V for Vapid


Από τον τίτλο είναι εμφανές οτι δεν λάτρεψα ακριβώς το Νέο Νέο Show Μυθολογίας "από το κανάλι που σας έφερε το Lost," αλλά είναι όσο ανεκτό χρειάζεται για να αντέξω τουλάχιστον το εισαγωγικό mini-series.

Υπάρχει προφανώς κάτι πολύ προβληματικό με σειρές οι οποίες από την εκκίνησή τους κιόλας κρίνονται σε αποκλειστική βάση σε σχέση με το Lost (και με άλλες σειρές που κρίνονται σε σχέση με το Lost), το οποίο φτάνει πολύ βαθύτερα από την εμφάνιση σε αυτές πρώην μελών του καστ του show των Cuse & Lindelof. Στην πραγματικότητα, τους κάνει καλό. Όπως και το FlashForward, έτσι και το V δε διαθέτει από μόνο του αρκετές αρετές (ή έστω ενδιαφέρον) για να κριθεί ανεξαρτήτως- η αντιπαραβολή με ένα από τα πιο επιτυχημένα shows της ιστορίας του δανείζει σημαντικότητα που αλλιώς ούτε θα ονειρευόταν.

Για να είμαστε δίκαιοι, το V επιχειρεί να πιάσει ακόμα περισσότερα καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του, ως Σοβαρό Reboot μιας cheesy sci-fi σειράς of decades past σχολής Battlestar Galactica. Χαμηλώνουμε το δείκτη chees-ιάς, ανεβάζουμε την ένταση (μισοψημένου) πολιτικού σχολίου (είναι οι επισκέπτες τρομοκράτες Ταλιμπάν ή είναι ο Barack Obama; Να ξεράσω τώρα ή σε λίγο;), εξαφανίζουμε τη χιουμοριστική διάθεση, et voila.

Κι αν το V δεν είναι αρκετά καλό για να το πάρουμε στα πολύ σοβαρά αλλά και ούτε αρκετά σάπιο για να το διασκεδάσουμε (δώστε σαύρες στο λαό ρεεεε), τουλάχιστον διαθέτει δυο-τρία πολύ βασικά στοιχεία που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια σειρά. Δηλαδή τη γνώση οτι οι χαρακτήρες πρέπει να έρχονται πρώτα από την πλοκή (αλλά δυστυχώς δεν είναι για την ώρα αρκετά ενδιαφέροντες), αλλά και τουλάχιστον ένα απαραίτητο breakthrough πρόσωπο, που όλοι θα σκέφτονται V και θα μιλάνε γι'αυτό. Το FlashForward είναι όλο high-concept αλλά δεν υπάρχει κανείς και τίποτα που να ξεχωρίζει από το ensemble, ενώ αντιθέτως το V έχει τη Morena Baccarin.

Που ναι μεν προφανώς την ξέραμε όλοι από το Firefly, αλλά είναι αλλιώς να τη βλέπεις 7ο τροχό σε ensemble σειράς που έκανε 4 μύρια θεατές, κι άλλο να τη χαζεύεις σε πολυτελείς uber-HD οθόνες στο κάτω μέρος διαστημοπλοίων που "ήρθαν εν ειρήνη" στο μεγάλο launch του φετινού προγράμματος του ABC. Η παρουσία της είναι αρκετά μαγνητιστική, και ο τρόπος που παίζει έναν προφανή ρόλο τον κάνει να μοιάζει πιο ενδιαφέροντα από ό,τι θα αποδειχθεί (κοινώς, καταφέρνει να μη βγαίνει ως μπαμπούλας), ώστε η σειρά σε αυτά τα πρώτα της στάδια να έχει μια άγκυρα.

Δεν ξέρω κατά πόσον βέβαια το concept θα μπορέσει να τραβήξει μια σειρά 4 (ή όσων) σεζόν, καθότι στην πράξη πρόκειται για ιδέα ταινίας- πού θα πάει δηλαδή μετά τα πρώτα 4, 6,10 επεισόδια; Και δεν είμαι σίγουρος για το αν οι περιφερειακές πλοκές έχουν ζουμί. Ο γιος που ερωτεύεται την Laura "Σε Ευχαριστώ θεέ μου" Vadervoort (το έχω ξαναγράψει αυτό αλλά αλήθεια, σε ευχαριστώ) ήταν κλισέ πριν καν γραφτεί, και το στόρι της Elizabeth Mitchell με τον Σαύρα Alan Tudyk όχι όσο συναρπαστικό και ανατρεπτικό νομίζει οτι είναι.

Δεν θα έχει το impact που θα ήθελαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, και αν δεν είναι κακό, είναι τουλάχιστον αδιάφορο. Αλλά χάρη στο περίεργο σκεπτικό του ABC να σπάσει τη σειρά σε ένα mini-series 4 ωρών "και βλέπουμε", υπάρχουν αρκετά εδώ για την ώρα ώστε να μείνω με το show ως τότε.

Και βλέπουμε.


.

11 σχόλια:

  1. Ρωτάς πόσο μπορεί να κρατήσει η σειρά, και θα σε ρωτήσω πόσο μπορεί να κρατήσει μια επανάσταση ή ένας πόλεμος.

    Τη σειρά απλώς τη βλέπω για να περάσει η ώρα (καθώς και για να κάνω σχόλια υπέρ της Morena παρουσία της συζύγου μου :), αλλά άνετα μπορούν να το τραβήξουν σε μάκρος ως έπος ηρωισμού, αφού θα μπουν στη μέση και Πέμπτη Φάλαγγα, απελπισία μέχρι να βρεθεί το μοναδικό όπλο που μπορεί να βλάψει τα πλοία τους, λιγοστοί επαναστάτες που σιγά-σιγά αρχίζουν τον πόλεμο μέχρι να ξυπνήσουν οι υπόλοιποι υπόδουλοι κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να είμαστε και λίγο δίκαιοι δεν το πλασάρανε όπως το flash forward και το cast του στο σύνολο για εμένα είναι ένα από τα ατού του. Τα εφέ είναι επίσης ικανοποιητικά. Είναι μια καλοστημένη και μάλλον δαπανηρή σειρά που όμως απ' ότι φαίνετε δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, ειδικά όταν είναι τόσο politically correct. Σίγουρα πιο καλό από το flash forward που τελικά με ξενέρωσε και εμένα εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To eida giati se olo to internet elege poso megalo mbam ekane...
    Tin alitheia?Varethika ti zwi mou...Siga ta mistiria kai siga tis saures...Kai gw exw mia saura ston kipo mou..e kai?Kati kainourgio kaneis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειδα και το 3ο, εμενα μου αρέσει αρκετα μεχρι τώρα...και αυτο που λες και εσυ, η αννα ολα τα λεφτά...πολυ εξυπνο οτι βαλαν το προσωπο της ως σημα κατατεθεν της σειρας...και η μιτσελ ειναι καλη...το στοριλαιν του υιου δεν μου λεει και πολλα, αλλα νταξ...μην τα θελουμε και ολα...βλεπεται ευχαριστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαιτώ σχολιασμό του season finale του Mad Men !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MAD MEN FINALE KICKED MAJOR ASS..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δες Misfits αγγλικό από E4, avail από θείους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμ, κοίτα σύμπτωση: μόλις άνοιξα θέμα για το Misfits στη γιάφκα υποτίτλων όπου συχνάζω.

    Να προτείνω το εξής: όποιος ξεκινήσει το Misfits (ας το βαφτίσουμε Heroes στο ευρωπαϊκότερο) ας δει και το δεύτερο επεισόδιο για να κρίνει. Είναι σημαντικό. Έβλεπα το πρώτο επεισόδιο και δεν εντόπιζα την ταυτότητα της σειράς. Το δεύτερο μου έλυσε τις απορίες που έπρεπε να λύσει, και με έπεισε να το παρακολουθήσω.

    Και αντιγράφω μια παράγραφο από αυτά που έγραψα στη γιάφκα:

    «Όποιος τυχόν το αναλάβει, θα πρέπει να ρίξει δουλίτσα ή να έχει ήδη εμπειρία και από Αγγλική slang (chav, για παράδειγμα, κι άντε να εξηγήσεις πού κολλάει το ειρωνικό σχόλιο μιας κοπέλας για την άλλη που κολλάει πίσω τα μαλλιά της). Επίσης, το κοινό είναι από έφηβοι και πάνω, αλλά όχι Αμερικανοί έφηβοι, διότι το σενάριο περιλαμβάνει ξίδια, τσιγάρα, μαύρα, αναπαράσταση πίπας σε μπουκάλι, σεξ, μπόλικο βρισίδι και τον περιστασιακό φόνο και ταφή του πτώματος.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eν τάχει:

    *To V το βαριέμαι, αλλά ένα ακόμα επεισόδιο θα το αντέξω. Για όταν επιστρέψει, χλωμό το κόβω. Θα έχουμε και Lost τότε, άρα τι να μας κάνουν οι σαύρες.

    *Το Prisoner το είδα όλο και θα ανέβει ποστ αργότερα σήμερα.

    *Ανέβασα κι ένα Doctor Who γιατί απλά δε μπορούσα να μην, έστω και με καθυστέρηση.

    *Mad Men είμαι στα μέσα της σεζόν ακόμα. Δεν με έχει τρελάνει φέτος.

    *Misfits κατέβασα κατόπιν της πρότασής σας, θα δω σήμερα και ελπίζω να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή