FinaleWatch: Fringe


Yowza. Και μόνο για το τελευταίο 5λεπτο...

Nα κάνω το disclaimer μου από την αρχή. Βρίσκω εντελώς γελοία την απεικόνιση που επέλεξε το Fringe για τις παράλληλες διαστάσεις. Διαβάζεις ένα His Dark Materials όπου ο Pullman φαντάζεται από τις ρίζες τους ένα κάρο διαφορετικούς κόσμους. Άλλη ηθική, άλλες κοινωνικές δομές, άλλη βιολογία... Σκεφτείτε οτι κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα δει να συμβαίνουν αμέτρητες χημικές αντιδράσεις ώστε να περάσουμε στο επόμενο. Για κάθε μία από αυτές που συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο, η λογική είναι πως δημιουργείται ένα παράλληλο σύμπαν. Φανταστείτε τώρα τον ατελείωτο αριθμό παραλλήλων διαστάσεων που μπορούν να δημιουργηθούν. Και μετά μπορείτε να καταλάβετε γιατί αδυνατώ να πάρω στα σοβάρα κάθε απεικόνιση τύπου Doctor Who ή Sliders όπου η λογική είναι 'ο κόσμος μας αλλά αν οι Ναζί είχαν κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο'. Ουυυυ, τι μας λές. Οι πιθανότητες να πέσουμε σε παράλληλο σύμπαν που φέρει την παραμικρή ομοιότητα με το δικό μας είναι μηδενικές.

That said, το τελευταίο 5λεπτο ήταν απίστευτο. Το επεισόδιο είχε τις στιγμές του και μέχρι εκείνο το σημείο ("We're plugging a hole in the universe. What are you doing here;!"), και η κορύφωση με τον Jones και μπόλικα ψαρωτικά visuals λειτούργησαν αποτελεσματικά ως προς το να φέρουν τη σεζόν στο επόμενο επίπεδο. Και τότε, τα τελευταία λεπτά ήταν αυτό το επόμενο επίπεδο.

Να πιάσω την είσοδο της Olivia σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο Spock/William Bell αγναντεύει τον κόσμο από το ρετιρέ των Δίδυμων Πύργων; Ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πιθανές κατευθύνσεις της σειράς, με μοναδικό περιορισμό να είναι -κυριολεκτικά- η φαντασία των JJ, Kurtzman, Orci & Pinkner;

Ή μήπως να πιάσω το αληθινό season-stealing moment που ήταν η αποκάλυψη του ονόματος στην πλάκα του τάφου που επισκεπτόταν ο Walter; Για όλο το επεισόδιο είχα αρχίσει να πιστεύω πως ο ίδιος ο Walter ήταν το πιστό του αντίτυπο από την δίπλα διάσταση, το οποίο θα δικαιολογούσε και το πόσο, εχμ, διαφορετικός είναι. Όμως όταν το όνομα του Peter στην ταφόπλακα όχι μόνο τινάχτηκα από τη θέση μου, αλλά και ξαφνικά όλα έβγαζαν νόημα. Το πώς μιλάει ο Walter στον γιο του, το πώς τον κοιτάει, όλη του η συμπεριφορά τριγύρω του.

Η πράξη του να πάει να κλέψει τον Peter κάποιου άλλου Walter ειναι όσο φρικτή γίνεται, και στέλνει τη σειρά σε ακόμα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια κι από το ίδιο ακόμα το γεγονός της ύπαρξης παράλληλων διαστάσεων. Ο Walter που θυμάται ο Peter είναι ο δικός του Walter; Και αλήθεια, τι κάνει εκείνος ο Walter; Θα ερθει η στιγμή που θα δούμε τον John Noble να αντιμετωπίζει με ιερή οργή τον εαυτό του; O William Bell έχει θέση σε όλα αυτά, και ποια είναι αυτή;

Και μιλώντας για τον Bell, μπορούμε τώρα αν υποθέσουμε πως ο πόλεμος για τον οποίον μιλούσε στο μανιφέστο ήταν κάποιο είδους αντίσταση στην επίθεση κάποιας παράλληλης διάστασης; Και δεν το πιστεύω πόσες φορές έχω γράψει τη λέξη 'παράλληλη' σε ένα κείμενο 6 παραγράφων. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως θα απογοητευτώ πολύ όταν η σειρά γυρίσει στα MoW της μετά από αυτό το game-changing φινάλε.


.

21 σχόλια:

  1. Αυτο ηταν το τελευταιο επισοδιο? Νομιζα οτι θα συνεχιζαν εμχρι το 22ο οπως συνηθιζεται αλλα δεν πειραζει...


    Το προχτεσινο επισοδιο ειχε και τις απολαυστικοτατες στιγμες τησ σεζον αλλα και μια εξ των απογοητευτικοτερων. Ποια ειναι αυτη? Πολυ απλα ο θανατος-και πιο συγκεκριμενα ο τροπος του θανατου του Jones ηταν ισως ο πιο απογοητευτικος, ειναι εμφανες φυσικα οτι αυτο εγινε για να ερθει αρκετα γρηγορα η κορυφωση του επισοδιου, δηλαδη η συναντηση της Ολιβια με τον Μπελ.

    Τωρα οσον αφορα τον Πητερ, ειχε ηδη αρχισει να αφηνει υπονοουμενα για την "αρπαγη" του απο την αρχη του φιναλε της σεζον, ισως και πιο πριν. Οι διαφορετικες αναμνησεις αναμεσα σε πατερα και υιο οσον αφορα την παιδικη ηλικια του τελευταιου ηταν ενα ενδεικτικο σημαδι. Οντως η επομενη σεζον θα εχιε κυριως γιατι θα "ανοιγει" με την συναντηση Μπελ-Ολιβια και τα οσα ειπωθηκαν εκει.

    Πιστευω οτι οι συγγραφεις εχουν διαχειριστει αρκετα καλα την ιδεα των παραλληλων διαστασεων διοτι βλεπαμε ανα καιρους να γινονται αναφορες σε αυτες μεσω των βασικων χαρακτηρων ειτε μεσω κομματιων της πλοκης , ειτε ακομη και αμεση παρουσιαση ορισμενων απο αυτων οπως στο προηγουμενο επισοδιο. Βεβαια δεν μας εχουν αναφερει ποσες διαστασεις θεωρουν οτι υπαρχουν λλα ισως γινεται αυτο επειδη παρακολουθουμε την εξελιξη αποστασιοποιημενα , μεσα απο την ματια κυριως της Ολιβια οπου και η ιδια προσπα8ει να δωσει απαντησεις στα ερωτηματα της. Ενω οι παντογνωστες -ως ενα βαθμο χαρακτηρες- κρατουν το στομα τους ερμητικα κλειστο και δινουν πληροφοριες σπανια , οπως η Νινα Σαρπ.

    Προσωπικα θα ηθελαννα μαθω ειναι αν η παραλληλη διασταση την οποια εβλεπε στα οραμματα της η Ολιβια ειναι αυτη στην οποια βρισκεται και ο Μπελ...Και κυριως ο κυριος Ομπσερβερ λειτουργει σαν ενα ρολο Φυλακα των Διαστασεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wow! Το τελευταίο 5λεπτο ήταν όντως mind blowing! Όταν είδα τους δίδυμους πύργους πραγματικά είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό… και αμέσως σκέφτηκα πως θα ένιωθαν οι αμερικανοί τηλεθεατές!

    Όμως ας τα πάρω από την αρχή: Το υπόλοιπο επεισόδιο ήταν αρκετά μέτριο θα έλεγα, ειδικά μετά από ένα σερί πολύ καλών επεισοδίων. Ουσιαστικά μόνο το τελευταίο 5λεπτο άξιζε με την μεγάλη αποκάλυψη της ταφόπλακας όπου θέτει τόσα ερωτήματα (πολύ εύστοχες παρατηρήσεις), και μετά η σκηνή με το ασανσέρ και τους δίδυμους πύργους όπου ίσως να δίνει και μια εξήγηση σε αυτά που λες: δεν μιλάμε για μία παράλληλη διάσταση, αλλά για πολλές. Αυτές οι φλασιές με τους υπόλοιπους ανθρώπους του ασανσέρ, που δεν ήταν ούτε πριν μπει αλλά ούτε και όταν έφτασε, προφανώς υπονοούν την ύπαρξη πολλών παράλληλων κόσμων ένας εκ των οποίων είναι και αυτός όπου οι δίδυμοι πύργοι δεν έπεσαν αλλά αντί αυτών καταστράφηκε ο λευκός οίκος. Δεδομένου ότι το 1/4 του επεισοδίου ήταν ένα "Παράλληλες Διαστάσεις 101" δε νομίζω να νιώθανε ότι τους έπαιρνε να το τραβήξουν περισσότερο σε αυτή τη φάση.

    Όπως και να έχει το Fringe ακροβατώντας μεταξύ επιστήμης και φαντασίας με έναν mainstream προσανατολισμό, όπως όλες οι δουλείες του JJ Abrams, με έχει κερδίσει και περιμένω να δω την επόμενη season. Θα ήμουν πιο ενθουσιώδης αν αυτό το επεισόδιο με ταρακουνούσε για τα καλά… αλλά δεν το κατάφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιά η πιθανότητα ο Walter της άλλης διάστασης να είναι όντως ο αρχηγός της ZFT? (Με τα επακόλουθα, δεν είχε τρελλαθεί ποτέ, ήταν και είναι ψυχάκιας-- τον φαντάζομαι κάτι σαν τον Nero του star trek-- που του κλέψανε το γιό)

    Επίσης απο τα παλιά επεισόδια, ίσως να σκάσει δύναμη στο Peter για αυτό τον κοίταζε ο walter στο μάτι στην αρχή ή το οτι τον απήγαγαν για κάποιο λόγο που ακόμα δεν είναι εμφανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρετικο φιναλε για μια σειρα που ξεκινησε ανευρα αλλα βρήκε σιγα σιγα και ρυθμο αλλα και νόημα
    καλα είδαν τα ματακια μου; ο leonard nimoy ειναι ο περιβόητος william bell; yami yami

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο φινάλε, ωραία και η αποκάλυψη για τον Πήτερ αν και με λίγη παρατηρητικότητα την έβλεπες να έρχεται κατά την διάρκεια του επεισοδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το κομμάτι στην αρχή, μια απλή εξήγηση, μιλώντας στον αέρα φυσικά για κάτι τέτοια, μπορεί το ανθρώπινο μυαλό πχ ή το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να ταξιδέψει σε παρόμοιες διαστάσεις. Να μην αντέχει σε κάτι πολύ διαφορετικό. Ή το gadget να εντοπίζει παρόμοιες διαστάσεις.

    Ειδικά εφόσον το έχουν κάνει established και σαν "επέκταση" του deja vu. Για να ζήσεις μια εμπειρία από μια άλλη πραγματικότητα θα πρέπει εκείνη η πραγματικότητα να είναι παρόμοια με τη δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και όμως γυρίζουμε στο ανθρωπομορφικό "σύμπαν", που φαντάζει μια ποιήτικη ευκολία στη τηλεόραση και στο κινηματογράφο (απο το να φτιάξουν μια διάσταση κούκου) και απο πλευράς budget.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαντάζομαι μπορώ, για να μη με ενοχλεί, να δεχτώ οτι οι αμέσως διπλανές διαστάσεις είναι και οι πιο πρόσφατα δημιουργημένες, ή αλλιώς αυτές που απέχουν λιγότερο από τη δική μας, που μοιάζουν περισσότερο. Whatever! :p

    Έχω δει σε πολλά sites να γίνονται συζητήσεις για δύο μόλις παράλληλες πραγματικότητες, αλλά αν μη τι άλλο η φλασιά στο ασανσέρ με τους πολλούς ανθρώπους υπονοεί οτι υπάρχουν και πολλές ακόμα, και η Olivia πέρασε από αυτές για να φτάσει σε εκείνη του Bell.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την αποκάλυψη του Πίτερ μας την τάισαν στο στόμα όταν έλεγε ο Γουόλτερ για κάτι που είχε χάσει, και κρατούσε το νόμισμα που ο Peter (του) συνέλεγε, και φυσικά δεν θυμόταν ο Peter (της σειράς).
    Θέλω πολύ να δω τη συνέχεια, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν ξετρελάθηκα. Χαλάστηκα και λίγο με την είσοδο του Nimoy: ναι ρε παιδιά, τον καταλάβαμε από την φωνή, δεν χρειαζόταν το σκοτάδι ούτε για όσους έχουμε εμπεδώσει τον Spock, ούτε για όσους δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο τύπος παρά μόνο hearsay στο internet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχεις δίκιο για Nimoy. Και η παρουσία του ήταν γενικότερα υπερβολικά self-aware για να δουλέψει σε βάθος χρόνου. Αλλά για ένα καμέο 10'' είμαι ΟΚ, so far.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Tyler: η σκηνή στο ασανσέρ μου θυμίζει λίγο midnight nation (την διάσταση inbetween με τους "ξεχασμένους"), βέβαια τέτοιες σκηνές είναι κλασσικές και στο trek και στο outer limits.

    Την αποκάλυψη του Peter την είχαμε προετοιμασμένη εδώ και πολύ καιρό απο την στιγμή του Observer (Btw o Kirby θα στριφογυρίζει στο τάφο του) και την αναφορά του walter για την αρρώστεια που είχε μικρός ο Peter, μέχρι το observo-child και φυσικά το τέλος της season. Απλώς περισσότεροι υπέθεταν οτι ήταν ένας κλώνος (κατάλοιπο legacy απο τα X-Files) μέχρι που άρχισε το όλο ZFT να αποκαλύπτεται ώς εξωδιαστασιακό event.

    Είμαι και εγώ περίεργος να δώ πώς θα εξελιχθεί το θέμα με τις διαστάσεις. Θα γίνει ένα Dimensiongate; Θα προσπαθούν οι πράκτορες του FBI να σταματούν τα φαινόμενα, μέχρι να συναντήσουν και άλλες "υπηρεσίες" που γνωρίζουν σχετικά;

    Πάντως περιμένω μέχρι να βγάλουν spoof επεισόδιο, που οι χαρακτήρες θα πάνε στο νησί του lost, ή το ασανσέρ θα ανοίξει στο enterprise turbolift ή θα συναντήσουν τον Donnie Darko (Χα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eνδιάμεσες διαστάσεις αντί απλά άλλων παραδιπλανών; Ενδιαφέρον. Έτσι κι αλλιώς το λατρεύω το Midnight Nation.

    Και φυσικά περιμένω σαν τρελός το spoof επεισόδιο. Έχουν και στο staff τον Darin Morgan που είχε γράψει τα αστειότερα επεισόδια των X-Files, άντε, τι τον κρατάνε άμα δεν τον βάλουν να γράψει κανά τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο γαμάτο θα ήταν να έπαιζε ο Jose Chung στο Fringe ή ο Richard Beltzer στο "γνωστό" ρόλο? (hell ακόμα και στο Castle μπορεί να παίξει αυτός!)

    Παραδιπλανες διαστάσεις δεν νομίζω να υπαρξουν, εκτός αν αποδειχτεί οτι οι ιοί που κάνανε στη ZFT είναι όντα απο αυτές.

    (sidenote, κάτι που με ενοχλεί γενικώς στο θέμα αλλαγής διάστασης: αν σε μια διάσταση έχει εφευρεθεί φάρμακο κατά μιας αρρώστειας, μπορεί σε μια άλλη διάσταση να χρησιμοποιηθεί και εκεί; η θα είναι τοξικό; νομίζω πρέπει να το έχουν υπόψη τους για μελλοντικό επεισόδιο και αυτό )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου άρεσε αρκετά αλλά μου τη σπάει το fixation του J.J. με παράλληλες διαστάσεις κτλ. Θα δούμε στη συνέχεια πως θα το εξηγήσει.

    Ο μόνος που το έχει κάνει σωστά είναι ο Whedon. Η διάσταση όπου υπάρχουν μόνο γαρίδες ή η διάσταση τον εντομοειδών που πάει ο Angel για να βρει τον guardian of the word. Αυτά είναι, όχι "η-διάσταση-που-όλα-είναι-πάνω-κάτω-τα-ίδια-αλλά-δεν-μας-τον-φόρεσε-ο-Osama" του Fringe ή "το-παράλληλο-σύμπαν-που-οι-καλοί-είναι-η-αντίσταση-και-οι-κακοί-κυβερνούν" των Star Trek.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το είχα ξεχάσει εκείνο το σημείο από το Angel. Ναι, αυτό το πράγμα είχα στο μυαλό μου όταν έκανα αναφορά στο His Dark Materials. (Που παραμένει το Ιδανικό, στο μυαλό μου, για τέτοια πράγματα. Είναι το anit-Sliders, ένα πράμα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kai mena me enoxlei to pws apeikonizoun tis paralliles diastaseis genika stis tainies/seires alla na kanw mia diwrthwsi:

    Kata pasa pithanotita MONO oloidies diastaseis tha sunantouses an taksideves se autes. Think about it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Nai, akrivws. O kosmos pou dimiourgeitai epeidi allakse thesi ena ilektronio den tha diaferei katholou. Kai logw proximity (an leitourgei etsi) einai pio eukolo na ton petuxoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Nτάξει, φαντάζομαι σώζεται κάπως έτσι, αλλά εξακολουθώ να το βρίσκω shortcut to actual imagination :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. E nai mwre, auto itan apla ena strong visual gia na katalavoume oti den vriskomaste ston idio kosmo (plus Obama newspaper - not in the past either). Elpizw no Nazis on dinosaurs stin Earth 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή