Lost 5x16/17 'The Incident'


Το διπλό φινάλε θα το δω αργά απόψε και δε θα έχω την ευκαιρία να το γράψω μέχρι ακόμα αργότερα (ή μέχρι αύριο το πρωί, φαντάζομαι), οπότε αφήνω το άδειο ποστ να υπάρχει ως τότε, και όσοι το δείτε ενδιάμεσα, σχολιάστε ελεύθερα!

So. About that loophole.

Κατά τους υπολογισμούς μου, αυτό το επεισόδιο ήταν περίπου 1/3 απίστευτο και 2/3 να τραβάς τις τρίχες σου, αλλά αυτό το μπροστά 1/3 αρκούσε για να δώσει καύσιμα να ζεσταινόμαστε στη θεωριολογία για τους επόμενους 9 μήνες. Να βγάλω λίγο όμως τη γκρίνια από τη μέση, αν και ευτυχώς ουδείς δείχνει να πολυδίνει σημασία στα σημεία που με ενόχλησαν; Bear with me.

Το πραγματικό Lost είναι φυσικά το Lost του Ben και του Locke, του Jacob και του Richard, του Widmore και του Desmond (ή έτσι νομίζαμε, αλλά θα επανέλθω σε αυτό), αλλά καταλαβαίνω οτι το κανάλι πρέπει να πουλήσει μια σειρά σε ένα παγκόσμιο κοινό αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από γονείς ή από 16χρονα που βλέπουν σαπουνόπερες. Ξέρουν οτι εσύ, αγαπητέ χρήστη του ίντερνετ, θα είσαι εκεί για να παρακολουθήσεις. Δεν ανησυχούν για σένα. Τις Evangeline Lillies του κόσμου θέλουν, και αυτό το κοινό δεν καταλαβαίνει καν πώς λειτουργεί το ταξίδι στο χρόνο, και χρειάζεται τον Hurley κάθε δύο επεισόδια να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις για να σιγουρευτούμε πως όλοι έχουν καταλάβει.

Τίποτα στραβό ως εδώ, όλα κατανοητά και δεκτά. Αλλά διάολε, είναι ανάγκη το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου να καταλαμβάνεται από αυτό το ανυπόφορο ερωτικό τετράγωνο και κάθε επιλογή τους να καθορίζεται από το πώς αισθάνεται ο καθένας για την Kate ανά πάσα δεδομένη στιγμή; Ούτε που μέτρησα πόσες φορές είπαμε ή σκεφτήκαμε κάτι στη λογική του "εεεμ, ο Sayid πεθαίνει, τα βρίσκετε άλλη ώρα;" ή "εεεμ, μια βόμβα που θα σκοτώσει ανθρώπους θα κριθεί ηθικά από το αν ο Sawyer κάνει τα γλυκά μάτια στην Kate ή στην Juliet;" Ugh.

Και να πεις οτι όλο αυτό πήγε κάπου; Με ένα γιγάντιο ερωτηματικό μας παράτησε αυτό το segment του επεισοδίου, το ίδιο ερωτηματικό που είχαμε και πριν το επεισόδιο: θα ανατινάξουν το Swan; Αν ναι, τι συνέπειες θα έχει; Και πώς στα κομμάτια παραβιάστηκαν οι κανόνες του ταξιδιού στο χρόνο; Αυτά τα ερωτήματα είχαμε πριν την happy hour με το happy foursome, αυτά τα ακριβώς ίδια έχουμε και τώρα. Whatever. Πάμε στο καλό κομμάτι όμως, που εν τέλει επισκίασε όλα τα υπόλοιπα.

Με μια χούφτα σκηνών μόλις, οι Cuse & Lindelof άλλαξαν το παιχνίδι όσο απότομα και αποφασιστικά το είχαν αλλάξει πριν 2 ακριβώς χρόνια με το σοκαριστικό τους flash-forward. Μπορεί αυτή τη φορά να μην είχαμε σαγόνια να πέφτουν στο πάτωμα από την ανατροπή, αλλά ανάθεμά κι αν αυτή η εναρκτήρια σκηνή δεν ήταν ό,τι πιο πλούσιο και ανατρεπτικό έχει κάνει η σειρά στα 5 της χρόνια.

Δυο τύποι, κάθονται στην αμμουδιά, συζητάνε. Βλέπουν το Black Rock να καταφθάνει, apparently το κάλεσε με κάποιο τρόπο ο ένας εκ των δύο, ο Jacob. Ο άλλος, κυνικά, σημειώνει πως ό,τι κι αν κάνει ο Jacob, κάθε φορά αυτοί που φτάνουν θα ζήσουν τον ίδιο κύκλο χάους και εκφυλισμού που θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Ναι, αλλά όχι στην Καταστροφή, εκείνη θα έρθει μόνο μία φορά. Μέχρι τότε θα προσπαθώ, υπονοεί ο Jacob. Πού θα μου πας, λέει ο άλλος ουσιαστικά, θα βρω ένα loophole και θα σε σκοτώσω. Τίτλοι.

Τι έγινε; Πώς είπατε; Αυτή η μικρή σκηνή των δέκα σεναριακών γραμμών αποτελεί την επιτομή του Lost. Μιας σειράς που καταφέρνει με τον πλέον αβίαστο τρόπο να αλλάζει διαρκώς το endgame, να μεταμφιέζει διαρκώς αυτό για το οποίο μαχόμαστε. Η μεγάλη απάτη που μας έχει παίξει αυτή η σειρά είναι οτι, 5 χρόνια μέσα, δεν έχουμε ιδέα τι είναι. Πάνω που πάμε να καταφέρουμε να της βάλουμε μια μεγάλη ταμπελα-σκεπή, ανακαλύπτουμε πως υπάρχει και πιο πάνω όροφος.

"Το Lost είναι η ιστορία επιβίωσης μιας ομάδας ναυαγών σε ένα μυστηριώδες νησί."
"Το Lost είναι η μεγάλη ρομαντική περιπέτεια δύο εραστών που υπερπηδούν ωκεανούς χρόνου για να ξανασμίξουν."
"Το Lost είναι η αδυσώπητη μάχη δύο υπερδυνάμεων πάνω στον έλεγχο της ροής του χρόνου."
"Το Lost είναι..." Τι; Η κυριολεκτική μάχη του Θεού με το Διάβολο για τη μοίρα της ανθρωπότητας;

Ξεχάστε ερωτικά τετράγωνα, και τη Dharma, και τη Φάρμα, και όλα αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που παρακολουθούμε: Οτι για 5 χρόνια μας κρύβουν το λόγο για τον οποίον παρακολουθούμε. Τόλμησες μικρέ ανόητα να νομίσεις πως τα κατάλαβες όλα; Πως οι κεντρικοί παίχτες ήταν ο Desmond με τις μαγικές του, time-altering δυνάμεις, και ο Widmore που προσπαθεί να ανακτήσει το θρόνο του στην Other-land και στο χρονικό συνεχές; Πάρτα, μικρέ ανόητε, γιατί δε θα εμφανιστούν στο φινάλε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Χα!

Αντ'αυτού, η νεότερη μετεξέλιξη της σειράς, όπως προκύπτει από την ιδιοφυή της αρχική σκηνή, όπου μέσα από μια συντομότατη και απλά-καθόμαστε-εδώ-και-συζητάμε-casually στιχομυθία, γκρέμισε όσα ξέραμε και έχτισε ένα παντελώς καινούριο γήπεδο για να παίξουμε μπάλα, μπορεί και να είναι μια κυριολεκτική εξιστόρηση της μάχης του Θεού με το Διάβολο. Με την ανθρωπότητα να λαμβάνει συνεχώς Σωτήρες και να δοκιμάζει ξανά από την αρχή, να καταστρέφεται ξανά εκ των έσω και φτου ξανά εκ του μηδενός. Μέχρι την τελική δοκιμασία, την τελική μάχη, που ακόμα δεν ξέρουμε τι είναι ή τι σημαίνει.

Η ξεχωριστή φύση του Jacob υπογραμμίζεται και στις σκηνές όπου τον βλέπουμε να στρατολογεί ουσιαστικά τη νέα γενιά των μονομάχων του, αλλά αυτό που δε μου ήταν απόλυτα σαφές, ήταν το εξής: τους μαζεύει ειδικά επειδή ξέρει πως αυτή η φορά, θα είναι η κρίσιμη, ή τους μαζεύει σαν ρουτίνα (γύρευε πόσους 'γύρους' αυτού του παιχνιδιού έχουν πάιξει) και απλά αυτή τη φορά έτυχε να αλλάξουν τα πράγματα; Και άραγε, ο θάνατός του είναι αληθινός; Πάει, God is dead δηλαδή; Ή είναι κι αυτός μέρος του παιχνδιού; Αν είναι for real, τότε ποιο ήταν το loophole και γιατί αυτή η φορά ήταν διαφορετική;

Eιλικρινά, αυτό το σετάκι ερωτήσεων (καθώς και η αλληγορία που το Lost μπορεί να καταλήξει να είναι, ακόμα και άθελά του εν μέρει) είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχει δώσει η σειρά από οταν ξεκίνησε, και το έκανε με μια δύο σκηνές των 2 λεπτών η κάθε μία. Το Black Rock καταφθάνει. Ο Βen μαχαιρώνει τον Jacob. What does it all mean;!


Μπόλικα σκόρπια σχόλια τώρα:

  • Mέσα στο χαμό ίσως το έχασα, αλλά τελικά το άγαλμα μάθαμε τι ρόλο παίζει, ή απλά είναι η καλύβα του μπαρμπα-Ιακώβ;
  • Όταν ειπώθηκε η ατάκα "They're coming", φαντάζομαι αναφερόταν στην Ilana και το σκιώδες γκρουπάκι της, τους 'καλούς', ε;
  • Oπότε μισό λεπτάκι. Αν αυτό είνα όντως ένα τεράστιο κοσμικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πανίσχυρες οντότητες (που μπορούν μεταξύ άλλων να κρατάνε ανθρώπους για πάντα ζωντανούς ή/και να καταλαμβάνουν τα σώματά τους), τότε γιατί πρέπει να διαδραματίζεται σε αυτό το νησί, με αυτούς τους περίπλοκους κανόνες και το ταξίδι στο χρόνο; Μπορεί να είναι δεμένοι κι αυτοί με το νησί, με κάποιο τρόπο;
  • Speaking of, τι ακριβώς είναι ο Locke τώρα; Ό,τι ήταν τόσο καιρό ο Christian; Μια μασκώτ του 'Διαβόλου';
  • Αmazing.
  • Btw χαίρομαι πολύ που το Lost συνεχίζει να στελεχώνει όλο του το νέο καστ με απόφοιτους του Deadwood, δηλαδή τη σειρά που ό,τι κι αν σας λένε,είναι η καλύτερη (και πιο καλογραμμένη, και πιο καλοπαιγμένη) από τη μεγάλη τριάδα των Davids του ΗΒΟ. (Deadwood > Wire > Sopranos, FYI.)
  • Όλο το κομμάτι εκεί στο δάσος με την happy foursome νοητικά το έχω ήδη πετάξει στα σκουπίδια, αλλά κρατάω ένα πράγμα. Και ναι, είναι το σάπισμα στο ξύλο του Jack. Ω ναι.
  • Ω. Ναι.
  • Rose, Bernard & Vincent! Yeah! Ζωγραφίζουν κάτι τέτοιες meta πινελιές οι Cuse & Lindelof και είναι δύσκολο μετά να τους πεις κακή κουβέντα. Το season-long ongoing ειρωνικό αστειάκι για τα whereabouts του αγαπημένου μας ζευγαριού ("Η Rose και ο Bernard είναι ακόμα βόλτα με τον Vincent στο δάσος!") μετατράπηκε εδώ όχι μόνο σε πραγματικότητα με κλείσιμο του ματιού, αλλά και σκηνή αισθηματική που πρέπει να κάνει όλες τις υπόλοιποες του επεισοδίου να ντρέπονται που υπάρχουν. Το πιο γλυκό write-out χαρακτήρων από σειρά, που μπορώ να θυμηθώ.
  • Amazing x2.
  • Mέσα σε όλα, ξέχασα να αναφερθώ στον Ben. Ben! My man! Brah! Τι έγινε ρε αδερφέ, μας εξαφάνισαν λιγάκι έξαφνα; Πρέπει να πω, έχει μια ακαταμάχητη γοητεία το θέαμα ενός Ben-πιονιού.
  • Με το 'τι σημαίνει' του όλου ανατινάγματος ή μη, και της αλλαγής του timeline ή μη, θα ασχοληθώ όταν η σειρά προσφέρει κάτι επ'αυτού, όπως έγραψα και στην αρχή.
  • Αλλά, για να κλείσω όπως είναι το σωστό, δεδομένων των συνθηκών, πρέπει να θυμήσω το βασικότατο, πλέον, ερώτημα: Κι αν το Lost είναι μια αιώνια κόντρα ανάμεσα σε δύο πανίσχυρους και πρακτικά ισοδύναμους κοσμικούς τιτάνες; Κι αν ο ένας από τους δύο μπόρεσε επιτέλους να πιάσει τον άλλον σε λάθος; Βρήκε παραθυράκι και το εκμεταλλεύτηκε για να δώσει Τέλος; Τότε, τι;
  • Amazing x100.

See you on the other side.

.

37 σχόλια:

  1. Ίσως το χειρότερο που έχουμε δει σε αυτή τη σειρά. Και αυτό λέει πολλά. :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αντίθετο θα λεγα. Αν σταματήσω να σκέφτομαι πως πάλι η Κέιτ βγήκε αλώβητη ενώ η Τζουλιέτ πήγε από αλυσίδα - αίσχος - έχω πολλούς λόγους να είμαι ευχαριστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασύληπτο επεισόδειο!!! Είχε αρκετές WTF moments αρχίζοντας από τη πρώτη σκηνή, τον Λοκ στο κουτί, το "θάνατο" της Τζούλιετ, τον "Λοκ" κ τον Μπεν να συναντάνε τον Τζέηκομπ και φυσικά την τελευταία σκηνή όπου η βόμβα δεν εξεράγη! Και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά για το αν ο Φάραντευ είχε δίκιο ή όχι!
    Ήττα κατά κράτος του Μπεν και όλης της ιδέας που είχαν κάποιοι γι' αυτόν.
    Ολα τα λεφτα ο Τζέηκομπ και ο "φίλος" του. έχουν σπάσει ήδη πολλά κεφάλια προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς παίζετε με αυτούς τους 2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εβραίοι (Jacob, Esau), Αιγύπτιοι (το άγαλμα είναι του θεού των κροκοδείλων Sobek), Οδύσσεια (τα αρχαία ελληνικά στο ύφασμα).

    Πάμε για μεγάλο μπάχαλο. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τουλάχιστον ξεκαθαρίζουν πολλά πράγματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί: άσπρο-μαύρο (τα ρούχα στην πρώτη σκηνή τα λένε όλα), νεκροί ( ο Richard απλά δε γερνάει, ο αναστημένος Locke είναι ο έτερος θεός(?) και ο Christian πιθανότατα ο μαύρος καπνός), αλλά το πιο σημαντικό τι είναι αυτό που θα σώσουν οι Losties και είναι τόσο απαραίτητη η επιστροφή τους στο νησί (τον Jacob από τον μελλοντικό του θάνατο(?) ).

    Το θέμα είναι ότι η σειρά έχει πολλά να πει και με επεισόδια σαν αυτό η S6 αναμένεται πιο κατατοπιστική από τις προηγούμενες, μιας που τελειώνει και οι αναπάντητες ερωτήσεις είναι ακόμα πολλές.

    Όπως παραδείγματος χάρη το πότε θα παρέμβει επιτέλους ο Desmond, τον οποίο από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι είναι ο χαρακτήρας κλειδί, και σήμερα δεν τον είδαμε ούτε στις επισκέψεις του Jacob στους κεντρικούς χαρακτήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αστα αυτά τον Desmond τον θέλετε για να ρίξει πάλι ξύλο στο Ben γιατι μια φορά δεν είναι αρκετή.

    Ο Locke είναι cylon (χαχαχα kudos στο Cotso που υπέδειξε την επιστροφή στο Galactica ;D).

    Πέρα απο τα παραπάνω, τι έχουμε για να περιμένουμε (και τι είδαμε στο φινάλε); Μια εισαγωγή ενός χαρακτήρα (που δεν ξέρουμε αν πεθαίνει και αυτός, μπορεί να ξαναεμφανιστεί πουθενά αλλού), εναν άλλο στο νησί, ο οποίος δεν ξέρουμε ακόμα τι φούμαρα τραβάει (αλλά δεν μπορούσε να σκοτώσει τον Jacob), τους O6 να λαμβάνουν καμπάνες απο τον Jacob, την Juliet να λέει τον ορισμό της αγάπης (οτι μπορεί να αγαπιέσαι με κάποιον/α αλλα να μην μπορεί να είσαι ποτέ μαζί), το τι βρίσκεται κάτω απο την σκιά του αγάλματος και άλλες ιστορίες έρωτα, πιστολιδιού και εκρήξεων.

    Σαν φινάλε σεζόν δεν θα έλεγα οτι ήταν και το πιό δυνατό ακόμα θεωρώ οτι το flashforward ήταν η κορυφή, το gamechange event. Το incident έγινε όπως και να έχει (να υποθέσω οτι και η παραλία γυαλί να έχει σχέση με αυτή την έκρηξη;) το χέρι το έχασε ο δόκτορας, δεν εμφανίστηκε ο Ben καθόλου (που είναι άραγε όλο αυτό το καιρό; ) και ακόμα δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν πίσω οι Ο5 ή απλώς θα συνεχίσουν με τον Sawyer να κλαίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. OK, awesome!!! Από τα πιο ωραία επεισόδια ever και σίγουρα το πιο γαμάτο season finale. Κυρίως μου τράβηξαν την προσοχή όσα αφορούσαν τους Locke-Richard και τους ''θεούς'' του νησιού. Η αποκάλυψη ότι ο Locke δεν αναστήθηκε έλυσε πολλές απορίες σχετικά με τους ρόλους των υπόλοιπων χαρακτήρων. Η σκηνή στην αρχή με τον Jacob και τον ''φίλο'' του όπως και στο τέλος όπου ξανασυναντιούνται μου έφερε στο μυαλό την εικόνα από το ναό, με την θεότητα και τον smokey τον έναν απέναντι στον άλλο. Αν είναι έτσι, υπάρχει στο νησί μια ισορροπία καλού-κακού που κρατάει χρόνια.

    Κι αν ο Locke ήταν νεκρός, τη θέση του είχε πάρει ο ''κακός Jacob'', που είχε τη μορφή του. Άρα αυτός είναι ο smokey που παίρνει τις μορφές των άλλων; Αυτός είχε πάρει τη μορφή του Christian και είπε στη Sun και στον Λυπίδη να περιμένουν τον Locke που θα τους πει τι να κάνουν; Κι επίσης πάλι με τη μορφή του Christian είχε πει στον Locke να μετακινήσει το νησί, όχι για να μην το βρει ο Keamy (που ήδη το είχε βρει) αλλά η Ilana, που φαίνεται ότι έχει κάποια δύναμη εναντίον του, από την τελευταία φράση του Jacob ''they're coming''; Κι ένα σωρό άλλα τέτοια σκηνικά που αφορούν τον Christian. Επίσης, όταν ο Ben κατέβηκε στον χώρο του smokey στο ναό, θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο αντίπαλος του Jacob = smokey = fake Locke που πήρε τη μορφή της Alex και είπε στον Ben να υπακούει στον Locke, ώστε να τον πείσει πιο εύκολα να σκοτώσει τον Jacob. As it seems, ο ίδιος δεν μπορούσε να το κάνει...

    Όσο για τον Jack και τους υπόλοιπους πριν 30 χρόνια, μάλλον ο πιο σωστός ήταν ο Myles και τελικά το Incident ήταν η έκρηξη της βόμβας υδρογόνου. Μια έκρηξη που φυσικά δεν ακτέστρεψε το νησί, καθώς απ'ότι ξέρουμε παρέμειναν οι κοιτώνες της Dharma, ο Horace, o Richard με τους others κλπ. Όσο για Jack, Kate κλπ... έζησαν; πέθαναν; ο χρόνος θα δείξει...

    Φοβερή η σκηνή με τον Sawyer να σαπίζει στο ξύλο τον Jack !!! Το περίμενα από την 4η σαιζόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nomizo pos itan me diafora to kalitero epeisodio tis seiras (nai ok, ipirxan kai alles epeisodiares) apla afto to pige allou...
    ade mia akoma emeine... nomizo pos telika einai poli pio bigger than life apo oso eixe fadastei pote kaneis!!! mind-blowing gia ta kala!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. επίσης μηπως επειδη ο jacob ειναι νεκρος απ τα 70ς δεν τον ειδε ο μπεν, παρα καρεκλες και καπνοι στριφογυριζαν γυρω του (οπως με την κορη του) οταν πηγε να τον επισκεφτει;

    γαμω οπως και να χει, ειδικα το αρχικο πενταλεπτο που εκανε ξαφνικα τον καθε γουιντμορ και ελοιζ να φανταζουν μικροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. apo ta kalitera episodia tis siras an oxi to kalitero!imouna poromenos katholi tin diarkia..!
    tromero endiaferon me ton jacob ke ton filo tou,den exo idea ti simveni me aftous tous dio!
    ke eleos o locke ine nekros telika??apoti katalava o zontanos locke ine o filos tou jacob ke pire tin morfi tou.pos omos?ke giati??
    a re julieeeeet!apo tous pio lipiterous thanatous gmt.ke sto telos molis tin ida na zi xarika,alla den argisa na siniditopiiso afto pu tha pigene na kani..
    tora pios antexi tosous mines na mathi ti tha gini sto nisi???
    sigoura i 6i ke teleftea season tha ine i pio anatreptiki,apokaliptiki ke sigklinistiki apo oles tis proigumenes !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι ο μόνος που του φάνηκε σαν να έχουν βάλει κάποιο στοίχημα ο Jacob με τον Άλλο; Και ότι εάν ο άλλος αποδείξει οτι μπορεί να υπάρξει loop στον χρόνο τότε θα του πάρει τη ζωή; Και μήπως τελικά όλη η σειρά είναι ένα σκάκι που παίζουν αυτοί οι δύο με στοίχημα τη ζωή τους; Θεός-Διάβολος κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. den ksero an to anefere kaneis:

    - to flashback tis Julia itan to mono sto opoio den emfanistike o Jacob, sosta?

    - stin pragmatikotita H teleftaia frasi tou Jacob itan afti pou ton skotose. den edose aftos tin epilogi ston Ben.

    exo sidaraxtei apo tin epeisodiara.

    - sto "they are coming" anafereton me tin idia logiki pou kai aftoi pou itan sto ploio stin arxiki sekans, erxontan sto nisi? Oi losties p.x. oi ennoei erxontai... kai oi loipoi Theoi???? xxxmmm... O Neil Gaiman tha itan perifanos! lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. “What lies in the shadow of the statue?”.
    "Ille qui nos omnes servabit"
    “Αυτός που θα μας προστατεύσει όλους.” (λατινικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. A Loop, Way Down In The Hole3:05 π.μ., Μαΐου 15, 2009

    I'm with Green Onion on this. Σαν ένα κοσμικό παιχνίδι σκάκι, μου έκανε η αρχική σκηνή.

    Το μόνο που δεν με έπεισε στο επεισόδιο ήταν οι λόγοι του Τζακ για να εκτελέσει το σχέδιό του αλλά και αυτοί της Τζουλιέτ λίγο πιο μετά. Άρκετά προχειρογραμμένο αυτό το κομμάτι αλλά anyway.

    Πάντως έχει πολύ πλάκα. Στην αρχή νομίζαμε ότι όλο το παιχνίδι είναι μεταξύ Losties-Others, μετά το πήγαμε Dharma-Others, μετά Linus-Widmore και τώρα πάμε σε κάτι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο.

    P.S. Οι υπεύθυνοι για το casting πρέπει να λατρεύουν το Deadwood. Άντε ας φέρουν στην 6η McShane και Dillahunt :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έτοιμο το μεγάλο ποστ επάνω, είμαι πτώμα τώρα οπότε κάποια σχόλια επί των σχολίων, αύριο!

    Αλλά έχει πλάκα. A Loop, Way Down In The Hole (απίθανο screen name), έγραφα την ώρα που σχολίασες, και είναι λες και το ποστ μου είναι αναπτυγμένη μορφή του σχολίου σου!

    Περισσότερα αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πιο γραμάτη ατάκα από στόματος Ben: “I'm a Pisces.” Έφυγα.

    Φαντάζομαι πως πλέον είναι 100% σίγουρο πως η σειρά έχει μπει στα όρια του μεταφυσικού, παρά αντίθετες δεσμεύσεις από τους παραγωγούς, αν δεν απατώμαι. Επίσης, μάλλον είμαι από τους τελευταίους που σιγουρεύτηκαν για κάτι τέτοιο.

    Άντε να δούμε και την έκτη περίοδο. Νόμιζα πως θα είχαμε 3 περιόδους των 16 επεισοδίων μαζί με αυτή που μόλις τελείωσε (άρα δύο ακόμα), αλλά καταλαβαίνω πως η έκτη θα είναι η τελευταία. Ελπίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επεισοδιάρα! Μου έχει πάρει το μυαλό πραγματικά!

    Τι θεωρίες σκεπτόμασταν τόσο καιρό; Τι επιστημονικές εξηγήσεις; Το ήξερα ότι θα φέρουν τα πάνω κάτω κάποια στιγμή αλλά τελικά δε με πείραξε… με έστειλαν αδιάβαστο και μου άρεσε! Το μεσαίο κομμάτι βέβαια ήταν να τραβάς τα μαλλιά σου αλλά στην τελική τι σημασία έχουν τα πιόνια. Η μήπως έχουν; Σωστά το έθεσες Tyler στην 2η παράγραφο, αλλά κάποιο ρόλο πρέπει να βαράνε και οι άλλοι.

    Φίλοι και Εχθροί μαζί, Θεός/Διάολος, Καλό/Κακό; Και όλα ένα μεταξύ τους πείραμα, μια αιώνια διαμάχη. Τι ρόλο έχουν οι υπόλοιποι; Θα νικήσει ένας από τους δύο ή θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους τα "πιόνια" (όσα ζήσουν και σε όποια εποχή ζήσουν).

    Θα συμφωνήσω και εγώ ότι ίσως είναι ένα από τα καλύτερα επεισόδια του lost μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πραγματικά μας έστειλαν αδιάβαστους... όπως λες στο post tyler, η ταμπέλα-σκεπή της σειράς ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο που κανένας από όσους την παρακολουθούμε δεν θα μπορούσε τόσο καιρό να διανοηθεί.

    Πάντως, αν και ακόμη δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια εξήγηση με σιγουριά, γιατί δεν ξέρουμε τι σημαίνει, πρόσεξα κάτι που σίγουρα θα είναι από τα κεντρικά σημεία-κλειδιά του storyline στην 6η σαιζόν (και μάλιστα ξαναείδα το επεισόδιο για να το σιγουρέψω): ο Jacob όχι απλά παρακολουθούσε τους Losties εκτός νησιού, αλλά είχε και ''φυσική'' επαφή μαζί τους - όλους, έναν προς έναν, τους άγγιξε είτε άμεσα (Kate, Locke, Sun, Jin, Hurley, Sayid) είτε έμμεσα (τον Jack δίνοντας τη σοκολάτα και στον Sawyer το στυλό). Σίγουρα ήταν στα πλαίσια της αποστολής του, όπως και η επίσκεψη στην Ilana και το ότι της ζήτησε τη βοήθειά της. Όλα αυτά δείχνουν ότι έπαιρνε μέτρα γιατί ήξερε ότι θα έρθει η ώρα που θα τον σκότωνε ο άλλος και κάλυπτε τα νώτα του... όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. egw epifulasswmai na dwsw olo to baros ston Jacob akoma san arxigo tou paixnidiou, k na basisw oli ti seira stin opening sekans ayti. min ksexnate oti o Jacob psinei Red Herring sti fotia otan blepei to karabi.

    den nomizw oti Locke = smoke monster. Ime sigouros oti Christian = smoke monster (apo ti sini last season opou exoume to xtypima tou smoke alarm sto nosokomeio prin o Jack sunatnisei to nekro tou patera, gia opoion thumatai), k pleon kseroume oti to smoke monster me ti morfi tis koris tou Ben, ebale ton Ben na akolouthisei ton dark Locke k ton ebale sto dromo na skotwseiton Jacob.

    i teliki skini itan toso pragmatika 'God and Devil fighting over Man's free will'. k to skeftomastan oloi mesa sti season, oti 'gamoto, polu sigouros den ine o Locke? den mas exei sunhthisei se tetoia apofasistikotita k stoikotita k skarpatsosunh. pou ine o despicable loser and victim pou agapisame?'. k na loipon... :)

    ti alla kseroume? o smokey esteile ton ben sto diaolo na skotwsei jacob, enw o Jacob episkeftike olous tous Losties pou tha gurnousan sto xrono, k tous edwse apo kati. simantiko ayto to stoixeio? guitar case (pou akoma den kseroume ti exei mesa), mia sokolata, ena stylo, ena kouti kolatsiou, to blessing toy, zwi (x2: sayid, locke). tous ithele oposdipote na gurisoun sto nisi, alla sto parelthon? giati? k giati episkeftike ton Sawyer TOTE, otan o enilikos eaytos tou itan sto nisi sti Dharmaville? i skini me tin Juliette sto flashback itan gia na episimanei oti pige MONO stous Losties, oute stous others tis pareas oute se Myles etc.

    btw, loophole... mipos na ksanadiabasoume to time loop theory mia fora akoma?

    p.s. juliette... efige adoka gia na zisei o jack k i kate? kathe stigmi tis mesa sto episodeio itan xrysos! kathe blema tis. k apo tin alli exeis ton malakojack na thelei na anatinaksei to nisi epeidi den tou kathetai i Kate (FWNAZA stin othoni! den antexa allo), k tin Kate na katastrefei to mellon Sawyer-Juliette ektos nisiou gia tin malakia pou tin dernei me ton Jack, enw telika den ton stamatisan kan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. egw pantos akomi na sineltho apo tin episodiara..!
    ontos manoli exis dikeo se afto pou les me to flashback tis juliet.den to ixa skefti. ;)
    btw simfonite ki esis oti i epilogi tis mikris kate itan i kaliteri..??!
    tis emiaze apistefta!akoma ke to idio stilaki ixan..!oute i evangeline lilly pu itan mikri bori na min tis emiaze toso..!;D apo tin proti stigmi pou tin edikse katalava oti tha itan i kate.

    pedia o jacob mas afise gia ta kala..?toso noris? elpizw pos oxi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δικιά μου θεωρία:
    Ο black shirt guy στο ξεκίνημα είναι το smoke monster. Και πήρε όλες τις μορφές των νεκρών -και μη- που έχουν εμφανιστεί (Locke, Christian,Alex,Walt,αδερφός Eko κλπ). Ο Jacob δεν είχε εμφανιστεί πουθενά μέχρι τώρα. Ακόμα και στην πρώτη φορά που μπήκαν στη καμπίνα πιστεύω ότι ο "άλλος" ήταν που είπε "help me" στον Locke και του είπε μετά να μετακινήσουν το νησί. Για αυτό είπε και η Ilana ότι την καμπίνα τη χρησιμοπιιεί άλλος εδώ και πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν εξαιρέσουμε τον Walt όλοι άλλοι νομίζω πως ήταν πεθαμένοι οπότε μπορεί και να συνέβη κάτι διαφορετικό με αυτόν. Κατά τ'άλλα συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συμφωνώ με την άποψη του Κώτσου παραπάνω. Όλες οι "εμφανίσεις" ήταν μορφές του Εχθρού του Jacob και είχαν ως στόχο να καταφέρει να βρεί ένα loophole και να σκοτώσει τον Jacob.
    Σχετικά με αυτό το loophole, δεν πρέπει να το μπερδεύεουμε με κάποιο time loop. Υπάρχουν κάποιοι Κανόνες, τους οποίους δεν μπορεί να παραβεί κανείς, ούτε ο Jacob ούτε ο φίλος του. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ότι ο "φίλος" δεν μπορεί να σκοτώσει ο ίδιος τον Jacob. Θέλει απελπισμένα να το κάνει, και για να το κάνει πρέπει να βρεί ένα loophole σε αυτό τον κανόνα. Και ο σχετικά προφανής είναι να πείσει κάποιον να το κάνει για λογαριασμό του.

    Είχε ένα Σχέδιο, το οποίο και δούλευε εναντίον και χρησιμοποιούσε το Σχέδιο του Jacob (το οποίο είναι ακόμη άγνωστο σ' εμάς) για να πετύχει το στόχο του. Και ο Locke δεν ήταν παρά το χρησιμοποιημένο πιόνι αυτού του σχεδίου, μαζί με ό,τι μας έφερε σε αυτό το σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ ωραίο το κείμενο σου!! Ακριβώς τα ίδια θέματα απασχόλησαν όλους μας πιστεύω, και δεν θα μπορούσα να το έχει θέσει καλύτερα κάποιος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. για να καταλαβει κανεις το ταλεντο των σεναριογραφων, αρκει να αναλογιστει οτι η wtf σκηνη του season 4 finale και του season 5 finale ηταν η αποκαλυψη με τον ιδιο τροπο οτι ο john locke ειναι νεκρος!

    •Amazing x4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. η Τζουλιέτ πήγε από αλυσίδα - αίσχοςOh, word. Ένιωσα πως παρακολουθούσα το Evil Dead 4 εκείνη τη στιγμή. The chains! They're aliiiive!

    (Mπέρδεψε λίγα τα references εδώ, αλλά you get it.)

    ~-~

    ο Jacob όχι απλά παρακολουθούσε τους Losties εκτός νησιού, αλλά είχε και ''φυσική'' επαφή μαζί τους[...]. Σίγουρα ήταν στα πλαίσια της αποστολής του, όπως και η επίσκεψη στην Ilana και το ότι της ζήτησε τη βοήθειά της. Όλα αυτά δείχνουν ότι έπαιρνε μέτρα γιατί ήξερε ότι θα έρθει η ώρα που θα τον σκότωνε ο άλλος και κάλυπτε τα νώτα του... όχι;Με την Ilana η σύνδεσή του δε μου είναι ακόμα σαφής, ομολογώ. Από εκεί και μετά, ναι, είτε ήξερε πως αυτή τη φορά κάτι θα ήταν διαφορετικά, είτε απλά αυτή είναι η ρουτίνα του όταν διαλέγει την καινούρια ομάδα 'παιχτών' κάθε φορά.

    ~-~

    Αυτή η θεωρία πως ο Titus Welliver (o Man #2, o Διάβολος, ο Εsau, o Black Shirt Guy, κτλ) είναι το smoke monster είναι γαμάτη, βασικά.

    ~-~

    Sayid τέρμα, δηλαδή; Πώς το κόβουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Α, και στο io9 έχουν ανεβάσει το poll που όλοι περιμέναμε. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για τον sayid θα την φάει και αυτός στα αρχικά επεισόδια αλα mr.Eko και άλλων γνωστών προσώπων.

    Κάτι που μας διέφυγε γενικώς... η κιθάρα-or-whatsamaterhorn του Hurley? Δεν την έχει ανοίξει ποτέ όλη την season, λένε οτι είναι του charlie, όμως μου φαίνεται οτι του άφησε κάτι άλλο ο μάστροJacob του Hurley (apparently κάτι που θα χρειαστεί επίκληση των αριθμών μπουχαχαχαχα!) ίσως ένα totem? Κάτι στα γρήγορα που θα το βγάλουν στο τελευταίο επεισόδιο ("...α ναι, ο ξανθός dude μου άφησε κάτι στο ταξί που τον είχα δεί... - είναι το υπέρτατο όπλο εναντίον στον Esau"), για γλασαριστό mcguffin μου φαίνεται.

    Τέλος θα συσχέτιζα τους ανθρώπους που "άγγιξε" ο jacob ώς άτομα που διαπράξαν τις 7 βιβλικές αμαρτίες, όμως είναι περισσότεροι οπότε είναι απλώς "Muster the Cavalry" για την επόμενη season.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο Αδάμ και η Εύα όταν έκαναν παιδιά και συνταξιοδοτήθηκαν, τους επετράπη να γυρίσουν και πέθαναν στη σπηλιά στο παραδεισένιο (Παραδεισένιο :) νησί. Επιστροφή στη μήτρα. Όλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, κι ας μην είναι what it used to be.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. lostworld θα συμφωνήσω απόλυτα !!! Η μικρή Kate δε θα μπορούσε να ήταν περισσότερο Kate !!! Χαχα... ούτε η ίδια η Evangeline Lilly μικρή δεν θα έμοιαζε τόσο στον εαυτό της όπως το κοριτσάκι αυτό!!! Τέλεια επιλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. min ksexnate oti o Jacob psinei Red Herring sti fotia otan blepei to karabi.δεν ξέρω αν το "ψήνει" ήταν μεταφορικό ή όχι, πάντως ρέγγα δεν ψήνει. :P

    όσο για το smoke monster να είναι ο anti-jacob ακούγεται να στέκει ως συλλογισμός. η μόνη μου απορία είναι πως και ο Ben το καλεί κατά βούληση. δεν θα είχε μία κάποια ένσταση ο Ricardus? or something?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χα, δεν είχα πιάσει σε όλη τη σεζόν τον Radzinski! Στο Lostpedia το έμαθα. Ο παπάρας φαγώθηκε να τελειώσει το πείραμά του και τελικά βρέθηκε να πατάει ένα κουμπί για 25 χρόνια μέχρι να αυτοκτονήσει. :P
    (για όσους δεν το θυμούνται, αυτός που ήταν με τον στρατιωτικό πριν τον Desmond, και σχεδίασε τον χάρτη στην lockdown-πορτα του hatch)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Exw meinei ligo afwnos me to sxolio tou/ths lostworld giati ayto me tis 10 entoles (h' akomh k ta 7 8anasima amarthmata) k to aggigma tous apo ton Jacob einai sokaristiko.

    An skeftei kaneis pws ka8e enas tous exei kati xarakthristiko: H Sun apathse ton antra ths (lust h' moixeia), H Kate einai kleftra ktl (ou klepseis, , o Jack zhleyei ton patera tou (Envy k einai k blakas allo amarthma!), o Sawyer exei wrath gi ayton pou skotwse tous goneis tou, o Hurley einai glutton alla kai pseyths (eipe psemata pws skotwse kosmo gia na mpei mesa sth fylakh na sw8ei) kai o Sayid... den kserw ti exei. Gia ton Locke kai ton Jin akomh to psaxnw. Pantws den einai k oi pio akeraioi xarakthres oloi tous lol. Alla einai endiaferon an ontws sxetizetai k etsi, meta ta tosa 8rhskeytikometafysika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν είναι έτσι, τον Sayid θα μέτραγα πρώτο-πρώτο (ου φονεύσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτή είναι μια πάρα πολύ γαμάτη ιδέα, βασικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πρώτη φορά συμφωνώ ακριβώς με όσα έχεις πει και αναλύσει για το φινάλε αυτό. Το να πεις οτι οι λίγες αυτές σκηνές έχουν φέρει τα πάνω κάτω και οτι πλέον σε άλλο καράβι αρμενίζουμε είναι υπο του μηδέν.
    Πλέον η περιγραφή για το τι μπορεί να δούμε στον τελευταίο κύκλο δεν σηκώνει κλισέ φράσεις.
    Μόνο μία πρόταση..
    Και Τώρα Τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. πολυ καλο επεισοδειο, μας εχουν δειξει τοσα πολλα που πραγματικα δεν περιμενα εξηγηση που να εχει νοημα...Και ομως τα καταφεραν...

    πολυ καλη αντιστοιχια για τις 10 εντολες, αλλα πραγματικα θα εκπλαγω απιστευτα αν οι σεναριογραφοι της σειρας ειναι τοσο εξυπνοι ωστε να δεσουν την πλοκη της με μια τετοια ιδεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή