The Shield 7x02 'Snitch'


Σχόλιο για το 2ο επεισόδιο της 'Τελικής Πράξης' του 'Shield' μετά το άλμα.

Μέσα στο πόσο της κακομοίρας γίνεται στη σειρά αυτή τη στιγμή, μπορούμε παρ'όλ'αυτά να ξεχωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η όλη παρένθεση με τους Αρμένιους απλώς υπάρχει για να συμβαίνει κάτι όσο οι χαρακτήρες έρχονται στο επιθυμητό σημείο ενόψει της τελικής ευθείας. (Όποιο κι αν είναι αυτό.) Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές από το πόσο απλωμένο είναι το arc σε αυτά τα επεισόδια. Όχι στο προηγούμενο, καθότι πρεμιέρα, αλλά εδώ σίγουρα.

Ποιο είναι το απίστευτο στην υπόθεση; Οτι δε με πειράζει καθόλου αυτό. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σειρές να παρασύρονται από τη μυθολογία τους καθώς πλησιάζουμε στο τέλος, και να ξεχνάνε οτιδήποτε άλλο τις έκανε ποτέ αγαπημένες. Όμως το 'Shield', εν μέσω γενικευμένου χαμού, θα πάρει το χρόνο του να κοιτάξει πώς πάνε τα πράγματα στο Barn και, εκπληκτικά και αναπάντεχα, να μη νιώθει ο θεατής οτι σκοτώνουμε χρόνο.

Περισσότερο από ποτέ η δομή της σειράς είναι ξεκάθαρα χωρισμένη στα δύο. Από τη μία το arc του Vic να πιάνει το μισό (ή λιγότερο, όπως αναλύσαμε παραπάνω) επεισόδιο, και διάφορες αυτοτελείς πλοκές το υπόλοιπο. Από τη μία, ο Vic αφήνει τον Aramboles ελεύθερο, σε μια συζητήσιμη κατεύθυνση του σεναρίου. (Αν και υποθέτω πως ακόμα και η πιο τερατώδης εκδοχή του Vic δε θα ήθελε κι άλλο αίμα στα χέρια του μετά τη δολοφονία που εκτέλεσε στο όνομά του ο Ronnie στο πρηγούμενο επεισόδιο.) Και ο φτιαχτός αυτός πόλεμος αρχίζει να κρυφώνεται. Από την άλλη, στο Barn συμβαίνουν πράγματα που με έναν περίεργο τρόπο μοιάζουν εξίσου καθηλωτικά.

Αρχικά όλες οι σκηνές της Claudette. Μια ακόμα υπενθύμιση, στην πράξη, της ασθένειάς της, γεγονός που κάνει όλο και βεβαιότερη την επανεμφάνισή της ως θέμα σε επόμενα επεισόδιο. (Αν φυσικά δεν ήμασταν ήδη σίγουροι, χάρη στην φοβερή επιμέλεια με την οποία ο Shawn Ryan δεν αφήνει καμιά πληγή να κλείσει χωρίς πόνο για κανέναν από τους ήρωές του.)

Και ακόμα περισσότερο, σκηνές καθηλωτικές λόγω του πιτσιρικά που σα να βγήκε από το 'Wire', έθεσε άμεσα τη μπάρα λίγο πιο ψηλά για τηλεοπτικούς child actors. Απόλυτα ψαρωτικός και ικανός να σταθεί απέναντι σε μια CCH Pounder που τα έδινε όλα, ως Claudette μαινόμενη για τον τρόπο που η κοινωνία ξερνά πάνω της αρρωστημένες παρεκκλίσεις που ξέρει οτι ποτέ της δε θα μπορέσει να διορθώσει. Η ατάκα αποχαιρετισμού της ("I wouldn't waste that word on you") ακούστηκε συγκλονιστική όχι μόνο στα αυτιά μου, αλλά και στου μελλοντικού street thug καθώς το χαμόγελο σβηνόταν από τα χείλη του.

Το καλύτερο για το τέλος, καθώς οι Dutch & Billings συνεχίζουν να αποδεικνύουν οτι αξίζουν το δικό τους spin-off show μετά το τέλος του 'Shield'. (Και το ξέρετε οτι δεν αστειεύομαι!) O λόγος του Dutch μπροστά στο πλήθος λίγο αφού τον κούρδισε ο Billings ήταν τίποτα λιγότερο από ξεκαρδιστικός-- η χημεία των δυο τους απλά δεν υπάρχει! Και πόσο ανεπανάληπτο highlight ήταν η lesbian-hating γιαγιάκα που στη μέση του δρόμου προσφέρθηκε από το πουθενά να λύσει την υπόθεση για τους ντετέκτιβ μας; Τέλειο, τέλειο, τέλειο!

Φυσικά πάντα εύχεσαι για μια σειρά τόσο κοντά στην τελειότητα να μην αφήνει την κυρίως πλοκή της να επισκιάζεται από τα περιφερειακά, αλλά για μια ανάσα πού και πού δε θα τα χαλάσουμε κιόλας. Ειδικά όταν επιτρέπεται έτσι σε αφανείς ήρωες να λάμψουν. Έτσι κι αλλιώς, το λιγότερο καλό επεισόδιο του 'Shield' παραμένει καλύτερο από οτιδήποτε άλλο παίζεται αυτό το φθινόπωρο στις οθόνες μας.

3 σχόλια:

  1. Έχοντας ήδη δει τα πρώτα 6 θέλω να τονίσω ότι αυτό το arc με τους Αρμένιους λειτουργεί καλύτερα από το αντίστοιχο arc του gay Vito στο The Sopranos, τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eννοείς ως προς το οτι βασικά και τα δύο γεμίζουν χρόνο μέχρι το αληθινό τελικό stretch επεισοδίων; Ναι, το 'Shield' τα έχει καταφέρει λίιιιγο καλύτερα σε αυτό τον τομέα. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή