In Every Generation...


...a Legend is born.

Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν, έκανε πρεμιέρα στο πάλαι ποτέ WB η σειρά που έμελλε να αλλάξει για πάντα την αμερικάνικη τηλεόραση. Η "Buffy the Vampire Slayer" του Joss Whedon εμφανίστηκε στις 10 Μαρτίου του 1997, έφερε μαζί της μια νέα γλώσσα και μια νέα λογική στην ανάπτυξη χαρακτήρων, επανακαθόρισε αποφασιστικά το serialized storytelling και προκάλεσε ένα κύμα αλλαγής όμοιο του οποίου ελάχιστες σειρές στην ιστορία έχουν πλησιάσει. Βασικά η Buffy με έμαθε να βλέπω σειρές, και κατά τα φαινόμενα το ίδιο αισθάνθηκαν και άνθρωποι πολύ-πολύ σημαντικότεροι από εμένα. Μπορεί να μην έφτασε ποτέ τη mainstream αναγνώριση shows μεγαλύτερων δικτύων, αλλά η Buffy δεν είναι μόνο ένα cult φαινόμενο-- πόσα από τα εν λόγω ευρύτερα διαδεδομένα shows θα υπήρχαν σήμερα όπως τα ξέρουμε, αν ο Joss Whedon δεν είχε καταφέρει να μετατρέψει σε σειρά μια παντελώς αποτυχημένη ταινία Buffy που είχε προηγηθεί?

Πάμε μια στα γρήγορα:
"Lost". "Grey's Anatomy". "Alias". "Heroes". "Battlestar Galactica". "The Shield". "Wonderfalls". "24". "Gilmore Girls". "Veronica Mars". Μερικές μόνο από τις σημαντικότερες σύγχρονες σειρές, που έχουν με διάφορους τρόπους επηρεαστεί από τη Buffy και το δημιουργό της. Ο θεός της τηλεόρασης μόνο ξέρει, πότε θα ζήσουμε ξανά τη δημιουργία ενός τόσο σημαδιακού φαινομένου-- σε ποιότητα, σε επιρροή, σε διάρκεια. Once in every generation...

Θυμίζω πως σειρά (πάνω στην ώρα για την 10ετή επέτειο!) συνεχίζεται από την επόμενη εβδομάδα σε μορφή κόμικς. Με αυτές τις αφορμές, περιμένετε κι άλλες αναφορές στη Buffy, τις επόμενες ημέρες.

5 σχόλια:

  1. Yay Buffy!

    Από πού είπαμε θα πάρουμε τα περιοδικά; Μου είχες απαντήσει ή εσύ ή κάποιος άλλος σε previous post αλλά βαριέμαι να ψάχνω. :(

    Κάπου Καλλιθέα, αν θυμάμαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. There you go.

    Αλλά όπως είχε ειπωθεί και εκεί, αυτό που προτείνεται είναι διάβασμα από φίλους, αδέρφια, θείους (εξ αμερικής ή μη :P) και αγορά σε καλή έκδοση όταν με το καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thanks! :)

    Δε νομίζω ότι θα κρατηθώ. Μόλις θα βγει είμαι σίγουρος ότι θα τρέξω να το πάρω... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να ζητήσεις από το κατάστημα να σου κρατάει κάθε τεύχος της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασικα, οντως, once in every generation. Και νοιωθω οτι αυτο που εκανε η Buffy ειναι μεγαλο, τοσο μεγαλο που δε μπορει να γινει 'συχνοτερα'.

    Αυτο που λεμε, το οτι 'αλλαξε την τηλεοραση', δεν ειναι απλα κατι που λεμε εμεις οι fans και κατι ακαδημαικοι απο πισω μας... Ειναι μια μεγαλη αληθεια, που δε μπορει κανεις να τη συλλαβει στο full extent της απλα σε ενα geek-out moment...

    Εκανε τις τηλεοπτικες σειρες, δεκαετιες μετα τη 'γεννηση' τους ως ειδος, να ωριμασουν αρκετα ωστε να βρουν το δυνατο τους σημειο ως genre, αυτο που εν τελει τις εκανε πλεον 'τεχνη', με την εννοια μαλιστα που το λενε 'στα σοβαρα' αυτο διαφοροι pretentious arty pricks ανα τον κοσμο (καλα, κι εμεις ;)).

    Και ναι, υπηρχαν 'γαματες σειρες', 'ποιοτικες σειρες', 'εξυπνες σειρες' κλπ πριν τη Buffy, δε λεω το αντιθετο σε καμμια μα καμμια περιπτωση. Αλλα ως wannabe academic του θεματος, δε μπορω παρα να αναγνωρισω τη Buffy ως ο Citizen Cane ξερωγω της τηλεορασης, κατι που ακομα θα διδασκεται τοσα χρονια μετα και ισως καποια παιδακια στην ταξη, η καποιοι τυποι που θα 'γουσταρουν τηλεοραση' τοτε (γιατι θα ειναι, τοτε, τοσο cool το να ασχολεισαι μ' αυτην οσο ειναι τωρα το να ασχολεισαι με τον κινηματογραφο, θα πρεπει να φορας arty κασκολ και να συζητας με κοπελιτσες με ολο το απαραιτητο flair :P), ισως να καταλαβαινουν και γιατι και πως εχει αυτη τη θεση στην τηλεοπτικη ιστορια.

    I'll drink to that λοιπον! (Το κανω πολυ αυτο τελευταια ε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή