Lost 5x09 'Namaste'


Νά'μαστε.

Είμαι σκαλωμένος λίγο όλη μέρα σχετικά με αυτό το επεισόδιο, καθώς για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω με άφησε με μια αίσθηση τυραννίας ή απλώς κούρασης: να θέλω η σειρά να τελειώσει τώρα. Μπορεί να μη φταίει το ίδιο το επεισόδιο, το οποίο ωραιότατο ήταν το κακόμοιρο σε γενικές γραμμές, αλλά να ήταν απλώς η εξέλιξη της πλοκής παράλληλα με την ανάσταση του Ερωτικου Τετραγώνου Που Δεν Θα Πεθάνει; Το οτι γυρίσαμε από εβδομαδιαίο κενό και δεν συνέβησαν και τόσο πολλά αυτή τη φορά; Ίσως απλώς να ξύπνησα στραβά, οπότε πάμε παρακάτω.

Το επεισόδιο έπιασε από εκεί που μας είχε αφήσει το προηγούμενο και πολύ καλά κάνει, καθώς ο συνδυασμός Νησιού, Sawyer και '70s μάλλον δημιουργεί κάτι το μαγικό. Μπορώ χωρίς πολλές-πολλές επιφυλάξεις να δηλώσω οτι ο James 'LaFleur' είναι μακρά ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας που έχει παρουσιάσει ποτέ η σειρά. Το είχαμε καταλάβει και από το προηγούμενο επεισόδιο βέβαια, όταν και κουβάλησε μόνος του μια ψιλο-στάνταρ και uneventful ώρα σε στάτους μελλοντικού classic επεισοδίου.

Ο Sawyer εκεί δεν έχει την Kate να του θυμίζει από πού έρχεται και -πιθανότατα- πού οδεύει, τι 'του είναι γραφτό', δηλαδή. Και δεν έχει τον Jack να ξεφυσάει αγχωτικά και με ΗΘΙΚΟ ΒΑΡΟΣ πάνω από το κεφάλι του για οτιδήποτε προκύψει ποτέ. Αυτός ο Sawyer είναι ο ήρεμος και χαρισματικός ηγέτης που όχι μόνο δεν ήξερε ποτέ του οτι ήταν, αλλά και που οι Losties ποτέ τους δεν είχαν! Θα έλεγα οτι δε βλέπω την ώρα να δω πώς θα εξελιχθεί αυτή η περσόνα τώρα που ο κουφιοκέφαλος επέστρεψε, αλλά φοβάμαι οτι θα αναλωθούμε πάλι σε αυτά τα μπανάλ καψουρέματα και δε θέλω.

Όμως το πιστεύω οτι ο Sawyer θα βρει τρόπο να ξεμπλέξει τον Sayid, αφού πρώτα φυσικά αυτός πει ό,τι Σημαντικό έχει να πει με τον mini-Ben. Μπλέξιμο επίσης, το οποίο ουρλιάζει τόσο πολύ shameless φρενάρισμα της αφήγησης (γιατί έχουμε ακόμα τη μισή σεζόν μπροστά μας ε) που τώρα σκέφτομαι οτι ίσως γι'αυτό να είχα αυτό το συναίσθημα μετά το τέλος του επεισοδίου.

Κατά τα άλλα, στο τώρα (;) η Sun, o Ben και ο Frank έπαιξαν λίγο γύρω-γύρω όλοι στο δάσος μέχρι να αποφασίσουν τι θα περιμένουμε να τους δούμε να κάνουν στο επόμενο επεισόδιο, η Juliet με την Kate αντάλλαξαν συγκρατημένα catty βλέματα με subtext "Θα σε ξεσκίσω, Μωρή" όταν έγινε αυτό το 'μπλέξιμο' με τους ψευτοκαταλόγους (και είναι πολύ λάθος που τα απόλαυσα αυτά τα βλέμματα;), ο Daniel μάλλον την έχει κάνει σκαστή από το νησί (προφανώς σε κάτι που θα έχει σχέση με τη Charlotte) και ο Jin ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τη Sun που για λόγο απροσδιόριστο έχει προσγειωθεί σε διαφορετική χρονική στιγμή από τους υπόλοιπους. (Γιατί;)

Kαι by the way είμαι πολύ περίεργος να δω πώς εν τέλει να έρθουν να δέσουν όλα αυτά τα χωροχρονικά τσαχπίνικα κολπάκια που κάνει η σειρά. Δηλαδή τώρα ο Ben πάντα γνώριζε τον Sayid; Ενδιαφέρον. Άραγε θα έχει σχέση με το πώς κατάφερε να τον χρησιμοποιεί για 2 χρόνια εκτός του νησιού για να δολοφονεί τους ανθρώπους που είχε στο στόχαστρό του;

Μια ακόμα απορία τέλος, έχει καταλάβει κανείς αν ο Jacob/Christian έχει καλές προθέσεις ή όχι; Ή οτιδήποτε για αυτόν; Τι δουλειά έχει να παραμένει μόνος του στα συντρίμμια της Dharma στο Τώρα (;) και είναι καν υλική η υπόστασή του; Ή απλώς αντιλήφθηκε οτι είχε επισκέψεις και βγήκε στην επιφάνεια για να υποδεχτεί τη Sun; Grr.

Opening the thread τώρα γιατί πολύ το καθυστέρησα κιόλας. (Blame the internet. Και τον mini-Ben.)


.

25 σχόλια:

  1. "Κατά τα άλλα, στο τώρα (;) η Sun, o Ben και ο Frank έπαιξαν λίγο γύρω-γύρω όλοι στο δάσος μέχρι να αποφασίσουν τι θα περιμένουμε να τους δούμε να κάνουν στο επόμενο επεισόδιο"

    Και ξέραμε ήδη από το 507 πως ο πιλότος το έσκασε και πως ο Μπεν ήταν στο κρεβάτι του πόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι καλά ο Sawyer, ναι. Κατά τα άλλα, demi-pension.

    Χαλάστηκα και λίγο από φτηνές μικρολεπτομέρειες, όπως η καρα-CGI προσγείωση του αεροπλάνου, η κούκλα αντί για μωρό που παίρνει η Michelle-Amy (δεν φαίνεται τρομερά αφύσικη η μύτη της;) στην αγκαλιά της όταν κάθεται στην αιώρα, το για άλλη μια φορά "wow" τέλος που το φαντάζεσαι πριν καν μιλήσει ο μικρός Ben, και κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την άλλη όμως, ο Σώγιερ να τη λέει στο γιατρό:
    there's a new sheriff in town! One who thinks!
    και φυσικά τα βλέματα μεταξύ των γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο με τον Sawyer… πάντα τον θεωρούσα διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά τώρα έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Για εμένα η στιγμή που ένιωσα να απειλείτε το μέλλον της σειράς ήταν όταν είδα τη σκηνή στο δεύτερο νησί με τους νεοφερμένους: θα έχουμε τρίτη ομάδα με τα προβλήματα επιβίωσης και τις μεταξύ τους αντιπαλότητες; Αν ναι τότε δε νομίζω να το αντέξω άλλη μια φορά.

    Εκτός από τις σκηνές με τον μικρό Ben και τον Sayid αλλά και τον Jacob/Christian στα χαλάσματα υπήρχαν δύο διαμάντια: η κουβεντούλα μεταξύ Sawyer και Jack η οποία ήταν απολαυστικότατη (πες τα μεγάλε) και το βλέμμα του Jack όταν είδε την ταμπελίτσα "Workman" LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. vareto episodio... anipomonousa na teliosi.

    to thema einai oti an o mikros ben itan sto nisi auti tin periodo... tote, logika, tous iksere olous otan prosgiothikan sto nisi...

    o christian einai varetos. kai h sun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσχετο, αγνοούμε επιδεικτικά όλοι, συγγραφείς και θεατές ότι υπάρχουν και άλλοι επιζώντες τις 815 εκτός από Sawyer, Juliette, Daniel κλπ. H Rose, ο Bernard και οι άλλοι. Τελευταία φορά που τους είδαμε ήταν όταν τους επιτέθηκαν με τους πυρσούς οι "hostiles".

    Πού είναι? Φαντάζομαι θα δωθεί κάποια εξήγηση eventually, (πήγαν με τους hostiles?) αλλά είναι λίγο sloppy writing να τους θυμόμαστε όποτε θέλουμε να σκοτώσουμε μερικούς extras.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. basika i seira exei xasei kathe ixnos momentum

    palia eixame tin agwnia ti paizei me to nisi, meta giati patane to koumpi, meta pos tha fugoun apo to nisi, pos tha gurisoun sto nisi, pos tha stamatisoun ta xronopidimata...

    tora... tora, ine oloi sta 70s k zoune san xipides, k... ayta. perimenw na ginei kati suntaraktiko na bgoume apo ayto to anakoufistiko baltwma, oso apolaustikos k an ine o Sawyer k ti oraia denei me juliet, k ti kala pou o jack ine malakas :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. tyler, ασχολήσου λίγο με το office, asap as possible :) Eκεί, σε επίπεδο εξελίξεων, είχε περισσότερο ψωμί (και όχι μόνο)...

    Ας σταματήσει επιτέλους ο Sawyer τα nicknames (άκου Kong, πόσα έμειναν ακόμα...). Ο διάλογος με τον μεγαλογιατρό ήταν ο χειρότερος που έχει γραφτεί ποτέ στη σειρά και αυτό το rawwwk there' s a new boss in town ύφος, όποτε το σκέφτομαι, τα βάζω με τον ευατό μου που στο τελευταίο επεισόδιο τον συμπάθησα. Έλεος, τον μετέτρεψαν σε καρικατούρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ne omos, otan ksanaeide tinKate tora itan i proti fora pou tin apokalese me to onoma tis k oxi 'Freckles'. apisteyti stigmi :o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ίσως απλώς να ξύπνησα στραβά, οπότε πάμε παρακάτω."

    apla ksipnises kai foreses to mavro poukamiso ksana... :D

    emena marese to epeisodio... den ksero giati... exo mia ipopsia oti o ben kai H sun den mporoun na epistrepsoun sto nisi -sto 1977-, giati vriskontai idi ekei os anthropoi... o ben mikros, H sun to moro tou giatrou pou emfanizetai sta videos tis darma... (meta apo tin katastrofi tis darma, to moro mporei na epezise kai na to iothetise o poliekatomiriouxos thetos pateras tis sun - apla mia ipothesi).
    les???

    tora ti tha ginei me tin epistrofi tous piso ston xrono, den exo tin paramikri idea.

    gia na emfanizetai o cristian paei na pei oti o locke den exei ginei akoma o theos tou nisiou? den ksero se ti imerominia eimaste.

    pera apo erotika-tetragona, H seira vlepete mia xara dixos na lamvaneis ipopsin afta (an kai eimai sigouros oti kapoia stigmi tha paiksoun kathoristiko rolo)...


    ps. des "the office" + "30 rock"... kai sta 2 pagona tin eikona gia na gelaso dinata... gamata epeisodia kai ta 2... eidika office epistrefei ston paragonta "awkawrd" once again... teleio!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. den ine ksekatharo oti Myles = gios tou Dharma-man? afou meta tin kokkinomalla itan o epomenos pou eixe nosebleed :)

    eksallou to paidi ine agori :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. manoli exo dei to special epeisodio, pou deixnei osti stin darma kanan egxeiriseis allagis fillou sta mora... :D


    malakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. t-drom η θεωρία σου για Sun και Ben δεν ισχύει επίσης αφού τους είδαμε να γυρνάνε πίσω στο σημείο που γέννησε η Claire όταν ήταν παρόντες οι Locke, Sawyer κλπ του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. o ben gnwrise mikros tous O6.
    8ymaste pou eixe palia, 2h Season mia lista pou kai-kala tou edwse o jacob???
    http://lostpedia.wikia.com/wiki/List#Jacob.27s_list
    :D:D:D:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ giorgos: με το μαλακό... Τσέκαρε το τελευταίο office για να απολαύσεις το asap as possible και από τα χείλη του πρωταγωνιστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ROSE KAI TON BERNARD!

    Kidding aside, νομίζω πως όλοι οι υπόλοιποι επιζώντες τα έχουν κακαρώσει πλέον, αλλά κάπου εκεί στην εξοχή είναι και το αγαπημένο ζευγάρι όλων μας που ενδεχομένως να έχει πάει βόλτα τον Vincent, μάλιστα.

    Ειλικρινά, τη στιγμή που η σειρά θα αναγνωρίσει το γεγονός οτι έχει ξεχάσει αυτούς τους δύο χαρακτήρες, μέσω κάποιας meta εξυπνάδοαπορίας που θα εκστομίσει ο Hurley, θα πετάξω παπούτσι στην οθόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. fantazesai na emfanistei se mia koutourou skini i Rose me ton Bernard me stoles Dharma? lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ήταν όντως ένα καλό σε γενικές γραμμές επεισόδιο... Για κάποιο λόγο, οι σκηνές με τον Jack και την Kate μου μοιάζουν παντελώς ξένες με την όλη πλοκή... δε ξέρω αν και άλλοι που το παρακολουθήσατε το νιώσατε αυτό. Ίσως γιατί είχαμε συνηθίσει να τους ακολουθούμε βήμα βήμα στο νησί, τις περιπέτειες το φλερτ τους κλπ και ξαφνικά βρέθηκαν 3 χρόνια μετά το μόνο που ξέρουμε γι' αυτούς είναι ότι their lives suck και ότι θέλουν να επιστρέψουν στο νησί. Ο Jack πιο μαλάκας από ποτέ πίστευε ότι θα επέστρεφε και θα έκανε ακόμη κουμάντο ο ίδιος. Δύο στιγμές που απόλαυσα ήταν το άδειασμά του από Kate και Hurley όταν ήταν επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση του Sawyer και τη μάπα του όταν είδε το 'Workman'!!! LOL !!! Και φυσικά όταν νόμιζε ότι μπέρδεψε τα σπίτια, γιατί δεν περίμενε με τίποτα να δει να μένουν μαζί ο Sawyer με την Juliet! Δε ξέρω, αν και τον συμπαθούσα πολύ τον τύπο μου βγάζει μια ξινίλα που κάνει τις σκηνές του ανυπόφορες.

    Από την άλλη, ο Sawyer και τα άλλα παιδιά μοιάζουν τόσο άνετοι στην Dharma λες και ανήκαν εκεί από πάντα! Εκτός του ότι η σειρά είναι πολύ πιο όμορφη όταν βρίσκεται στο νησί, όπως είχες πει σε προηγούμενο post tyler, τα πάντα είναι πιο φυσικά και δε χρειάζεται να τραβάνε την πλοκή από τα μαλλιά π.χ. για να δικαιολογήσουν την επιστροφή των Ο6 στο νησί και άρα στη δράση. Ο Sawyer σε ρόλο που του πηγαίνει γάντι, προϊστάμενος στην Dharma με όλα σχεδόν να περνούν από τα χέρια του και όλοι να τον σέβονται. Εννοείται πως κάτι θα μηχανευτεί και πάλι για να βγάλει τον Sayid από τη στενή και να τον εντάξει στην κοινότητα της Dharma. Και το βλέμμα της Kate στην τελευταία σκηνή τους φανερώνει πως και η ίδια πλέον τον βλέπει αλλιώς και περιμένει από αυτόν να πάρει πρωτοβουλίες.

    Όσο για το 'τώρα'... βιάστηκα να κατηγορήσω το σενάριο για προχειρότητα όταν είδα όλους να βρίσκονται στο παρελθόν και την Sun με τον Ben να μην παγιδεύονται στη δίνη του χωροχρόνου, αλλά με μια πιο ψύχραιμη ματιά είμαι σίγουρος ότι κάποιος λόγος να υπάρχει γι' αυτό. Ίσως να έβαλε το χεράκι του κι ο Jacob/Christian (για τον οποίο δε νομίζω πλέον να υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι αυτός και το τέρας-καπνός είναι ένα και το αυτό), που πάντα θέλει να έχει κάποιον που θα υποκινεί και θα δίνει διαταγές. Ίσως τώρα τον ρόλο του πιονιού να παίξει η Sun.

    Μου άρεσε πολύ τέλος η αντίθεση του παρελθόντος με το παρόν, όταν κατά το '77 η Dharma σφίζει από ζωή, είναι όλοι χαρούμενοι στο μικρό τους χωριό κλπ ενώ 30 χρόνια μετά οι κοιτώνες είναι τελείως εγκατελειμμένοι από τους Others, και στο χώρο έχουν μείνει μόνο τα συντρίμμια του υποβρυχίου που ανατίναξε ο Locke και ο Christian που ξεπροβάλλει μέσα από τα σκοτάδια μόλις αντιληφθεί την παρουσία κάποιου (μπρρρρ....)

    Α π ο ρ ί ε ς :

    1. Στους κοιτώνες της Dharma που κατέλαβαν οι Others υπήρχαν οι φωτογραφίες των μελών της οργάνωσης από κάθε χρονιά, σε κοινή θέα! Επομένως όλοι γνώριζαν, από τον Ben μέχρι τη λουλού Tom Friendly και τον Alpert ότι αυτοί που συνετρίβησαν στο νησί το 2004 είχαν βρεθεί στο νησί καθι στο παρελθόν! Λάθος;;

    1β. Πως και δεν είδε ποτέ η Juliet αυτές τις φωτογραφίες; ΟΚ, από αυτό θα μπορούσαν εύκολα να ξεγλιστρίσουν οι σεναριογράφοι, αλλά δεν είναι περίεργο να έχει μάθει τα πάντα όσο καιρό είναι στο νησί, μέχρι και για τον τελευταίο σταθμό της Dharma, και να μην έχει μπει ποτέ στο δωμάτιο εκείνο; Δύσκολα...

    2. Πόσοι ψηφίζουν μαζί μ' εμένα ότι δε θα περάσουν πολλά επεισόδια προτού ο Jack τα κάνει μαντάρα στην Dharma και πάρει πόδι; Ήδη τον υποψιάζονται με τα μούτρα που έχει!!!

    * tyler respect, για τον γιο της Amy... και το όνομα αυτού Ethan! Το γαμάτο θα ήταν να είναι ο Goodwin, ώστε να κρατάει στην αγκαλιά η Juliet μωρό τον γκόμενό της στο μέλλον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ σωστή η απορία με τις φωτογραφίες. Γι'αυτό λέμε οτι χρειάζονται προσοχή αυτά τα χρονικά πήγαινε-έλα, γιατί μετά καταλήγεις με κάτι τρύπες να.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όσο για την Rose και τον Bernard, συνειδητοποίησα πόσο μου έχουν λείψει όταν στο προηγούμενο επεισόδιο ο Jin έλεγε ότι σάρωνε το νησί και δεν έβρισκε κανέναν... Πάντως θα μπορούσαν να είναι οι Adam & Eve που ανακάλυψαν οι losties στον πρώτο κύκλο... Αλλά ελπίζω να τους ξαναδούμε και να μην τους βγάλουν από τη μέση πριν την ώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εντάξει ρε παιδιά εσείς όταν πάτε σε μί ακαινούρια δουλειά το πρώτο πράγμα που κάνατε είναι να μελετάτε προσεκτικά τις φωτογραφίες και να αποστηθίζετε τα ονόματα και τα πρόσωπα όλων των random πρώην υπαλλήλων? :)

    Ο μόνος συνδετικός κρίκος της Dharma και των Losties που έζησε μαζί τους -επιβεβαιωμένα- είναι ο Ben (και ο Ethan που ΟΚ, έχει καλή δικαιολογία :P) . Το πόσα ήξερε και το τι θυμόταν θα το μάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. LOL, point. Τουλάχιστον όμως θα απαιτήσω μια σκηνή όπου η Juliet πετυχαίνει αυτές τις φωτογραφίες και αναφωνεί "ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΣΑΣ ΗΞΕΡΑ! ΜΠΛΑΝΤΙ 'EΛ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή