The Zeros: My number 1, Firefly


FOX (2002)
Created by Joss Whedon

Τι κι αν δεν είδε καν ολόκληρη σεζόν, αν χρειάστηκε δύο πιλότους, αν παίχτηκε με ο,τι σειρά νά'ναι, αν δεν ευτύχησε να αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, αν στηρίχτηκε σε μια εμπορικά αποτυχημένη ταινία για να βρει closure. Το Firefly αντιπροσωπεύει αυτό που για το προσωπικό μου γούστο είναι ο τέλειος συνδυασμός cool, old-school, δραματικού, χιουμοριστικού, φιλοσοφικού. Το έχω δει τόσες φορές που βαρέθηκα να τις μετράω. Έχω τραγουδήσει τη μπαλάντα του Jayne, έχω κάνει προσωπικό μότο το "I'll be in my bunk", έχω ντυθεί browncoat. Έχω χρησιμοποιήσει στην αληθινή μου ζωή τη φράση Can't Stop the Signal. Και τη φράση I aim to misbehave. Αναφέρομαι στο Serenity με τα αρχικά BDM, που φυσικά σημαίνει Big Damn Movie. Έχω ταξιδέψει στην Αγγλία για να δω την BDM στη μεγάλη οθόνη. (ΟΚ, όχι μόνο για αυτό, αλλά ήταν βασικό κομμάτι του σχεδιασμού.)

Το Firefly πρόλαβε στα 14 του επεισόδια να γίνει η τέλεια σειρά για μένα. Και αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις μεγάλες συγκρίσεις και τις υπερβολικές φράσεις, θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί.

~-~-~

Οι ήρωες.
Όλοι τους όμως. 9 (+1, το πλοίο) χαρακτήρες που για τον καθένα θα ήθελα να παρακολουθήσω ένα spin-off δεκατριών σεζόν, να τους βλέπω να τρώνε πρωινό, να παίζουν χαρτιά, απλά να κάθονται να μιλάνε, απλά να υπάρχουν. Όλοι τους αναπτυγμένοι με προσοχή, με λεπτότητα, με επίπεδα σκέψεων, ευαισθησιών, ιδεολογίας. Και για μοναδική ως σήμερα φορά, η μόνη περίπτωση που ο Whedon κατάφερε να δημιουργήσει έναν κεντρικό χαρακτήρα σειράς που όχι μόνο δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρων από τους περιφερειακούς, αλλά τινάζει στον αέρα οτιδήποτε υπάρχει γύρω του ή έχει υπάρξει ποτέ στην κατηγορία του. Το οποίο με φέρνει στον...


Malcolm Reynolds.
Είναι ο Han Solo που θα πυροβολάει πάντα πρώτος, διάολε. Ο πεισματάρης επαναστάτης, το σύμβολο του βαθύτατου ουμανισμού και ακραίου φιλελευθερισμού που διατρέχει το σύνολο του έργου του Whedon, αλλά που όμως στον Mal και στο Firefly βρίσκει την πιο αμόλυντη και ποιητική έκφρασή του. Αιώνιος Browncoat, never gives up, nevers surrenders, είναι ο Angel και η παρέα που για πάντα θα δίνουν τη μάχη με το δράκο στο βροχερό σοκάκι, ξανά και ξανά και ξανά. Για την πάρτη του, για τη δική του ηθική, για τη δική του αντίδραση, για τη μία ζωή που θα αλλάξει, για τη μία νύχτα που θα κοιμηθεί και θα δει όμορφα όνειρα. Ο Nathan Fillion φτύνει ξερή οργή προς τους εχθρούς του, αποπνέει σκοτάδι και ελπίδα την ίδια στιγμή, και διαθέτει κωμικό timing που απλά δε βρίσκεις. Κάποιος το είχε πρωτογράψει, αλλά ως Mal, o Fillion είναι Harrison Ford και Bruce Campbell και Ian McShane, όλοι σε ένα. Το οποίο με φέρνει στο...

Καστ.
Οι ηθοποιοί είναι απλά εργαλείο των δημιουργών, καλλιτεχνικά σπάνια τους δείχνω ιδιαίτερη εκτίμηση, και τελικά δεν αποτελούν ποτέ παράγοντα για το αν μου αρέσει ένα έργο ή όχι. Αλλά δε γίνεται να μη σημειώσω , οτι ακόμα και με το προβληματικό του μάτι για κάστινγκ (hello, Eliza Dushku, David Boreanaz, Felicia Day- μην πετροβολείτε, λέω απλά αλήθειες, μεταξύ μας είμαστε) ο Whedon εδώ πέτυχε διάνα, τέλειο 10άρι, ό,τι θες πες, με κάθε έναν από τους ηθοποιούς του. Βρήκε μια μπαλαρίνα και την έκανε ηθοποιό με τον πιο απαιτητικό ρόλο της σειράς, δημιούργησε τον Nathan Fillion, έδωσε σε αιώνιους καρατερίστες υλικό για ρόλους ζωής, πήγε και βρήκε την Christina Hendricks, γενικά κέντησε. Απίστευτο, αλλά μιλάμε πραγματικά για τέλειο δεκάρι.

~-~-~


Η ουσία.
Η οποία είναι ότι ανέπτυξε με υπομονή μια αφήγηση που μας έφερε στην καθημερινότητα αυτών των περιθωριακών ηρώων. Ξέρετε αυτά τα shows μυθολογίας που παρεξήγησαν αυτό που έκανε ο Whedon στην Buffy και νομίζουν οτι το αναπαράγουν πνίγοντάς μας στο cliffhanger και τις ανατροπές και τις αποκαλύψεις. Είναι όλα τους λάθος, και το Firefly δείχνει το γιατί. Γιατί χωράς και την κυβερνητική συνωμοσία, και το τεράστιο αντι-εξουσιαστικό μήνυμα, και ό,τι άλλο large μπορείς να βάλεις στο μυαλό σου, αλλά δες πώς: Αφήνοντάς μας να παρακολουθήσουμε ληστείες-gone-wrong. Δείχνοντάς μας την River να χορεύει. Δημιουργώντας τους πιο τρομακτικούς εχθρούς που δεν είδαμε ποτέ. (Μέχρι την ταινία, anyway.) Ανοίγοντάς μας μικρούς φεγγίτες στις ασήμαντες λεπτομέρειες της προσωπικότητας του κάθε χαρακτήρα. Με τα γαμω-δεινοσαυράκια του Wash. Έτσι φτιάχνεις δράμα, όχι μπουκώνοντάς μας με ιστορία και πλοκή.

Ο Whedon
μέσα από trivial stuff στήνει ένα ολόκληρο κόσμο που ζει και αναπνέει, και πιστεύεις τον κάθε κόκκο σκόνης που σου έρχεται στα μούτρα καθώς τον περπατάς. Έχει την αποστειρωμένη καθαρότητα του προσωπείου του και τις βρώμικες γωνιές του περιθωρίου. Το Firefly είναι ένα παλιομοδίτικο καουμπόικο, έχει άλογα στο διάστημα, και με κάποιο τρόπο καταφέρνει να είναι στοχαστικό σαν το Deadwood, ποιητικό σαν τους Sopranos, ρεαλιστικό σαν το Wire. Γαμώτο, είπα δε θα έγραφα μεγάλες συγκρίσεις. Σβήσε το σχόλιο αν θες, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

~-~-~


Έχω ακόμα χιλιάδες
πράγματα να πω για αυτό το αριστούργημα, για το πώς ο Whedon μιλάει για το θρίαμβο του ατόμου μέσα από την καταδίκη της ασημαντότητάς του, για το πώς καταφέρνει με έναν συναρπαστικό τρόπο να διαλύει τα στεγανά με τον βαθύτατο πολιτικό προβληματισμό του. Ή για το πώς μπορεί και γράφει θρίλερ που γίνονται κωμωδίες και μετά capers και μετά γουέστερν και μετά (ημι-)σκληρο skiffy, και μετά υπαρξιακό δράμα (το 'Objects in Space' είναι από τα ομορφότερα πράγματα που έχω δει στη ζωή μου). Για την απίστευτη μουσική του Greg Edmodson που έβαλε μαζί στοιχεία από ό,τι κουλτούρα μπορείς να σκεφτείς για να δημιουργήσει αυτό που χρειαζόταν αυτή η σειρά. Για τον Whedon που ολοκλήρωσε (προκαλώντας διαρκώς τον εαυτό του γιατί είναι πραγματικός καλλιτέχνης) ένα έργο φύσει αδύνατον να στηριχτεί σε οποιοδήποτε ποπ στοιχείο, στήνοντας μια ολόδική του μυθολογία και σύστημα αναφορών, από το μηδέν.

Για τον Jayne,
για τον Wash που είναι leaf in the wind, για τον Book και την Inara και τα μυστικά τους που δε μάθαμε ποτέ, για το 'σκάκι' του Mal με τον Operative και για κάθε άλλη στιγμή, μικρή ή μεγάλη, σημαντική ή ασήμαντη. Κάθε μία από αυτές, είναι μια μικρή τελειότητα. Όλες μαζί, κάτι ακόμα μεγαλύτερο.
Joss Whedon, you have done the impossible, and that makes you mighty.

.

64 σχόλια:

  1. Εντάξει, Tyler δε νοιώθεις... :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω ένα σχόλιο που έχω λατρέψει, είναι κάτι που είχε πει ο μεγάλος Chris Marker σε μια έκδοση της Criterion για το 'La Jetee', και το οποίο αναφέρεται σε μερικά από τα αγαπημένα μου shows:

    "I no longer watch many films. And I feed my hunger for fiction with what is by far the most accomplished source: those terrific American TV series like Deadwood, Firefly, or The Wire... There is a knowledge in them, a sense of story and economy, of ellipsis, a science of framing and of cutting, a dramaturgy, and an acting style that has no equal anywhere, and certainly not in Hollywood."

    Αδύνατον να το πω καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Uber post για μια uber σειρά. Ο πρώτος μου Whedon, με έκανε να δω Dollhouse και να βάλω ψηλά στην 2see-λίστα Buffy/Angel.

    Επίσης σ' αγαπάω γιατί άφησες Lost εκτός εικοσάδας. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα Grey's Anatomy #1 σειρά της δεκαετίας; Εδώ διαλέγουμε ανάμεσα σε μισή ντουζίνα αψεγάδιαστα πράγματα, που δεν βρίσκω ένα τους λεπτό που να με χαλάει, το Grey's θα έβαζα που το 1/3 των επεισοδίων με εξοργίζουν; :D

    (Well, τα υπόλοιπα 2/3 τα λατρεύω, γι'αυτό και το έχω στην 50άδα. :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήταν ωραίο να βάλεις και την 50άδα σου πάντως, απλή λίστα. Έτσι για να δούμε πού κινούνται τα δικά μας αγαπημένα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I will, I will, θα βρω λίγο χρόνο αύριο το πρωί και θα το κάνω. Την έχω εκεί την έρημη και περιμένει ενάμιση μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτική σειρά φυσικά αν και προσωπικά τη βάζω λίιιγο κάτω απο Angel/Buffy μόνο και μόνο επείδη δεν πρόλαβε να μας δείξει περισσότερα.

    Αλλά αν βάλεις αυτήν τη πρώτη σέζον του Firefly δίπλα στις σάφως κατώτερες πρώτες σέζον της Buffy και του Angel και σκέφτεις σε τι ύψη έφτασαν αργότερα αυτά τα σίριαλ είναι σχεδόν ζαλιστικό πόσο πιο αριστούργημα θα μπορούσε να γίνει το firefly αν συνέχιζε (σε ένα alternate universe που θα έπαιζε σε ένα WB η κάποιο cable channel)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποτε σκέφτομαι αυτό το πράγμα πονάω. Η Buffy ξεκίνησε με Witch και με Teacher's Pet, το Firefly με Safe και με Ariel και με Objects in Space. Πόνος.

    (Καλά, το Angel δεν πιάνω καν από πού ξεκίνησε :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φφφφφφφφφφφφφφφ (ξεφύσημα που δεν είναι το Lost #1) :p

    seriously τώρα, είναι γελοίο να συμφωνώ με τα περισσότερα απ' όσα γράφεις για τις άλλες σειρές και να μην έχω εντρυφήσει στον Whedon ακόμα. Αποτελειώνω Deadwood (εχμ ναι αυτή η καταραμένη αρχή της 2ης σεζόν με έχει τσακίσει) και αρχίζω εντατικές προβολές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H μόνη μαλακία άμα δεις το Firefly είναι οτι μετά θα δυσκολεύεσαι να αντέξεις τις πρώτες σεζόν από Buffy και Angel :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ααα τί γλυκό!
    έχουμε το ίδιο #1!!!
    Και επιτέλους ένα ωραιότατο μεγαλούτσικο κείμενο για το firefly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γι'αυτό σε διαβάζω ρε Tyler..
    Γράφεις ότι πρέπει να γράψεις για αύτους που πρέπει να σε διαβάσουν..
    Go Browncoats!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. (Αν το μεταφράσει κάποιος το κείμενο στα αγγλικά και το στείλει στον Whedon είμαι σίγουρος ότι όταν το διαβάσει θα κλάψει.)

    Ενδιαφέρον write-up. (Α ρε "TV Μακεδονία" τι διαμάντι είχες στο χέρι σου!)

    Αν και απ'τα όσα λίγα έχω δει μάλλον ο Whedon δεν είναι για μένα, θα την τσεκάρω τη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο/Η dark tyler είπε...
    "H μόνη μαλακία άμα δεις το Firefly είναι οτι μετά θα δυσκολεύεσαι να αντέξεις τις πρώτες σεζόν από Buffy και Angel :p"

    Μπα μην το λες. Εγώ από Whedon έπιασα πρώτο Firefly (όταν είχε βγει το Serenity και ήταν το ξεκίνιμα το Astonishing) και δεν είχα πρόβλημα σε Buffy και Angel όσο ψηλά κι αν έβαλε τον πήχυ γιατί απλά έχεις εμπιστοσύνη ότι κάπου θα το πάει, δεν μπορεί.

    Επίσης σε Angel και Buffy βοηθάει το Dollhouse. Ξέρω άτομα πχ που δεν τα έχουν δει αλλά παρακολουθούσαν το Dollhouse ανά επεισόδιο δύο χρόνια μαζί με ότι άλλο βλέπαν και τους άρεσε. Και τώρα που θα πιάσουν Buffy τους λέω ότι το ξεκίνημα είναι σαν το dollhouse, απλώς way worse και η συνέχεια waaaay better.

    Κι ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί κι αυτό.
    http://www.youtube.com/watch?v=0m4nLc-trRM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν δεν κάνω λάθος και οι τρείς πρώτες σειρές κόπηκαν λόγω χαμηλής τηλεθέασης?(δεν είμαι σίγουρος για το Deadwood). Τι γίνεται με αυτό το περιβόητο αλάθητο κριτήριο του κοινού τέλος πάντων? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tyler, σου χα ξαναπεί οτι η Buffy με δυσκολεύει στην αρχή, ειδικά λόγω του procedural της όλης φάσης. Και μην έχοντας ξαναδεί Whedon (οκ, πέραν της πρώτης σεζόν Dollhouse και του Dr. Horrible) δεν ξέρω τι να περιμένω. Ίσως αν είχα δει Firefly να είχα μεγαλύτερη πίστη για τη συνέχεια :P

    Θα κρατηθώ πάντως και θα συνεχίσω δεύτερη σεζόν Byffy :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και μας έδωσε και το best outtake ever:

    http://www.youtube.com/watch?v=3aqFSzNNdrw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @KingMob: Περίπλοκη ιστορία το Deadwood, αλλά ναι, η θεαματικότητα (ή έλλειψη αυτής) είχε πολύ να κάνει με το κόψιμό του. Οπότε ναι, και οι 3 πρώτες σειρές η ίδια ιστορία. Τουλάχιστον βρέθηκε κάποιος τρελός executive που τα έβγαλε στον αέρα, έστω για λίγο. Bottle half-full!

    @Green Onion: Δεύτερη σεζόν Buffy, ιδίως από τη μέση και μετά, είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που έχουν γίνει στην τηλεόραση. Μετά δε θα ξεκολλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΝΑΙ, αυτό το outtake το έβαζα και το ξανάβαζα, είχα ψοφήσει στο γέλιο. Πώς να μη στήνεις μετά άγαλμα στον Fillion.

    Ένα ακόμα λινκ, ό,τι καλύτερο μπόρεσα να βρω online από το χορό της River, που είναι η αγαπημένη μου στιγμή της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πραγματικα οι πρωτες σεζον ειντζελ και μπαφι, δεν βλεπονται αν δεν εχεις δεν εχεις δει πρωτα το firefly και αποκτησεις δηλαδη την απαραιτητη πιστη στον whedon που θα σε κανει να ξεπερασεις την κακια τους...

    το firefly ειναι εξαιρετικο σοου, καλογραμμενο, εξαιρετικοι χαρακτηρες, πραγματικα αδικοχαμενο...


    αν θελουμε ομως αντιλογο, θα ελεγα οτι χανει ποντους originality...γιατι? γιατι ο νειθαν φιλον ειναι ο χαν σολο...

    ηταν η τελειοποιηση μια παλιας συνταγης και οχι κατι νεο, εντελως groundbreaking οπως π.χ. το lost...

    παντως οπωσδηποτε ειμαι χαρουμενος που δεν ηταν το greys anatomy στην κορυφη...πραγματικα σιχαινομαι τις ιατρικες σαπουνοπερες...

    btw εχω ξεκινησει εναν τεραστιο west wing μαραθωνιο, το οποιο μου αρεσει πολυ, τρομερο καστ και πολυ πιο ευφανταστο fiction ακομα και απο το firefly ή το lost...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το lost εκτος΄; Μα τι υπέροχη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. το lost εκτός; Μα τι υπέροχη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπερβολικό για νούμερο 1 (με το συμπάθιο :) ).
    Ίσως να ήταν στο 1 αν η σειρά είχε μια "κανονική" πορεία στην TV με κάποιες season που να το άφηναν να ξετυλίξει το στόρυ.
    Σίγουρα number 1 στις σειρές που κόπηκαν άδοξα.


    Γενικά πολύ καλό το Top (Deadwood :) ) μόνη ένσταση στο πόσο χαμηλά είναι το BSG.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @tyler


    αφου αφησες εκτος 20αδας το lost που εχει ψαρωσει ολα τα ψαρακια του πλανητη,εχεις αρχιδια και διαισθηση.

    απο δω και περα απο μενα εχεις ασυλια για οτιδηποτε πεις/γραψεις

    ειναι μια μεγαλη ημερα απεναντι στην ομογενοποιηση,την πλυση εγκεφαλου,την μαζοποιηση.

    και καποιος να δωσει μια σοδα στον duncan τον βασιλια του στοιχηματος,τον βλεπω να εχει καουρες.


    μπραβο ρε tyler !!!!!


    στα τσακιδια lost ....




    46+2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

    Όχι ρε χαζός είσαι? (τι ρωτάω και γω τώρα έ?). Τι καούρα? Εγώ πανηγυρίζω! Δεν έχω πάει για ύπνο όλο το βράδυ για να διαβάζω φρέσκα φρέσκα τα διαμάντια που γράφονται και να λύνομαι!

    Και ποιο στοίχημα και πράσσειν άλογα μου τσαμπουνάς? Εδώ κέρδισα κοτζάμ επιβεβαίωση της θεωρίας μου περί ελιτίστικου κομπλεξισμού... Σε μία πρόβλεψη (ειρωνικού χαρακτήρα) θα κολλήσουμε! Λες και θα πάρω ποσοστά! :-D

    Χωρίς πλάκα, απολαμβάνω τρελά που βγάζετε τέτοια παθιασμένη, δήθεν απαξιωτική, μνησικακία για το show το οποίο συζητάτε ανελλιπώς! (Αν και η αλήθεια είναι ότι από τον Tyler περίμενα μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Όχι #1, αλλά τουλάχιστον μέσα στην δεκάδα του σίγουρα! Ειδικά πάνω από κάτι shows όπως το Survivor...)

    Αλλά από την άλλη θεωρώ και τον εαυτό μου τυχερό, γιατί ελάχιστος κόσμος έχει δει τόσες πολλές σειρές, ώστε να μπορεί να κρίνει και να μην ψαρώνει από τις ψευτο-κουλτουριάρικες προσεγγίσεις. Θα έχανα τρελό χαβαλέ διαφορετικά!

    Πάμε γερά λοιπόν! θέλω κι άλλα τέτοια! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. πραγματικα δεν νομιζω οτι πρεπει να το αφησουμε να περασει ετσι(ο αποκλεισμος του λοστ απο την 5αδα...)

    αρχιστε να οργανωνετε μποικοταζ, γκρουπ στο φεισμπουκ(ταιλερ σαξ), καθιστικες διαμαρτυριες και απεργιες πεινας μεχρι να αποκατασταθει η ταξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λίγος ο τάιλερ για το μπλογκ που θέλουμε!

    (τάιλερ btw την είδες την εικόνα που σου έστειλα στο fb?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαχα Xavier! Αλλά ξέχασες ν' αναφέρεις την ΔΕ.ΠΑΣ.ΚΑΛΑ(Δεύτερη Επίσημη Παγκόσμια Απεργία Σεναριογράφων Κατά Ανυπόστατης Λασπολογίας και Απαξίωσης) προς συμπαράσταση των συναδέλφων! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τώρα που έφυγε αυτή η "υποχρέωση" αναμένω ένα Buffo-θάψιμο και στην συνέχεια ένα αφιέρωμα στο Community!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ok για να καταλάβω: το Lost αν και με τα περισσότερα posts (αν κάνω λάθος διορθώστε με) σε αυτό το blog παραμένει εκτός 20άδας;

    Κάποιος που βλέπει το Lost ανελλιπώς με το που βγαίνει και γράφει και καμιά 500αριά λέξεις ανάλυση για αυτό, θα πρέπει να του αρέσει, να το γουστάρει πολύ βρε αδερφέ μου και να είναι και ψιλοπαθιασμένος με τη συγκεκριμένη σειρά. Μήπως έχει δίκιο ο Duncan;

    Δεν έχω κανένα κώλυμα με το να βγει 1ο ή 5ο ή 10ο αλλά έχω πρόβλημα με την ασυνέπεια. Κρίμα που χρειάστηκε να κάνω αυτό το σχόλιο στο Firefly που ήταν πολύ καλό αν και ανολοκλήρωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ναι ωραία, 500 λέξεις σε κάθε επεισόδιο. Τι λένε αυτές οι 500 λέξεις διαβάζετε; Γιατί απ' τα 6 επεισόδια της 6ης σαιζόν, στα 5 επεισόδια όλες οι λέξεις είναι ένα (ωραιότατο) κράξιμο. Και γενικά όσον καιρό διαβάζω εγώ τον Tyler, δεν είδα πουθενά να γράφει για "αριστούργημα" και λοιπά. Λέει πως άλλες φορές το γουστάρει το Lost, κι άλλες όχι. Δείτε τι γράφει για το Grey's Anatomy, φαντάζομαι κάτι τέτοιο ισχύει και για το Lost.

    Τέσπα, έχει νομίζω πολύ χαβαλέ ότι κάποιοι θεωρούν τη δική τους άποψη ως την απόλυτα αντικειμενική - αυθεντία. ΓΟΥΣΤΑ λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φυσικά και είναι καθαρά θέμα γούστου, φυσικά και διαβάζω αυτά που γράφει και φυσικά δε περίμενα να το δω στη πρώτη θέση. Τότε λοιπόν προς τι όλη αυτή η διάθεση χρόνου και κόπου σε μια σειρά που πολύ απλά δε το αξίζει; Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση εδώ. Και εγώ το έχω κράξει πολλές φορές αλλά δε λέω ψέματα στον εαυτό μου, το καραγουστάρω και είμαι ok με τον εαυτό μου. Ως DEXTER υποθέτω θα καταλαβαίνεις καλύτερα τι εννοώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @xavier, re: Mal Reynolds/Han Solo.
    True, οι επιρροές είναι εμφανείς. Αλλά όπως λες αποτελεί βελτίωση, ο Mal έχει layers που το παραμύθι του Lucas δεν ήξερε πώς να αγγίξει, κι επιπλέον όλο αυτό το πράγμα είναι διανθισμένο με εντελώς φρέσκα στοιχεία. Και είναι φοβερά θαρραλέο γενικά.

    @Rocco Siffredi
    Προσωπικά νιώθω πως τα όσα πρόλαβε να δείξει μου αρκούν. Αλλά είπαμε, αγάπη. Το Firefly είναι μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου από τις άλλες σειρές που έπαιζαν για την 1η θέση, οπότε και δικαιωματικά την κέρδισε. Όπως έγραψα και στο ποστ του Deadwood, εκείνο ίσως είναι το καλύτερο show της δεκαετίας αν το πιάσουμε ακαδημαϊκά το θέμα, απλά αγαπώ περισσότερο το Firefly :)

    @Hellboy: Oh yeah. Με τον πρωινό καφέ.

    @Cotsos: Τρομακτικό και υπέροχο. Αλλά κυρίως τρομακτικό :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. A.P. και Duncan, ξεχνάτε κάτι βασικό.
    Πόσες από τις σειρές τις 20άδας του tyler συνεχίζονται σήμερα?

    Το Doctor Who, το Survivor και το Daily Show? (ξεχνάω κάποιο?)
    Για τα δύο πρώτα κάνει ανελλιπώς ποστ.Το τρίτο είναι άλλη φάση.

    Σε μια τηλεοπτική σεζόν πριν 3-4 χρόνια πχ που παιζόταν ταυτόχρονα το Shield, το Wire, το Galactica, το Arrested κλπ πιστεύεις ότι πάλι το Lost θα είχε τον πρώτο λόγο?
    Λειτουργεί και κάπως συγκριτικά το θέμα. Τι άλλο παίζεται φέτος?Ποια είναι η καλύτερη σειρά που βλέπετε ανά επεισόδιο (όχι τύπου Dexter)? Εγώ ξεχωρίζω μόνο το Fringe και μετά 2-3 κωμωδίες. Περιμένω και το Βreaking Bad που λόγω φορμάτ, όπως και το dexter δεν θα το δω πριν ολοκληρωθεί.

    Και διαφωνώ με το να μείνει εκτός 20άδας, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή δεν βρίσκει να γράψει για τα 20 πρώτα (κάτσε να αρχίσει ο Moffat) και διαλέγει το 21ο πχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λείπει και ο Dexter ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όπως έγραψα και στο πρώτο-πρώτο ποστ πριν ξεκινήσω την 20άδα,

    Τώρα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έχω παρακολουθήσει πολλές σειρές, πάρα πολλές σειρές, πάρα-πάρα πολλές σειρές. Τόσες πολλές που με ευκολία μπόρεσα να βγάλω τοπ-50 σειρών που μου αρέσουν πολύ. (Άρα, επειδή η αγαπημένη σειρά κάποιου μπορεί να είναι στο #23-λέμε-τώρα-αχέμ, δε σημαίνει οτι δε μου αρέσει.)

    Προοικονομία το λέμε αυτό. :p

    Σκεφτείτε αυτό που λέει ο Cotsos, είναι πολύ σημαντικό. Για πόσες από αυτές τις σειρές έχω γράψει ανελλιπώς ή πολύ όσο παίζονταν, και πόσες δεν τις πρόλαβα καν- κυριότερα, πόσες από αυτές παίζονται ακόμα σήμερα.

    Και σκεφτείτε επίσης οτι δε μου χώρεσαν και πολλές άλλες σειρές για τις οποίες γράφω συχνά. Αυτό δε σημαίνει οτι δεν είμαι φαν. Σημαίνει οτι μέσα σε μια ολόκληρη δεκαετία βρέθηκαν 20 σειρές που εγώ προσωπικά τις αγαπάω περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Άστο Tyler... ;-)

    Τώρα δεν το σώζεις με τίποτα! :-D

    Όσο να πεις, μια χαρά ήθελες να τα ταράξεις τα νερά μπαγασάκο... Και το κατάφερες μια χαρά! (Κι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ακόμα σε διαβάζω)

    Και ξέρω πολύ καλά ότι καταλαβαίνεις πιο ζήτημα θίγω! Ένα ζήτημα που είναι παντελώς ανεξάρτητο από τα δικά μου γούστα αλλά απόλυτα σχετικό με τη δική σου συνέπεια!

    Κι αυτά που λέει ο Κώτσος εννοείται ότι δε στέκουνε. Μόνο για το Lost, γράφεις όσο για τα άλλα 4 μαζί! Συν το ότι έβαλες το (αναμενόμενο) τέλος του ώς το τοπ γεγονός του έτους.

    Ποιον πας λοιπόν να ξεγελάσεις! :-D :-D :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. O χρόνος που έχω για το μπλογκ είναι πάρα πολύ περιορισμένος και το Lost είναι πάντοτε προτεραιότητα επειδή το βλέπουμε όλοι και επειδή είναι φτιαγμένο για τέτοιου είδους καταστάσεις. Αν ήτανε θα κάναμε απλά post count χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου το περιεχόμενο και θα τελειώναμε μια ώρα αρχύτερα χωρίς να το πολυαναλύουμε το θέμα.

    Τελοσπάντων, κάπου εδώ η υπεράσπιση στοιχειωδών πραγμάτων τελειώνει, όποιος καταλαβαίνει τι διαβάζει, καταλαβαίνει τι διαβάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Tyler έχεις χάρισμα στο γράψιμο και πραγματικά απολαμβάνω τις αναλύσεις σου, αυτό στο παραδέχομαι. Έξυπνο και ακομπλεξάριστο.

    Το blog σου το ανακάλυψα εδώ και μερικά χρόνια λόγω δύο σειρών κυρίως, του BSG και του Lost και από τότε έγινε ένα από τα ελάχιστα (πραγματικά ελάχιστα) ελληνικά blogs που παρακολουθώ. Από τότε ανακάλυψα πολλές σειρές, αρκετές και από εδώ μέσα και σε ευχαριστώ για αυτό. Eνώ λοιπόν εκτιμώ την παρουσία μερικών υποτιμημένων διαμαντιών στην εικοσάδα, δε μπορώ να αγνοήσω και την υποτίμηση κάποιων άλλων από τη μεριά σου. Σειρές που εσύ τους έδωσες τέτοια θέση εδώ μέσα, όχι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Στο κάτω κάτω ποιες είναι οι σειρές "που χάρη σε αυτές υπάρχει (και συνεχίζει να υπάρχει) αυτό το blog" όπως είπες;

    Anyway δεν έχω να πω τίποτα άλλο επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. deadwood no2
    arrested no3
    wire no5


    lost noX


    ετσι ειναι γιατι ετσι πρεπει.

    σωστοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοος ο tyler.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. πραγματικά δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο αγαπητέ dark tyler απλώς σκέφτομαι ώρες ώρες αν συνεχιζόταν η σειρά (ο whedon κάτι είχε πει για πλάνο 7 κύκλων νομίζω) ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΞΩ.

    και αυτό επιβεβαιώθηκε με - όσα είδαμε- στο Serenity! :)

    και ναι, με σεζόν 13 επεισοδίων η σειρά έχει μπει στις αγαπημένες μου απο τότε που την τελείωσα!
    respect στον Whedon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ναι, απλά φαντάζομαι τη θυσία του Book να έχει δικό της επεισόδιο, με παράλληλη αποκάλυψη του παρελθόντος του ως Operative. Ή το θάνατο του Wash μετά από ξερωγώ 4-5 σεζόν. Κυρίως φαντάζομαι αυτά που δε μπορούμε να φανταστούμε. Αυτή η σειρά με ενθουσιάζει και με στεναχωρεί ταυτόχρονα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δεν θέλω να πάρω μέρος στο ΓΕΛΟΙΟ flame war - άλλωστε τις απόψεις μου τις έχω πει αρκετές φορές.

    Το μόνο που θέλω να πω είναι οτι επειδή κι εγω διαβάζω τον Tyler χρόνια και έχω και μια στοιχειώδη επικοινωνία μαζί του μέσω twitter εσχάτως, θα μου έκανε ΕΚΠΛΗΞΗ να ήταν το Lost πολύ ψηλά. Το οτι γράφει για κάθε επεισόδιο δεν σημαίνει οτι το εκθειάζει κι όλας. Ανα εποχές έγραφε και για το How I Met Your Mother ξερω γω, να μπει κι αυτό;

    Όλοι έχουμε τις απόψεις μας (εδώ κολλάει αυτό για τις κωλότρυπες αλλά τέλος πάντων), αυτό που δεν ανέχεται είναι όσοι μιλάτε περί ανειλικρίνειας στις απόψεις επειδή κάποιος διαφωνεί μαζί σας (ώ! πεφωτισμένοι ηγέτες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. εδώ κολλάει αυτό για τις κωλότρυπες...

    ... όπως και το άλλο για τις μυίγες!

    Χαχαχαχαχαχα Green Onion! Γουστάρω τρελά τον ΜΗ σχολιασμό σου! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Όπως λέει και ο σοφός λαός περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Θα έλεγα ότι η πρώτη θέση για το Firefly θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν ήταν μεγάλη έκπληξη.

    Δεν ήταν.

    Προσωπικά και λόγω της πολύ σύντομης ζωής του θα είχα επιφυλάξεις να το βάλω στην κορυφή. Όχι γιατί δεν την αξίζει αλλά γιατί ακριβώς λόγω της σύντομης ζωής του απέφυγε τα προβλήματα των σειρών που τραβάνε πολλές σεζόν, όπως πχ την εξάντληση της θεματικής, την αναπόφευκτη κοιλιά κλπ κλπ.

    Γι αυτό εγώ τις σειρές μου τις κατατάσω ως

    1. The Wire
    2. Battlestar Galactica
    3. The Shield
    κλπ κλπ

    Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το Firefly είναι η μοναδική σειρά scifi η οποία μπορεί να συγκριθεί στα ίσια με το Battlestar Galactica.

    Σε ένα κόσμο που τα ratings τα χάριζε η ποιότητα και όχι το wow factor, το firefly θα είχε κλείσει στην 7η σεζόν και θα υπήρχαν θρησκευτικοί πόλεμοι για το ποια εκ των firefly, bsg , the wire ήταν η κορυφαία σειρά της τηλεόρασης, το life θα έδινε 5-6 σεζόν, το pushing daisies το ίδιο, το unusuals το ίδιο ενώ το λοστ θα είχε κοπεί στη δεύτερη.

    Μα όπως έλεγε ξανά και ξανά και ξανά αυτό το αριστούργημα που λέγεται The Wire τελικά σημασία δεν έχει τι αξίζεις αλλά τι πήρες.

    Ή όπως τέθηκε πολύ κυνικά αλλά πολύ ειλικρινά σε ένα από τα κορυφαία westerns της ιστορίας "Deserve got nothing to do with it".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @Duncan: δεν σχολιάζω την ίδια τη λίστα εννούσα. υπέθεσα οτι θα ήταν κατανοητό. αλλά όποιος θέλει να βρεί αφορμή να κράξει βρίσκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. θέλω βοήθεια! θέλω να ξεκινήσω την σειρά αλλα δε μπορώ να βγάλω άκρη με τα επεισόδια.
    αλλιώς τα έχω εγώ...αλλιώς το imdb και αλλιώς αλλα sites.
    δεν έχει σημασία η σειρά που θα τα δω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ακολουθείς τη λίστα της Wikipediaκαι μετά -αν θες- διαβάζεις το κόμικ 'Those Left Behind' και -οπωσδήποτε- βλέπεις την ταινία 'Serenity', που δίνει closure στη σειρά.

    Και μετά έρχεσαι να μας πεις πώς σου φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. thanks! με σώζεις. τελειωσα το bsg χθες και θέλω και άλλο sci fi επειγόντως:)
    την ταινία ευτυχώς η δυστυχώς την είδα πριν χρονια.
    αν και δεν την πολυθυμάμαι πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Wra na 3ekinhsw to Serenity rpg loipon giati mono etsi 8a synexistei ayto to oneiro. Tyler se noiw8w file kai stenaxwrh8hka otan h kopela mou me enhmerwse oti h seira pagwse.:( Allh mia blakeia ths Fox. Oh well

    Another one who feels like a leaf in the wind...

    Heim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. τελειώσαμε λοιπόν...
    εντάξει προσπάθησα...έβλεπα το κάθε επεισόδιο 2 φορες πριν πάω στο επόμενο...άφηνα μέρες να περνάνε κτλ...αλλα και πάλι τα επεισόδια παρέμειναν 14!

    το λάτρεψα! κάθε δευτερόλεπτο...κάθε πλάνο( τι υπέροχα πλανα ήταν αυτά)...κάθε ατάκα...κάθε βλέμμα...κάθε γκριμάτσα των χαρακτήρων...τα πάντα!
    πραγματικά τι να πρωτοπεί κανεις για αυτό το μεγαλείο?

    το τελειωσα πριν 10 λεπτά και με πιάνει ένα πλάκωμα όσο περνάει η ώρα. δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι...τέλος! δεν γίνετε!

    θα μπορούσα να βρίζω το fox για μέρες συνεχόμενες...αλλα δεν θα το κάνω(σήμερα:P).
    απλά κρατάω αυτό το κομμάτι ""Για τον Jayne,για τον Wash που είναι leaf in the wind, για τον Book και την Inara και τα μυστικά τους που δε μάθαμε ποτέ, για το 'σκάκι' του Mal με τον Operative και για κάθε άλλη στιγμή, μικρή ή μεγάλη, σημαντική ή ασήμαντη. Κάθε μία από αυτές, είναι μια μικρή τελειότητα. Όλες μαζί, κάτι ακόμα μεγαλύτερο.
    Joss Whedon, you have done the impossible, and that makes you mighty."" από το υπέροχο κείμενο σου και την ανάμνηση αυτού του υπέροχου ταξιδιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Thanks mate. Ευελπιστώ κάποια στιγμή να μπορέσω να γράψω περισσότερα για αυτή τη σειρά, αν μπορέσω να εκμεταλλευτώ κάποιο καλοκαίρι για να γράψω για μεμονωμένα επεισόδια, ίσως; Θα δείξει. Ένα ακόμα repeat πάντως θα το κάνω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. -Roommates agree that Friday
    nights shall be reserved
    for watching Joss Whedon's
    brilliant new series Firefly.
    -Does that really need
    to be in the agreement?
    -We might as well settle it now;
    it's going to be on for years.

    Αυτή η σειρά μετά από τόσα χρόνια έχει κατακτήσει μια θέση στην ποπ κουλτούρα, έστω και για τους λάθος λόγους.
    ΥΓ. Μου κάνει εντύπωση πάντως η αναφρά στο όνομα του δημιουργού της σειράς, κάτι που δεν το έχω ξανασυναντήσει σε άλλη αντίστοιχη αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Γενικά ο Whedon είναι από τους δημιουργούς που είναι ο ίδιος πιο ισχυρό brand από τις μεμονωμένες δημιουργίες του, μιας κι έτσι κι αλλιώς το appeal του στο mainstream είναι σχεδόν μηδενικό. Κατά συνέπεια, σε οτιδήποτε καινούριο φτιάχνει, ο κόσμος έρχεται κατά κύριο λόγο επειδή είναι δικό του. Ακόμα και X-Men όταν έγραφε, ήταν "οι X-Men του Joss Whedon".

    (Όλα αυτά θα αλλάξουν με τους Avengers, φυσικά, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή είναι μια δουλειά που είμαι πεπεισμένος ότι πήρε σε τεράστιο βαθμό χάρη στην εν λόγω δουλειά του στους X-Men.)

    (Και τώρα ξέφυγα τελείως.)

    ...καλή σειρά αυτό το Firefly!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Katarxin sorry gia to ''anwnymos'' alla den exw oute google mail, oute kapoio url kai den iksera ti na valw..!
    Den eimai idiaitera filos twn sci-fi seirwn, to pio fantasias pragma pou eida teleftaia einai to lost. Eimai poly fan twn dramatikwn k koinwnikwn seirwn.
    Diavazontas omws diafora posts tou blog, skeftika na ksekinisw mia..
    Exw treis ypopsin mou, poia proteinete?
    Firefly, Fringe or Angel?
    H kapoia alli pou agnow?
    Pio poly stin 1h kai 3h eimai giati meta to lost ton fovithika ton JJ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. To Firefly προτείνεται ανεξαρτήτως, έτσι κι αλλιώς. Είναι μικρό και μαζεμένο, 14 επεισόδια + μία ταινία και καθάρισες. Και είναι από τα πιο μοναδικά πράγματα που θα δεις ποτέ σου.

    Και τα άλλα δύο που λες γαμάτα είναι, αλλά έχει ως εξής: To Fringe χρειάζεται κάμποσα επεισόδια για να πάρει μπρος, αλλά όταν το κάνει γίνεται από τις καλύτερες σειρές αυτή τη στιγμή. Και μη φοβάσαι την JJ-ίτιδα, είναι πολύ μαζεμένο. Σχετικά πάντα.

    Το Angel το λατρεύω, αλλά έχει επίσης αδύναμη πρώτη σεζόν, και είναι και spin-off, οπότε ίσως ήταν καλύτερο να το αφήσεις για μετά την Buffy. (Κάποια στιγμή να δεις Buffy, εν ολίγοις... lol)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Thanks gia ta ''fwta'' sou!
    Alla ti alaloum einai afto sto internet me ta epeisodia tou firefly?
    Alla sites ksekinoun apo epeisodio 00 kai ftanoun ws to 14, alla ws to 13, alla ta exoun me anakatemeni seira vazontas dipla tin imerominia pou paixtikan, oi ypotitloipali mperdemenoi, alloi vazoun ta epeisodia 11 kai 12 san piloto (!)...
    Den kserw an etyxe se mena afto alla prepei na faw polles wres psaksimatos gia na eksakrivwsw poio epeisodio einai poio kai na ftiaksw tin pragmatiki seira...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ναι, είναι πολύ μπλέξιμο, πονεμένη ιστορία. Εσύ ακολουθείς την σειρά της wikipedia, αυτή είναι και η μόνη αναγνωρισμένη και creator-approved σειρά (κι ας διαφέρει πανηγυρικά από τη σειρά προβολής).

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Firefly_episodes

    Και μετά από αυτά βλέπεις την ταινία Serenity. (Που είναι άλλο πράγμα από τον ομώνυμο πιλότο. Αλήθεια είναι λιγότερο μπερδεμένος από ό,τι ακούγεται... LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Op, kala s'efxaristw kai pali!
    H lista pou eixa ftiaksei egw itan symfwna me to imdb, kammia sxesi me tis wikipedia.
    http://www.imdb.com/title/tt0303461/episodes
    I'll trust you though.
    Tha epanelthw otan to dw gia na pw pws mou fanike..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Toυ imdb η λίστα είναι με σειρά προβολής, που αφού δεις όλα τα επεισόδια μπορεί να της ρίξεις μια ματιά και να κλάψεις με το πώς αντιμετώπισε το Fox το show.

    Και φυσικά πέρνα για σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Είχα πάρα πολύ καιρό να περάσω από το blog του Alan Sepinwall και μάλλον έχασα την αρχική ανακοίνωση, αλλά ποτέ δεν είναι αργά: Αυτό το καλοκαίρι θα κάνει recaps για όλα τα επεισόδια του Firefly, οπότε για όποιον σκοπεύει να δει τη σειρά έδώ κοντά, είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στη θέαση.

    (Όταν είδα για πρώτη φορά το Freaks and Geeks πριν κάποια χρόνια, τα posts του ήταν ωραία παρέα.)

    Όπως φαίνεται κι από το post το Firefly το λατρεύω όσο δεν πάει. Και ήθελα κι εγώ σε κάποια φάση να κάνω ένα αντίστοιχο project, αλλά φέτος που θα έχω κάπως περισσότερο χρόνο αποφάσισα αντ'αυτού να τον αφιερώσω σε ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο, Whedon-related project.

    Σύντομα λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή