'Battlestar Galactica': The Ties That Bind


Απίστευτο και ανεπανάληπτο πήξιμο, ως εκ τούτου ακολουθούν spoilers δυσαναλόγως σύντομα ως προς την ποιότητα του επεισοδίου, μετά το άλμα.

Αυτό ήταν ένα τέλειο επεισόδιο, no; Συγγραφικά όλα τα threads κινήθηκαν σε ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις, άλλες αναμενόμενες (ο εμφύλιος πόλεμος των Cylons) και άλλες απρόσμενες (ο θάνατος της Callie), ενώ η απίστευτη σκηνοθεσία έκανε κάθε δυσμενή εξέλιξη να μοιάζει με έναν εφιάλτη από τον οποίο δε μπορούσαμε να δραπετεύσουμε, και τον οποίον ζούσαμε στιγμή μετά τη στιγμή σα να ήμασταν κι εμείς εκεί.

Το plot thread με την Callie δε θα έπρεπε να έχει δουλέψει, για παράδειγμα. Κατά πρώτον, το fan base της σειράς μισεί το χαρακτήρα (άποψη που δεν ασπάζομαι, προσωπικά μου είναι αδιάφορη) συνεπώς από πού κι ως πού θα έπρεπε να νοιαστεί κάποιος ιδιαίτερα με αυτήν για πρώτο πρόσωπο στο επεισόδιο; Κατά δεύτερον, υπήρξε η συνήθης σεναριακή ακροβασία που μετατρέπει έναν δευτεροτρίτο χαρακτήρα σε ξαφνικά Δραματικό Πρόσωπο λίγο πριν τον Τραγικό Θάνατο, όμως κυρίως χάρη στους ρευστούς εφιάλτες που πλάθει ο σκηνοθέτης Michael Nankin, κάθε δευτερόλεπτο της μίζερης ζωής της Callie μετατρέπεται σε ένα ακόμα μικρό λόγο να θέλουμε να ξεφύγει... από τα πάντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένου του μίσους της για τους Cylons, δεν μου φάνηκε καθόλου ασυνεπής η ενστικτώδης απόφασή της να αυτοκτονήσει παίρνοντας μαζί και το παιδί της. Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας την έκανε ακόμα πιο σοκαριστική, φυσικά, με το sucker-punch της Tory να έρχεται εντελώς από το πουθενά και το very audible "gasp" μου να ρίχνει το σαγόνι μου να κάνει παρέα στο χαλί. Και κάπως έτσι αρχίζει η παράδοση της πρώτης των 4 στη σκοτεινή πλευρά της.

Το subplot με τα πολιτικά power plays είναι ακόμα ένα που δε θα έπρεπε να έχει βγει τόσο καλό, κυρίως γιατί είμαι by default αρνητικός απέναντι σε ό,τι έχει τον Lee για κεντρικό χαρακτήρα, αλλά τόσο οι πειστικές μηχανορραφίες του Zarek (πειστικές ακριβώς επειδή δεν είμαστε βέβαιοι αν είναι τέτοιες, και σε τι βαθμό) όσο και το παίξιμο της McDonnell ως μια Roslin που αρχίζει κομμάτι-κομμάτι να χάνει τον έλεγχο, όχι μόνο ανήγαγαν τις σχετικές σκηνές σε μερικές από τις καλύτερες ενός έτσι κι αλλιώς καθηλωτικού επεισοδίου, αλλά και έσπειραν για κάτι υποθετικά πολύ μεγαλύτερο που θα συμβεί στην πορεία. Κοινώς, θέλω να δω πού το πάνε.

Τέλος, ο εμφύλιος. Αυτά είναι τα ωραία. Εκεί που περιμένω μια αργής καύσης αντιμαχία ανάμεσα σε 2-3 μοντέλα που θα κορυφωθεί με έναν σκληρό πόλεμο λέξεων, ξαφνικά μέσα σε ένα επεισόδιο ο Cavil σηκώνει τόσο πολύ τον πήχυ που πλέον δεν ξέρω τι να περιμένω. Δεν είναι οτι απλά αντιτάχθηκε στην ομάδα της Six, είναι οτι έστησε ενέδρα με ξεκάθαρη πρόθεση να ξεπαστρέψει ολόκληρα μοντέλα. Ο βαθμός επιτυχίας του σχεδίου του ακόμα δεν έχει καθοριστεί, αλλά όταν έγινε εμφανές το σχέδιό του, ένα "Τι. Λες. ΤΩΡΑ!" το αναφώνησα, ομολογώ.

Πόσο ακόμα μέχρι να επανέλθει η D'Anna; Kαι πόσο μέχρι και οι υπόλοιποι κρυφοί Cylons να αρχίσουν να ενδίδουν στο σκοτεινό τους κομμάτι; Πόσο εύκολα θα δούμε τους Cylons να εξοντώνονται αναμεταξύ τους, με ότ,ι απομείνει να καταφτάνει ειρηνικά στη Γη μαζί με τους ανθρωπους; Και πόσο πολύ ψαρωτική ήταν το σιωπηλό stare του Centurion προς την Six πριν αυτή του πει "παρακαλώ"; Frak!

10 σχόλια:

  1. Ξέχασεις να μας πεις για την Starbuck, αν και η αλήθεια οτι δεν δείξανε και τίποτα σπουδαίο....
    Δε με νοιάζει καθόλου που πέθανε η Callie, αλλά τώρα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις του Chief......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, αφήνω ένα μικρό ενδεχόμενο, στο τέλος του επεισοδίου, η επίσκεψη του Adama στον chief να μην είναι απλά συλληπητήρια, αλλά διερευνητική, αν έχει μιλήσει και ο αγαπημένος μου γιατρός του πλοίου και έχει πει για τα συζυγικά προβλήματα που είχαν. Αν μίλησε κάποιος για το θάνατο της Κάλι, θα ήταν η Τόρι, και την είχαν δει και άλλοι χέρι-χέρι με τον Καρατζα-Chief.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και το σημαντικότερο που συνέβη με την Starbuck ήταν η κυριολεκτικά χρήση του "frak", προτίμησα να προσπεράσω το δικό της κομμάτι του επεισοδίου για οικονομία χρόνου. Βέβαια θα μπορούσαν να έχω γράψει αυτή ακριβώς την παράγραφο. Oh, well! (LOL)

    Kρατάω κι εγώ τη θεωρία του τζώτζιου, αν και για την ώρα απλώς εκτίμησα το υπέροχα σιωπηλό τελευταίο πλάνο. Αν και κανονικά ο θάνατος δε θα πολυεγειρει υποψίες (απλώς αυτοκτόνησε η παραμελημένη σύζυγος), ειδικά αν ψιλογίνει γνωστό οτι ο Chief είχε γκόμενα) θα μου άρεσε πολύ να δω τον Adama να μαθαίνει την αλήθεια με λίγο αληθινό detective work.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ απογοητεύτηκα με το σεναριακό κόλπο "Ο Θανατοποινήτης στο Προσκήνιο", αλλά κυρίως γιατί κάποιος σακάλαμ στο IMDb μου είχε κάνει spoiler (σε άσχετο board, εντωμεταξύ -- πάντα αποφεύγω τους boards του οποιουδήποτε show μέχρι να είμαι up to date) το θάνατο της Callie και ήξερα τι περίμενα. On another note, I hope the Sixes kick some CYLON ass! Και, όντως, άντε, πότε θα επιστρέψει η Xena (ερμ, εννοούσα η D'Anna);

    P.S. Η μπουνιά της Tory ήταν και ΓΑΜΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Good epi. Ήταν πολύ cool όλο το debate στο Quorum. Θα μπορούσα να συζητάω για ώρες κατά πόσο είναι βιώσιμη πλέον μια διακυβέρνηση των επιζώντων βασισμένη στο σύστημα των 12 αποικιών, με τη Laura ως την ύστατη dictator. God, έχει γίνει πολύ bitch και μ'αρέσει! Btw, ο Lee είναι Caprican αλλά εκπροσωπεί τον Sagittaron. Ακόμα και στο σύμπαν του BSG επικρατεί νεποτισμός τελικά, γιατί αν ήταν κοινός θνητός (no pun intended, εννοώ αν δεν ήταν Adama) σιγά μην είχε ανελιχθεί σε πολιτική θέση τόσο γρήγορα. Πολύ καλό το reintroduction του Zarek και αναρωτιέμαι και γω ποιά είναι η ατζέντα του.

    Επίσης, απαιτώ περισσότερο civil Cylon war screen time!

    Ποτέ δεν μου άρεσε η Callie, αν και δεν με κούρασε το thread με το θάνατο της γιατί: Big badass Tory!!!!!!!!!!! Από τη γαμάτη μπουνιά, μέχρι το ειρωνικό της στυλ όταν μίλαγε στον Chief στο μπαρ, από τον τρόπο που έπεισε την Callie να μην αυτοκτονήσει...η Tory νομίζω πως είναι η μόνη εκ των τεσσάρων που όχι μόνο έχει συνειδητοποιήσει τη διαφορετικότητα της ως Cylon, την έχει αποδεχτεί κιόλας. Δεν πιστεύω πως σκότωσε την Callie λόγω προγραμματισμού. Την σκότωσε για να προστετέψει τους λοιπούς τρείς αλλά και για να προστατέψει τον Νicky, άλλο ένα hybrid πιτσιρίκι μετά τη Hera που η ίδια φροντίζει να επιζήσει.

    Το μόνο που δεν μου άρεσε: o Kavil να σκάει φιλάκι στη Boomer και όχι λόγω της διαφοράς ηλικίας. WTF???

    ps: Noel, I second that. We want the Xena-lon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι σε όσα ειπώθηκαν για τη μπουνιά της Tory και την επιστροφή της Xena, και να συμφωνήσω επίσης και στο άβολο της randomness του φιλιού με τη Boomer. Ήταν πραγματικά απαραίτητο;

    H Tory θα μπορούσε όμως να έχει σώσει το υβριδικό πιτσιρίκι χωρίς να σκοτώσει την Callie, άρα ο μόνος λόγος που το έκανε ήταν όπως λες για να προστατέψει την κρυφή τους ταυτότητα. Δεν πιστεύω οτι θα είχε την ίδια ευκολία να σκοτώσει άνθρωπο αν δεν είχε τη νέα γνώση της Cylon-οσύνης της όμως. Από την άλλη, αυτό εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα.

    Αν το μυστικό ήταν κάτι άλλο εξίσου σημαντικό και κρυφό, και η Tory (άνθρωπος, σε αυτό το σενάριο) πάλι ερχόταν στη θέση να σκοτώσει για να το προστατεύσει, θα το έκανε; Αν ναι, τότε Cylons και άνθρωποι δεν έχουν τη στοιχειώδη διαφορά προγραμματισμού που νομίζουν οτι έχουν. Αν όχι, τότε είναι η απελευθέρωση που προσφέρει η γνώση της έμφυτης villain-ness που θα της "επέτρεπε" να σκοτώσει ως Cylon αλλά όχι ως άνθρωπος; Food for thought...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Food for thought indeed...
    Συμφωνώ με όσα λες tyler. Η Τory είναι το πρώτο μοντέλο των final five που παρουσιάζει αυτό το duality αναφορικά με την ηθική και τις επιλογές της και σ' αυτό δεν διαφέρει ιδιαίτερα ούτε από τα άλλα μοντέλα (6, 8, 1 και 3) που έχουν δείξει κάποια αντιφατική συμπεριφορά σε σχέση με το τι τους υπαγορεύει το software τους, αλλά ούτε και από τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που φάνηκε σκηνοθετικά τόσο ΓΑΜΩ η μπουνιά που έριξε στην Callie: ήταν μια παραδοχή/υπέρβαση τύπου 'I know what I am now and I know what I can do, so I will do it'.

    Η Τοry όμως θα μπορούσε κάλλιστα να είχε σκοτώσει την Callie χωρίς να είχε επίγνωση του Cylonicity της, ούσα simple human. Πρώτον γιατί η Callie ήταν τόσο εκνευριστική που κάποιος έπρεπε να την σκότωνε εν τέλει και δεύτερον, η λατρεμένη Tory καθότι σύμβουλος της Laura και πάντα κάτω από την επίδραση μιας τόσο ισχυρής προσωπικότητας σαν αυτής της Roslin, έχει μάθει ότι ένα air locking αποτελεί την καλύτερη λύση για παντός τύπου προβλήματα, ιδιαίτερα δε για μια unstable γκόμενα που θέλει να ξεφορτωθεί το πολίτιμο hybrid πιτσιρίκι... Θα ήταν περισσότερο δραματικό αυτό;

    Kαι εδώ περνάμε στο κυρίως θέμα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, αν τελικά υφίσταται κάποια ουσιώδης διαφορά μεταξύ της ανθρώπινης και της Cylon συμπεριφοράς και φύσης. For me it seems like the same shit but with different wiring...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Awesome. Μου αρέσει ο συμβολισμός που δίνεις στη σκηνή της γροθιάς, είναι πράγματι στημένη με τέτοιο ακριβώς τρόπο, σχεδόν βλέποντάς την μπορείς να ακούσεις το "κλικ" που συμβαίνει στον εγκέφαλο της Tory.

    H ανάλυση που κάνεις με τη λογική της σχέσης Tory-Roslin με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, και με προσγειώνει στο πρώτο σκέλος της απάντησης του ερωτήματος που έθεσα. Για καλή αντιπαράθεση, σκέφτηκα μετά πως ο κύριος εκπρόσωπος του δεύτερου σκέλους (δηλαδή της "απελευθέρωσης" που επιφέρει η σχεδόν μοιρολατρικού χαρακτήρα γνώση του ποιος είμαι) είναι ο Gaius Baltar, που σε όλη τη διάρκεια της σειράς έυχεται να ήταν Cylon ώστε να μπορεί να παρηγορήσει τον εαυτό του, απελευθερώνοντάς τον από τις ενοχές του: "Είμαι Cylon, άρα δεν είχα επιλογή, τελικά, παρά να κάνω αυτά που έκανα."

    Εν τέλει θα είχε άδικο φυσικά, λόγω αυτού που λες στην τελευταία παράγραφο. Η σύγκλιση ανθρώπου-Cylon γίνεται εμφανέστερη κάθε επεισόδιο που περνάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέθηκε το ερώτημα αν η Tory σκότωσε την Callie λόγω προγραμματισμού και αν δεν είχε γνώση της δυαδικότητας θα σκότωνε τόσο εύκολα. Πιστεύω πως ναι. Και οι 4 ήταν τα ηγετικά μέλη της αντίστασης και δεν δίστασαν δώσουν διαταγές για εκτελέσεις. Είναι στον χαρακτήρα τους στον ανθρώπινο και στον κυλωνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άρα retrospectively βγάζει ακόμα πιο πολύ νόημα η κεντρική τους θέση και στην αντίσταση. Ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή