Lost 5x15 'Follow the Leader'


Είναι ξανά ζωντανό, σπαρταράει, και έχει ακόμα μόνο ένα επεισόδιο μέχρι να κλείσει η σεζόν!

Είχα ξεχάσει εδώ και κάμποσες βδομάδες το πώς είναι να σε εξιτάρει αληθινά ένα επεισόδιο Lost, αλλά αυτή το προσδοκώμενο εδώ και πολύ καιρό επεισόδιο με focus τον Richard, τα κατάφερε να μου το θυμήσει. Ειδικά κατά τη διάρκεια της 5ης σεζόν έχουμε αναρωτηθεί συχνά πώς θα έμοιαζε η σειρά μέσα από τα μάτια του Alpert, και εδώ πήραμε μια γεύση. Χωρίς να ξέρουμε ακόμα τα πώς και τα γιατί του αθάνατου στάτους του, παίρνουμε εδώ μια ιδέα του πώς λειτουργεί έχοντας κόσμο να πηγαίνει και να έρχεται στο στρατόπεδό του, από τον παρόν, από το μέλλον, από το δίπλα νησί, κτλ.

Τι κάνει ο Αθάνατος για τους κοντρολάρει όλους; Τους δίνει τον έλεγχο. Δεν διστάζει ούτε για στιγμή να παραχωρήσει την όποια ανά πάσα στιγμή ηγεσία σε όποιον θεωρεί οτι του αξίζει, και με τον έναν τρόπο ή τον άλλον παραμένει διαρκώς εκεί, ο υποκινητής στις σκιές που αν στοιχημάτιζα, θα έλεγα πως θα μας θάψει τελικά όλους, θριαμβευτής. Η παρατήρηση αυτή δημιουργεί το πολύ βασικό ερώτημα δεδομένου του φινάλε του επεισοδίου: Διατηρεί ακόμα τον έλεγχο, ή αυτή τη φορά ο Locke θα είναι ο μοιραίος Ηγέτης Λήξης που θα του τα σουτάρει όλα στο διάολο;

To φοβερό κλείσιμο του επεισοδίου αυτό δείχνει να υπονοεί, με τον Locke να μαζεύει δυνάμεις (εντελώς αναπάντεχα), να δημιουργεί στον Richard αμφιβολίες (και γήπεδο στον Ben να παίξει μπάλα), και να βαδίζει προς τη δολοφονία του Jacob. (;!) Το θέμα είναι, ο Ben τον ακολουθεί έχοντας πιστέψει όσα του ειπώθηκαν από τον ίδιο τον Jacob ή απλά παίζει τα γνωστά mind games του; Και by the way, γιατί τόση κάψα ο Locke;

Το σίγουρο είναι οτι απόλαυσα την επιστροφή του σε φόρμα, πλήρως ανανεωμένο και με την αυτοπεποίθησή του πίσω εκεί που πρέπει να είναι. Ο ηγέτης Locke έχει επιστρέψει, όσο και αν σε κάθε του βήμα ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την πεποίθηση πως είναι μια talking and breathing αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. Η σκηνή που συναντά από μακριά τον πληγωμένο ευατό του (επειδή "το Νησί τον ειδοποίησε") και στέλνει τον Richard για να μεταφέρει, τυφλά, οδηγίες όσο ο Ben χάσκει απορημένος, ήταν από την καλύτερη κωμωδία που έχει κάνει η σειρά.

Κωμωδία που σε όλο το επεισόδιο κατείχε κεντρικό ρόλο, είτε μιλάμε για κάτι straightforward χιουμοριστικό (ο Hurley να μη μπορεί να πέισει τον Chang οτι είναι από το παρόν), είτε για την καλύτερη σκηνή όλου του γνωστού ανυπόφορου ερωτικού τετραγώνου. Ξέρετε φυσικά οτι μιλάω για την υστερικά αστεία και uber-awkward σκηνή της εισόδου της Kate στο υποβρύχιο, λίγο αφού ο James και η Juliet είχαν λίγο-πολύ σχεδιάσει την τέλεια ζωή (τους). Σιωπηλό ξεκατίνιασμα, the sequel!

Και όσο ο Jack και η Kate συζητούν το αν όοολα όσα έχουν τραβήξει άξιζαν τον κόπο (με συναρπαστικούς και οριακά φιλοσοφικούς όρους, θα έλεγα- NOT), υπάρχουν δύο ακόμα στοιχεία του επεισοδίου που με ιντριγκάρουν ακόμα περισσότερο για το φινάλε:

a) Το ημερολόγιο του Faraday. Γιατί τελικά φαίνεται πως όλη αυτή η λούπα με την out of character και άθλια γραμμένη είσοδό του στο camp των Others προκειμένου να σκοτώθεί από τη μητέρα του, έγινε για να φτάσει στα χέρια της το ημερολόγιο. Η Eloise πλέον ξέρει για το μέλλον όσα κι εμείς- τι θα μάθει στο φινάλε;

b) "I saw them die." Αλήθεια ρε Richard; Δε μας λες και τι εννοείς, κιόλας; Θα σκότωνα για να σκοτώσει το Lost τον Jack, την Κate κτλ.

Κατά τα άλλα, όλες οι δυνάμεις και οι πλοκές μοιάζουν να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, αυτό της έκρηξης του Swan. Αν επρόκειτο για ένα ακόμα καταγεγραμμένο γεγονός που τελικά κανείς δε θα μπορούσε να αλλάξει, θα το είχε κάνει η σειρά τέτοιο θέμα; Ή μήπως είναι απεγνωσμένη για ένα cut-off point για season finale; Όχι, αυτό που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τον Desmond, την επιστροφή του οποίου στο νησί tease-άρει όλη η 5η σεζόν. Και που μπορεί να σημειωθεί στο διπλό φινάλε της άλλης βδομάδας, αποτρέποντας την έκρηξη του Swan, και αφήνοντάς μας μπροστά σε πλήρως λευκό καμβά ενόψει της τελευταίας σεζόν.

Just saying.


.

13 σχόλια:

  1. Ήξερα από πριν ότι το επεισόδιο θα ήταν Alpert-centric, και περίμενα επιτέλους να μάθουμε κάτι γι'αυτόν.
    Κάποιο flashback στην αρχαία Αίγυπτο, στο Black Rock, κάτι. :)

    Καλό ήταν πάντως. Περιμένω πάντως στο φινάλε μία πραγματικά wtf moment γιατί καιρό έχει να μας δώσει μία τέτοια η σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα ας πούμε μπορεί το παράδειγμα που θα πω να βγει πως εν τέλει δεν είναι δόκιμο, αλλά φαντάσου να σκοτώσει ο Locke τον Jacob, και πόσο κάργα σοκαριστικό θα ήταν αν δε μας το είχε ήδη πει.

    Βέβαια και που μας το είπε και μόνο, εγώ ψιλοχάζεψα, αλλά λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιστροφή του Des στο νησί, ε? Μμμμ... πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς, όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα σε όλη την 5η season το παρελθόν δεν θα αλλάξει με τίποτα, δηλ. και η έκρηξη θα γίνει και η βόμβα υδρογόνου θα μείνει στη θέση της κλπ. O Locke για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί όποιον βρει ποντάροντας στην ευαισθησία τους και σε πράγματα που τους αγγίζουν, όπως εδώ με την Sun για να βρει δήθεν τον άντρα της και τους others για να συναντήσουν επιτέλους τον ηγέτη τους.

    Επιτέλους λύθηκε και η απορία του γιατί ήθελε να επιστρέψουν οι Ο6 στο νησί, που φυσικά δεν ήταν για να βοηθήσουν όσους είχαν μείνει! Ήταν επειδή το είχε πει στον Locke ο Alpert, που του το 'χε πει o Locke, που του το 'χε πει το νησί... ΟΚ, anyway με ικανοποιεί γιατί το κάλυψαν πλήρως και δεν ήταν απλά όπως φάνηκε μια τρύπα στο σενάριο που υπήρχε απλά και μόνο για να επανέλθουν στη δράση όσοι είχαν φύγει από το νησί.

    Αυτό που έκανε το επεισόδιο ακόμη πιο ωραίο ήταν το focus στον Alpert. Βέβαια ακόμη περιμένουμε να μάθουμε πράγματα γι'αυτόν, όσο και για τους others. Π.χ. τι παίζει με τις εγκύους στο νησί, γιατί μαζεύουν τόσο κόσμο και τον προσηλυτίζουν - που by the way δεν είδαμε στην ομάδα του Richard την αεροσυνοδό και τα παιδάκια που τελευταία φορά είχαν φανεί στην 3η season. Κι ακόμη περιμένω να δω την Rose και τον Bernard...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας φάνηκε Richard-centered επεισόδιο, όταν ένα επεισόδιο είναι character-centered μαθαίνουμε για το παρελθόν του, για τους λόγους για τους οποίους δρουν με τον έναν ή άλλον τρόπο, τι καθορίζει την σχέση τους με το νησί, κλπ. Για τον Richard δεν μάθαμε τίποτα από αυτά, απλά έτυχε να είναι σε δυο-τρεις σκηνές παραπάνω απ’ότι είναι συνήθως.

    Μου φάνηκε αρκετά βαρετό επεισόδιο και το death sentence του Locke, filler για ψευτο-exciting τέλος. Από πότε η μοίρα του Jacob ή των others-κομπάρσοι-που-στ’αρχίδια-μας-κιόλας είναι αυτό που μας καίει στο Lost;
    Πολλά gaps έχει το σενάριο και αυτό εκδηλώνεται κάθε φορά που θυμούνται πως υπάρχουν κι άλλοι others ή losties (ή Dharma for that fact).

    Α, και ναι μας αρέσει ο Sawyer αλλά όταν κάνει puppy-eyes-mixed-with-longing-and-guilt στην Kate μπροστά στην Juliet είναι γελοίος.

    Κανείς δεν ανέφερε τον αληθινό ήρωα – sigh <3 – Sayid!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To τέλος θα περιλαμβάνει λοιπόν σίγουρα μια κατακλυσμική καταστροφή, βλ. implosion of the hatch και we're gonna move the island. Ο Richard είπε ότι θα πεθάνουν όλοι. Πρωταγωνιστές no matter what είναι οι losties, οπότε όλο και κάποιος θα μείνει. Παρόλο που φαίνεται ότι ο ρόλος τους για το Νησί αρχίζει να περιορίζεται. Ή μήπως η παρουσία τους κ μόνο συνέβαλε στο να λέει η Eloise ότι για πρώτη φορά δεν ξέρει τι θα γίνει;
    Έχω μπερδευτεί με τα πήγαιν'έλα στο χρόνο...Πώς γίνεται ο Locke να βλέπει τον εαυτό του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ωραίο με αυτό το επεισόδιο είναι ότι είχε πολλές WTF στιγμές αλλά σε πράγματα που υποτίθεται ότι έχουν γίνει και που πρόκειται να γίνουν. Η στιγμή με τους δύο Lock όντως είχε χιούμορ αλλά ήταν και πολύ σημαντική μιας και ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε στο Lost αυτό το χρονικό παράδοξο του να συνυπάρχουν δύο εκδοχές του ίδιου ατόμου την ίδια χρονική στιγμή και ο Lock επέλεξε πολύ απλά να επαναλάβει την ιστορία… για άλλη μια φορά. Αλήθεια με ποια σιγουριά το κάνει αυτό; Να πιστέψουμε αυτά που ισχυρίζεται για την επικοινωνία του με το νησί;

    Είχε δίκιο εν μέρη ο keepyourseatbelton… τον Richard τον έδειξε απλώς λίγο παραπάνω απ ότι συνήθως… και όμως και εγώ στον Richard κόλλησα και νομίζω ήρθε η στιγμή να μάθουμε παραπάνω πληροφορίες για αυτόν. Είναι κλασικό παράδειγμα backstage χαρακτήρα… και πολλά πράγματα γίνονται στο παρασκήνιο. :)

    Περιμένω αρκετές απώλειες στο επόμενο επεισόδιο… Έχουμε την επικείμενη έκρηξη στο Swan, μια βόμβα υδρογόνου και την δολοφονία του Jacob! WOW

    Ξέρετε φυσικά οτι μιλάω για την υστερικά αστεία και uber-awkward σκηνή της εισόδου της Kate στο υποβρύχιο, λίγο αφού ο James και η Juliet είχαν λίγο-πολύ σχεδιάσει την τέλεια ζωή (τους). Σιωπηλό ξεκατίνιασμα, the sequel!Είναι αυτό που λέμε μια εικόνα χίλιες λέξεις… γαμάτη σκηνή μόνο και μόνο επειδή δεν λέχτηκε ούτε μια κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Foverooo!
    top episodio gia mena.apolafsi apo tin arxi mexri to telos.mou evgaze aliotiko sinesthima apo merika proigumena episodia..ixe tromero endiafefon ke dimiourgise megali korifosi!itan episodio pou se kani na thes na dis to finale amesos!
    ontos polles WTF skines.
    emena me sigkinise to gegonos ke i idea oti tha prospathisoun na diagrapsun ola osa exun perasi mexri stigmis..to aeroplano den tha pesi..tha pane kanonika ston proorismo tous..den tha gnorisi o enas ton allon ..ke TIPOTA apo afta pou exoun perasi den tha simvi..!me "tromazi" kapos afti i idea!
    thelo na do ti tha gini telika me tin vomva ke an tha pethanoun oloi.thelo na matho gia pio logo theli na skotosi o locke ton jacob.thelo na do an o desmond tha girisi piso...thelo na do polla...!!!
    akoma mia evdomada mexri to sigklonistiko finale ke meta ksana countdown gia tin 6i ke teleftea season!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Locke έγινε για μένα ακόμα πιο κεντρικός χαρακτήρας από την στιγμή που διάβασα ότι ο J.J. Abrams είχε μόνο τον O'Quinn στο μυαλό του για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ίσως να είναι και ο μοναδικός ηθοποιός (κατά IMDB) που δεν πέρασε από audition όταν γίνονταν τα castings για την σειρά. Όταν έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου τον χαρακτήρα τόσο ώστε να θεωρείς ότι μόνο ένας συγκεκριμένος ηθοποιός θα μπορεί να τον αποδώσει καλά τότε σίγουρα τον έχεις σαν ρυθμιστή - μην πω σαν ρόλο κλειδί. Περιμένω ότι ειδικά στην τελευταία season ο Locke θα είναι μαζί με τον Desmond οι 2 χαρακτήρες κλειδιά. Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιος θα σκοτώσει τον Locke; Δεν τον αντέχω! Είναι ο Forrest Gump της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χάζευε η γυναίκα μου το επεισόδιο και έκατσα λίγο από δίπλα, και με τη δεύτερη πιο απόμακρη θέαση εντόπισα κάτι που με ενόχλησε.

    Δεν μιλάω για συνύπαρξη των δύο Locke, αυτά είναι πταίσματα για αναγνώστες των Dr Futurity και All You Zombies. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να το θέσω ως μορφή πολύ πλάγιας ερώτησης: η «λίγο σκουριασμένη» πυξίδα, πού και πότε κατασκευάστηκε;-)

    Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι, μιλάμε για μια λούπα (βρόχο). Λούπα υπήρχε και στο All You Zombies, αλλά εκεί είχες μια είσοδο. Εδώ δεν έχουμε.

    Ελπίζω όντως να μου διαφεύγει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτού του είδους τα παράδοξα δεν είναι εγγενή στη θεωρία περί ταξιδιού στο χρόνο που ασπάζεται το Lost; Είναι το ίδιο με την αυτο-εκπληρούμενη προφητεία για την ηγεσία του Locke. Ούτε για εκείνην υπήρχε entry point!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η διαφορά μεταξύ πράξεων (γυρνάω πίσω για να πω ότι θα είμαι αρχηγός, ή πηδάω τον εαυτό μου για να γεννηθώ εγώ κ.τ.λ) και αντικειμένων με ενοχλεί λίγο.

    Μπορώ να δεχτώ παραλογισμούς σε πράξεις, αλλά όχι δημιουργία ύλης από το τίποτα. Τεσπά, θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσπαθώ να τα διαχωρίσω στο μυαλό μου και το νιώθω να έχει ματώσει λιγάκι, οπότε για την ώρα θα μείνω κι εγώ στο 'θα δούμε'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή