Battlestar Galactica 4x16 'Deadlock'


Love etc.

Πρώτα και κύρια μου άρεσε που είδαμε ξανά την Ellen Tigh όπως την μάθαμε και την αγαπήσαμε. Γιατί πολύ ψύχραιμα τα έβλεπα τα πράγματα την περασμένη βδομάδα και εγώ δεν τα ξέρω αυτά. Αυτή, μάλιστα! Ήρθε και τα έκανε όλα πουτάνα. Σκηνές ζηλοτυπίας, λυσσασμένες συμπεριφορές, α και επίσης κόστισε στην Caprica το παιδί της.

Πέρα από την πλάκα πάντως, σχιζοφρενικό κάπως το επεισόδιο. Από τη μία συνέχισε με μια λίγο άτσαλη ταχύτητα να κάνει πράγματα (γιατί τέτοια καούρα ξαφνικά να φύγουν οι 5, και από πού κι ως πού ο Tyrol ψηφίζει υπέρ;) ενώ οι επαναλαμβανόμενοι διάλογοι έφεραν κάποιες κρίσιμες δραματικές σκηνές στα όρια της παρωδίας. Με πόσους διαφορετικούς τρόπους να υπογραμμίσεις πως All You Need Is Love, πια, μέχρι να το πάρεις έντεχνα πίσω για να κάνεις το point σου;

Aλλά από την άλλη όλα αυτά ήταν μικροπραγματάκια, γιατί ο αληθινός χρυσός του επεισοδίου βρισκόταν στις μικρές στιγμές που έριχναν φως στις μικρές προόδους που έχουν συμβεί. Η πρόεδρος να αποκαλεί Caprica την Caprica Six, πχ. Αλλά και στα μεγάλα πισογυρίσματα επίσης: προσέξτε το φευγαλέο βλέμμα τρόμου και απογοήτευσης στο πρόσωπο της Roslin όταν ο Bill Adama βασικά κουβαλάει το αλκοόλ του πάνω του μέχρι και όταν πάει να κινήσει προς τη χέστρα.

(By the way, οι διάλογοι που έδωσε εκεί στον Adama η Jane Espenson στο τελευταίο της επεισόδιο για τη σειρά, ήταν αντάξιοι της προϋπηρεσίας της στην 'Buffy'. Χαίρομαι αφάνταστα που θα είναι η showrunner της 'Caprica'-- η απόλυτα σωστή γυναίκα για τη δουλειά.)

Κυριότερα όμως, νομίζω πως έγινε καλή δουλειά στην απεικόνιση των νέων συνθηκών διαβίωσης στα χαμηλότερα στρώματα του στόλου, τώρα που το Quorum έγινε βαφή για τοίχους και η όλη -έτσι κι αλλιώς προβληματική- κοινωνική ισορροπία πήγε πλέον στον αγύριστο. Πολύ-πολύ καλύτερα τα πράγματα από το 'Black Market' που ήταν η τελευταία φορά που πήγαν να μας δείξουν κάτι αντίστοιχο, αποτυγχάνοντας παταγωδώς. Αναρωτιέμαι αν έχουν κάπου να πάνε με αυτό στα τελευταία 4 επεισόδια, και κυρίως πώς θα το συνδέσουν με το όποιο κύκνειο άσμα λάβει ο Baltar.

Όχι οτι θα εκπλαγώ αν αυτό ήταν όλο. Εξάλλου έχουμε πράγματα που ακόμα περιμένουν απάντηση, πάνω από όλα την τελική μοίρα της Culonότητας και της ανθρωπότητας. Είναι πλέον περισσότερο από ποτέ σαφές (ακόμα και σε συμβολικό, πια, επίπεδο!) οτι οι δυο πολιτισμοί θα πρέπει να γίνουν ένα μπας και αλλάξει η μοίρα τους. Έχει διάφορες ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις να πάει η σειρά από εδώ-- θα τους δούμε να ενώνονται προς happy end; Να χωρίζουν ξανά τα τσανάκια τους, επίμονα και ξεροκέφαλα, προς τη διαρκή καταστροφή τους; Ή, τραγικότερα ακόμα, θα δοκιμάσουν να ενώσουν τις μοίρες τους, για να τις δουν και πάλι να επαναλαμβάνονται; "All of this has Και. Τα. Λοιπά." Very interesting.


.

11 σχόλια:

  1. Δεν συμμερίζομαι την αγάπη σου προς την Έσπενσον και μ'αυτό το επεισόδιο δικαιώθηκα. Το έκανε σαλάτα, αν και σ'αυτό βοήθησε και το κακό μοντάζ.

    Η Έλεν που είχαμε "αγαπήσει" ήταν μια γυναικούλα χωρίς τις πραγματικές της αναμνήσεις, προγραμματισμένη για αυτοκαταστροφή. Η μητέρα των Κυλώνων ήταν εκείνο το υπερβατικό πλάσμα που είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο και όχι αυτή που δε δίστασε να θυσιάσει το μέλλον της, το μέλλον των υπόλοιπων πρωταρχικών αλλά και των ίδιων της των παιδιών - η ίδια τα ονομάζει έτσι - μόνο και μόνο για να την σπάσει στον Τάι.

    Σαλάτα αλά Έμερσον και δυστυχώς έχει ακόμα ένα επεισόδιο να καταστρέψει. Τα ίδια είχε κάνει και στο hub που ενώ είχε τα εφόδια να περάσει ως ένα από τα απολύτως καλύτερα επεισόδια της σειράς αναλώθηκε στους συναισθηματισμούς της Έσπενσον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Δεν είναι ακριβώς "σαλάτα" όπως λέει ο από πάνω, αλλά η Ellen δεν είναι όπως την ξέραμε. Και ffs, οι 5 cylons υποτίθεται πως "υποφέρουν" από το "ρατσισμό" και την απόρριψη από τους ανθρώπους και τώρα αντί να δείξουν ωριμότητα και να αποδείξουν ότι είναι άξιοι και χρήσιμοι σύμμαχοι, γίνονται ξαφνικά ελιτιστές και θέλουν να φτιάξουν αμιγώς cylon κοινότητα; Seriously? Μίσησα την Ellen όπως μισώ και την Tory. Δεν με πείθει καμία από τις δύο για τις πράξεις της πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα... δεν ειναι ανατριχιαστικα υ π ε ρ ο χ ο οτι το χιλαδων ετων κυλωνικο πρωταρχικο ζευγαρι ελεν-ταϊ εχει..
    αυτη την απολυτα μη ορθη-ανθρωπινη συμπεριφορα?

    ειδικα η.. εύα???

    bsg

    ps. δεν εισαι μονος και στην αποψη, τη διαφορετικη απο των πολλων, στην αντιρρηση για τα "διαδραματισθεντα και πως δοθεντα" στα αμεσως προηγουμενα επεισοδια του λοστ και του bsg...

    keep on screening!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές αν και όχι τόσο αυστηρά με τον Cynic Bastard και δεν συμπαθώ την Espenson ως συγγραφέα... Είχα βρει και το προηγουμένο καλό και άκρως διασκεδαστικό επεισόδιο...

    Με χάλασε και μένα λιγάκι η επιστροφή της Ellen σε τόσο αυτοκαταστροφικά μονοπάτια. Δεν είχα αμφιβολία πως θα τα έκανε όλα λίμπα αλλά δεν μου άρεσε ο τρόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ellen είναι ένα κατ' εξοχήν ανθρώπινο πλάσμα. Θέλει και προσπαθεί να υπερβεί τις αδυναμίες της, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Στο "No Exit" μπορεί να είχαμε μια "υπερβατική" ή "ανώτερη" Εllen μπροστά στο δημιούργημά της, αλλά είναι η ίδια Ellen που υποστήριξε σθεναρά την ομορφιά και ανάγκη των ανθρώπινων ατελειών και αδυναμιών, δημιουργώντας τα παιδιά της κατ' εικόνα και κατ' ομοίωσην των ανθρώπων. Υπό αυτή την οπτική η Ellen είναι απολύτως μέσα στον χαρακτήρα της. Και φυσικά γύρισε βρίσκοντας τον άντρα της ερωτευμένο και με παιδάκι με ένα δικό της δημιούργημα. Αυτό είναι τεράστιο σοκ, πόσο μάλλον για κάποιον που δέχεται την ανθρωπιά του από επιλογή. Η Ellen προσπάθησε να ξεπεράσει τις συνθήκες και τα κατάφερε, κάτι που λίγοι άνθρωποι θα πετύχαιναν.

    Τώρα το επεισόδιο μπορεί να ήταν ελαφρώς σαλάτα, αλλά αυτές είναι 1) νόστιμες και, 2) τρώγονται ως ορεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα με απογοήτευσε αυτό το επεισόδιο.

    Εάν ήταν σε κάποια άλλη στιγμή δεν θα με ενοχλούσε αλλά τώρα; Στο προηγούμενο επεισόδιο τρέχανε και δεν προλαβαίνανε και τώρα πήραν υπόθεση ενός 15λεπτου και την κάνανε ολόκληρο επεισόδιο!

    Σίγουρα είχε ενδιαφέρον… το περιμέναμε ότι θα υπάρχει αυτή η σύγκρουση μεταξύ της Ellen και της Six σωστές και οι παρατηρήσεις σου dark tyler με τα "μικροπραγματάκια", αλλά όχι να πιάσει ένα ολόκληρο επεισόδιο πηγαίνοντας μπρος πίσω με τον αν θα εγκαταλείψουν τον στόλο ή όχι, χωρίς να καταλήγουν πουθενά. Εντελώς άνισο σε σχέση με το προηγούμενο και εντελώς αμήχανο… filler episode λίγο πριν το τέλος! Ειλικρινά δε το περίμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα... δεν ειναι ανατριχιαστικα υ π ε ρ ο χ ο οτι το χιλαδων ετων κυλωνικο πρωταρχικο ζευγαρι ελεν-ταϊ εχει..
    αυτη την απολυτα μη ορθη-ανθρωπινη συμπεριφορα?

    Ακριβώς εκεί εντοπίζω τον θαυμασμό μου για αυτό το επεισόδιο. Οι θεοί διαμέσου της ιστορίας της μυθοπλασίας (από το δωδεκάθεο της αρχαίας Ελλάδας μέχρι το... πεντάθεο του 'Battlestar Galactica') παρουσιάζονταν πάντα ως οντότητες απόλυτα θνητές στα πάθη τους, με πολύ ανθρώπινες ζήλειες να οδηγούν στην πτώση τους. Ο Moore (και μέσω αυτού η Espenson σε αυτό το επεισόδιο) απλώς ανανεώνει αυτό το στοιχείο στη μοντέρνα εποχή.

    Το οτι το επεισόδιο είχε εσωτερικά προβλήματα ρυθμού είναι εμφανές, αλλά τα όσα εξωτερικά προέκυψαν χάρη σε ill-conceived επεισόδια σαν το προηγούμενο δεν βαραίνουν τον εκάστοτε συγγραφέα, αλλά τον showrunner ή -στην περιπτωσή μας- το δίκτυο. Η τρεχάλα που έχει αναγκαστικά πέσει δεν σημαίνει οτι η παρούσα ιστορία ήταν filler, προς θεού! Θεωρώ πως καλύφθηκαν 2-3 ζητήματα που έπρεπε να καλυφθούν πριν πέσει η αυλαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο podcast του επεισοδίου ο Moore ανέφερε ότι δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στο συγκεκριμένο, καθώς δούλευε πάνω στο φινάλε. Πιθανότατα αρκετό από τον χρόνο του να του "έκλεψαν" και τα Caprica και Virtuality.

    Ευτυχώς το επόμενο επεισόδιο είναι των Thompson, Weddle και σκηνοθετημένο από τον Nankin (βλέπε λατρεμένο 4x03 Ties that Bind), γιατί καλή η Espenson άλλα μάλλον όχι για το BSG.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι ο μόνος που όταν επιδιόρθωναν τα 6άρια το Galactica, άκουγα το What A Feeling?

    Είμαι καλά γιατρέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. otan gurise i kakomoira i Ellen sto BSG itan se apoluti 'mother of a nation' mode, k otan pidouse ton Tigh, etc... apla otan emathe i gunaika oti o antroulis tis tin apatouse me tin kori tis... e, opoia k na tane tha espage...

    i love Ellen, more than ever :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή