The Zeros: My number 14, Survivor


CBS (2000-...)

Δίχως δεύτερη σκέψη ή αμφιβολία, πρόκειται μακράν για το πιο επιδραστικό show της δεκαετίας. Ξανάγραψε από την αρχή τους κανόνες της τηλεόρασης, δημιούργησε ένα νέο genre (που κανείς δεν κατάφερε να το κάνει όσο αποτελεσματικά, εθιστικά ή διασκεδαστικά το έκανε αυτή η πρωτότυπη συνταγή) και το βασικότερο όλων, έφερε στις οθόνες μας μερικούς από τους πιο απολαυστικούς χαρακτήρες σε μερικές από τις πιο αξέχαστες συγκρούσεις, επί της ουσίας εκμηδενίζοντας την ανάγκη ύπαρξης για οποιαδήποτε σαπουνόπερα.

~-~-~

essential seasons:
Borneo (Season 1)
The Amazon (Season 6)
Pearl Islands (Season 7)
Micronesia: Fans vs Favorites (Season 16)
Samoa (Season 19)

.

9 σχόλια:

  1. Να σημειώσω ακόμα πως για τους ίδιους ακριβώς λόγους που θεωρείται σημαντική η σειρά, για αυτούς τους λόγους μεγάλη μερίδα του κοινού την απεχθάνεται, όπως υποπτεύομαι πως θα φανεί και από σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας κανω την αρχη...


    τι αλλο μπορει να εισαι εκτος απο 'κατινα' για να παρακολουθεις 10 αγνωστους να τσακωνονται και να 'φορανε' το καλο τους 'προσωπο' ?

    απο τα ελαχιστα παραδειγματα τηλεορασης,που για μενα και οι 2 οψεις (συμμετεχοντες και τηλεθεατες) ειναι as pathetic as they can be.

    εξαιρουνται οσοι το παρακολουθουσαν για να κανουν την διατριβη τους στις κοινωνιολογικες σπουδες τους


    to quote thom yorke απο το fitter happier


    a pig(=συμμετεχοντες)
    in a cage(=tv)
    on antibiotics(=επαθλο,πιθανη εφημερη δοξα)


    46+2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού σου πω οτι καμιά φορά με πιάνω να ζηλεύω τον φοβερά απλοϊκό τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο, έχω να σχολιάσω απλά οτι

    10 αγνωστους να τσακωνονται και να 'φορανε' το καλο τους 'προσωπο'?

    μιλάς για κάποιο άλλο reality, ίσως το Big Brother, ίσως το ίδιο το concept του Κακού Reality όπως το έχεις μες στο μυαλό σου, πάντως σίγουρα δε μιλάς για το Survivor, το οποίο ξεκάθαρα δεν έχεις παρακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παντως το big brother ηταν πολυ επιδραστικοτερο απο αυτο...ετσι δεν ειναι?Ομως λεει κατι αυτο?

    δεν εχω δει το αμερικανικο survivor, ελαχιστα το ελληνικο...

    στα ταλεντς σοους βλεπω μοναχα τις πρωτες auditions γιατι οι διαφοροι καραγκιοζηδες που πανε βγαζουν γελιο...

    βεβαια αν δεν υπηρχε survivor μπορει να μην υπηρχε το lost...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To Big Brother ήταν μια φόρμα που αυτο-ανακυκλώθηκε και πέθανε. (Καλά, δεν πέθανε, αλλά δεν οδήγησε και κάπου αλλού, εν πάσει περιπτώσει.) Στην 'καλύτερη' μπορείς να πεις οτι εξελίχθηκε σε κάτι σαν το Hills. Τύποι χασομέρηδες κάθονται και τα ξύνουν, το αποβλακωμένο κοινό ψηφίζει. Τίποτα.

    Το Survivor από την άλλη οδήγησε στη λογική του ανταγωνιστικού reality. Διαθέτει σφιχτό και υποδειγματικό storytelling χωρίς κοιλιές και νεκρά σημεία, και αντί να είναι άσκηση στην ανουσιότητα, αποτελεί μετεξέλιξη του τηλεοπτικού παιχνιδιού. Συνδυάζει στρατηγική, αντίληψη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, και φοβερά physical παιχνίδι. Είναι κάθε άλλο παρά άσκηση στην αδράνεια, εξ ου και θεωρώ φοβερά άστοχο το από πάνω σχόλιο. (Εκτός από προσβλητικό, άλλη ιστορία αυτή :p)

    Ε και ναι, μέρος του πόσο επιδραστικό ήταν το Survivor είναι και το οτι είναι μπαμπάς του Lost. Το ABC αυτό είχε παραγγείλει, ένα scripted Survivor, απλά έτυχε το όλο project να πέσει στα χέρια των Abrams και Lindelof.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω παλι αναρωτιεμαι ποσο scripted ή στημενα ειναι τα reality τυπου survivor. Απλα ΔΕΝ ξερεις.
    Γι αυτο και δε μπαινω καν στον κοπο να σκεφτω αν πρεπει να τα θαυμασω ή να τα απορριψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ έχω ως γενική αρχή να μην απορρίπτω εξαρχής ένα ολόκληρο genre όσο χαμηλά κι αν φτάνει ο πάτος του. Το Survivor ευθύνεται για το Farmer Wants a Wife όσο και το Twin Peaks ευθύνεται για την 3η σεζόν του Heroes.

    Σχετικά με το scripted ή μη, είναι μεγάλη συζήτηση. Γενικά τείνω στο να μη με απασχολεί- αν με ικανοποιεί αυτό που βλέπω σε επίπεδο χαρακτήρων, αγωνίας και διασκέδασης, δεν πολυσκάω αν είναι φτιαχτό ή όχι. Και όσο αφορά στο Survivor ξέρουμε πως τουλάχιστον στη μεγάλη εικόνα του, δεν είναι φτιαχτό. Αλλιώς θα είχε πολύ 'καλύτερους' νικητές και δε θα έφευγαν συχνά τόσο νωρίς μερικοί τόσο ενδιαφέροντες παίχτες. Ίσως κάποιες επιμέρους σκηνές exposition να είναι γραμμένες και παιγμένες για να γίνουν σαφή κάποια πράγματα στο θεατή, μπροστά στην κάμερα. Αλλά λόγω της φύσης του παιχνιδιού αυτού, είναι δύσκολο να στηθεί όπως πχ ένα talent show ή κάτι σαν το Hills.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ε μην λεμε οτι θελουμε, ολα τα ριαλιτις απο το μπιγκ μπραδερ προερχονται...ολα στηριζονται στην κατινια...

    τεσπα, δεν θελω να ειμαι απολυτος, απλα δεν ειναι κατι που θα με κρατησει για παραπνω απο 5λεπτο στο ζαπινγκ...μιλαω για ολα τα ριαλιτις...

    εδω δεν μπορω να κατσω να δω σειρα που αποτελειται απο αυτοτελη επεισοδεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δολοπλοκίες και backstabbing; Σίγουρα. Κατινιά; Όχι. Πραγματικά δεν είναι το κλασικό reality που έχετε στο μυαλό σας, δείτε λίγο (Samoa ας πούμε που σπέρνει) και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη.

    Προσωπικά, αν και έχω δει λίγες σαιζόν απ' την αρχή μέχρι το τέλος, το αγαπάω, αν και όχι τόσο ώστε να το βάλω στο top20.

    ΑπάντησηΔιαγραφή