Mad Men: Ladies Room


Σχόλια και spoilers για το εξαιρετικό δεύτερο επεισόδιο των "Mad Men".

Τρέχω, τρέχω, τρέχω και δεν έχω χρόνο να μπω σε βάθος σε όλους τους τρόπους με τους οποίους με καθήλωσε αυτό το επεισόδιο. Το πορτρέτο της κυρίας Draper πρέπει και να ήταν μια από τις πιο αβάσταχτα ακριβείς ηθογραφίες της εποχής, έτσι όπως η Betty έβλεπε αργά και σταθερά να χάνει τον έλεγχο του εαυτού της αλλά να φοβάται υπερβολικά να κάνει το παραμικρό ώστε να μη χάσει τα ελάχιστα πράγματα που ήδη έχει στη ζωή της.

Μικρές λεπτομέρειες συνεχίζουν να με τρομάζουν σχετικά με το κλίμα της εποχής (η Betty να λέει με φυσικότητα πως δεν την πειράζει ο γιος της να έχει σημάδι γιατί είναι αγόρι, ενώ η κόρη της θα καταστραφεί, ή το "Who cares?" του Roger όταν ο Don ρωτάει τι θέλουν οι γυναίκες) αλλά αυτό που με κατέστρεψε ήταν να παρακολουθώ για μια βασανιστική ώρα τη Betty να είναι το πρότυπο της δούλας συζύγου αλλά να τρέμει στην προοπτική του να χάσει τον Don. Tο διαζύγιο στο μυαλό της δεν είναι απελευθέρωση από μια καταναγκαστική ζωή, αλλά ακόμα μεγαλύτερη βύθιση στην αστική της απόγνωση.

Από την άλλη, ο άντρας της ακροβατεί ανάμεσα σε μια συζυγική ζωή και μια παράνομη σχέση οι οποίες τον αφήνουν σχεδόν εξίσου ανικανοποίητο, με την ίδια απορία να κρέμεται στα χείλη του. "What do women want?"Οι διαμετρικά αντίθετες ζωές των δύο γυναικών της ζωής του αδυνατούν να απαντήσουν το ερώτημα (η Midge αναζητά εύκολο σεξ δίχως να το κεύβει ή να αισθάνεται ενοχές γι'αυτό, αλλά και δίχως να είναι διατεθειμένη να παραδεχτεί οτι αυτό τη γεμίζει, η Betty... η Betty ούτως ή άλλως δεν σκέφτεται και πάρα πολύ για τον εαυτό της) έτσι ο Don αφήνει τον ψυχίατρο της γυναίκας του να βρει την απάντηση γι'αυτόν. Κάτι μου λέει οτι η σοκαριστική του κίνηση στο τέλος του επεισοδίου δε θα σταθεί ικανή να του παρέχει τις απαντήσεις που ψάχνει.

Το επόμενο επεισόδιο υποτίθεται πως είναι focused στον χαρακτήρα του Pete, οπότε υποθέτω πως θα δούμε και πολλά περισσότερα σχετικά με την Peggy που αυτή τη στιγμή μοιάζει ακόμα συγχυσμένη. Άβγαλτη, έχει μόλις αρχίσει να συνειδητοποιεί τη θέση της στον εργασιακό της χώρο, και κατ'επέκταση στην κοινωνία της μεγαλούπολης, καθώς ακόμα και το "καλό παιδί" του γραφείου δεν άντεξε μισό επεισόδιο πριν θελήσει κι αυτός να μπει στη φούστα της. Η αντίδραση της Joan (η Christina Hendricks είναι μια οπτασία σε αυτό το ρόλο) είναι στη λογική του "uh-duh!" και τώρα, με την επιστροφή του Pete, θέλω να δω αν θα προσπαθήσει η Peggy να αντισταθεί ή όχι στο να γίνει μια μικρή Joan κι αυτή. Αν ακόμα διατηρεί κάποιο κομμάτι της αθωότητάς της, είναι επειδή βλέπει τον εαυτό της, αφελώς, ως ερωμένη του Pete. Κάτι όμως μου λέει οτι το μικρό καθαρματάκι θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της, και είναι τότε που θέλω να δω τις άμυνες της μικρής γραμματέως.

1 σχόλιο: