The Shield 7x09 'Moving Day'


Καθυστερημένα σχόλια για το 9ο 'Shield' μετά το άλμα.

Μιάμιση μέρα τώρα προσπαθώ να συμμαζέψω δυο σκέψεις και να τις πετάξω πάνω σε μια λευκή οθόνη του blogger, και διαρκώς δεν τα καταφέρνω. Δεν είναι οτι υπάρχει κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο να ειπωθεί για αυτό το επεισόδιο -σχετικά μικρό σε γεγονότα, αλλά πλούσιο σε set-up για την τελική ευθεία- απλώς στην πραγματικότητα με έριξε ψυχολογικά η θέασή του. Περίεργο πώς σε πιάνει καμιά φορά, αλλά μετά την έκρηξη αδρεναλίνης που ήταν το 'Parricide', εδώ αισθάνθηκα την λογική πτώση. Το hangover μετά το μεθύσι.

Ο Vic να αποφασίζει οτι και η Mara πρέπει να δολοφονηθεί, μαζί με το αγέννητο παιδί της. Πως ο δίχρονος Jackson θα τη γλιτώσει γιατί δεν είναι ακόμα μάρτυρας. Ο Shane και η Mara να περνούν το κατώφλι ενός γκρεμισμένου, ενός στοιχειωμένου ονείρου στο τελευταίο ανατριχιαστικό πλάνο του επεισοδίου. Ο Vic να νιώθει λίγο-λίγο τον έλεγχο να του ξεγλιστρά, το βλέμμα συντριβής μετά την άρνηση συνεργασίας από τον φαρμακοποιό ακόμα να με κυνηγά. Η Corrine, η αδύναμη, αναποφάσιστη, θλιβερή Corrine να κάνει σιωπηλά το πιο σημαντικό stand της ζωής της. Η Danni μακριά, στην ασφάλεια της απόστασης από τον Vic. Και ο Vic! O Vic Mackey, το θηρίο, η ασταμάτητη δύναμη της φύσης, να στηρίζεται με τα τεντωμένα χέρια του στον πάγκο της κουζίνας του, και να ξέρεις οτι είναι έτοιμος να καταρρεύσει.

Wow. Wow. Σκατά. Είναι τις λιγοστές στιγμές που κάθεται λίγο η σκόνη (λίγο όμως, όσο είναι δυνατόν, δεδομένης της στιγμής) που συνειδητοποιείς το απύθμενο της κόλασης στην οποία έχει στείλει ο Ryan τους χαρακτήρες του. Δεν θα το κάνει εύκολο για κανέναν από αυτούς, ε; Ένιωσα πως αυτό το επεισόδιο ήταν όσο κοντά θα έρθει το 'Shield' σε έναν σιωπηλό απολογισμό πριν το καταιγιστικό φινάλε. Η φύση της σειράς δε μοιάζει να πολυεπιτρέπει μεγαλύτερες αποχωρήσεις από το μοτίβο του διαρκούς τρεχαλητού, αλλά πάλι μπορεί να κάνω και λάθος. Η ουσία είναι πως αυτά τα 45 λεπτά σχεδόν με έκαναν να φοβάμαι να δω τι άλλο περιμένει αυτούς τους χαρακτήρες πριν το τέλος.

Δεν ήταν ένα τέλειο επεισόδιο, και σίγουρα όχι ένα εύκολα χωνέψιμο. Αλλά επιμέρους γκρίνιες (όπως το σοκαριστικά ερασιτεχνικό στήσιμο της σκηνής όπου ο Vic απειλεί με όπλο τους Vendrells) σίγουρα μένουν ως μακρινοί αντίλαλοι μπροστά στην άγρια δύναμη του συνόλου.

Και μέσα σε όλα επέστρεψε και το εξαιρετικό story του Dutch με τον Lloyd, τον μελλοντικό serial killer. Ανάθεμα κι αν θα υπήρχε πιο ταιριαστός τρόπος για τον Dutch να κλείσει τη σειρά από κάτι τέτοιο, αλλά φαντάζομαι αυτό θα εξεταστεί ενδελεχώς όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή-- η ιστορία σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ταυτόχρονα λατρεύω και ό,τι κάνουν με τον Billings, που για μια ακόμα φορά μεταλλάχθηκε σε ένα άλλο πρόσωπο όταν συνέβη κάτι που να αφορά την κόρη του. (Αν και θα ήθελα, ιδανικά, κάτι περισσότερο πάνω σε αυτή τη σχέση. Πόσο να τη δεχόμαστε πια στα τυφλά;) Το "I'm supposed to be Shane Vendrell to whatever Vic Mackey plan you've hatched?" του Dutch μπορεί και να είναι μια από τις ατάκες της σεζόν, εκτίθοντας τον Steve για την ανηθικότητά του, όσο και υπογραμμίζοντας πόσο ειλικρινά καλός άνθρωπος είναι ο Dutch. Έχει ένα κάρο προβλήματα, και συχνότερα από ό,τι όχι καταλήγει να είναι ενοχλητικός αν όχι αντιπαθητικός. Αλλά στην βάση των πραγμάτων, είναι από τους ελάχιστους αυθεντικά καλούς ανθρώπους στο Barn. Μακάρι αυτός και η Claudette να πάρουν το happy end που αξίζουν.

Λοιπόν, συνοψίζουμε. Ο Vic κυνηγάει τον Shane, αλλά η Corrine και ο Ronnie (για τους λόγους του ο καθένας) άρχισαν λίγο-λίγο να αποστασιοποιούν τους εαυτούς τους από αυτόν. Ο Aceveda μπορεί να βγει ο απόλυτος κερδισμένος από την ιστορία με τον Pezuela και να το κάνει χωρίς τη βοήθεια του Vic. Σα να ψιλοβλέπουμε πού πάει αυτό.

Και ο Julien νομίζει ακόμα οτι είναι straight. 4 eps to go.

9 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία που διάλεξες τα λέει όλα για το essence του επεισοδίου αυτού.
    Αλήθεια τι εννοείς όταν λες "ερασιτεχνικό στήσιμο της σκηνής όπου ο Vic απειλεί με όπλο τους Vendrells"; Το πόσο εύκολα την σκαπούλαραν οιVendrells (ή Hoovers, παρακαλώ... lol), χωρίς οι αστυνομικοί να ασχοληθούν μαζί τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα με φάνηκε λίγο ασυνεπής η συμπεροφορά του Julian. Όσο ήταν στη strike team συμμετείχε κι αυτός σε διαφορα. Τώρα μόλις ξαναέβαλε τη στολή έγινε ξαφνικά ο ηθικός Julian των πρώτων σεζόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τη σκηνή που δε μου άρεσε, είναι απλά οτι δε μου φάνηκε να κυλάει με καλό ρυθμό. Συν αυτό που λες... υπήρχε γενικά κάτι άβολο, σίγουρα δε λειτούργησε για μένα πάντως. Από την άλλη ήξερες έτσι δεν θα σκοτώσει τον Shane, αποκλείεται να τον στέλνανε με κάτι τόσο άκομψα στημένο!

    Για τον Julian θυμάσαι κάποια περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκεκριμένη σκηνή όχι on screen, αλλά γενικά η strike team λειτουργεί με "διαφορετικούς" κανόνες.
    Και δεν του ζήτησε ο Ronnie κάτι τόσο τρομερό.
    Για κάτι τέτοιες λεπτομέρειες θα έπρεπε ίσως να είχαν προσέξει τον Julian λίγο παραπάνω ως χαρακτήρα και να έδειχναν πως σκέφτεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό point. Και έτσι κι αλλιώς δε θα διαφωνήσω για τον πολύ απλό λόγο πως σε ό,τι έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα η σειρά μοιάζει να έχει παραδοθεί εδώ και 3-4 χρόνια. Να κρατάνε τίποτα για το τέλος; Δεν ξέρω.

    Θέλω να πω, για Dutch, Claudette, ακόμα και για τον Billings, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και set-up φέτος για όπου καταλήξουν τα arcs τους. Αν σκόπευαν να κάνουν οτιδήποτε παραπάνω με τον Julian θα το είχαμε ήδη υποψιαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως προς το θέμα Τζούλιεν, θα διαφωνήσω σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
    Καταρχήν ως προς το θέμα ότι είναι gay σίγουρα η σειρά κάνει την πάπια και δεν νομίζω να ασχοληθούν ξανά σε τόσα λίγα επεισόδια. Και γενικά ως χαρακτήρας δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε προσωπικό επίπεδο. Δεν βλέπουμε πλέον και αυτή την ωραία φιλία που είχε με την Ντάνι. Από κει και πέρα, ως προς το θέμα αστυνομικός, ο Τζούλιεν δεν δείχνει ασυνεπής κατά την γνώμη μου. Έπαιζε πάντα by the book κι ακόμα και εντός Strike Team, ήταν πάντα αυτό που δεν ήταν οι άλλοι. Να δρα νόμιμα και να είναι αποτελεσματικός. Ιδιαίτερα φέτος το είδαμε αυτό. Και δεν υπονόησε και κάτι τέτοιο η σειρά ότι οff screen έκανε βρομοδουλειές. Ίσα ίσα έκανε όλη τη δουλειά όσο ο Μάκι κι ο Σέιν ασχολούντουσαν με Αρμένιους και Πεσουέλες. Το ότι μπορεί να έκανε την πάπια κάποιες φορές βλέποντας ή καταλαβαίνοντας πράγματα στο εσωτερικό της ομάδας, συμφωνώ, αλλά μην ξεχνάμε, ότι ο Τζούλιεν, δεν μας έχει δείξει στοιχεία χαρακτήρα που να μπορεί να σηκώσει κεφάλι σε προσωπικότητες όπως ο Μάκι πχ. Ή και ακόμα να ευελπιστούσε ότι θα εκτιναχθεί η καριέρα του. Μην ξεχνάμε ότι οι άλλοι είναι detective, ενώ ο Τζούλιεν δεν τον έχει ακόμη το βαθμό. Είδαμε πόσο απογοητεύμενος φαινόταν που ξαναφόραγε τη στολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. fuck julien.i dont give a crap.emena mou vgazei ena bi complex.to zitima einai oi ginekes tou couple..aftes tha einai victims h winners;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι μπορεί να έκανε την πάπια κάποιες φορές βλέποντας ή καταλαβαίνοντας πράγματα στο εσωτερικό της ομάδας, συμφωνώ

    Φαντάζομαι σε αυτό αναφέρεται ο Cotsos. Όπως υπήρξε τυπικότατος μέχρι μπουνοκλωτσιδιού απέναντι στον Ronnie (δηλαδή σιγά ρε, βρήκες να το παίξεις μάγκας τώρα απέναντι στον άλλον που έκαναν δολοφονική επίθεση εναντίον του), είναι λίγο περίεργο που δεν είχε τα ίδια στάνταρ απέναντι του όσο ήταν στην Strike Team.

    Έχει πλάκα. Θα μπορούσε να πει κανείς οτι ο Julian φέτος είναι για την Strike Team ό,τι ήταν ο Ronnie στις 4 πρώτες σεζόν!

    to zitima einai oi ginekes tou couple..aftes tha einai victims h winners;;;;

    Eξαρτάται. Έχουμε κυριολεκτικά χρόνια να δούμε πού βρίσκεται σε πτοσωπικό επίπεδο ο Julien, αλλά αν είναι ακόμα με εκείνη την τύπισσα (Vanessa;) που είχε μείνει μόνη με την κόρη της, τότε δε νομίζω να χαλάει κανέναν τους αυτός ο διακανονισμός.

    Πάντως είναι λίγο distracting το πόσο σοκαριστικά ΚΑΘΟΛΟΥ δεν ασχολείται η σειρά με αυτό τον χαρακτήρα στο δεύτερο μισό της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μηπως το ενα στορυ δωσει τη λυση στο αλλο? Με την κλασικη Τραγικη αρχαιοΕλληνικη εννοια?

    αν δικαιωθω θα σας εξηγησω..

    Αν σκεφτομαι σωστα τοτε αποκαλυπτω το τελος, αν οχι θα σας φρακουλιασω το στορυ, αστο!

    bsg

    ΑπάντησηΔιαγραφή