Lost: Follow, Misguide, Stand Still


Oh, oh! Ένα γαμάτο επεισόδιο!


Ξεκινώντας να σημειώσω οτι αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό επεισόδιο Lost που έχουμε δει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κάδρα (ο ναός από μακριά με τις φωτιές να τον περιτριγυρίζουν) τον Smokey να καθαρίζει ό,τι έβρισκε μπροστά του ή την φοβερή δράση (επιτέλους, δράση, διάολε), αυτά ήταν 40 λεπτά που παρά τα όποια επί μέρους προβλήματα μπόρεσα να τα παρακολουθήσω με λίγο ως πολύ αμείωτο ενδιαφέρον. Δηλαδή ΟΚ, όταν έχεις επεισόδιο που ξεκινάει με γαμιστερό action set piece με τον Sayid κι έναν γιαπωνέζο να κυνηγιούνται μέσα σε ένα κλειστό χώρο, τότε ξέρεις πως τα πράγματα έχουν ξεκινήσει καλά.

Αλλά δεν μένω μόνο στους επιφανειακούς ή καθαρά οπτικούς λόγους για τους οποίους διασκέδασα το επεισόδιο. Ο Sayid ήταν έτσι κι αλλιώς πάντα ένας από τους λίγους αληθινά συναρπαστικούς χαρακτήρες, η πάλη με τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του να μας δίνει συναρπαστική τηλεόραση ουκ ολίγες φορές. Υπό αυτή την έννοια ήταν ο ιδανικός χαρακτήρας για να μετατραπεί σε αμοραλιστικό ζόμπι που φυσικά δε θα είχε δισταγμό (όταν καταλάβαινε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι) να ξεπαστρέψει έναν ή δύο ή όσους χρειαζόταν ώστε να πετύχει το όποιο σχέδιο του νέου του αφεντικού.

Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο εξάλλου που ακολουθούσε τις διαταγές του Ben Linus κάποτε, ένας επαγγελματίας hitman στις υπηρεσίας ενός πιθανώς ψυχοπαθή ή στην καλύτερη περίπτωση κοινωνιοπαθή compulsive ψεύτη. Εδώ βλέπουμε αυτό τον Sayid για τον οποίον κάποτε ελπίσαμε οτι μπορεί να υπάρχει λύτρωση κάπου στη διαδρομή του, να παραδίδεται οριστικά κι αμετάκλητα στη σκοτεινή πλευρά του. Όχι ακριβώς ο πιο πολυεπίπεδος συμβολισμός που έχουμε δει ποτέ στην τηλεόραση, αλλά όσο αβάσταχτος και δραματικός χρειάζεται για να δώσει βαρύτητα σε ένα ούτως ή άλλως συναρπαστικό επεισόδιο.

Προφανώς δε μπορεί να είναι τυχαίο οτι τα δύο επεισόδια της 6ης σεζόν που με κέρδισαν ως το τέλος αφορούσαν και τα δύο τον Not-Locke και το μάζεμα δυνάμεων προς όποιον σκοπό μπορεί να έχει. (Και αν μάλιστα πρέπει να συγκρίνω τα δύο επεισόδια, θα έλεγα πως το '
Substitute' χρειάστηκε την τελευταία του σκηνή για να αποζημιώσει για μια ψιλομέτρια ώρα, ενώ το 'Sundown' ήταν καλό από την αρχή ως το τέλος.) Εκτός από τις σκηνές δράσης και το γενικευμένο μυθολογικό ενδιαφέρον, και τα δύο αυτά επεισόδια έστρεψαν τη ενδιαφέρον τους σε χαρακτήρες σημαντικούς και ενδιαφέροντες, παιγμένους από δυνατούς ερμηνευτές. Έτσι, όσο κι αν το όλο concept των flash-sideways εξακολουθεί να με αφήνει παγερά αδιάφορο, ό,τι κι αν προκύψει πως είναι τελικά, τουλάχιστον όταν βλέπουμε μια ιστορία με τον Locke του Terry O'Quinn ή τον Sayid του Naveen Andrews μπορώ να αφιερώσω 15 λεπτά χωρίς να κοιτάω το ρολόι μου ή να χασμουριέμαι. (Ακόμα κι αν τελικά, επιμένω, αυτές οι elseworlds ιστορίες δε μου λένε απολύτως τίποτα.)

Κυριότερα, είμαι πανευτυχής που με το ξεπάστρεμα στο ναό φαίνεται πως μπήκε ένα τέλος σε αυτό το μετριότατο πρώτο μέρος της σεζόν, και είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε σε αυτό που φαίνεται πως είναι το ζουμί, δηλαδή το σχέδιο του Not-Locke για αυτούς τους ανθρώπους που έχει στρατολογήσει, για το νησί, για τον Jacob, για τον εαυτό του.

Αυτό το κομμάτι της μυθολογίας φαίνεται να έχει πάρει μια καθαρή κατεύθυνση, έστω κι αν δε γνωρίζουμε προς τα πού είναι αυτή. Και περιμένουμε φυσικά να ξεκαθαρίσουν τα ερωτήματα σχετικά με την πάλη του Smokey με τον Jacob, το ρόλο σε όλα αυτά κάποιων σημαντικών στοιχείων όπως ο Ben Linus, ο Richard, ο Widmore (;), και κυρίως τα flash-sideways. Αλλά και το ποια θα είναι η μοίρα των χαρακτήρων που μοιάζουν να έχουν ζομποποιηθεί- είναι πραγματικά πέραν κάθε ελπίδας η σωτηρία του Sayid;

Exciting. Επιτέλους.


.

22 σχόλια:

  1. Εγώ ένα πράγμα κατάλαβα.
    Ότι σχεδιάζοντας τη σεζόν, πρώτα σκέφτηκαν τα flashsideways ανά επεισόδιο και χαρακτήρα, και μετά σκέφτηκαν "Α, πρέπει με κάποιο τρόπο να γεμίσουμε τα πρώτα επεισόδια με ένα ανούσιο storyline στο νησί, μέχρι να έρθουν στα ίσα τα δύο universes" Και έτσι προέκυψε ο Dogen και τα πηγαινέλα στο ναό.
    Υποθέτω -δεν είναι spoiler- ότι από εδώ και πέρα τα flash sideways θα έχουν κάποιο νόημα. Ίσως η συνάντηση Sayid-Jin θα ξεκινήσει κάποιου είδους reunion που θα οδηγήσει στο φινάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέο και καλό επεισόδιο, ποστάρισμα πρωινό και μέχρι το δικό μου σχόλιο μόνο άλλο ένα; Τι σου κάνουν ΓΑΠ και Τζούλια σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό διαπιστώνω κι εγώ! Το Lost μπορεί να κέρδισε τον Obama αλλά έχασε από την Τζούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν φταίει ούτε το ΓΑΠ, ούτε το ΓΟΥΠ. Απλά στο Ελλάντα είμαστε όλοι πρώτοι όταν πρόκειται για κράψιμο...

    Το επεισόδιο ήταν όντως πολύ καλό, αλλά το Substitute μου άρεσε περισσότερο.

    Διαφωνώ πως είναι μετριότατο το πρώτο μέρος της σεζόν! Δύο επεισόδια ήταν μετριότατα (What Kate Does και Lighthouse) και έχουμε άλλα τρία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *κράξιμο εννοούσα προφανώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και για να πιάσουμε ξανά την ουσία, αυτό που λέει ο Cotsos με βάζει σε σκέψεις, για τη θεωρία που αρχίζουν και γράφουν αρκετοί (κι εδώ) για το κατά πόσον τα flash-sideways μπορεί να είναι ματιές στο μέλλον. Κάπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. WOW! Σα να πατήσαμε γκάζια ξαφνικά! Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε έναν δαιμονικό (;) στρατό υπό τον Λοκ και αναμένουμε έναν αντίστοιχο "ιερό" στρατό που θα πρέπει να συντάξει ο Τζακ (καθότι είναι ο "εκλεκτός"), ώστε αμφότεροι να διεκδικήσουν το νησί (που είναι η Γη της Επαγγελίας, για όποιον νηστεύει). Αυτό το κορίτσι η Kate, γιατί βρίσκεται πάντα στο λάθος σημείο; Lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλα ντε. Δεν είχε πολύ γέλιο το πώς την κοίταζε ο Locke όταν την είδε να βγαίνει από το ναό; Btw η Claire την έσωσε επειδή θέλει να την ξεκάνει η ίδια αργότερα, αφού μάθει πώς να πάρει πίσω τον Aaron;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και γιατί, ω γιατί, πρέπει να έχει τρελαθεί τόσο η Clair που να σκοτώσει την Kate; Τι ήθελες κοπελιά; Να το αφήσουν το μωρό στην παραλία; Σαν πολύ τρελή μας την βγάζουν την ξανθούλα, που στο κάτω κάτω είχε και προχωρημένη παρέα τόσο καιρό. (Εκτός κι αν, ο "φίλος" της την αποτρέλανε).

    Για το παράλληλο σύμπαν τώρα...
    Αφού παίζει αυτό το χαρτί ο σεναριογράφος, θα πρέπει να λάβει υπ' όψην, ότι υπάρχουν θεωρητικά άπειρα παράλληλα σύμπαντα, και ότι με δεν εντυπωσιαζόμαστε με ευρηματάκια τύπου "ο γιος του Jack, συμμαθητής του γιου του Φου-Μαν-Τσου". Βρίσκω κι εγώ το flash sideways πολύ κουραστικό, εκτός κι αν τελικά (μα ΤΙ σενάριο) μας τα μπουρδουκλώσουν έτσι ώστε να θέλουμε να ξαναδούμε τη σειρά από την αρχή με "καινούριο" μάτι. Sorry, αλλά αυτό μόνο με το shield και με το BSG μου συνέβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκεφτόμουν οτι είναι τεράστια σαχλαμάρα το να υπάρχουν όλες αυτές οι συμπτώσεις στο παράλληλο σύμπαν. Αν τα δύο σύμπαντα χωρίστηκαν από ένα συμβάν στο 1977, είναι στατιστικά αδύνατον να κατέληξαν να μοιάζουν τόσο πολύ 25-30 χρόνια μετά. Κι επειδή το Lost εξήγησε σχετικά ικανοποιητικά την έτερη 'σύμπτωση' που όλοι οι χαρακτήρες γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν το νησί (λέγοντάς μας πως ουσιαστικά ο Jacob μανιπουλάρισε τις ζωές τους- τραβηγμένο αλλά ΟΚ, είναι μια εξήγηση), περιμένω οτι κι εδώ οφείλει να υπάρξει κάτι παρόμοιο.

    Οπότε είτε θα το εξηγήσουν με κάτι του τύπου "κάποια από τις θεότητες έφτιαξε το παράλληλο σύμπαν με αυτό τον τρόπο", είτε θα καταλήξουν σε κάποια παπαριά της λογικής "ήταν της μοίρας τους γραφτό", στην οποία περίπτωση θα πάω στο LA για τα κεφάλια των Cuse & Lindelof.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άσε τα στατιστικά αδύνατα. Τόσο καιρό που βλέπεις sci fi πάντα τα παράλληλα σύμπαντα έχουν ομοιότητες και μια από αυτές είναι πως οι χαρακτήρες τους έχουν κάποια σχέση, έστω και αν αυτή είναι λίγο διαφορετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και πάντα το σημειώνω ως κάτι που με ενοχλεί :p

    Εξάλλου το Lost σε αυτά τα θέματα έχει υπάρξει άψογο ως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σ’αγαπώ Sayid. Εσένα και το συνοφρυωμένο βλέμμα σου και τα μούσκουλα σου και τα μαύρα σου αμάνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η seatbelton μας είχε φάει τα συκώτια κατά την παρακολούθηση της πρεμιέρας της 6ης σεζόν παρακαλώντας όποιον πιθανόν άκουγε να μην πεθάνει ο Sayid (της). Ορίστε, τον έκανες ζόμπι τον άνθρωπο. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρομαι που έφυγαν οι του ναού και επανήλθε ο Μπεν.
    Επίσης στο παράλληλο, ο υιος Ντόγκεν μεγαλώνει στο ΛΑ Χ και όχι στην Οοσάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sory guys alla emena afti i exeliksi me tis dios straties tou aioniou kalou kai kakou etoimes gia thn megali maxi me kanoun kai variemai - sto mono pou elpizo einai sto telos na vouliaksi to nisi (pou exei idi diladi) kai na tous pari olous mazi tou -(prosopiki ektimisi: eprepe na exei teleiosei ena -min po dio- kiklous prin)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ δεν πιστεύω πως τα flash-sideways μπορεί να είναι ματιές στο μέλλον γιατί δεν είναι λογικό (ακόμα και για Lost):

    1. Οι πρωταγωνιστές δεν γνωρίζονται από πριν.

    2. Κάποιοι είναι ζωντανοί ενώ στην άλλη πραγματικότητα είναι νεκροί.

    3. Στο LA X πετούσαν με την Oceanic 815 και επέστρεψαν κανονικά στην Αμερική. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό έγινε το 2004 και όχι το 2007...

    Οπότε δεν πιστεύω πως είναι ματιές στο μέλλον, αλλά δύο πραγματικότητες (η δεύτερη δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της 5ης σεζόν) που με κάποιο τρόπο θα ενωθούν...

    Αν δεν υπήρχαν αυτές οι εύκολες συμπτώσεις στα flash-sideways, θα ήταν ακόμη πιο βαρετά και αδιάφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ματιές στο μέλλον με την έννοια πως κάτι θα γίνει και θα ακυρωθεί η τωρινή μας πραγματικότητα, και θα απομείνει εκείνη, η 'παράλληλη', άρα αυτή θα είναι η 'κατάληξη' των χαρακτήρων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. btw βγήκε το περίφημο τεύχος της Buffy, αν δεν έχεις μάθει ακόμα το spoiler, διάβασέ το όσο προλαβαίνεις.

    Έχω κάποιες σκέψεις αλλά πρέπει να περιμένουμε και το επόμενο τεύχος για μία πλήρη εξήγηση. Αν κάνεις ποστ θα γράψω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ένα καλό επεισόδιο, σε σχέση με τα μέχρι τώρα του 6ου κύκλου. Τα flash-sideways με αφήνουν παγερά αδιάφορο, όπως και τους περισσότερους νομίζω, από το να παρακολουθείς την οικογενειακή ζωή του Jack και αν ο Locke και ο Ben ήταν BFFs σε μια άλλη ζωή μέχρι και του Sayid. Κατά τ' άλλα, επιτέλους λίγη δράση! Πρέπει να ομολογήσω ότι ανατρίχιασα ολίγον τι με τη σκηνή με τον Sayid να περπατάει ανάμεσα στις φωτιές και στα πτώματα στον διαλυμένο ναό και το τραγούδι-νανούρισμα της Claire που ακουγόταν από πίσω... Αναμένω συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. λοιπον, το αποφασισα. τη στιγμη που πεθανε ο σαγιντ, παγωσε μια ο χρονος και μετα αρχισε να πηγαινει προς τα πισω (γι αυτο και ζωντανεψε ξανα). ε ξερεις και μετα θα συνεχισει να πηγαινει πισω μεχρι να φτασουμε στο χρονικο σημειο που θα συναλσδξσκαδξακσλδκδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή