MJ Memorial: Paris cries



Το τηλεοπτικότερο των θεαμάτων ήταν η memorial τελετή για τον Michael Jackson, ταιριαστό τσίρκο για τον τρόπο που τα media δεν έχουν βγάλει το σκασμό εδώ και 10 μέρες για το θάνατο του μεγαλύτερου σταρ στην ιστορία. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, και επιλέγω να θεωρώ πως πίσω ακόμα και από ένα τέτοιο συνοθύλευμα κρύβονται ουκ ολίγες ειλικρινείς εκδηλώσεις αγάπης (πρέπει να είσαι φοβερά κυνικός για να αμφισβητήσεις την αλήθεια της Brooke Shields, ας πούμε, ή του Smokey Robinson), όσο βέβαια και εξίσου ουκ ολίγα κοράκια που άρπαξαν απλά μια ευκαιρία. (Tύπου Usher: "Michael made me the singer, dancer and philanthropist I am today." Τα θερμά μου συγχαρητήρια.)

Ένα συγχυσμένο show ήταν η ζωή του Michael και ένα συγχυσμένο show ήταν, ταιριαστά, και ο επίλογός της. Μέχρι τη στιγμή που η 11χρονη κόρη του έπιασε το μικρόφωνο και αρθρώνοντας τις 10 πιο απλές λέξεις που έχουν ακουστεί όλες αυτές τις μέρες -όσο φίλοι, γνωστοί και media προσπαθούν να ανακαλύψουν το ανθρώπινο πρόσωπο του Michael, όσο η οικογένειά του απόψε προσπαθούσε να τον σκιαγραφήσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο- να υπογραμμίσει το προφανές πράγμα που δε νομίζω κανείς να είχε σκεφτεί αληθινά. Πίσω από το show, τις υπερπαραγωγές, το υπολογισμένα σόκιν μπούστο της Mariah Carey, τα δάκρυα των φίλων, το τεταμένο χέρι του Usher, το tribute από τον Kenny Ortega, τα δείγματα σε τιμή ευκαιρίας από τις πρόβες του This Is It, τους Jacksons να θρηνούν, πίσω από όλα υπάρχει κάτι πιο αληθινό και επίπονα αγνό.

Το κλιπάκι της Paris Jackson να δακρύζει μπροστά στο ανυπολόγιστα τεράστιο παγκόσμιο κοινό θα παίζεται σε επαναλήψεις, σε αφιερώματα, ξανά και ξανά και ξανά όσο υπάρχει εικόνα και όσο οι άνθρωποι θα θυμούνται ποιος είναι ο Michael Jackson (μέχρι το Τέλος, δηλαδή), οπότε δε θα λείψουν οι ευκαιρίες να συζητηθεί η ηθική του θέματος. Αλλά η πρώτη αίσθηση που δημιούργησε δε θα ξεχαστεί ποτέ. Γιατί ήταν σα να κλαις ψεύτικα και ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις να φας ένα χαστούκι αληθινό και τσουχτερό όσο ελάχιστα που έχεις φάει ποτέ, και να μην ξέρεις πώς να αντιδράσεις: Αν τόση ώρα ένιωθες συναισθηματικά φορτισμένος με κάτι τόσο ψεύτικο, πώς αντιδράς σε κάτι τόσο αληθινό;

Τα δάκρυα της Paris δεν ήταν 'συγκινητικά'. Ήταν ένα από τα πιο αληθινά και πιο άβολα πράγματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου, μια γροθιά στο στομάχι που έβγαλε αυτά τα γαμημένα τα εισαγωγικά από τη λέξη 'reality'. Στο μαγικό κόσμο του θεάματος, αυτό είναι τόσο σπάνιο όσο το να υπάρξει ένα αστέρι του μεγέθους του Michael Jackson.

.

(Φυσικά αυτή η ένεση δε θα κάνει το αδηφάγο τέρας της Ενημέρωσης να μαζευτεί καθόλου στην αναζήτηση μιας αλήθειας που ποτέ δε θα σχηματιστεί. Στο Werchter που είχα πάει αυτές τις μέρες, ο Chris Martin των Coldplay λίγο πριν παίξει το 'Billie Jean' στο πιάνο του, είπε "We love you, Michael Jackson. Now we've got to let you go." Αντ'αυτού κάτι μου λέει πως τα άψυχα τέρατα με τα μικρόφωνα στο χέρι θα φαγωθούν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το πρώτο follow-up από την Paris.)

.

7 σχόλια:

  1. hahahah o usher eipe tetoio prama? dld einai episima o megalyteros douchebag olwn twn epoxwn, swsta?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eida tora stoyoutube tin paris. anatrixiasa pio poly me ta korakia gurw tis. k kala na tin parigorisoun alla pio polu na noiazontai na bgei kala ston aera k na ine sosta to mikrofwno.

    i isws ime kakos. m'arese polu o logos tis brooke (episis youtube). eida k alla klipakia, k itan ligo weird to olo thema. kosmos apo katw na sfyraei les k ine se concert otan pige na bgei i mikri, axanis ektasi mikropwlitwn me merchandise, official illustration programma tou memorial service...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως ακόμα δεν είμαι σίγουρος σχετικά με το ποιος είναι ο villain εδώ ή αν υπάρχει τέτοιος. Δε νομίζω οτι είχαν κάποιο ουσιαστικό συμφέρον να βγάλουν τη μικρή μπροστά οι Jacksons, πέραν από το καθαρά ανθρώπινο του να θες να κάνεις όσο πιο πειστικά μπορείς το case υπέρ ενός αγαπημένου σου ανθρώπου. Δεν ένιωσα πως την είχαν βγάλει μπροστά με κανένα stick για να πει το ποίημά της, μου φάνηκε πολύ ειλικρινές και αυθόρμητο.

    Τώρα, αν η δέκα δευτερολέπτων δήλωση αγάπης ενός 11χρονου κοριτσιού προς τον εκλιπόντα πατέρα της, έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί για πάντα η μικτή από τα media που θα την κυνηγάνε τώρα παντού για μια φωτογραφία ή/και δήλωση, αυτό νομίζω θα λέει εξίσου πολλά για την κοινωνία μας με το κατά πόσο κάποιος πρέπει να μαζέψει τους Jacksons.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. u misunderstood me

    to koritsaki fanike apoluta eilikrines k unrehearsed. den eipa oti tin bgalane na pei poiima. alla nomizw oti oloi gurw tis paizan apisteyto theatro prospathwntas na fanoun uper to deon supportive stin Paris k tethlimenoi. apoluta robotikes oles oi kiniseis k oi antidraseis tous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαντάζομαι δε θα είμαστε ποτέ σίγουροι γι'αυτό. Πάντως οι παραγωγοί της τελετής (...) είπαν οτι αυτό ήταν unrehearsed. Πάντα με σκεπτικισμό και με επιφύλαξη, επιλέγω για την ώρα να θεωρώ οτι αυτό το μεμονωμένο περιστατικό που είδαμε, δεν ήταν εκμετάλλευση. Νομίζω.

    Εκτός κι αν βάζουμε ως εκμετάλλευση και μόνο το οτι την άφησαν να μιλήσει μπροστά σε τόσο κόσμο, το οποίο, δεν ξέρω, και πάλι με επιφύλαξη μεγάλη, το αθωώνω ως ανθρώπινο. Δηλαδή αν πέθαινα controversial φιγούρα, θα ήθελα οι άνθρωποί μου να αφήσουν τον πιο αξιαγάπητο από τους συγγενείς μου (αν αυτός ήθελε) να πει στον κόσμο πόσο με αγαπούσε, you know; Τεσπά, ζόρικο είναι όπως κι αν το δεις, δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. i sugekrimeni controversial figoura ebaze mayri koukoula sti mikri opote ebgaine apo to spiti gia na min tin doun oi paparazzi. opote mallon tha itan against his last wishes na bgei i mikri sto pagkosmio press kuklwma me tosi fanfara.

    on the other hand, e, den itan k sto polu kala tou o aeimnistos, opote kalutera pou ton agnoisan k tha dei k ligo fws i mikri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aυτό που λες τώρα είναι το μεγαλύτερο επιχείρημα εναντίον αυτών που πιστεύω εγώ. Γιατί τρελός-τρελός, αλλά πράγματι αναλογικά με το ποιος ήταν ο Michael Jackson, τα παιδιά του ήταν όντως αόρατα τόσα χρόνια. Αυτό ελπίζω να μην αλλάξει χάρη σε μια στιγμή. Γι'αυτό και τα τόσα 'με επιφύλαξη' και 'δεν ξέρω'.

    (Δηλαδή σοβαρά, το πρώτο κανάλι που θα βγει με αποκλειστική συνέντευξη της Paris Jackson είναι για κάψιμο, και του δημοσιογράφου θα του αξίζει ό,τι κακό του συμβεί ποτέ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή