Lost: Dead On Conception



Σύντομα σχόλια για το χθεσινό Lost, την υπέροχη Yunjin Kim και τη βόμβα του φινάλε.

Είναι ένα πράγμα όταν τα flashbacks ενός χαρακτήρα τα γράφει κάποιος σαν τον Drew Goddard ή τον Damon Lindelof, κι είναι άλλο όταν τα γράφει το δίδυμο της συμφοράς των Kitsis/Horowitz. Το συγγραφικό δίδυμο πίσω από το ντροπιαστικό "Dave" αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά παθολογικά ανίκανο να γράψει μία ανατροπή που να μην είναι εμφανής από το πρώτο δευτερόλεπτο ή μια δραματική αντιπαράθεση χωρίς τους χαρακτήρες να εξηγούν κάθε πιθανό πράγμα που περνάει από το μυαλό τους. Αναλυτικά. Πολύ αναλυτικά. Sun-να-μας-εξηγεί-τα-δύο-ενδεχόμενα αναλυτικά: "I lose either way," λέει στην Juliet λίγο πριν μάθει την D.O.C. Τι μας λες! Για εξήγησέ μας το λίγο πιο πολύ γιατί δεν το είχαμε πιάσει! Και όντως το επεξήγησε! Θλιβερό, είναι η αλήθεια.

Πού θέλω να καταλήξω με αυτό? Αν είσαι αναγκασμένος να παίξεις σενάριο του διδύμου Kitsowitz και από αυτό βγάλεις ένα καθηλωτικό -μέσα στην προβλεψιμότητα και την πολυλογία του- 40λεπτο, τότε είσαι ένας εκπληκτικός ερμηνευτής. Η Yunjin Kim ήταν εξαρχής ένα από τα υποτιμημένα μέλη του καστ, αλλά μέσα και από τα δύο φετινά flashback της έχει αποδείξει οτι κάνει σκόνη σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ηθοποιό εκεί μέσα. Το κλάμα χαράς καθώς βλέπει για πρώτη φορά το παιδί της να κινείται ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές που μου έχει δώσει η σειρά μέχρι σήμερα, αλλά είναι το γεγονός πως παρέδιδε πειστικά μερικά από τα πιο ηλίθια δείγματα διαλόγου που έχω ακούσει τελευταία, που την κάνει Emmy-worthy στο μυαλό μου.

Το άθλιο pacing είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των καλών εποχών που για 30 λεπτά δε συμβαίνει τίποτα αλλά προς το τέλος έχουμε 3-4 hooks από τους παραγωγούς για να έχουμε κάτι να συζητάμε. Κοινώς:
  • Ο Jin πόσο γαμάτος ήταν με τις kung-fu moves? ΟΚ, όχι ακριβώς ερώτηση μυθολογίας, but still.
  • Ο Divoff αναστήθηκε χάρη στις ικανότητες του νησιού να τους κάνει όλους supermen ή απλά το ψήσιμο του φράχτη δεν ήταν και τόσο δυνατό?
  • Είναι τυχαίο που η κρίσιμη περίοδος της Sun πέφτει πάνω-κάτω εκεί που τοποθετώ το φινάλε της σειράς? Θα πεθάνει ένα επεισόδιο πριν προλάβει να φύγει από το καταραμένο νησί? Ελπίζω όχι, είναι από τους χαρακτήρες που συνεχίζουν να αξίζουν την ευτυχία.
  • Το "I hate you" προς τον Βen ήταν αναπάντεχο κι ευχάριστο, αλλά ειλικρινά έχω βαρεθεί τόσο πολύ τα mindgames του, που αρνούμαι να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ γιατί μπορεί να το είπε αυτό η Juliet.
  • Και το προφανές: τι είπε η τύπισσα στο τέλος?! Για να δανειστώ τα αθάνατα λόγια της Kitty Pryde, Yeabuhwhat? Ελπίζω αυτό να είναι απλώς ένα κλείσιμο του ματιού για τις θεωρίες περί κολαστηρίου, γιατί δε θα αντέξω τώρα τέτοιο πισωγύρισμα. Αλλά είμαι intrigued, ομολογώ.
Σε δυο βδομάδες είναι η μεγάλη "Your mother. Your wife." στιγμή για τον Michael Emerson, αλλά πρώτα θα έχουμε στο αμέσως επόμενο επεισόδιο την πιο προφανή αποκάλυψη που θα έχει κάνει ποτέ το Lost. (ίσως λιγότερο προφανές μόνο από τη συγγένεια του Jack και της Claire. Ίσως.)

13 σχόλια:

  1. Η Sun είναι μακράν η ωραιοτέρα IMNSHO.

    • Ο Jin νομίζω εκμεταλλεύτηκε την εκπαίδευση που είχε από τη CTU σε ένα παράλληλο σύμπαν. Έπειτα, είναι γνωστό πως όλοι οι ανατολίτες κατέ'ουν τις πολεμικές τέχνες, ακριβώς όπως όλοι οι Έλληνες χορεύουν τέλεια ζεϊμπεκιά.

    • Δεν θυμάμαι ποιος είχε ελέγξει αν πέθανε ο Ρώσος. Ήταν ο Σαγίντ ή μήπως ο Λοκ;

    Η δική μου ερώτηση, αν και δεν πολυπρόσεξα: όταν ο παπαρώσος μεταφράζει "λέει ευχαριστώ που τη βοηθήσαμε" (που νομίζω είναι ψέματα), τι λέει/ρωτάει αυτή; "Είναι γνωστός σου;" στα Ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτάζοντας και αλλού, μάλλον δεν μίλησε ελληνικά, αλλά πορτογαλικά: Eu não estou so, Δεν είμαι μόνη.

    Τώρα αν το έλεγε για να το καταλάβει μόνο ο Ρώσος, άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, και σε αυτό το επεισόδιο η Sun ήταν ακόμη πιο όμορφη από συνήθως. Λατρεία.

    Σχετικά με τη multilingual αλεξιπτωτίστρια, αφού ήξερε αγγλικά, τότε γιατί στα κομμάτια δε μίλαγε εξαρχής? Εκτός αν ισχύει αυτό που λες, οτι ήθελε να την καταλάβει μόνο ο ρώσος.

    Κι όσο για το "Είναι γνωστός σου?"/"Eu nao estou so" μου φέρνει στο μυαλό το instant classic "Paolo lies"/"Paralyzed" από λίγα επεισόδια πριν. Να πάω να κοιταχτώ που μου λείπει η Nikki? (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βασικα ο ρώσος μόνο που δεν είχε βγάλει τα μυαλά του απ' τη μύτη, λίγο άκυρο που χοροπήδαγε στο δάσος σαν την ελαφίνα --αλλά πάλι, πώς να σκοτώσεις έναν νεκρό; τουρουρουουου

    αν δεν ισχύουν τα περί καθαρτηρίου, τότε μιλάμε για μια τεράστια συνομωσία που περιλαμβάνει ένα δεύτερο, πανομοιότυπο αεροπλάνο, κι ένα μάτσο φρεσκοψημμένα πτώματα, ισάριθμα με το γκρούπ των επιζόντων. Ή αυτό, ή απλούστατα το ελικοκόριτσο λέει ψέμματα. Και ξέρεις τί λένε συνήθως για την πιο απλή απάντηση...

    Ε τώρα αν ισχύει το περί μεταθανάτιας limbo, βασικά τέλειωσε η σειρά ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ayto me thn epilektikh mnhmh se glwsses tis aleksiptwtistrias to anarwth8hka k gw. Mila xristianh mou!

    H Sun einai ap tous agaphmenous mou xarakthres sth seira an oxi o pio. K einai k omorfh k latreyw k ta koreatika. Sarang hae yo! xexexe

    H Juliette me problhmatizei me to eilikrines dystyxismeno mismoiriko yfaki alla bitchy superwoman to allo lepto. Ben please die!

    O Rwssos, ti na pw... Magika!

    Oso gia to ka8arthrio ktl. Syggnwmh an akougetai ekswfreniko, eimai ths apopshs tou "deyterou panomoiotypou sthmenou aeroplanou". Den einai tsiraki ths Penny h aleksiptwtistria? Giati na leei psemata? Allwste o kyrios Lindelof eixe pei pws h lysh: Ka8arthrio, den isxyei. Alla bebaia olo leei k kanei blakeies. Opote poios na ton pistepsei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να στέκει το καθαρτήριο. Αφού έχουμε δει πως ο έξω κόσμος υπάρχει, physically. Έχουμε δει την Penny, έχουμε δει ήλιο, έχουμε δει γεγονότα που συνέβησαν, ο κόσμος υπάρχει, δεν έχει μεταφυσικές-in-your-face σάχλες!

    Θα πάω κι εγώ με το στημένο ατύχημα. Ποτέ δεν το συμπάθησα το ξυράφι του Όκαμ έτσι κι αλλιώς. :P

    Aυτό βέβαια εγείρει άλλα ερωτήματα για το ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο μπαμπάς Wydmore? (έλα, το ξέρετε οτι ο Jacob θα είναι ο πατέρας του Jack και ο χρηματοδότης όλης της φάσης θα είναι ο πατέρας της Πηνελόπης!)

    Και μπορεί οι παραγωγοί απλά να γούσταραν τόσο πολύ τον Divoff που να τον ανέστησαν για να του δώσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο, α λα Michael Emerson?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμενα μου φανηκε πολυ κουφο που ο Ρωσος ζωντανεψε. Νομιζω οτι μετα απο αυτο θα ζωντανεψουν και οι θαμμενοι στην αμμο. Θα μας πουν οτι απλα εκαναν αμμολουτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. περιμένω και sopranos εεεε; Μην με καθυστερείς!!! αγωνιώ! μπεεεεε

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. tyler, στ' αλήθεια νομίζεις πως κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος και πηγαίνει στο καθαρτήριο, όλοι εμείς που απαρτίζουμε τον έξω, κανονικό κόσμο, παύουμε να υπάρχουμε physically? χμ. εγώ πάντως απορρίπτω την εκδοχή μονάχα για λόγους ηλιθιότητας, αλλά όπως λέει κι ο oni, οι δημιουργοί μπορεί κάλλιστα να είναι και ηλίθιοι :-P

    οποτε in that case, μπορεί όντως να ακολουθήσουν και τη θεωρία με το στημένο ατύχημα.

    για τον ρώσο, οι lostpedians (που έχουν ξεφύγει... on conception) λένε πως είχε κι αυτός απο 'κεινο το τηλεκοντρόλ ασθενειών, και τότε στο φράχτη, απλά πάτησε το κουμπί με το ελεγχόμενο τιλτ. καλό ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι ρε συ, εμείς εδώ είμαστε, κανονικά, αλλά στο τέλος της δεύτερης σεζόν είδαμε ξεκάθαρα κάτι που συνέβη μέσα στο καθαρτήριο να αλληλεπιδρά με τους απέξω. Αν το νησί είναι σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης, πώς βρήκε η Πένυ τον ηλεκτρομαγνητικό γουωτέβερ?

    Αυτό με το Ρώσο μου αρέσει, αλλά δε θυμάμαι, όταν τηλε-αρρωστήσανε την Κλερ, είχε καμιά αιμορραγία ή τίποτα τέτοιο? Γιατί ο Ρώσος είχε ξεραμένο αίμα στα αυτιά του, σα να ψήθηκε.

    Random theory της μέρας: η multilingual parachutist έρχεται από το μέλλον (ή εναλλακτικά, από το παρόν του υπόλοιπου πλανήτη γιατί ως γνωστός ο χρόνος κυλάει πιο αργά στο νησί :P) όπου τα συντρίμμια της Oceanic 815 έχουν βρεθεί, και μαζί και οι νεκροί επιβάτες της. Ω ναι, στο τέλος της σειράς θα πεθάνουν όλοι! Woo-hoo! Γαμάτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε, έχουν διάφορα κουμπιά στο remote, άλλο για ζαλάδες, άλλο για καούρες, άλλο για σκοτοδίνες, άλλο για εγκεφαλικό τιλτ. Μαζί με την καλιεργημένη αλεξιπτωτίστρια, έχει έρθει κι η οικογένεια Κόνορ να υποθέσω;

    (Good point για το μπιπ της Penny, τη δεύτερη σαιζόν την έχω διαγράψει I guess.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό που φοβάμαι είναι οτι την αλεξιπτωτίστρια την "πέταξαν" οι "αλλοι" σαν -άλλη- μια φτηνή μέθοδο αποπροσανατολισμού.
    Επίσης τώρα που το θυμήθηκα ο Michael επέστρεψε με τον γιό του back to real life και τέλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό θέλουν να πιστέψουμε. Για μένα ένα από τα πιο εξοργιστικά πράγματα που έχουν συμβεί στη σειρά. (Κι αυτή είναι μια πολύ εντυπωσιακή λίστα κια δύσκολη to top.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή