Battlestar Galactica 4x11 Sometimes a Great Notion


Σχόλια μετά το άλμα για τη θριαμβευτική επιστροφή του 'Battlestar Galactica'.

Oh, my. Ξέρεις οτι πλησιάζει το τέλος όταν στη μέση της σεζόν έχεις ένα τόσο πλήρες επεισόδιο, σε πλοκή, σε χαρακτήρες, σε θεματικές. Βασικά τίποτα δεν περίσσευε, αντίθετα με ό,τι αρχικά θα πίστευε κάποιος για την επάνοδο της Dee στη σειρά. Βασικά ας ξεκινήσω από εκεί, από το πρώτο πλάνο του επεισοδίου: "Previousy On..." και φάτσα-κάρτα η Dualla. Αμέσως σκέφτηκα, τώρα αυτοί μας δουλέυουνε; Περιμέναμε ένα χρόνο για αυτά τα επεισόδια και ξεκινάμε με την Dualla; Αλλά όλοι ξέρουμε πώς πήγε αυτό. Θα επανέλθω σε λίγο, όμως, γιατί πρώτα θέλω να αναφερθώ σε μία μόνο από τις τεράστιας σημασίας πληροφορίες που μάθαμε σε αυτά τα 40 λεπτά, δηλαδή οτι...

...η 13η αποικία ήταν Cylons. WTF;! Και μόνο το να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ κάποια θεωρία που να το εξηγεί όλο αυτό μου δημιουργεί πονοκέφαλο, απλά ελπίζω όταν αυτός ο χωροχρονικός αχταρμάς που δείχνει να σιγοψήνει ο Moore στο τέλος να βγάζει κάποιο νόημα. Για την ώρα, απλά πρέπει να σταθώ μπροστά στη δύναμη αυτής της ιδεάς. Οτι μια αποικία ανεξάρτητη από τις 12 του Kobol, Cylons αντί ανθρώπων, χωρίς καμία επαφή μεταξύ τους, κατέληξε να βρει την ίδια μοίρα. Τι λέει αυτό για τη φύση μας; Και με τι δύναμη να μπορέσεις μετά να σηκωθείς και να συνεχίσεις την όποια σου διαδρομή, όταν βλέπεις μπροστά σου μια μοίρα προδιαγεγραμμένη; All that has happened before, will happen again.

Ή μήπως ακριβώς επειδή η 13η αποικία δεν είχε την πρότερη γνώση της καταστροφής της Caprica, έκανε τα ίδια (ανθρώπινα; κυλόνεια; έχει σημασία;) λάθη; Η νέα φυλή που δημιουργείται τώρα, μήπως θα ξέρει πού δεν πρέπει να πατήσει; Είναι η εικόνα ευτυχίας μέσα στην καταστροφή των Helo-Sharon-Hera δείγμα αυτού που θα έρθει; Μια νέα φυλή για ένα νέο αύριο;

Τώρα, το πώς καταλήξαμε σε όλο αυτό... Oy. Το timeline Λίγο με μπερδεύει, αλλά αν θυμάμαι καλά δεν υπήρχαν Cylons τουλάχιστον με ανθρώπινη μορφή όταν η 13η αποικία έφυγε από τον Kobol. Άρα τι ήταν; Και πόσο Cylons ήταν; Μπορεί να ήταν κάποιου είδους μίξη των δύο φυλών; Επίσης τώρα η ξεχωριστή φύση των Final Five γίνεται πιο σαφής, αφού υποθέτουμε πως δεν είναι απλά μοντέλα σαν τους υπόλοιπους, αλλά δείγματα της 13ης αποικίας που επιλέχθηκαν (;) για να αναγεννηθούν στο 'σήμερα'. Άρα να υποθέσουμε οτι αυτή τους η αναγέννηση μπορεί να εξηγήσει το πώς ο Tigh έχει ένα κανονικό παρελθόν;

Και μια και είμαστε στον τομέα του Ακατανόητου, κάποιος να μου πει τι στα κομμάτια συμβαίνει με τη Starbuck; Έπεσε στη Γη μέσα από εκείνη τη δίνη, και πέθανε εκεί. Ωραία. Τότε αυτή η Starbuck που νομίζει/νομίζουμε οτι είναι η Starbuck, και έχει τις αναμνήσεις της Starbuck και τα ένστικτα της Starbuck, τι είναι;

Kαι για να κλείσουμε τον τομέα του Τι Συμβαίνει Εδώ, η Ellen Tigh είναι ο τελευταίος Cylon;! Άρα μπορούν να πεθάνουν αυτοί οι Εκλεκτοί Πέντε, όπως μεγαλώνουν έτσι μπορούν και να πεθάνουν; Ή είναι (ξανα)αναγεννημένη κάπου και περιμένει; Γιατί ήξερε τη μοίρα τους πριν 2,000 όταν καταστράφηκε η Γη; Και μια που αναφέρθηκα σε αυτό, πόσο ανατριχιαστικές ήταν οι σκηνές του ολοκαυτώματος; Με τους Finals έναν-έναν να θυμούνται με τον τρόπο τους ο καθένας οτι έχουν ξαναϋπάρξει σε αυτό τον τόπο που τώρα είναι κατεστραμμένος. Τον Sam να προσπαθεί να θυμηθεί τις νότες, την Tory να του θυμίζει οτι έπαιζε μουσική σε όλους τους, τον Tyrol να βλέπει το αποτύπωμα του εαυτού του στο μισογκρεμισμένο τοίχο, τον Tigh να βρίσκει σ μια γωνία των αναμνήσεών του την Ellen.

W-O-W.

Όχι οτι τελειώνει εκεί η awesomeness, γιατί υπάρχει και όλη αυτή η ιστορία με τη Dualla και κατ'επέκταση με όλο το πλήρωμα επάνω στο Galactica. Η αυτοκτονία της ήρθε σαν σοκ και ταυτόχρονα ως κάτι επιτακτικό για τη σειρά ώστε να ταρακουνώντας μας να κάνει απόλυτα σαφές πόσα σημαίνει για το πλήρωμα όλη αυτή η ελπίδα που χάθηκε στα αποκαϊδια ενός πολιτισμού. Ξαφνικά με την αυτοκτονία της Dee (τόσο επίπονη μετά τις καλοστημένες στιγμές ευτυχίας της με τον Lee) ήταν σαν το τζάμι να έσπασε και μετά να μας ήταν προφανές, σα να βλέπαμε κάτι που ήταν εξαρχής εκεί. Στους διαδρόμους του Galactica, οι άνθρωποι είχαν χάσει την ελπίδα τους για το Αύριο, η Roslin έκαιγε το 'ιερό' βιβλίο που την καθοδήγησε στο πουθενά, ο Adama δεν είχε τη δύναμη να δώσει τέλος και πήγε να το εκβιάσει από τον Tigh.

Σε αυτό το σημείο ό,τι κι αν πώ για την ερμηνεία των δύο αντρών θα είναι απλά κουραστική ηχώ, οπότε απλά ας θυμηθούμε πάλι το σπάσιμο του μεγάλου Bill Adama μέσα σε μια μουλιασμένη στο αλκοόλ ατμόσφαιρα. Κάθε σκηνή αυτού του επεισοδίου ήταν και μια ξεχωριστή σοκαριστική ενορχήστρωση. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα δούμε στη συνέχεια. Ούτε το πόσο έντονη εμπειρία θα αποτελέσει.


.

13 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως μετά από τόση απαισιοδοξία έριξα ένα Psych και ήρθα στα ίσα μου.

    Στο θέμα μας τώρα,ενώ μου είχε περάσει από το μυαλό πως η Ellen ήταν Cylon την θεωρούσα σαν ένα γερασμένο Νο6 και όχι σαν το τελευταίο Cylon. Επίσης η Dee αυτοκτόνησε ενώ είχε μια σχετικά ευτυχισμένη μέρα. Αυτό δεν μου φάνηκε Whedon κατάσταση αλλά πως ήθελε να φύγει με ευχάριστες σκέψεις και όχι σε μια πιο μίζερη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, κι εγώ νομίζω οτι το είχε αποφασίσει από πριν και απλά αποφάσισε "τι διάολο, ας φύγω χαρούμενη." Το ξανάτρεξα λίγο το επεισόδιο και νομίζω οτι η κρίσιμη σκηνή είναι εκεί που κάθεται στην αγκαλιά της η Hera και η Dee της λέει με ένα κάπως αλλόκοτο ύφος κάτι του στυλ "δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται;"

    Crazy lady alert!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απλή θεωρία που ίσως να βοηθάει: πριν πολλά, πολλά χρόνια σε έναν Γαλαξία far far away, οι Κύλωνες υπήρχαν και είχαν εξελιχθεί. Σχεδόν όλοι έφυγαν για την 13η αποικία, εκτός από κάποιους, κάποιον ή Κάποιον που έμεινε εν κρυπτώ πίσω. Ας τους πούμε «Πυρήνας».

    Όταν μετά από χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχοντας ξεχάσει πολλά αναδημιούργησαν ρομπότ, ο Πυρήνας ήταν εύκολο να καθοδηγήσει τον σχεδιασμό στις παλιές μορφές των Κυλώνων (τοστιέρες).

    Δεν θα εμβαθύνω παραπέρα, αυτή είναι μια σκέψη που μου ήρθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o Sam ήταν κάποτε ο Bob Dylan...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε αυτό το σύμπαν ο Bob Dylan είναι όμορφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ ότι η σκηνή με την Hera και την Dualla ήταν καταλυτική. Είχα φρικάρει στο σημείο εκείνο, νόμιζα ότι θα κάνει κακό στη μικρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 9 επεισόδια μείνανε, εγώ έχω σταματήσει να σκέφτομαι θεωρίες, θα κάτσω στην πολυθρόνα και θα τα απολαύσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω οτι η D τ έχασε κάπου στη γή ήδη, τώρα που το αποφάσισε δεν έχει και πολλή σημασία, το σοκ και οι συνέπειες του λειτούργησαν περίφημα.
    Ίσως να είναι όντως ανούσιο να αναλωνώμαστε σε υποθέσεις τόσο αργά στη σειρά, αλλά κάποια πράγματα δεν εμποδίζονται από τη λογική:
    Όπως το είδα εγώ, η Γη είχε κατοικηθεί αρχικά από ανθρώπους (the 13th Tribe), οι οποίοι εφτιαξαν κι εκείνοι τους δικούς τους cylons. Τώρα έχουμε μια σειρά από επιλογές. α) Εξαπέλυσαν πάλι κάποια επίθεση καταστρέφοντας την ανθρωπότητα (αλλά τότε πως εξηγείται η παρουσία cylons στη Γη;) β) Αφοιμοιώθηκαν ή εκτόπισαν ή αντικατέστησαν τους ανθρώπους κάτω από συνθήκες που δεν ξέρουμε -αλλά τότε ποιός κατέστρεψε τον πλανήτη;

    Μια πιθανή απάντηση είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι έφυγαν από τη Γη και επέστρεψαν καταστρέφοντας τη (ένα αντίστροφο σενάριο της Caprica).Πάντως οι final five (και η Starbuck) είναι cylons με προέλευση τη Γη (πως αλλιώς μπορεί να υπάρχει σε αντίτυπα της με τη συνείδηση της να μεταφέρεται από σώμα σε σώμα;).

    Το μοναδικό δεδομένο είναι ότι στην μυθιστορία του BSG υπάρχει μια επαναληπτικότητα στην Ιστορία, δηλαδή αυτό που θα δούμε είναι μια επανάληψη όσων έχουμε ήδη δεί, το πολύ αντεστραμμένα. Για αυτό το λόγο από το προηγούμενο φινάλε θεώρησα ως δεδομένο ότι δεν έχουν εξαληφθεί όλοι οι κάτοικοι της Γης (cylons και άνθρωποι), έχουν φύγει από τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο που την έκαναν οι δικοί μας, είναι κάπου εκεί έξω και θα τους συναντήσουμε σύντομα.

    Επιπλέον παίζει τα 7 μοντέλα να έχουν γήινη προέλευση, διότι δεν έχουμε ιδέα για το πως φτιάχτηκαν και έχουν ανεξάρτητα από τους ανθρώπους γνώση για κάποια άλλα 5 μοντέλα, την οποία επίσης δεν ξέρουμε ποιος τους την έδωσε.
    Αυτά με το speculation. Τις απαντήσεις θα τις μάθουμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ, τι ωραία! Galactica is back and it kicks bloody ass! Και ήταν εξαιρετικά μοιραίο το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που ο Lee είχε απίστευτη χημεία με Dee on screen, έπρεπε να το είχα καταλάβει ότι θα πάθαινε κάτι η Dualla τελικά! Επίσης όλα είδον όταν η Kara ανακάλυψε το πτώμα της...what the frak? Παρ'όλο που το επεισοδιάκι ήταν dark, poor Laura having a meltdown, θα πάθω πολύ μεγαλύτερη κατάθλιψη όταν τελειώσει η σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. hahahaha told u oti iksera oti i Elleni in Cylon, alla mou ekanes kalo misdirect thodorako, i'll give u that

    sokaristiko ayto me tin Dualla, alla ok... exw dextei pleon oti oloi oi deytereywntes xaraktires se ayti ti seira ine apla Death Scenes waiting to happen, apla tous kratane trigurw sto background gia otan xreiazontai ena shock factor...

    p.s. psiloeida k ta webisodes, epitelous k gay xaraktires! fanike apo tis maties polu prin to fili :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. hey waitaminute

    was Hellen just a 6 model that aged? eksigei k ta oramata tou Tigh kalutera :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Your mind is twisted, I'll give you that! Αλλά όχι, δεν είναι γερασμένη Six.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. krima, ebgaine k oreo pun

    he traded his wife in for a younger model

    ;)

    (e? eeee? eeeeeee? )

    ΑπάντησηΔιαγραφή