Lost: A Hellmouth in Tallahassee


Spoilers για ένα ακόμα πολύ δυνατό Lost, και λίγο speculation για το τι, τελοσπάντων, συμβαίνει με αυτό το Tallahassee!

Λοιπόν, νομίζω μπορούμε πλέον επισήμως να χρησιμοποιήσουμε την c-word? Ναι, μπορούμε: It's a comeback for Lost! Δεν είναι μόνο οτι συνεχίζουν να συμβαίνουν πράγματα στο νησί (και, υπενθυμίζω, τα σημαντικότερα έρχονται τις επόμενες δύο εβδομάδες) αλλά είναι κυρίως οτι οι συγγραφείς δείχνουν να ξαναβρίσκουν τους χαρακτήρες.

Στα αμέσως προηγούμενα επεισόδια είχαμε ορισμένες εκλάμψεις για τον Hurley, τον Sawyer, τον Jin, που ήταν σα να ήρθαν από περασμένες σεζόν, ενώ αργά και σταθερά περνά ξανά στο προσκήνιο ο Sayid μετά και την επανεισαγωγή της Rousseau. Εδώ, ήρθε η σειρά του Locke και νομίζω μπορούμε με βεβαιότητα να πανηγυρίσουμε την επιστροφή του John που αγαπήσαμε στην πρώτη σεζόν. Αυτού του συναρπαστικού, εξοργιστικού, αποφασιστικού, ξεροκέφαλου, εγωιστή χαρακτήρα. Ξεχάστε τον χειραγωγήσιμο βλάκα της 2ης σεζόν, εδώ ο Locke ξέρει τι θέλει, ξέρει τι περιμένει από αυτόν ο Ben, το ξέρει πολύ καλά-- αλλά δεν είναι πλέον πιόνι. Κάνει ό,τι κάνει, όχι επειδή το θέλει ο Ben, αλλά επειδή το έχει ανάγκη ο ίδιος.

Τέλος τα κουμπιά και οι αηδίες-- ο πνευματικός Locke είναι πίσω, ο Locke που πιστεύει στο Νησί και βάζει αυτή του την πίστη πάνω από όλους και όλα. Όπως θυσίασε τον Boone πίσω στην πρώτη σεζόν, επειδή θεωρούσε οτι τα σημάδια του έδειχναν εκείνη την κατεύθυνση, έτσι τώρα δε διστάζει να θυσιάσει μια πιθανή λύτρωση επειδή δε θέλει να αφήσει το Ιερό Νησί να μολυνθεί.

Και φυσικά πίσω από την εμμονή του Locke στη μεταφυσική διάσταση του νησιού, κρύβονται (όπως τα πάντα σε αυτή τη σειρά) τεράστια father issues. Όπως λέμε, 8 ορόφους ψηλά father issues! Η αποκάλυψη που περιμέναμε δυόμιση χρόνια έφτασε, και προσωπικά έμεινα ικανοποιημένος. Κάνει την καθυστέρηση να μοιάζει αναγκαία (όχι οτι ήξεραν εξαρχής τι είχε συμβεί, αλλά λέμε τώρα), και κυρίως ήταν cool as fuck. Να σε πετάξει ο πατέρας σου από τον 8ο? Χέστε με! Και είχαμε και την ευκαιρία για λίγο top notch acting, τόσο στις σόλο σκηνές του O'Quinn, όσο και σε αυτές απέναντι από τον Michael Emmerson.

Μιλώντας για τον πατέρα του Locke, ψιλο-χάζεψα όταν τον είδα δεμένο στο τέλος του επεισοδίου, αν μη τι άλλο γιατί άλλον πατέρα περίμενα να δω να εμφανίζεται στο νησί! Όχι οτι δεν περιμένω πώς και πώς τη συνάντησή του με τον Sawyer, αλλά η αλήθεια είναι οτι ο πατέρας του Jack θα ήθελε ένα επεισόδιο μόνο για το reunion με κάθε έναν από τους χαρακτήρες που έχει συναντήσει στα διάφορα flashbacks.

Τι συνέβη λοιπόν στο τέλος? Πιστεύετε οτι οι Others τον απήγαγαν απλά για να δελεάσουν τον Locke? Toν είχαν εκεί εξαρχής? Είναι το τέρας? Go figure! Kαι τι ακριβώς ρόλο παίζει το Tallahassee στη μυθολογία της σειράς? Είναι σαν το Hellmouth στη Buffy, όπως είπε ο Cuse στο τελευταίο podcast? Το σίγουρο που ξέρουμε είναι οτι έχει ζήσει εκεί ο Sawyer (κάτι που ενισχύει όλο και περισσότερο τη σύνδεσή του με τον πατέρα του Locke) αλλά όπως μας θυμίζει και αυτό το πολύ βοηθητικό entry της wikipedia, είχε περάσει από εκεί και ο ομοσπονδιακός που κυνηγούσε την Kate. Να τολμήσω την πρόβλεψη πως ο μπάτσος αυτός ήταν στο κατόπι του Sawyer/Anthony Cooper αφότου εκείνος ξάφρισε τους Fords?

Όλα αυτά όμως νομίζω πως θα πιάσουν λίγο το πίσω κάθισμα, καθώς την επόμενη εβδομάδα έχουμε flashback για τον Paulo, αν δεν απατώμαι. Ακούω πως θα εξιστορεί το πώς κατέλαβε την Περσία και στη συνέχεια σφαγιάστηκε στις Θερμοπύλες... ή μήπως τα μπερδεύω? Η ουσία είναι πως με το σερί να φτάνει τα 4 διαδοχικά πολύ καλά επεισόδια, και με το κλειδί 3x15 να πλησιάζει, το Lost μοιάζει να έχει φέρει οριστικά it's groove back. About frakkin' time.

(Και να σημείωσω οτι από αυτό το επεισόδιο βρίσκεται στο writing staff o πολυβραβευμένος σεναριογράφος κόμικς Brian K. Vaughan, he of the Y: The Last Man/Runaways/Pride of Baghdad fame. Και, οσονούπω, του Buffy Season 8.)

6 σχόλια:

  1. ενώ ήταν όντως επεισόδιο με εξέλιξη, συνεχίζω να έχω ξενερώσει ...κυρίως γιατί πάντα έχω την υποψία ότι θα ακολουθήσουν καμιά δεκαριά με άσχετα flashback και δε θα εξηγήσουν τίποτα για το πώς βρέθηκε στο 'κουτί'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, αυτό είναι πάντα μια φοβία που έχουμε σχετικά με το Lost. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες σε αυτό τον τομέα. Ο Lindelof έχει υποστηρίξει (στην ίδια ballsy συνέντευξη που μίλησε για ρουά ματ στο κοινό με το επεισόδιο 3x15) οτι το flashback του Paulo και της Nikki θα μετατρέψει την τελευταία σε "iconic character".

    Εγώ βαστάω μικρό καλάθι, βέβαια, γιατί σαν πολλά μας τα λέει αυτός, αλλά in any case θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα σε λίγες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *laxaniasmenos* Molis epestrepsa apo spoiler hunting k ema8a ti "legetai pws mporei na ginei sto 3x15". Synodeyetai kai apo eikones :P Xmm, psiloksenerwsa. Nai, sorry, to paradexomai, eimai tragikos pou diabazw spoilers alla den antexw.

    Ayto to "magiko kouti" loipon sto paron epeisodio, mhpws apla to ennoouse metaforika o Ben? Pws dld, sou exoume edw ayto pou epi8ymeis? K hksere pws htan o pateras tou Locke. O Locke 8a ton ekdikh8ei? Ton kahmeno ton lyph8hka para poly sto epeisodio ayto. Einai tromero na se eksapata k na se plhgwnei kapoios m ayto ton tropo, poso mallon o idios sou o pateras! Elpizw na exei a most gruesome death o "man from Tallahassee".

    A, epishs yphrxan ypopsies mhpws to "magiko kouti" einai ayto pou ekane thn Kate na dei to alogo kai ton Jack ton patera tou sto nhsi. Who knows. A lot of father issues for sure though :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλώς δεν ξέρω πόσο μ'αρέσει το όοολο κίνητρο του Locke να είναι τα όσα τράβηξε από τον πατέρα του.

    Eh, πάντως ο τρόπος που έμεινε παράλυτος ήταν όντως εντυπωσιακός!

    Εγώ εξακολουθώ πάντως να αναρωτιέμαι για το σχόλιο του Divoff προς το Locke στο προηγούμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τουλάχιστον συνεπές με τη σειρά. Πατεράδες = φταίχτες για όλα!

    Oh, and baaad oni. Μα να ψάχνεις για spoilers? Γιατί να το κάνεις αυτό?! Ελπίζω τουλάχιστον να μην είχε διαρρεύσει και το "μεγάλο". (όχι, δεν ξέρω ποιο είναι, μην ξεφύγει σε κανέναν τίποτα!)

    Και σχετικά με τη θεωρία του κουτιού, μου πέρασε κι εμένα από το μυαλό. Πιστεύω πως μιλάμε όντως για το ίδιο πράγμα, αλλά ενώ ως τώρα ήταν απλά hocus pocus (ένα κουτί που γεννάει πατεράδες!) στα επόμενα επεισόδια φνατάζομαι θα μάθουμε τι ακριβώς είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α, και το σχόλιο! Όντως, και το είχα ξεχάσει! Είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να τον ξαναδούμε σε κάποιο "ομαδικό" flashback των Others?

    ΑπάντησηΔιαγραφή