The Shield 7x08 'Parricide'


Βρήκα ώρα κι εγώ να έχω κάνει catch-up και να μην έχω άλλο επεισόδιο να δω. Πώς περνάει τώρα η βδομάδα; Σχόλια μετά το άλμα για το 8ο επεισόδιο.

Και ναι, ωραία όλα τα άλλα με Αρμένιους και Μεξικάνους και δεν ξέρω τι, αλλά αυτό ήταν 'Shield'. Αυτή είναι η κλιμάκωση που αξίζει η σειρά κι εμείς ως πιστοί θεατές της. Για ολόκληρο το επεισόδιο καθόμουν στην άκρη της πολυθρόνας μου
, έτρωγα νύχια, έμενα με το σαγόνι κρεμασμένο, ήμουν τόσο απορροφημένος που ο καφές κρύωνε χωρίς να έχω κάνει μια κίνηση για να πιω γουλιά κτλ.

Βασικά νιώθω οτι είναι από αυτές τις στιγμές που πέφτουν οι τίτλοι τέλους, περνάνε κάμποσα δευτερόλεπτα στο μαύρο, και αφού συνερχόμαστε κάνουμε ένα cyber-nod όλοι μεταξύ μας και χωρίς να πούμε λέξη ξέρουμε οτι αυτό είναι, οτι το φινάλε της σειράς θα είναι όσο συγκλονιστικό και συναρπαστικό θέλαμε να είναι και ξέρ
αμε οτι θα είναι. That said, ας κάνω μια προσπάθεια να συνοψίσω τους λόγους για τους οποίους ήταν τοσο ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΡΑ το 'Parricide'.

> H διπλή και ταυτόχρονη απόπειρα δολοφονίας των Vic/Ronnie από τον Shane έγινε στο πρώτο δίλεπτο του επεισοδίου και φυσικά απέτυχε δραματικά. Φυσικά αυτός ο ανόητος hillbilly δε θα μπορούσε να πετύχει με αυτό το poorly thought + executed σχέδιό του. Μόνο ο Vic ξέρει να τη βγάζει καθαρή με κάτι τέτοια, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ξακαθαρίσει επαρκώς αναλύοντας τις 2 τελευταίες σεζόν. (By the way, όσο μιλάμε για την απόπειρα κατά του Ronnie, πρέπει να αναφέρουμε την εκπληκτική κωμωδία που προσφέρει ο άκρας φυσικότητας ρατσισμός των σχολίων των μπάτσων στη
σκηνή. 'Bamboo cage fantasy?' Dude!)

> Η αγωνιώδης προσπάθεια του Shane να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στην πραγματικότητα αυτό δεν με ικανοποίησε ατελείωτα μόνο επειδή ήταν αγωνιώδες σαν κόλαση, αλλά κι επειδή ήταν από την αρχή ως το τέλος του ένα love letter στις πρώτες μέρες της σειράς. Τότε που η Strike Team έτρεχε ενστικτωδώς να καλύψει την όποια παρανομία είχαν κάνει την κάθε δεδομένη βδομάδα, έκλειναν κάμερες, απειλούσαν μάρτυρες, παραμύθιαζαν συναδέλφους κτλ. Μόνο που εδώ ο Shane ήταν μόνος του, και το κυριότερο ήταν ο Shane και όχι ο Vic. Tι nail-biter όμως.


> "Shane Vendrell... hired you to kill Gardocki?" Oh. My. Fucking. God. Παρακολουθείς μια σειρά για 7 χρόνια περιμένοντας πότε θα συμβεί αυτό ακριβώς το πράγμα, και όταν συμβαίνει απλά δεν το πιστεύεις. Πόσες φορές την έχουν γλιτ
ώσει την τελευταία στιγμή, πόσες φορές έχεις μπει στο τριπάκι να πιστέψεις οτι Αυτή τη φορά την έχουν γαμήσει! μόνο για να δεις την κατάσταση να σώζεται; Τα νεκρά δευτερόλεπτα λίγο πριν ο Two Man τσιμπήσει στο δόλωμα και αρχίσει να μιλάει, η καρδιά μου πρέπει να βάραγε με ρυθμούς εμφράγματος. Το πικρό χαμόγελο του Shane λίγο πριν αποχωρήσει. Το τελευταίο του βλέμμα προς έναν Vic που μέσα στην άγνοιά του έσφιγγε τη γροθιά του για αυτό που νόμισε πως ήταν νίκη. Και μετά, οι λέξεις που βγήκαν από το στόμα ενός σοκαρισμένου Dutch. Όλα αυτά τα χρόνια... Τόσες σεζόν, τόσα επεισόδια, τόσες δολοπλοκίες μετά... Αυτή είναι η στιγμή προς την οποία έχτιζε ο Shawn Ryan.


Aπίστευτο. Απίστευτο. Έχουν ανατριχιάσει και τα ρούχα μου. Απίστευτο.

> Αλλά περιμένετε, έχει κι άλλο. Ανηλεές γαμημένο επεισόδιο, ανηλεές. Σαν καλοκουρδισμένη μηχάνη: στιγμές αφού ο Shane έκανε την μ
η-ηρωική έξοδό του, η Mara πήγε στο κατώφλι της Corrine και της ξέρασε όλα όσα έχει κάνει ο Vic όλα αυτά τα χρόνια. Πάρτα. Εκβιασμοί και απειλές, και η στεγνή, ξερή αλήθεια. Η φορτισμένη σκηνή ανάμεσα στον Vic και την διαλυμένη πια πρώην γυναίκα του στο δωμάτιο της Strike Team με έκανε να βουρκώσω, ως αποτέλεσμα της γενικότερης έντασης, υποθέτω. Θα τον βοηθήσει μια τελευταία φορά, του είπε, και μετά θα πληρώσει κάποιο τίμημα. Δε θα είναι αρκετό.

> Και αν σε αυτό το σημείο είχαμε ζαλιστεί από τα κροσέ και αναρωτιόμασταν πότε επιτέλους θα τελειώσει (χωρίς φυσικά να θέλ
ουμε) ήρθε το νοκ-άουτ, η σκηνή που ξεπέρασε ακόμα και εκείνη στο Barn νωρίτερα, η σκηνή που χωρίς δυσκολία ή αμφιβολία μπαίνει στο απόλυτο πάνθεον στιγμών για τη σειρά Και Όχι Μόνο: o Vic Mackey παραδίδει το σήμα του για να ξεχυθεί στο κυνήγι του Shane Vendrell.

Mother. Fucker. Μιλάμε για την Απόλυτη Στιγμή στην ιστορία της σειράς; (Mέχρι σήμερα;)


Πραγματικά δεν έχω την παραμικρή θέληση αυτή τη στιγμή να μιλήσω για Πεζουέλες και Ολίβιες και Ασεβέδες. Θα παίξουν το ρόλο τους όλα αυτά φυσικά, και θα το κάνουν και καλά, πιθανότατα, αλλά είναι τόσο έντονες οι στιγμές από το Shane-related κομμάτι του επεισοδίου που απλά θα τα αφήσω για όταν έρθει η ώρα τους.

Είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ ανταποδίδει αυτή η σειρά με ανεπανάληπτη συνέπεια. Ούτε οι 'Sopranos', ούτε το 'Wire', ούτε η 'Buffy', oύτε το 'Deadwood', καμία σειρά ποτέ, ποτέ, δεν κατάφερε να φτάσει σε τέτοιο τελικό κρεσέντο, πόσο μάλλον μισή σεζόν πριν το τέλος της.

13 σχόλια:

  1. Sweet! (είχα μάθει βέβαια εδώ και καιρό ότι ήταν game-changer episode, but still)

    Λέτε στο τέλος να καταφέρει να βγει πάλι από πάνω ο Vick? Να φύγει από την αστυνομία (που έφυγε δλδ) και να καταλήξει να δουλεύει στο FBI? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A και το ξέχασα...

    Ερώτηση. Ο Julian όταν αφήσαμε το storyline του δεν θυμάμαι σε ποια σεζόν, ήταν παντρεμένος?
    Γαμώτο είδα πέρσυ το καλοκαίρι 6 σεζόν σε 10 μέρες και τα έχω ξεχάσει...
    Επιβάλλεται μια επανάληψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, την επανάληψη θα κάνω οπσδήποτε μετά το τέλος της σειράς, δεν το συζητώ. Έτσι κι αλλιώς μετά το 'Shield' (και το 'BSG') δε θα έχει μείνει πια τίποτα να βλέπουμε. :(

    O Julien είναι παντρεμένος, ναι. Εξακολουθώ να περιμένω με μεγάλη περιέργεια να δω αν ο Ryan σκοπεύει να κάνει την παραμικρή αναφορά στον τεράστιο ελέφαντα που είναι στο δωμάτιο, σχετικά με τη σεξουαλικότητά του.

    Για Vic ναι, θα έχει τρελό γέλιο αν στο τέλος καταφέρει πάλι να ξεγλιστρήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το είδα ακόμη το επεισόδιο, αλλά πάνω σε αυτό το τελευταίο που είπες. Πρόσφατα με κάτι φίλους που παρακολουθούμε κάποια tv shows μαζί, είχαμε την κουβέντα, Τhe Shield ή The Wire; που είναι τα τοπ στη λίστα μας. Κι ο καθένας είχε την γνώμη του. Και κάποια στιγμή λέω αυτό. Το The Wire είναι καλύτερο, αλλά το The Shield το πιο αγαπημένο, γιατί στο Shield δένεσαι κατα την γνωμη μου με τους χαρακτηρες, το Wire, δεν στο επιτρεπει αυτό, πάνω απ' όλα είναι το σύστημα. Κι όσο για την επανάληψη και τα fab-5 (Deadwood, Shield, Wire, Sopranos, BSG) θα τα κάνω κάποια στιγμή, αυτή την εποχή έχω ξαναπιάσει και τα ΜπαφοAngel, να μπαίνουμε σιγά σιγά σε κλίμα Dollhouse.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό ακριβώς και για μένα.
    Το Wire είναι καλύτερη τηλεόραση, αλλά το Shield είναι πιο αγαπημένο από το τα δύο λόγω των χαρακτήρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To Wire είναι το απόλυτο μέτρο σύγκρισης για οποιαδήποτε drama σειρά (και όχι μόνο cop drama). Το Shield είναι το απόλυτο μέτρο σύγκρισης για οποιοδήποτε cop/action drama.

    Σκέφτηκα κάτι. Υπήρξε κάποια στιγμή που στην τηλεόραση έπαιζαν ταυτόχρονα οι σειρές The Wire, The Shield, BSG, Arrested Development (που έχω δει) και Deadwood και Sopranos (που δεν έχω δει αλλά ξέρω για την ποιότητά τους).

    Αν αυτή η εποχή δεν ήταν η χρυσή εποχή της τηλεόρασης τότε δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους κατάφερα και το είδα. Δεν ξέρω αλλά μέχρι τώρα, ίσως είναι ένα από τα 3 καλύτερα, αν όχι το καλύτερο επεισόδιο The Shield;; Και φυσικά θα το ξαναδω, άμεσα.Τι να πω που δεν είπε ο Tyler. Την ομολογία του Τwo Μan;; Δεν το πίστευα τι έβλεπα. Την αγωνιώση έξοδο του Σέιν και την άλλη να του ζητάει να μπει στην ομάδα σόφτμπολ; Ακόμα και τον Τζούλιεν να ορμάει και να παρακούει την Κλωντέτ; Την Μάρα χωρίς πολλά πολλά, μέσα σε 30'' να εξιστορεί στην Κορίν αμαρτίες 8 χρόνων για εμάς, της Strike Team;
    Την καταπληκτική σκηνή από μόνη της θα ήταν σκηνή της σεζόν σε άλλα σήριαλ της Κορίν στο clubhouse να λέει στον Βικ, τελευταία χάρη σου κάνω και μετά αλέ; Ή την στιγμή που ο Μάκι αφήνει το σήμα στην Κλώντέτ, "So is Kiss my ass time". ΕΠΟΣ,ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pemimeno antikeimeniko report gia to house!!!Min grapseis kana thriamviko report san ola ta ligouria pou latrpsan to epi!(hehe!)
    Kai an peis tin olivia wilde talantouxa e tote tha les psemata...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόλις το είδα και έχω ανατριχιάσει ολόκληρος. ΕΠΟΣ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Shield episode. Ever.

    Με βλέπω μεθαύριο το πρωί να ξυπνάω χαράματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θα το πάω μακρύτερα. Το 7x08 είναι το καλύτερο επεισόδιο που έχω δει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σειρά μέχρι τώρα.

    Η συνέχεια αναμένεται με υπογλώσσια ανά χείρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nice. Η μαλακία είναι οτι θα λείψω για ένα 10ήμερο στη μέση του Νοέμβρη, οπότε το μεθεπόμενο επεισόδιο θα το καθυστερήσω -πάλι- και γύρευε τι θα έχει συμβεί στη σειρά μέχρι τότε. Αλλά ευτυχώς θα είμαι πλήρως έτοιμος και ετοιμοπόλεμος ενόψει του series finale, για όσο πιο αναλυτική και όσο πιο σφαιράτη κάλυψη θα μου είναι δυνατόν να προσφέρω. Ένας μήνας μας έμεινε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ 3 φορές που έκατσα κ είδα 7x07 & 7x08 ανατρίχιασα εξίσου. Απλά το τελευταίο επεισόδιο πρέπει να διδάσκεται σε σχολές. Επιβάλεται να διδάσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥ ΤΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ.....!!!

    τπτ αλλο.πωπω κ εχει ακομα 5(+1 διπλο) επεισοδια....

    απιστευτα πραγματα λεμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή