'Battlestar Galactica': Guess What's Coming to Dinner


Spoilers μετά το άλμα για ένα ακόμη αγωνιώδες season 4 επεισόδιο του 'Battlestar Galactica'.

Πάνω που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε οι αφελείς οτι η κατεύθυνση που εξαρχής περιμέναμε να ακολουθήσει η σειρά, θα ερχόταν τόσο εύκολα και βολικά, ε; Περιμένουμε την ένωση ανθρώπων και Cylons από την πρώτη στιγμή, και τώρα, λίγο πριν το τέλος της σειράς, έχουμε τo Galactica να ενώνει δυνάμεις με τα μισά μοντέλα Cylon, και πιστέψαμε οτι όλα θα πήγαιναν μια χαρά, ε; Ε, να τους δω τώρα πώς θα ξεμπλέξουν.

Βασικά ο Baltar και η Roslin ξέμειναν παρέα με το Hybrid στο Cylon base-ship να κατευθύνονται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ενώ στα εντός έδρας η Athena προέβη σε μια ελαφρώς ακραία αντίδραση σε βάρος κάποιας που δεν της είχε κάνει βασικά τίποτα. Κι αυτά ενώ οι rebel Cylons αποφάσισαν οτι η θνησιμότητα είναι που μας κάνει ανθρώπους και αντάλλαξαν τις συντεταγμένες του κέντρου αναγέννησης με την υπόσχεση του Adama οτι θα απελευθερώσει την D'Anna, η οποία με τη σειρά της θα πληροφορήσει τους πάντες για την ταυτότητα των Final 5, οι οποίοι και θα μας οδηγήσουν στη Γη αφού πρώτα χυθούν δάκρυα και χυθούν αίματα στη συνειδητοποίηση του Bill και της Laura οτι τόσο καιρό είχαν τόσο κοντά τους τον εχθρό.

Whoo. Δε μπορεί να πει κανείς οτι η 4η σεζόν σκοτώνει χρόνο πάντως, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Τώρα, ενώ όλα τα παραπάνω είναι αρκούντως συναρπαστικά και ικανοποιητικά -με το παραπάνω- ως εξέλιξη της μυθολογίας, έχω κάποια προβλήματα με το πώς παρουσιάστηκαν. Καταρχάς όλες οι σκηνές με τη Natalie, την Boomer και τον Leoben να εξηγούν τα μύχια κίνητρά τους ήταν σα να παρακολουθούσα σενάριο του Chris Claremont να έχει έρθει στη ζωή. Σκηνή 1η: "Έι, εσείς εμπιστεύεστε τους ανθρώπους; Εγώ όχι, ας πάρουμε αιχμαλώτους για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας." Μου αρέσουν αυτά τα σχέδια των οποίων η σύλληψη διαρκεί περίπου 7 δευτερόλεπτα. Σκηνή 2η: "Εμ, βασικά μαλακία. Ξεχάστε αυτά που έλεγα. Ας ακυρώσουμε το σχέδιο που σκέφτηκα στην προηγούμενη σκηνή. Α, ναι, οι Centurions. Τους ξέχασα. Φτου, τελικά θα πρέπει να πάρουμε αιχμαλώτους παρά του οτι δεν το θέλω στην πραγματικότητα."

Και αυτή η κατά τα άλλα υπέροχη ιδέα όπου οι Cylons ανακαλύπτουν τι είναι αυτό που θα τους κάνει ανθρώπους, δηλαδή η θνησιμότητα, θα μπορούσε να έχει λίιιγο καλύτερο build-up (που θα πει, "θα μπορούσε να έχει", at all) από το βγει απλώς ως μια ατάκα σε ένα λογύδριο. Κοίταξα μετά το επεισόδιο ποιος έχει γράψει το επεισόδιο, ελπίζοντας να μην είναι η αγαπημένη μου Jane Espenson που ποτέ δε με έχει απογοητεύσει έτσι, και τι βλέπω μπροστά μου; Τον Michael Angeli. Duh. D-U-H, duh!

Eπίσης δε με έπεισε ο πανικός για τη μοίρα της Hera που ήρθε τόσο από το πουθενά που ήταν σχεδόν αστεία η κορύφωση! Απλά στη μέση του επεισοδίου επανέρχεται ένα όραμα από την δεύτερη σεζόν, και 15 λεπτά μετά η Athena σκότωνε εν ψυχρώ τη Natalie παρ'ότι δεν ήταν αυτή που έκλεβε την Hera στο όραμα. What the fuck;! Επιπλέον, η Athena συγκεκριμένα θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος άνθρωπος (no pun intended) στο Galactica που θα άφηνε μια τέτοια μικρή 'λεπτομέρεια' να περάσει. Ξεχάσαμε οτι τα Eights ήταν τα πρώτα μοντέλα που ανέπτυξαν διακριτές προσωπικότητες; Και τώρα ξαφνικά πάει και πυροβολάει εν ψυχρώ τη Natalie επειδή ήταν ίδιο μοντέλο με την Six που έβλεπε στον ύπνο της;

Αν έχει redeeming qualitites αυτή η εξέλιξη, τα οφείλει όλα στο νευρώδες μοντάς που με είχε κάνει να τρώω τα νύχια μου σα να μην υπάρχει αύριο, αναγκάζοντάς με να σταματήσω να σκέφτομαι "Μα... Δεν βγάζει νόημα!!!" Το πρόβλημα είναι οτι το effect του μοντάζ παύει μετά το πέρας της σκηνής, αλλά η απορία μου παραμένει.

Μου φαίνεται τώρα περίεργο οτι έχω αφιερώσει σχεδόν όλο το ποστ ξεσκίζοντας τις λιγοστές σκηνές που δε μου άρεσαν, όταν το επεισόδιο ως σύνολο με άφησε ικανοποιημένο. Όμως, σε μια σεζόν που όδευε κάθε επεισόδιο και καλύτερα προς μια -πιστεύω- συγκλονιστική κορύφωση, με βγάζουν από τη στιγμή κάποιες απλουστεύσεις σαν αυτές που βρήκαν το δρόμο τους μέσα σε αυτό το 40λεπτο, και είναι κρίμα κι άδικο να συμβαίνει αυτό. Ειδικά από τη στιγμή που η γενικότερη κατεύθυνση, και οι ιδέες πίσω από την ιστορία, είναι αποστομωτικές.

Ας κλείσω λοιπόν με μερικά πραγματάκια που μου άρεσαν:
  • Οι αντιδράσεις Tigh και Tory καθόλη τη διάρκεια της απολογίας της Natalie στην Roslin.
  • To αυξανόμενης έντασης detachment του Tyrol. Ο τύπος δε μοιάζει αυτή τη στιγμή να πολυνοιάζεται για τη μοίρα του εαυτού του, πόσο μάλλον της ανθρωπότητας.
  • Ο εκνευρισμός του Zarek απέναντι στην απόκρυψη ενός τόσο σημαντικού θέματος από την Roslin. Και το καλύτερο κομμάτι ήταν το πώς δε μπήκε καν στον κόπο να κρύψει τον εκνευρισμό του μρπσοτά στους εκπροσώπους. Και τον Lee. (Ο οποίος είναι ακόμα στη σειρά, ναι.)
  • Ο Alessandro -Gaeta- Juliani έχει ωραία φωνή. Ο χαρακτήρας του από την άλλη, δε θα με πειράξει καθόλου αν μας αφήσει στην ησυχία μας.
  • Θυμάστε εκείνη τη θεωρία για τον 12o Cylon που λάμβανε υπόψην τους πυλώνες της Galactica Society, και αναρωτιόταν ποιος από όλους δεν εκρποσωπείται στους Final 5 ως τώρα; Εμ, αυτός που έχει εμφανιστεί 3-4 σερί επεισόδια τώρα χωρίς κάποιον απίστευτα προφανή λόγο, να ποιος. Η θεωρία οτι ο Cottle είναι ο 12ος Cylon υπήρχε από την αρχή της σεζόν, αλλά τώρα αρχίζει να παραγίνεται credible. Aν και, με τόσο build-up, θα ήθελα κάποιο εντυπωσιακότερο reveal, ομολογώ.
  • "I don't care if you spend time on your knees praying, or just on your knees." Προσκυνώ Laura Roslin!!

11 σχόλια:

  1. Αφου πρωτα να σου πω οτι συμφωνω μαζι σου, οπως σχεδον παντα, να δικαιολογησω καπως την αντιδραση της Αthena ετσι οπως την σκεφτηκα εγω : Θελω να πιστευω οτι ενηργησε σαν μια μητερα που ηθελε να προστατεψει το παιδι της, με θολη ή σχεδον καθολου κριση. Μια ανθρωπινη αντιδραση οχι μια ρομποτικοcylonικη αντιδραση, ενα ακομη δειγμα, του ποσο εχει αγκαλιασει την ανθρωπινη υποσταση της η συγκεκριμενη skinjob. Αλλα dude, «Jump», σε αυτο πεταχτηκα απο την πολυθρονα, δεν ειχα καταλαβει πως περασε η ωρα, και οταν ειδα οτι το επεισοδιο τελειωνε ψιλοξενερωσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ οτι έτσι ενήργησε, απλώς δεν νομίζω οτι προέκυψε αυτό οργανικά από το storytelling. Θα μπορούσε να έχει υπάρξει έστω και λίγο build-up στα 2-3 προηγούμενα επεισόδια, ξέρω γω. Anyway, η ουσία είναι που μετράει, και στην ουσία είναι αυτό που λες, συμφωνώ.

    οταν ειδα οτι το επεισοδιο τελειωνε ψιλοξενερωσα...

    Εγώ να δεις, που διάβασα αμέσως μετά οτι το επόμενο επεισόδιο είναι σε 2 βδομάδες... :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν είχες γράψει την θεωρία για το τι αντιπροσωπεύουν οι 4 Cylons, το πρώτο πράγμα που έιχα σκεφτεί για τον 5ο, ήταν ο γιατρός. Αλλά όντως θα είναι τεράστιο anti climax... :P

    Για φινλάλε δηλαδή θα πιάσουμε μέσα Ιουνίου? Θα έχει κάνα διπλό στο τέλος και θα τελειώσει στις 6?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την Athena δεν την ένοιαζε εκείνη την ώρα ποια Six ήταν, καθώς αυτό που έβλεπε ήταν το όραμα στην Όπερα...

    JUMP!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. JUMP!! woot ....
    Μισώ τον Angeli και τον τρόπο που γράφει. Bέβαια παραδέχομαι ότι το γράψιμο του δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα this time, κυρίως λόγω του καλού plot advancement που σημειώθηκε. Επίσης τον συγχωρώ γιατί, ανεξάρτητα με το πόσο contrived ήταν η κίνηση να μιλήσει η Natalie στο Quorum, τα όσα είπε περι θανάτου αντακλούν απόλυτα τις προσωπικές μου απόψεις για το θέμα.

    So far:
    1. Κάτι μου λέει πως η Νatalie είναι η dying leader και όχι η Laura.
    2. Κάτι μου λέει πως η Hera (btw πόσο μα πόσο creeepy ήταν να λέει το πιτσιρίκι"bye-bye"!) δεν oνειρεύεται την Caprica Six αλλά τη HeadSix στην όπερα, το ίδιο και οι λοιποί. Πρώτα γιατί στις ζωγραφιές της βλέπουμε την Six με κόκκινο φόρεμα και το κόκκινο φόρεμα είναι το HeadSIx trademark. Moreover, νομίζω πως στον εφιάλτη δεν συμμετέχει ο Gaius, αλλά ο HeadGaius, καθώς ο αγαπημένος μας προφήτης δεν γνώριζε ότι βρίσκεται στο shared dream. H αντίδραση του όταν του ανακοινώνει η Laura πως συμμετέχει και αυτός φανερώνει πως δεν έχει ιδέα. Άρα...
    3. Κάτι μου λέει πως η Starbuck δεν θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην καταστροφή αλλά τους Cylons στην συνειδητοποίση πως ο θάνατος χρειάζεται για να υπάρχει ζωή. Θα είναι ο άγγελος της έλευσης του θανάτου, και όπως παραδέχεται η Natalie η θνητότητα καθιστά το μεγαλύτερο δώρο σε αυτόματα όντα σαν τους Cylons.

    Sloppy, sloppy writing σε ότι αφορά την Athena σ' αυτό το epi. Aκόμη, αρνούμαι να πιστέψω πως οι Cylons έχουν ένα κεντρικό hub που ρυθμίζει όλα τα Resurrection ships, παραείναι εύκολο και careless ακόμη και αν σκεφτώ πως η δομή της κοινωνίας τους και ο τρόπος που διαχειρίζονται την εξουσία είναι centralised. Η Tory έφαγε χυλόπιττα από τη Laura!!!!!! Ο Anders να μονολογεί πως ο Gaeta τραγουδάει..oh the guilt!!

    To half season ending θα είναι στις 13/6 και κυκλοφορούν φήμες για την παραγωγή 3 τηλεταινιών τύπου Razor μέσα στο καλοκαίρι με λεπτομέρειες για το παρελθόν του Battlestar, φαντάζομαι ως filler μέχρι να ξαναρχίσει το season, δηλαδή καλό 2009. Kαταραμένο SCIFI! Κατά τα άλλα, 11 days and counting...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως φανατικός θαυμαστής του Cottle, διαμαρτύρομαι εντόνως σε δηλώσεις σου, τύπου «εμφανίζεται τώρα τελευταία χωρίς λόγο». Άκου εκεί, χωρίς λόγο.
    Τώρα, όταν γίνει η αποκάλυψη του 5ου Κύλωνα και με το καλό είναι ο Cottle, τον θέλω να μπαίνει από μια πόρτα με καμπαρντίνα, καπέλο και τσιγαράκι κολλημένο στα χείλη του, να λέει ατάκες στην №6 “You know how to whistle, don't ya, honey?” ή
    “I came to Galactica for the clean air.”
    “What clean air? We're in space!”
    “I was misinformed.”

    Και για να σοβαρευτώ, μου άρεσε κι εμένα το επεισόδιο γενικώς παρά τις βεβιασμένες κινήσεις, αλλά περισσότερο μου άρεσε η μικρή έκπληξη του τελικού “Jump!”
    Δεν ξέρω αν έκανε resume το προηγούμενο πρόγραμμά της (το πιο πιθανό, όπως εικάζω ότι θα μας πλασάρουν) ή αν ήταν τυχαίο αποτέλεσμα του boot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mazi me to constant apo lost ta 2 pio dinata episodia tis sezon.telooooos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήταν δυνατό το επεισόδιο, δε λέω. Ειδικά όταν το BSG έχει αρχίσει πολύ να μου βγάζει, τώρα τελευταία, το feeling του 'κλασσικού geeky sci fi show'. No offense to the classics, απλά το BSG το είχα συνηθίσει "σε διαφορετική κατηγορία" στο μυαλό μου. It's weird.

    Π.χ. το ότι μόνο ο θάνατος, αυτό το τραγικό ελάττωμα της ανθρωπότητας, μπορεί να τους δώσει το oomph που χρειάζονται ως είδος, σύμφωνα με τους rebel Cylons, εμένα για κάποιο λόγο μου βγάζει τραγική quasi-emo ιστοριούλα που γράφει κανείς όταν είναι 16 και angsty.

    Απο 'κει και πέρα, μπορεί οι Eights να ανέπτυξαν διακριτές προσωπικότητες και όλα αυτά, αλλά ακριβώς γι' αυτό το λόγο, καθώς και το ότι είναι "καινούριο twist" και δεν έχουν, απαραιτήτως, προσαρμόσει τον τρόπο σκέψης τους απόλυτα σ' αυτό, να ήταν ο λόγος που την επηρέασε το (ιδιαίτερα τραυματικό, αν το καλοσκεφτείς, όπως προσπαθούν τουλάχιστον να μας το δείξουν, με τέτοια κιόλας) γεγονός ότι την έβλεπε σε visions τη φάτσα της. Ε, και όταν για μια ζωή έχει ως δεδομένο ότι όλοι του τάδε model είναι το ίδιο πράγμα, τι τα θες... BOOM!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mk, ενδιαφέρουσες θεωρίες για Natalie/dying leader και Starbuck/άγγελο θανάτου για Cylons!

    Btw αυτά για τηλεταινίες κτλ δεν τα ήξερα. Και δεν το πιστεύω οτι επιμένουν πως θα προβάλουν τα άλλα 10 επεισόδια το 2009. ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ Sci Fi. Σκοτώνουν το momentum της καλύτερης σεζόν της σειράς. Και γιατί; Ugh.

    Τζώτζιου, τέλεια σκηνή για Cottle. Υπερψηφίζω!

    Μελ, θα διαφωνήσω εντόνως για το emo & angsty ύφος της ιστορίας. Δεν μιλάμε για κάτι τυπικά ο-κόσμος-δε-με-καταλαβαίνει, εδώ η σειρά κοιτάζει το Τέλος και μας λέει οτι αυτό είναι που κάνει την ως τώρα διαδρομή να αξίζει. Κάτι με το οποίο συμφωνώ 100% btw. Κάτι που δεν έχει τέλος είναι... ατελές. Απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ αυτό που σκέφτηκε ο mk σκέφτηκα για την Kara, αμέσως μόλις ανέφεραν την καταστροφή του resurrection ship. Όσον αφορά την Agathon, κι εμένα μου φάνηκε λίγο περίεργο που πυροβόλησε την άσχετη (και αδικαιολόγητη η έλλειψη build-up, αν σκεφτείς τη σημαντικότητα των εξελίξεων), αλλά σκέφτηκα, mommy instinct. Βέβαια την Hera έχουμε να τη δούμε τόσο καιρό, προσωπικά είχα ξεχάσει και ότι την έχει η Agathon και σκεφτόμουν the whole time: "μα καλά, δεν είχαν σκηνοθετήσει το θάνατό της αυτής;"

    So, now, please, can we JUMP! to the next episode? :P

    Αν όντως δε δείξουν και τα υπόλοιπα φέτος, είναι $%#^&#!!%*^%*! οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. tromero montaz stoteleytaio dekalepto! edge of my seat...

    den tin katigorw tin Athena pou ta epaikse. den exei simasia poia 6 itan sto opera house (an k fun point, tin perouka tis Roslin tin eixan petuxei akribws, an k ta opera house dream sequencies eixan ksekinisei apo ti season pou eixe akoma to kanoniko malli tis), alla oti i mikri Hera (mellontiki Carrie, trust me) mpike se trans k ksamolithike na to skasei k na join the rebels. siga min tin afisei tin kori tis na to riksei sto oxyzene k ti xromobafi k na kukloforei me kokkinadia!

    egw pantws ayti ti stigmi pontarw se Laura Roslin os final 5th, to mono revelation pou pragmatika tha ine WOW at this point k tha mas ferei se oreo perspective to Bill-Laura uber-romance

    ΑπάντησηΔιαγραφή