'Doctor Who': Turn Left


The Doctor's dead! Spoilers μετά το άλμα για την αρχή του τέλους του run του Russell T. Davies στο show.

Δε μπορώ να αποτρέψω τον Davies από το να σπαταλήσει ένα ολόκληρο επεισόδιο χωρίς σχεδόν κανένα λόγο (α ναι, η Donna είναι σημαντική, απίστευτο), αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μην πολυασχοληθώ μαζί του. Τυπικό λοιπόν 'what if?' story από αυτά που έχουμε διαβάσει χιλιάδες και μέχρι τώρα πια ξέρουμε ακριβώς σημείο προς σημείο κάθε τους εξέλιξη, απλώς με κάποια ενδιαφέροντα hints ως προς το ευρύτερο season arc.

Δε μπορώ δηλαδή να προσποιηθώ οτι με ένοιαξε έστω και ελάχιστο όλη αυτή η καταστροφή και η φρίκη και η από το πουθενά αναλογία με τον Β' Παγκόσμιο (μιας και το 'Who' είναι οικογενειακό show, ήταν εκεί απλώς για να πουν οι παππούδες στα εγγόνια τους "Έτσι ήταν τότε παιδί μου";), όταν γνώριζα από την πρώτη στιγμή οτι θα πατηθεί το αναπόφευκτο reset button το οποίο έχει σχεδόν ξεθωριάσει πια από τη συνεχή του χρήση. (Ναι, εσένα κοιτάω, lousy season 3 finale.) Έτσι απλά περίμενα υπομονετικά να τελειώσει πια αυτή η checklist αναφορών στο continuity της ίδιας της σειράς, και να πεθάνουν όλοι οι χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν ποτέ σε αυτό το show ή κάποιο από τα spin-offs του, για να φτάσουμε στο τελευταίο πεντάλεπτο όπου είδαμε και κάτι ουσιαστικό.

Δηλαδή την επιστροφή του Bad Wolf, και την πέραν πάσης αμφιβολίας σύνδεσης του Σκότους που έρχεται και των πλανητών που εξαφανίζονται. Συνδυάζοντας βέβαια αυτές τις δύο πληροφορίες με μια συγκεκριμένη επιστροφή που μας 'έδωσε' το Next Time trailer, δεν είναι δύσκολο να βάλουμε δίπλα τα κομμάτια και να έχουμε μια ξεκάθαρη μεγάλη εικόνα για το τι συμβαίνει. Μόνη μου ουσιαστική απορία σε αυτό το σημείο είναι το πώς έφτασαν να απειλούνται μαζί και όλα τα παράλληλα σύμπαντα, και το αν αυτή η απειλή εξηγεί τη δυνατότητα της Rose και των νέων της, ιδιαίτερα distracting, δοντιών να ταξιδεύουν με άνεση από το ένα στο άλλο.

Δυο πραγματάκια που εκτίμησα, πριν την κάνω ταχύτατα για ύπνο: η διάθεση πειραματισμού και πάλι από τον Davies, ο οποίος αντί να σκοτώσει πάλι το Doctor-less επεισόδιο της σεζόν με κάτι σαν το 'Love and Monsters', το ενέταξε στην κλιμάκωση της σεζόν! Ballsy move αν μη τι άλλο. Κι επίσης, ο λεπτός τρόπος με τον οποίον η TurnRightRose σκιαγραφήθηκε σα να ήταν ισάξια του Doctor από τον τρόπο που απευθυνόταν (και της απευθύνονταν αυτοί πίσω) στους UNITάδες. Βέβαια δε θέλω καν να σκέφτομαι αυτά τα alternafuturistic tagent universes γιατί με πιάνει πονοκέφαλες, και κυρίως γιατί ξέρω οτι ο Davies ως όχι ιδιαίτερα καλός ή προσκετικός sci fi writer που είναι, δεν το έχει κουράσει στο μυαλό του αρκετά ώστε να αξίζει να το κουράσουμε εμείς.

Τώρα, θα ήμουν ψεύτης αν ισχυριζόμουν οτι δεν βλέπω την ώρα για το αληθινό φινάλε, με όσους χαρακτήρες και concepts έχουν εμφανιστεί ποτέ στη σειρά να κάνουν την επανεμφάνισή τους (εκτός από την Sally Sparrow, φυσικά) αλλά ταυτόχρονα βαστάω και μικρό καλάθι, γιατί τα φινάλε του RTD γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα με μαθηματική ακρίβεια-- όσο μεγαλύτερη η απειλή, τόσο πιο απογοητευτική η ιστορία. Ελπίζω να έχει τον αποχαιρετισμό που του αξίζει από αυτή τη σειρά, και είμαι μάλιστα τόσο καλός που είμαι διατεθειμένος να προσποιηθω οτι αυτό το χάσιμο χρόνου δε συνέβη ποτέ! On with the show!

6 σχόλια:

  1. Αχού γκρίνιες !!! :)

    Εμένα μου άρεσε πολύ. "What if?" επεισόδιο ήταν , reset-button θα είχε στο τέλος.

    Δηλαδή το καλύτερο επεισόδιο EVER του STAR TREK:THENEXT GENERATION , το "Inner Light", πειράζει που ήταν what-if με reset-button στο τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το "What if" είχε τρεις λόγους ύπαρξης: 1) για να μας δείξει πόσο σημαντικός είναι ο Doctor για τους "βοηθούς" του (δεν είναι τυχαίο ότι η Rose υιοθετεί συνήθειες και πρακτικές του) , 2)για να μας δείξει πόσο αποτελεσματικός είναι ο Doctor (χωρίς αυτόν, ξεκληρίστηκε ολόκληρο franchise μέσα σε 45 λεπτά!) και 3)για να επαναφέρει τον "Κακό Λύκο". Δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στα φινάλε του RTD καθώς σε ΚΑΘΕ σεζόν έχουμε ακριβώς το ίδιο φινάλε αλλά ελπίζω ότι το reintroduction του D****s και του D***k S*****e (όπως βλέπω στα τρέιλερ) θα δώσει υλικό να παραβλέψουμε τις όποιες αστοχίες (και επαναλήψεις).

    Πάντως η Tate στο επεισόδιο έδωσε ρέστα ως Doctor-less Donna. Φο-βε-ρη! Και αυτό το σχόλιο της μάντισσας "what will you be?" αρκετά...ανησυχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήταν τόσο άσχημο. Ήταν κακογραμμένο "what if" αλλά το έσωσε η tate. Και πραγματικά, τόσο brilliant είναι, που το μόνο που βρήκε ήταν να πέσει μπροστά στο φορτηγό; :D

    ΥΓ: η χαρτορίχτρα ήταν η chan-tho, τι διάλο, τους τελειώσανε οι κομπάρσοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφήστε με να γκρινιάξω τώρα που μπορώ, γιατί το επόμενο επεισόδιο μοιάζει ακριβώς με το είδος του επεισοδίου που θα είναι πανμέγιστη βλακεία αλλά δε θα μπορώ να σταματήσω τον εαυτό μου από το να πωρωθεί μέχρι καφρίλας σα να ήταν 12 χρονών! (Κοινώς, η κατάσταση που μου προκαλεί αν γένει και όλη η σειρά.) Δηλαδή μιλάμε τώρα οτι έχω κάτσει κι έχω δει το next time trailer καμιά 15αριά φορές! Να το κοιτάξω γιατρέ μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και θα γίνει της κακομοίρας στο επόμενο (με τόσους χαρακτηρές δεν βλέπω τον Russell T. Davies να στηρίζει το σενάριο) συμφωνώ μαζί σου Dark Tyler. Δεν βλέπω την ώρα να τους δω όλους μαζί και ίσως έχουμε κάποιο spoiler για την σύνθεση της ομάδας του Torchwood στην συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το οποίο 'Torchwood' δεν ξέρω αν έχουμε πληροφορηθεί όλοι οτι θα έχει μια 3η σεζόν 5 μόλις επεισοδίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή