went ahead and did it. Frak. Me.

Δηλαδή μιλάμε για έντονες σχετικές φήμες που πάνε πίσω μήηηνες και μήνες, αλλά ειδικά χάρη στο έξυπνο misdirection του επεισοδίου, η έκρηξη που έστειλε την Kara στον άλλο κόσμο (σε ποιον, όμως? Stay tuned. Speculation to come.) με έπιασε τόσο απροετοίμαστο που κυριολεκτικά τινάχτηκα από τη μια άκρη του σώματός μου στην άλλη, σκορπίζοντας στο πάτωμα και τα διάφορα συνοδευτικά τσομπ-τσομπ. (καλά που δε μου κάθισε και τίποτα στο λαιμό.)

Λοιπόν, σχόλια επί του επεισοδίου δεν έχω πολλά να κάνω, καθώς όλο περιστρεφόταν γύρω από την Kara και την αποδοχή του πεπρωμένου της. Ή έτσι νομίζαμε. Ή έτσι θέλουν να νομίζουμε οτι νομίζαμε. Αααα! Η ουσία είναι πως η Starbuck ήταν πάντα ο πλέον προβληματικός χαρακτήρας, όχι από πλευράς ανάπτυξης, αλλά στη σχέση της με τον κοινωνικό της περίγυρο. Σήκωνε πάνω της ενοχές για οτιδήποτε, και για τον οποιονδήποτε-- ο Lee παραδέχεται οτι τα πάει μια χαρά τώρα με τη Dualla, αλλά η Kara δεν θα μπορούσε ποτέ να αθωώσει τον εαυτό της για το affair και να δώσει μια σοβαρή ευκαιρία στο γάμο της. Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Μισούσε τον εαυτό της τόσο, που ο θάνατος έφτασε να μοιάζει η μοναδική διέξοδος.

Έχουμε δει κατά καιρούς πάμπολλους ήρωες της cult κουλτούρας να διατρέχονται από αυτοκτονικές τάσεις και μια αυθεντική απαξία για μια ζωή που δε θεωρούν πως δικαιούνται, από τον Yorick Brown του Brian Vaughan μέχρι φυσικά τη Buffy του Joss Whedon, αλλά ποτέ ως τώρα οι τάσεις αυτές δεν ήταν όσο έντονες διαγράφονται στον ψυχισμό της Kara, και ποτέ κάποιος από τους ήρωες δεν είχε φτάσει στο σημείο της οριστικής παραίτησης.

Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί να αποδειχθούν 100% άτοπα με το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. (ή με το cliffhanger αυτής? Ο Moore έχει υποστηρίξει οτι το φετινό κλείσιμο ξεπερνάει όλα όσα έχουν προηγηθεί.) Ο θάνατος της Starbuck είναι ιδιαίτερα πειστικός, αλλά έχουμε δει και πολύ πιο ακραία πράγματα να συμβαίνουν. Οι θεωρίες μετά από μια σύντομη περιήγηση στον πάντα διασκεδαστικό κόσμο του online fandom, κυμαίνονται από τα προφανή (η Kara είναι Cylon και αργά ή γρήγορα θα τη δούμε στη γνωστή γλιτσομπανιέρα) στα lame (εκτοξεύτηκε εκτός σκάφους την τελευταία στιγμή και τη μάζεψε ο Leoben που πέταγε κοντά της), κι από τα τραβηγμένα (οι Cylons την έσωσαν τελευταία στιγμή και θα την κάνουν να πιστέψει οτι είναι ένα από τα 5 μοντέλα, βουτώντας τη στη γλιτσομπανιέρα) μέχρι τα downright weird. (η Kara είναι το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Cylon, γι'αυτό μεγάλωσε ως άνθρωπος αλλά τη στιγμή του θανάτου της θα μπουτάρει και το toaster κομμάτι της.)

Δε μπορώ να πω, ζούμε μεγάλες στιγμές! Προσωπικά όλα αυτά τα σενάρια τα βρίσκω το ένα πιο σαχλό και pointless από το άλλο. Αν πράγματι δεν έχει πεθάνει, η μοναδική θεωρία που δραμτουργικά βγάζει νόημα (δεδομένης της επιμονής των σεναριογράφων να μας δείχνουν πώς η Kara αποδέχτηκε το βάρος του πεπρωμένου της, και δέχτηκε να της ανοίξει ο faux Leoben την επόμενη "πόρτα") είναι όταν την ξαναδούμε, η Starbuck να έχει... boldly πάει εκεί που το Galactica ακόμα προσπαθεί να φτάσει.

Για την ώρα, ας μαζέψουμε τα σαγόνια μας από κάτω, ας υποκλιθούμε για μια ακόμα φορά στον υπέροχο Edward James Olmos (με μια σκηνή 30'' κατάφερε πάλι να με κάνει να μην έχω λόγια), κι ας αποχαιρετήσουμε την λατρεμένη (so say we all!) Kara "Starbuck" Thrace. Το emotional baggage της, έθεσε νέα στάνταρ για τους απανταχού βασανισμένους και πνιγμένους στην ενοχή χαρακτήρες. Κάτι μου λέει οτι θα τα ξαναπούμε... "Aurora".

15 σχόλια:

  1. Frakk me indeed.

    Ήταν και γαμώ τα επεισόδια. Ο Olmos το σκηνοθέτησε; Δεν ξέρω τι να πω, μαζεύω σαγόνια και όταν (και αν) συνέλθω μπορεί να συμπληρώσω...

    Υ.Γ. Η σκηνή στο τέλος με το καράβι ήταν όλα τα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σκηνή με το καράβι ήταν όλα τα λεφτά! Αναφερόμουν σε αυτήν και στην αμέσως προηγούμενη, όταν ο Adama ακούει από τον Lee τα δυσάρεστα, εκεί που έγραψα για τον Olmos. Υπέροχος ηθοποιός. Και φυσικά φοβερή δουλειά και από την Katee Sackhoff σε αυτό το επεισόδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oh my gods! Den to pisteuo. Kata tin diarkeia tou epeisodiou pernagan apo to myalo mou ola auta pou eipes kai kyrios to oti i Starbuck "logika" den tha eprepe na eixe enan pio iroiko thanato? I mean, otan se kapoia fasi arxise na einai real possibility to pepromeno tis na einai o thanatos, skeftika oti tha itan poly pio Important apo mia apli death wish/autoktonia. Giati etsi exoume mathei apo oooola ta alla shows. But BSG goes boldly where no TV show has gone before... again! (Moiazo me deltio typou? Can you blame me?) Den ksero (kai den thelo na matho) ti exei symbei kai an ontos eidame the last of the Buck we call Star, alla wow.

    Oso gia to acting tou Edward James Olmos, apo tin stigmi pou ebgale ta gyalia (allo ena simadi oti kapoios einai oloklirotika xamenos otan o Adama bgazei ta gyalia!) mas poltopoiise pali.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικό επεισόδιο. Έχω μείνει άφωνος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστείτε να μην ανανεωνόταν για 4η σεζόν και να μέναμε για πάντα με την απορία αν η Starbuck πέθανε ή οχι...!

    (Αν και, ποιον κοροϊδεύουμε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι θέμα αν πέθανε ή όχι. Άντε ότι δεν πέθανε... τι έκανε τότε;
    Ααααααχ αυτά είναι cliffhangers :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι αν πέρασε μέσα από το Μάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Einai olofanero oti i Starbuck pige na brei to Xibalba.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. FANTASTIKA! (tm) Warren Ellis 2006 :P

    Heh.

    Χωρίς πλάκα όμως, εξαιρετικό ep! Τόσο η πιο βαθιά ματιά στο χαρακτήρα της Starbuck (ΟΚ, we knew she was fucked up and annoying all the time, but why?), όσο και η απρόσμενη εξέλιξη.

    Φυσικά και δεν είναι αυτό το τέλος της. Δε σκοτώνεις βασικούς χαρακτήρες έτσι, με τέτοιο storyline set up, ακόμα κι αν είσαι το Galactica! :P Είναι εντελώς Gandalf θάνατος (για όποιον είναι spoiler αυτό, dude, get out of pop culture! :P), θα επιστρέψει με άλλη μορφή, όπου θα μάθουμε επιτέλους τον πραγματικό της ρόλο κι αυτή θα έρθει σε αρμονία με τον εαυτό της. Το θέμα όμως είναι ο δρόμος, όχι ο προορισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. You guys! Διπλή αναφορά σε Warren Ellis και Fountain?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Giati, tin anafora ston Kabafi pou tin pas? :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tον εξαφάνισε ο Aronofsky, που όπως διαπίστωσα χθες, είναι μεγαλύτερος ποιητής... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. asxeto re paidia -----
    alla mhpos edo isxyei to "oydeis anantikatastatos" an se poloys ala al pachino roloys eixan ton olmos anti gia ton original al p?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ, τώρα πατάς μεγάλο κουμπί! Ο Al Pacino, αν βγάλεις τις ταινίες του μεγάλου Michael Mann (που δε λέει και πολλά, γιατί ακόμα και από τον Jamie Foxx έχει βγάλη ερμηνειάρα αυτός), δε μου έχει αρέσει σε οτιδήποτε έχει κάνει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ας βάλουμε δίπλα-δίπλα μια σκηνή όπου ο Olmos βγάζει τα γυαλιά του ή ξυρίζει το μουστάκι του (υποδείγματα σιωπηλής, πλήρους συναισθημάτων και understated ερμηνευτικής δύναμης) με μια random στιγμή του Pacino που φωνάζει, φωνάζει, φωνάζει, δε λέει να βγάλει το σκασμό! Al, επειδή γκαρίζεις, δε σημαίνει οτι θα μας πείσεις περισσότερο-- σταμάτα τις φωνές, και νιώσε!

    Ουφ. Αχ, ας φέρει τώρα στην κουβέντα κάποιος και τον Robert DeNiro...! (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αντε και νομιζα οτι ημουν ο μονος στον πλανητη που ειχε παρει "στραβα" τον αλ..
    ισως εδω ο μεξικανος να "παιζει" πιο ευρωπαϊκα απο το αμερικανακι (με την καλη ακτορς εννοια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή