LogoWatch: Doctor Who



Βλέπετε τι έχουν κάνει εδώ οι μάγοι της μπάλας; Είναι μοντέρνο, όσο κομψό και συντηρητικό. Έχει κομμάτι με απλή γραμματοσειρά, και έχει και το καθαρό logo ανεξάρτητα. Έχει τα αρχικά να σχηματίζουν το TARDIS. Δεν είναι καθόλου flashy αλλά σε τραβάει και σε κρατάει να το επεξεργάζεσαι. AMAZING.

Mε αφορμή λοιπόν την αποκάλυψη του φοβερού νέου logo του revamped, Moffated επερχόμενου(*) 5ου κύκλου του Doctor Who, ας κάνουμε μετά το άλμα μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα 10 logos του παρελθόντος.

(*) Σε κάτι σαν 8 μήνες από τώρα, βέβαια.

[Στις παρενθέσεις οι σεζόν χρήσης του κάθε logo και οι Doctors τους οποίους συνόδεψε.]

~-~-~


#1, '63-'66: Aν ο William Hartnell ήταν logo. Απλό, λιτό, κατανοητό, μακριά από τα εξωγήινα fonts και τις γραφιστικές ακροβασίες που θα ακολουθούσαν. To πρόλαβε λίγο και ο δεύτερος Doctor. (s1-4, One & Two)




#2, '66-'69: O Troughton φέρνει μαζί του την Times New Roman. Γραφίστες πηδούν από μπαλκόνια. (s4-6, Two)




#3, '70-'74: Ίσως το διασημότερο όλων, το logo που ήρθε με τον τρίτο γιατρό του John Pertwee είναι το πρώτο έγχρωμο, συνοδεύοντας αντίστοιχα τις πρώτες έγχρωμες περιπέτειες του time lord, και είναι ταυτόχρονα εκείνο που εισάγει τη διάθεση για παιχνιδάκια με out of this world γραμματοσειρές αν όχι (ακόμα) με εξίσου παλαβά στησίματα. (s7-10, Three)




#4, '74-'80: To 'διαμάντι' του Tom Baker (ή κάτοψη του TARDIS, δεν είμαι σίγουρος) είναι άμεσα συνδεδεμένο με την χαρακτηριστικότερη περίοδο της ιστορίας του Classic Who. Kαι κράτησε και για ψιλο-πάντα. (s11-17, Three & Four)




#5, '80-'84: Εισήχθη στην τελευταία σεζόν του Baker και κάλυψε όλη την παραμονή του αγαπημένου 5ου γιατρού, Peter Davison. Λίγο-πολύ μια πινακίδα από νέον που όμως σαν κάτι να της λείπει... (s18-21, Four & Five)




#6, '84-'86: ...το λαμπερό φως! Αυτό που έλειπε από το logo #5 για να αγγίξει την τελειότητα, ήταν απλά κάποιος να το βάλει στην πρίζα. Κρίμα που το logo ήταν πιο συναρπαστικό από τον Colin Baker ως Doctor. (s22-23, Six)




#7, '87-'89: Γιέεεεεεα μπέιμπι! Βρουμ βρουμμμ! Σοκαριστικά παράταιρο με όλα τα υπόλοιπα και, μάλλον εμφανώς, η εφιαλτική βερσιόν του παραστρατημένου οράματος των κουστουμιών του BBC για την αισθητική 'αυτών των νέων'. Η σειρά ήταν νεκρή μέσα σε 2 χρόνια, και ο σάχλας Sylvester McCoy είχε το logo που του άξιζε, νομίζω. (s24-26, Seven)




#8, '96: Mου αρέσει που δε μπήκαν έστω στον κόπο. Η Fox απλά τσίμπησε το έτοιμο logo #3 που όμως χρησιμοποιείτο ακόμα ως το 'επίσημο' για όλα τα tie-in προϊόντα, και με μια αισθητική δύο δεκαετιών επιχείρησε να αγγίξει φρέσκο κοινό. Είναι να απορείς πού πήγε στραβά το όλο εγχείρημα! Hint: Είχε να κάνει και με τον Master. (TV Movie, Eight)




#9, '05-'06: Simply the best. Το μάτι του Sauron, δια χειρός Brian Hitch, δίνει ξεκάθαρα το στίγμα μιας σειράς με νέα λογική που ξέρει πώς να μιλήσει στο σήμερα. Από τις φορές που δε μπορείς παρά να κρίνεις κάτι από το εξώφυλλό του. (series 1-2, Nine & Ten)




#10, '07-'09: Ελαφρώς πιο χλεμπονιάρικη εκδοχή του αμέσως προηγούμενου, όπως και η ίδια η σειρά εξάλλου. (series 3-4 & 2009 specials, Ten)




#11, '10+: AMAZING. (series 5, Eleven)


.

8 σχόλια:

  1. Ναι, αλλά το καινούριο σήμα θα στριφογυρίζει; :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E κάτι δε θα κάνει; Τι το έχουν αυτό το ματσούκι στα δεξιά αν δεν κουνιέται και λίγο; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, το έβαλες το λόγκο, βάλε και καμία φώτο από τα γυρίσματα! H νέα βοηθός είναι χάρμα οφθαλμών μέσα στην αστυνομική στολή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πολυψάχνω φωτογραφίες από τα γυρίσματα γιατί φοβάμαι τα σπόιλερς! Αλλά άμα έχεις καμία εύκαιρη δώσε καμιά λινκιά γιατί η βοηθός όντως είναι χάρμα οφθαλμών. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Den einai kai toso wraio. Ante, to 'doctor who' trwgetai. Thumizei to original kai einai, opws eipes kai sy, lito (an kai to gradient tha mporouse na leipei)

    To DW apo tin alli einai emetos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι αλλά μπορεί να περιστρέφεται :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kai sto katw katw antikathista to proigoumeno pou, proswpika pistevw itan apo ta pio akura logos (ante, meta to #7 :P) opote as min ginomai gkriniaris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή