Caprica 1x00 'Pilot'


'Η Ανάσταση ήρθε νωρίς για τους φανς του Galactica' και άλλα τέτοια ευφάνταστα.

Είναι άλλο πράγμα από αυτό που περίμενα οτι θα είναι το Caprica. Ο πιλότος του, τουλάχιστον, γιατί αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να μην εξελιχθεί η σειρά αργά ή γρήγορα σε κάτι σαν το Rome, περιμένω να ακούσω.

(Να πω σε αυτό το σημείο οτι θεωρώ το Rome όχι-κακή τηλεόραση, αλλά στη πραγματικότητα απλώς μια glorified σαπουνόπερα με γελοιωδώς υψηλά production values. Φαντάζομαι υπάρχουν και χειρότερα πρότυπα για τη σειρά σου, αλλά προφανώς είναι step down από τo Galactica.)

Αλλά αυτά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα της σειράς, για την ώρα ας πούμε κάποια πράγματα για τον πιλότο. Ο οποίος φέρει πάρα πολλές ομοιότητες με τον αντίστοιχο του Galactica, έστω κι αν επί της ουσίας οι δύο σειρές έχουν μικρή σχέση, όπως και πρέπει.

Το Caprica ξεκινά με μια τρομοκρατική επίθεση που σείει τα θεμέλια της κοινωνίας, από μια ομάδα που πιστεύει στον ένα και μοναδικό θεό αντίθετα με τους πολυθεϊστές καπρικανούς. Καθώς εκείνοι που έμειναν πίσω προσπαθούν να βγάλουν νόημα από την απώλεια και να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο, όπως μπορεί ο καθένας, τις ζωές τους, γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς ατελείωτων debates σχετικά με τη φύση του θεού, με το σωστό και το λάθος, και κυρίως με το κατά πόσο υπάρχει ανθρώπινη ψυχή και το αν αυτή διαφοροποιεί τον άνθρωπο από μια σειρά αποθηκευμένων δεδομένων.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι οτι τους ίδιους προβληματισμούς ακολουθούσαμε και στο Galactica. Κανένα πρόβλημα ως εδώ: όλοι οι σημαντικοί δημιουργοί γράφουν και ξαναγράφουν το ίδιο ποίημα, τον ίδιο πίνακα, την ίδια ταινία, την ίδια σειρά στη ζωή τους. Το πρόβλημα, αν πρέπει να βρούμε ένα τέτοιο αυτή τη στιγμή, είναι πως με το τέλος του Galactica (και σε αρκετές περιπτώσεις, νωρίτερα) ο Moore μας έδωσε τη δική του απάντηση στα ερωτήματα που ξαναθέτει εδώ με πολύ παρόμοιο τρόπο.

Και μοιάζει ήδη εμφανώς να πηγαίνει ξανά στην ίδια κατεύθυνση με τον ίδιο -δυστυχώς- προφανή τρόπο.
Ήδη από τον πιλότο η μία από τις δύο πλευρές του κυρίως debate χρωματίζεται αρνητικά. Ναι, ναι, και ο μπαμπάς A-da-ma την έκανε την παγαποντιά του, αλλά μέχρι το τέλος του επεισοδίου έχει υψώσει τον περήφανο ηθικό του φράχτη, και μιλάει στον μικρό future Commander για το legacy του. Ενώ ο κακός Eric Stoltz που τόλμησε να αντιταχθεί στον απλοϊκό διαχωρισμό καλού-κακού και να μιλήσει για απουσία ψυχής, τι έκανε στο τέλος του επεισοδίου; Δημιούργησε τους Cylons. Nice.

Οι χαρακτήρες επίσης μιλάνε πολύ. Το συζητάνε το θέμα. ΟΚ, ο Moore είναι προφανώς πολύ ενθουσιώδης σχετικά με αυτά που γουστάρει να εξερευνά και θέλει ως το τέλος της εισαγωγής στον κόσμο του να ξέρουμε με τι θα ασχοληθούμε στη συνέχεια. ΟΚ, γιατί και στο mini-series του Galactica το ίδιο πρόβλημα είχα. (FYI, από τα χειρότερα επεισόδια της σειράς, για μένα.) Aλλά υπήρχαν στιγμές που ένιωθα πως η σειρά δεν ανοίγει έναν διάλογο μαζί μου, αλλά μου έλεγε πρώτα την άποψή της και μετά άνοιγε διάλογο για να με κάνει να συμφωνήσω.

Keep in mind, by the way, οτι όλα τα παραπάνω ήρθαν με δεδομένα κάποια στάνταρ ποιότητας που έρχονται πακετάκι από το Galactica. Η σειρά έχει φανταστικό καστ, από τον Esai Morales που είχε τον πιο δύσκολο ρόλο (να δημιουργήσει κάτι νεό αλλά με ίχνη του Adama που ξέρουμε και αγαπάμε) μέχρι την Polly Walker που παραμένει μαγνητιστική σε ό,τι κι αν κάνει. Ο ρυθμός ήταν 'σωστά' νωχελικός. Οι δραματικές σκηνές του Eric Stoltz με το άβαταρ της κόρης του ήταν καθηλωτικές.

(Btw, ρε άνθρωπε, όταν μεταφέρεις τόσο σημαντικά αρχεία, κάνε μια κόπια πρώτα, ε.)

Οι χαρακτήρες, αρκετοί από αυτούς τουλάχιστον, είναι τέτοιοι που με ενδιαφέρει να δω ένα δράμα στηριγμένο πάνω τους, ακόμα κι αν προκύψει ελαφρύ σε πλοκή. (Κάτι που θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να δω έστω κι ως πείραμα, αν πάρει τέτοια κατεύθυνση η σειρά.) Και το φινάλε, όπως και το αντίστοιχο του Galactica mini-series, σε υποχρεώνει να δεις τη συνέχεια ό,τι προβλήματα κι αν είχες με τον πιλότο.

Το κλειδί της επιτυχίας για το Caprica θα είναι να καταφέρει να διαφοροποιηθεί αρκετά από το mother show, και να μπορέσει να φέρει κάτι νέο στα ερωτήματα που το απασχολούν. Και κυριότερα, να αφήσει αυτά τα ερωτήματα να επηρεάσουν την πορεία προς το συμπέρασμα. Season pass ακόμα δεν του δίνω, πάντως, όχι πριν δω 1-2 'κανονικά' επεισόδια. Έχω πολύ μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα μοιάζει αυτό το show σε εβδομαδιαία βάση.


.

7 σχόλια:

  1. happy easter to everyone....dark an epitrepeis, des breking bad.......TORA.....BEST SHOW IN TV RIGHT NOW.Perimeno kai post gia in treatment.gia caprica eise olosostos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Rome του μέλλοντος! Αυτό μου ήρθε και εμένα με το που άρχισε το Caprica. Το Rome μου άρεσε επειδή δεν ωραιοποιούσε τα πράγματα όπως οι χολιγουντιανές υπερπαραγωγές και στα έδειχνε πιο ωμά και ρεαλιστικά. Τι δουλειά έχει όμως εδώ; Ήταν αυτός ο εικονικός κόσμος μιας έστω και κάπως υπερβολική έκδοσης της πραγματικότητας της Caprica; Όργια (γουστάρω!), ανθρωποθυσίες και ανθρωποκτονίες just for fun; Αν κατάλαβα καλά αυτά έκαναν τους εξαγριωμένους εφήβους (γόνους πλούσιων οικογενειών) να στραφούν προς την αλήθεια… τον ένα και μοναδικό θεό! Το οποίο στην τελική αναλύσαμε αλλά εδώ… wow εδώ δεν είναι μέρος της πλοκής, είναι το θεμέλιο της ιστορίας που ακολουθεί και στο BSG δεν διέκρινα πουθενά αυτή την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής ή τα όργια κτλ. Είναι ο Moore ή μήπως στο America έχουν πάθει ψύχωση με τo Θεό;

    Το cast όντως ήταν πολύ καλό, με αγαπημένη μου την Polly Parker. Σίγουρα θα δω την σειρά για τους λόγους που είπες και εσύ (αν εγκριθεί τελικά) αλλά είμαι διχασμένος στο αν τελικά μου άρεσε αυτό που είδα ή όχι.

    Tags: Caprica, BSG, Rome με μια δόση Eureka (lol!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλός ο Stolz.
    Κι εγώ περιμένω να δω τι είδους σειρά θα είναι. Με Espenson showrunner έτσι?

    Κάτι που πέτυχα αλλού και δεν το έχω επιβεβαιώσει, το virtual club ήταν η Όπερα?

    +1 και για την εμφάνιση του Cigarette Smoking Man. Τρόμαξα να τον γνωρίσω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο ήταν αλλά ρε γαμώτο, εμείς οι άθεοι sci fi fans τι θα κάνουμε, κλέφτες θα γίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ti apisteyto pilot! karagoustarw na dw ti sunexeia tora!!

    o mpampas Stolz polu malakas, pragmatika, ti to ekana to usb stickaki me tin kori tou? k entaksei, 300 mb? re megale, oute episodeio HIMYM na'tan i kori sou, pio polu tha epiane :)

    genika, latreuw Zoe, k ti filenaditsa tis, thelw TWRA tin texnologia gia ta virtual clubs (poso apisteyta pisteyto ine san ameso mellon to olo skiniko btw?)

    san sci-fi me exei kerdisei idi apoluta gia ton bathmo pisteytotitas tou, k gia ta erwtimata pou thetei. apo septembri ksekina?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιανουάριο νομίζω. Σαν το Galactica.

    Αν δεν κάνω λάθος τώρα ξεκινάει το filming.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να και μια πρώτη συνέντευξη της Espenson για το Caprica.

    ΑπάντησηΔιαγραφή