(Re)First Impressions: 'Fringe'


Έχω δει τα 3 επεισόδια της νέας σειράς του JJ Abrams πέραν του πιλότου (για τον οποίο είχα γράψει πριν μερικούς μήνες) εδώ και κάμποσες μέρες, αλλά διαρκώς αναβάλω το ποστάρισμα γιατί... δεν έχω κάτι να γράψω στην πραγματικότητα. Κάποια σχόλια μετά το άλμα.

Ο λόγος που δεν έχω κάτι να γράψω είναι οτι ισχύουν λίγο-πολύ όσα ίσχυαν και μετά τη θέαση του πιλότου. Το show έρχεται να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό του τηλεοπτικού χάρτη, μιας σειράς που ακροβατεί ανάμεσα στη μπλεγμένη μυθολογία του 'Lost' (και τόσων άλλων shows που προσπάθησαν να αναπαράγουν την ίδια συνταγή και βλέπουν το κοινό να τρέχει μακριά από τη 2η ή 3η σεζόν τους) και στη δομή ενός procedural. Βασικά να είναι ένα genre show που θα μπορέσει να μην μπουρδουκλωθεί στον ιστό που το ίδιο θα πλέξει.

Είναι αυτό το πράγμα το 'Fringe'; Ναι, είναι. Αλλά δεν είναι κάτι άλλο, αρκετά σημαντικότερο. Δεν είναι συναρπαστικό. Ή μάλλον δεν είναι συναρπαστικό στο βαθμό και με τη συνέπεια που θα ήθελα. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο, 'The Arrival', είναι βασικά JJ 101, με creepy τύπους να κάνουν περίεργα και ανεξήγητα πράγματα, κόσμο να τρέχει γύρω-γύρω δηλώνοντας απορημένος αλλά κανείς να μην κάνει τις σωστές ερωτήσεις στους σωστούς ανθρώπους, και όλα αυτά τα ωραία. Κι αν μοιάζει σα να ειρωνεύομαι, δεν το κάνω. Έχω μάθει να αγαπώ τον JJ για αυτά ακριβώς τα στοιχεία των ιστοριών, για τον όλο "Τι κρύβεται μέσα στο κουτί;" ενθουσιασμό της όχι-ακριβώς-ανακάλυψης.

Βασικά αυτό είναι το επεισόδιο που με έπεισε να συνεχίσω να ενδιαφέρομαι για τη σειρά, όχι γιατί έχω κάποια ιδιαίτερη φιλοδοξία οτι οι απαντήσεις θα με ικανοποιήσουν (ή ακόμα επειδή έχω κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις απαντήσεις) αλλά μόνο και μόνο διότι ο τόνος και οι μικρές spooky ανεξήγητες στιγμές αυτού του επεισοδίου ήταν αυτό ακριβώς που ήλπιζα πως θα ήταν το 'Fringe' όταν το ξεκίναγα.

Δηλαδή όλα όσα δεν ήταν ούτε κατά διάνοια οι πρώτες του ώρες, ένα αμήχανο και βαριεστημένο αναμάσημα από φόρμουλες και μηχανισμούς που έχουμε δει χιλιάδες φορές και θα ξαναδούμε άλλες τόσες. Τα 'X-Files' δεν ήταν σπουδαία σειρά επειδή μια φορά το δίμηνο ξέρναγε μια επεισοδιάρα μυθολογίας και μας άφηνε να ψαχνόμαστε, μέχρι που και η ίδια η σειρά συνειδητοποίησε οτι δεν ξέρει από πού να πρωτοπιαστεί και απλά κλώτσησε την καρδάρα και δήλωσε παραίτηση. (θέτοντας, αν το καλοσκεφτούμε, το μοντέλο μυθολογίας και για τον Abrams.) Ήταν σπουδαία σειρά επειδή τα παρενθετικά στη μεγάλη εικόνα επεισόδια, αυτά τα μικρά, ανούσια one-offs, ήταν κατά πολύ ανώτερα των υπολοίπων. Πειραματικά, διασκεδαστικά, τρομακτικά, εφευρετικά, πανέξυπνα, τα αυτοτελή αριστουργήματα των 'X-Files' (στις καλές τους μέρες, έστω) δεν υπάκουαν σε κανόνες και φόρμουλες, περισσότερο τους υπαγόρευαν θα έλεγα.

Το 'Fringe' έχει καλό καστ, υψηλό επίπεδο παραγωγής, έχει ενδιαφέρον, μια μαγνητιστική κάρτα τίτλων αρχής, και πολύ ταλέντο στο δωμάτιο των σεναριογράφων. (Αν και το χιούμορ ορισμένες φορές... δεν ξέρω τι συμβαίνει εκεί πέρα.) Αλλά δε μπορούμε να καθόμαστε να τη βαράμε για ένα μήνα μέχρι να έρθει το επεισόδιο μυθολογίας, τη στιγμή που με τα 'X-Files' σχεδόν ευχόμουν να μην έρθουν ποτέ. You got it backwords, guys. Δεν θα εγκαταλείψω τη σειρά, σίγουρα όχι τώρα, αλλά θέλει ακόμα πολλά ψωμιά για να φτάσει στο επίπεδο που έχει στοχεύσει...

7 σχόλια:

  1. Kι εγώ θα το βλεπω αλλά δεν είναι και στα καλύτερά μου, για τους λόγους ακριβώς που προανέφερες.

    Απο τη μία δεν πέφτω στην παγίδα των Abrahamανισμών του, γιατί δεν έχω όρεξη να αναρωτιέμαι για 6 σεζόν τι ακριβώς συμβαίνει, απο την άλλη τα επεισόδια που είναι 95% αυτοτελή με ένα 5% στο τέλος να κολλάει την υπόθεση της εβδομάδας με την Massive Dynamics δε με πείθουν και δεν είναι καλά-καλά διασκεδαστικά.

    Το πιο ενδιαφέρον σε κάθε επεισόδιο είναι πιστεύω το πρώτο πεντάλεπτο, με τα fucked up shit που γίνονται και εξιτάρουν το ενδιαφέρον (άλλο το οτι εμτά ξεφουσκώνουν)...ειδικά στο δεύτερο επεισόδιο με την περάστε-γεννήστε-τελειώσατε εγκυμοσύνη πορώθηκα λιγουλάκι. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. i second that...

    α, ναι, και ας δώσει κάποιος από τώρα μια υποψηφιότητα για supporting (emmy, σφαίρας, whatever...) στον john noble.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, δεν το έπιασα κι απ'το λαιμό, απλά ως τώρα είναι βαρετούλικο κατά ένα 60-65%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκινώντας από τα δεδομένα, το show κατέχει την πρώτη θέση στα δημογραφικά 18-49 ανάμεσα σε όλες τις νέες σειρές, έχοντας εξασφαλίσει ήδη κύκλο με 22 ep.

    Το storyline είναι αλήθεια ότι έρχεται να δανειστεί πολλά από τα X Files (μια περίοδο που η πρόσφατη ταινία έβαλε νομίζω την οριστική ταφόπλακα στον μύθο της σειράς), άρα έρχεται να καλύψει ένα κενο..

    Στα θετικά, πέρα από την πολύ σωστή παρατήρηση περί 90% αυτοτέλειας - 10% main story με την Massive Dynamics, έχει καταπληκτικό καστ (Anna Torv ΘΕΑ, Lance Reddick o Barksdale-οφάγος, και οι καριερίστες Jοshua Jackson , Jοhn Noble που χτίζουν την δικη τους χημεία) και εμφανώς πολύ καλό post production (μόνο ο πιλότος κόστισε 10 εκ. δολλάρια)

    Η αλήθεια είναι οτι το plotline για το Pattern είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφήνοντας στον Abrams υλικό για να το κατευθύνει σε πολλές μεριές, δηλ. δημιουργείται ένα μυστήριο που προς το παρόν ανταποκρίνεται το σενάριο.

    Στα αρνητικά η απουσία σημαντικών σκηνών δράσης, και καταλυτικών turnovers, κοινώς η απουσία εξελίξεων στυλ έχω-μείνει-άφωνος, που μας τάισε υπερ του δέοντος το LOST, και αυτό δημιουργεί μια βαρεμάρα στο επ. Η Mirelα δίκιο έχει που επισημαίνει ότι τα επ. δεν είναι καλά καλά διασκεδαστικά.

    Σίγουρα τα μισόλογα, και κάποιες κουφές εξελίξεις (στυλ ας δούμε τι είδε τελευταία το θύμα απ'τα μάτια του - το είδα και στο πρόσφατο Babylon A.D. και απορώ που δεν το χρησιμοποιεί η ΕΛληνική Αστυνομία) ψιλοξενίζουν, προσωπικά σπάζομαι, αλλά η σειρά προς το παρόν έχει το ενδιαφέρον μου, και περιμένω να δω πως θα κυλήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. den kserw...

    ton piloto ton eida meta bias, to 2o episodio to xazoeida on/off enw ekana mpougada (k oute kan poluthumamai ti epaize) k to3o apla barethika k den to ksekinisa... ginetai na mas les otan paizei kati aksiologo na to blepoume tote? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι απλά νομίζω πως από τη στιγμή που γεμίζει το κενό του X-Files, δε θα μπορούσε ποτέ να με πωρώσει τόσο όσο εκείνο.

    Το βλέπω και θα το βλέπω για όλη του τη season, αλλά ως μια ακόμα σειρά που θα γεμίζει τα κενά ανάμεσα στις υπόλοιπες που βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή