Lost 5x14 'The Variable'


"Your mother is an Other;"

Πρέπει κατ'αρχάς να πω οτι με μπερδεύει πάρα πολύ ο τρόπος που αντιδρούν ορισμένοι χαρακτήρες στο Lost, μπροστά στο φάσμα της βεβαιότητας των μελλοντικών γεγονότων. Η μαμα Hawking, ας πούμε, ήξερε αυτή την πληροφορία, οτι μια μέρα ο γιος της θα μπουκάρει στο στρατόπεδο των Others με όπλο κι εκείνη θα τον σκότωνε. Και ωραία, έχεις αποδεχτεί την αδυναμία σου να επηρεάσεις ό,τι έχει συμβεί. Αλλά αυτό απέχει από το να κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις τα γεγονότα να γίνουν γεγονότα. Είναι σαν την ελεύθερη βούληση: στην πραγματικότητα κανείς μας δεν την έχει (καθώς οτιδήποτε πρόκειται να συμβεί, έχει ήδη συμβεί) αλλά καθώς δε γνωρίζουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, μπορούμε να διατηρούμε την ψευδαίσθηση της επιλογής.

Τελοσπάντων, αυτό είναι γενικότερο ζήτημα που προκύπτει παρακολουθώντας το Lost, με το συγκεκριμένο επεισόδιο άλλο ήταν το πρόβλημά μου. Το οποίο, προσπερνώντας μια ακολουθία από απίστευτα clunky δραματικές σκηνές (που συχνά εμφανίζονται στη σειρά, αλλά τι να κάνεις), είναι η τραγική χορογράφηση της κορύφωσης. Όπου, με δεδομένο το "Ω θεοί...! Σκατά!" ύφος που είχε η Eloise σε κάθε. μία. σκηνή. της στο επεισόδιο, ήταν μάλλον εμφανές το πού θα οδηγείτο η όλη κατάσταση. Και γι'αυτό με την φουριόζικη, guns-ablazin' είσοδο του Daniel στο στρατόπεδο των Others σχεδόν φώναζα στην οθόνη. Πού πας ρε καρμοίρη με το όπλο γεμάτο;

Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ο Dan να συμπεριφέρεται με τόσο σπαστικό τρόπο καθ'όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, πέραν των λόγων που οι συγγραφείς κόλλησαν πάνω του ακριβώς ώστε η συμπειφορά του να καθρεφτίζει αναγκαστικά όλα τα πράγματα που με εκνευρίζουν στο Lost. Μυστικοπάθεια, μισοτελειωμένες φράσεις, κρυφά κίνητρα, 'σοκαριστικές' αποκαλύψεις... Σιγά τ'αυγά. Το δράμα ενός Daniel να βαδίζει στον βέβαιο θάνατό του καταστράφηκε για μένα χάρη στον ολοκληρωτικά λάθος τρόπο με τον οποίο είχε στηθεί το επεισόδιο, και στην.... υπερβολικά... [βραχνή φωνή]συχνή χρήσηηηη...[/βραχνή φωνή] των έγχοδρων του Michael Giacchino *ΧΩΣΕ Ο,ΤΙ STRING ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ*

(Τον λατρεύω τον Giacchino, αλλά λίγο κράττει στη δραματική υπογράμμιση ρε παλικάρια. Δεν είναι όλες οι αποκαλύψεις ίδια βαρύτητας, ειδικά όταν έχουμε ψυλλιαστεί τις 4.5 από τις 5.)

Στα επί της μυθολογίας, ενδιαφέρον που οι συγγραφείς αποφάσισαν να tease-άρουν μια τόσο μεγάλη (και ηλίθια) ανατροπή στην κρατούσα θεωρία της σειράς πάνω στους κανόνες του ταξιδιού στο χρόνο, μόνο για να την αποδείξουν λάθος (ουσιαστικά) λίγα λεπτά μετά. Όλα αυτά τα λόγια του Daniel περί μεταβλητών ήταν ένα μάτσο σαχλαμάρες, και αναρωτιέμαι τι συνέβη κατά τη διάρκεια της απουσίας του για να έχει πειστεί ξαφνικά οτι μπορεί να είχαν καμία ισχύ. Μήπως η αλλαγή συνέβη απλώς και μόνο για να επιβεβαιωθεί η 'προφητεία' της Charlotte; (Άλλη μια σκηνή θεωρητικά πολύ δυνατή που όμως στην πράξη καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από τις τραγικά κωμικές αντιδράσεις του μικρού κοριτσιού που έπαιζε την Charlotte.)

Mε τον Daniel τώρα νεκρό, φαντάζομαι πως το endgame για τη σεζόν (που πλησιάζει γοργά προς το φινάλε της) θα έχει να κάνει με την εκπλήρωση των μισόλογων που φώναζε αριστερά και δεξιά, σχετικά με την εκκένωση του νησιού κτλ. Με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα στη σειρά, οι ήρωές μας θα αποτύχουν στο αποτρέψουν τη δημιουργία των σταθμών (την εξήγηση για τη λειτουργία του κουμπιού δεν την είχαμε ακούσει ξανά ως τώρα; Την είχαμε απλά φανταστεί; Την είχαμε υποθέσει; Εγώ γιατί την είχα δεοδομένη;), εκτός κι αν εμπλακεί κάπως ο Desmond και αλλάξει κάτι σημαντικό, δίνοντας ιδανική πάσα στην τελευταία σεζόν.

Πάντως σε αντίθεση με την 4η (και ακόμα και την 3η) σεζόν, νομίζω φέτος δεν υπάρχει μια τόσο έντονη αίσθηση κλιμάκωσης προς το φινάλε. Είναι απλά ένα μάτσο χαρακτήρες με περισταστιακά ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση κατεύθυνσης. Το οποίο σαφώς και καθρεφτίζει την actual κατάστασή τους, αλλά δεν κάνει και για την συναρπαστικότερη τηλεόραση που μας έχει προσφέρει ποτέ η σειρά. Άντε, πάμε τουλάχιστον για φινάλε που να τα σπάει.


.

13 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ καλό post... Συμφωνώ σε όλα, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον Daniel και την ελεύθερη βούληση που όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια και έχουν αποδεχτεί τον θάνατό της... Σε ένα επεισόδιο που θα έπρεπε να μας ταρακουνήσει και να μας ενθουσιάσει (ένας λόγος παραπάνω που είναι μια ανάσα πριν το φινάλε), το πιο ενδιαφέρον μέρος για μένα ήταν η ανακοίνωση ότι ο Desmond ήταν σώος κι αβλαβής - που δεν είχα καταλάβει ότι διέτρεχε κίνδυνο, αφού αμέσως μετά τον πυροβολισμό έγινε Super Desmond και πλάκωσε στα χαστούκια τον κακό Ben, αλλά και μόνο η ανακοίνωση με έκανε να ανασάνω. Ειδικά η σκηνή με την Penny και τα βλέμματα του ενός στον άλλο πήραν πάνω τους όλο το κατά τ'άλλα ψιλο-αδιάφορο επεισόδιο.

    Το ότι ο Daniel θα πέθαινε με κάποιο τρόπο το είχα ψυλλιαστεί (όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι) από τη στιγμή που η μανούλα του του είπε: ''Yes, you have to go to the island''. Τα flashbacks με το κλείσιμο κάθε τρύπας που είχε ανοίξει γιάυτόν και η εκπλήρωση του ρόλου του, λέγοντας στη μικρή Charlotte αυτά που προσπαθούσε κι ο ίδιος να αποφύγει απλώς οδηγούσαν όλα σε ένα βέβαιο φινάλε. Δε θυμάμαι είχε πει κανείς ότι ο πατέρας του είναι ο Widmore? Εγώ πάντως δεν το είχα σκεφτεί...

    Προφανώς και το The Incident του φινάλε θα είναι η απελευθέρωση της ενέργειας και η εκκένωση του νησιού. Φυσικά δεν θα είναι κάτι τόσο δραματικό όπως το περιέγραψε ο Daniel αφού ξέρουμε ότι μέλη της Dharma παρέμειναν στο νησί έπειτα. Η ιστορία δένει ωραία πάντως, με τους Dharma-losties να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στα 70's και να επιστρέφουν στην κανονική τους εποχή, για να συναντήσουν τον Locke, τον Ben και τα άλλα παιδιά στην 6η σαιζόν.

    Το επόμενο επεισόδιο λέγεται Follow the Leader... ποιος λέτε να είναι; Ο Jack; Ο Locke; Κάποιος άλλος;;; Λογικά αυτός θα είναι και ο Leader της σειράς που θα πάρει πάνω του το βάρος ολονών. Και επιτέλους, δε μπορώ άλλο να βλέπω τον Alpert να είναι φρέσκος και να μη μεγαλώνει ενώ όλοι οι άλλοι γερνάνε!!!!!! Έλεος..... Ας μας πούνε κάποια στιγμή τι παίζει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Follow the Leader': Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα μάντευα πως υπονοεί κάποιο conflict ανάμεσα στον Jack και τον Sawyer;

    Daddy Widmore: Νομίζω αρκετοί είχαμε υποθέσει πως, αφού η Ellie θα ήταν η μαμά του Daniel, o Widmore θα ήταν ο πατέρας του. (Το οποίο εξηγούσε και τη χρηματοδότηση των πειραμάτων του.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. egw den to eixa poluskeftei prin apo to episodeio, alla molis eskase muti spiti tou, itan pretty obvious.ine k i pennie kori tis eloise tote?

    to thing me to switch to eixame katalabei ok, alla kaneis den exei eksigisei ikanopoiitika ti egine tora pou eleftherothike i energeia, epese to aeroplano, etc. ayto itan to katastrofiko pou tha ekane i energeia? tha erixne ena aeroplano?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oso gia tin eloise, exei tin approach tou 'slave to destiny', k den exoume dei akoma gia poio skopo prospathei. p.x. isws an den eixe erthei o daniel pisw sto nisi k sto parelthon i eloise na min eixe fugei apo to nisi k o daniel na min eixe gennithei kan. see my point?

    k o daniel... toso cute! ti matakia! ti gomenaki... tha mou leipsei :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι τα ίδια. Όπως και στο επεισόδιο του Ben, έχει ωράια πραγματάκια, αλλά τα χαλάει όλα το γαμημένο το foreshadowing. Φτάνει πια. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι.

    Είμαστε σίγουροι ότι πέθανε ο Faraday? Δεν έχω ιδέα για spoilers ή αν είναι credited στα επόμενα επεισόδια κλπ, καθαρά storywise.Θα ήταν μαλακία πάντως να χρησιμοποιήσουν τον ναό δεύτερη φορά τόσο γρήγορα.

    Το "Follow the Leader" αναφέρεται στον κεντρικό χαρακτήρα του επεισοδίου. :P

    Α, μιας και βγήκε και το Wolverine αυτές τις μέρες, όποιος θέλει να δει πώς θα ήταν ο Holloway σαν Wolverine, δεν έχει παρά να διαβάσει το Ultimate Wolverine vs. Hulk #5 του Lindelof που βγήκε και αυτό πρόσφατα. O Wolverine ΕΙΝΑΙ ο Sawyer, μέχρι και στα παρατσούκλια. :) Φοβερά διασκεδαστικό mini series btw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Faraday φάνηκε αρκετά νεκρός, δεν ξέρω. Σίγουρα η σειρά έχει ιστορικό θανάτων που επεκτείνονται ένα επεισόδιο περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αλλά το τελευταίο πλάνο φάνηκε σαφές. Και κρίμα, by the way. I was a fan.

    To Ultimate Hulk vs. Wolverine δεν το αγγίζω μέχρι να κυκλοφορήσει το 6ο τεύχος, μόνο τότε θα Πιστέψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε όλο το επεισόδιο περίμενα την ανατροπή ενώ όλα φώναζαν το αντίθετο… μετά από τη τελευταία σκηνή στο νοσοκομείο πλέον δεν μπορούσα να ελπίζω. Τι σόι κορύφωση της πλάκας ήταν αυτή;

    Γιατί να θέλεις να θυσιάσεις τον γιο σου, στερώντας του ότι αυτός θεωρεί σημαντικό στη ζωή του, ώστε να τον κάνεις τον super wow επιστήμονα που κατανοεί περισσότερο απ' όλους το πώς λειτουργεί ο χρόνος, όταν στο τέλος θα ξέρεις ότι θα τον σκοτώσεις χωρίς να του χρησιμέψουν πουθενά αυτές οι γνώσεις; Αλήθεια του πρόσφεραν τίποτα ουσιαστικό αυτές του οι γνώσεις; (mother issues για αλλαγή αυτή τη φορά!)

    Γιατί ενώ προσπαθείς να αλλάξεις το ρου της ιστορίας του νησιού, κάνοντας κάτι τόσο δραστικό όπως μια έκρηξη μιας βόμβας υδρογόνου, να έχεις σιγουρέψει πρώτα ότι οι άνθρωποι κλειδιά της Darma θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν; Και γιατί να μην αποτρέψεις την ίδια την διαρροή αλλά τα αποτελέσματα αυτής;

    Πολύ καλό post… η τελευταία παράγραφος με εκφράζει απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με Tyler και A.P.
    H πιτσιρίκα ηθοποιός που έπαιζε την Ellie στην δεκαετία του '50 ήταν καλύτερη από αυτήν που την έπαιζε το '70... Η δεύτερη φαινόταν σαν να έχει δυσκοιλιότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλα είναι ένας κύκλος, όλα έχουν ξαναγίνει.
    Η μαμά (ο θεός να την κάνει) Eloise είπε πως είναι δουλειά μου να σε κρατήσω (Daniel) σε αυτό το μονοπάτι. Απο την στιγμή που τον γέννησε μέχρι την στιγμή που τον έπεισε να πάει στην αποστολή του Widmore ήξερε πως θα πεθάνει απο τα χέρια της.
    Ο Daniel μπορεί να πίστευε στο όλο θέμα των μεταβλητών, να πίστευε οτι αυτός θα μπορούσε να σπάσει τον κύκλο αλλά τελικά και αυτή του η αντίδραση ήταν μια σταθερά και όχι μεταβλητή. Τώρα οι Losties μας άραγε είναι αυτοί μεταβλητές? Ή μήπως αυτό που πάνε να κάνουνε, είναι και αυτό γραμμένο?
    Το όλο θέμα με τον Desmond και την φράση της Eloise οτι είναι η πρώτη φορά που δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά, είναι χάρη στις ειδικές ιδιότητες του Desmond επειδή ο Desmond δεν μπαίνει μέσα στους κανόνες, επειδή είναι ξεχωριστός, επειδή ο Daniel μπόρεσε και του μίλησε τότε με την κίτρινη στολή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω θα πρέπει να υποθέσουμε πως ο Desmond πάντα ήταν wild card (γιατί πάντα ήταν εκεί, πάντα έστριβε το κλειδί κτλ κτλ) κι απλώς ως τώρα στη λούπα δεν έχει καταφέρει να κάνει τη σωστή κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό όμως που είπε η Eloise δηλ οτι μετά τον τραυματισμό του Desmond απο εκεί και πέρα δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει?
    Άρα ο πυροβολισμός του Desmond ήταν κάτι που δεν γινόταν ποτέ επειδή ο Desmond δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα...και μήπως με τον τραυματισμό του άλλαξαν πολλές ισσοροπίες, πήρε άλλη τροπή το loop?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω, όπως το καταλαβαίνω είναι μόνο οι ενέργειες του ίδιου του Desmond που μπορούν να αλλάξουν. Ο Ben δηλαδή πάντα τον πυροβολούσε, απλά μπορεί να μην πεταγόταν έξω από το νερό για να τον σαπίσει στο ξύλο. O Daniel πάντα του χτυπούσε επίμονα την πόρτα, απλά μπορεί να μην του άνοιγε. Κτλ. Φαντάζομαι σε κάποια φάση θα εξηγηθεί και πιο συγκεκριμένα, αλλά αυτό νομίζω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφού η Eloise ήξερε ότι θα πυροβολήσει το γιο της, σημαίνει ότι και οι Losties είναι "σταθερές"! Μαζί γύρισαν στο χρόνο. Άρα μέχρι κάποιο χρονικό σημείο του μέλλοντος, οι Eloise και Widmore ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί. Ή να το θέσω αλλιώς, κάνανε ό,τι έπρεπε ώστε το παρελθόν να συμβεί έτσι όπως συνέβη χωρίς καμία αλλαγή.
    Μάλλον φτάσαμε στο σημείο όπου από δω και πέρα κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί.

    (ελπίζω να έγινα κατανοητός)
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή