The Zeros: The Phenomenon, Lost


ABC (2004-2010)
Created by Damon Lindelof, JJ Abrams & Jeffrey Lieber

Άσχετα από το ποια θα είναι η κατάληξή του Lost (και πραγματικά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σειρά στην ιστορία, όλη της η υστεροφημία θα κριθεί από το πώς θα τελειώσει), αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ είναι το πόσο πολύ σημάδεψε την τηλεόραση και τη δεκαετία των '00s.

Ασχέτως σεναρίων (άλλοτε ευφυών, άλλοτε κακογραμμένων), ασχέτως visuals (άλλοτε αποστομωτικές σκηνοθεσίες και φωτογραφία για Όσκαρ, άλλοτε κάκιστα graphics), ασχέτως ανάπτυξης χαρακτήρων (άλλοι είναι Desmonds, άλλοι είναι Jacks), ασχέτως μεμονωμένων σεζόν (η 4η ήταν απλά και ξεκάθαρα φοβερή τηλεόραση, η 2η ήταν κακή), ασχέτως μεμονωμένων επεισοδίων (η σειρά μπορούσε να πετάξει στα ουράνια του 'Constant' ή του 'Walkabout', αλλά και να βυθιστεί στα ξεκαρδιστικά βάθη του 'Stranger in a Strange Land' ή του 'What Kate Does'), ασχέτως του πόσο ο καθένας το εκτιμά καλλιτεχνικά (προσωπικά διατηρώ μια φοβερή σχέση μίσους και αγάπης που έχει δει μέσα στα χρόνια τόσα σκαμπανεβάσματα που ούτε καρδιογράφημα να ήταν). Ασχέτως όλων των παραπάνω, το Lost είναι το ποπ φαινόμενο της δεκαετίας, και όχι μόνο τηλεοπτικό.

Να γιατί:

-> Ακούγεται παράδοξο, αλλά το Lost έβαλε την Tηλεόραση σε όλα τα σπίτια. Από τα 14χρονα κορίτσια που ξέρουν μόνο τη Hannah Montana και τον Chuck Bass μέχρι συνταξιούχους που ανοίγουν την τηλεόραση μόνο για να δούνε τον Αυτιά, οι πάντες ξέρουν το Lost.

-> Τα έχει όλα. Θες χωροχρονικά μυστήρια; Μέσα. Ψήνεσαι για ερωτικά τρίγωνα; Και τέτοια προσφέρει το κατάστημα. Γουστάρεις λίγο δράμα χαρακτήρων με φιλοσοφικές προεκτάσεις; Να το συζητήσουμε (κι αυτό) το θέμα.

-> Πετυχαίνει εκεί όπου κάθε άλλη σειρά "μυθολογίας" μας σπάει τελικά τα νεύρα: Κάθε επεισόδιο είναι και μια αυτοτελής ιστορία. Έχεις τη μεγάλη εικόνα μεν, αλλά πας κάθε φορά για ύπνο νιώθοντας πως έχεις δει και κάτι με αρχή, μέση και τέλος. Έστω κι αν όχι με αυτή τη σειρά.

-> H πτήση της Oceanic που συνετρίβη ήταν η πιο φυλετικά diverse στην ιστορία των αερογραμμών. Από ό,τι κοινωνικό ή εθνικό background να προερχόσουν, κάπου θα σε έπιανε. Λευκοί, Ιρακινοί, Ασιάτες, χοντροί, λεπτοί, geeks, alpha males, απατεώνες, επιχειρηματίες, χειρούργοι, rednecks, τι θες και να μην υπάρχει.

-> Ήταν επίσης η πιο φωτογενής πτήση στην ιστορία των αερογραμμών.

-> Έφερε το "δύσκολο" sci-fi στο προσκήνιο του mainstream, και του κέρδισε βραβεία και αναγνώριση. Για να το πούμε αλλιώς, έκανε τη μητέρα σου να παρακολουθήσει σειρά με ταξίδια στο χρόνο.

-> Ο Ben και οι μηχανορραφίες του, ο Sawyer και τα παρατσούκλια του, ο Desmond με την Penny και ο άσβεστος έρωτάς τους. Αν δεν ήταν αυτοί πρώτα, ποιος θα ενδιαφερόταν για τα μυστήρια από πίσω;

-> Έκανε την τηλεόραση interactive παιχνίδι. Μικρά διάσπαρτα βιντεάκια και online γρίφοι συμπληρώνουν μια αφήγηση-ψηφιδωτό...

-> ...όπως και η διαρκής αναζήτηση στοιχείων. Κάθε επεισόδιο μας έστελνε όλους σε ένα φρενήρες κυνήγι θησαυρού, καθώς το παραμικρό ασήμαντο στοιχείο (από ένα ρούχο μέχρι μια λεπτομέρεια σε μια εφημερίδα) μπορούσε να γεννήσει αμέτρητες νέες θεωρίες.

-> Γιατί τελικά αυτή είναι η μεγαλύτερη μαγκιά του Lost. Οτι η εμπειρία της θέασής του κρατούσε πάντα πολύ περισσότερο από τα 40 λεπτά της διάρκειας του κάθε επεισοδίου.

(αρχικά γραμμένο για το περιοδικό FREE)

.

7 σχόλια:

  1. άλλοι είναι Desmonds, άλλοι είναι Jacks

    .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ήταν επίσης η πιο φωτογενική πτήση στην ιστορία των αερογραμμών."

    /me takes a humble bow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tyler εχεις δικιο

    το lost οντως ειναι σημειο αναφορας

    ειναι το σημειο αναφορας για αυτην την τοσο χαρακτηριστικη κοινωνικη ομαδα γυρω μας.

    ποια ειναι αυτη ?

    ο μεσος ανθρωπος.

    ο μεσος,αδιαφορος,ετεροφωτος,ομογενοποιημενος μεσος ανθρωπος.

    οσοι ανηκουν εκει θα βρουν πιθανοτατα την σειρα 'συγκλονιστικη',καταπληκτικη και ολα τα αλλα παρομοια επειθετα.

    ειναι η 'σειρα ζωης' για αυτον που επιλεγει να ενημερωθει για τις ποπ(και οχι μονο) τασεις απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,το free,το cosmopolitan


    οτι ειναι η lady gaga για την μουσικη,ειναι και το lost για την τηλεοραση.

    ελα ομως ομως που συμβαινει να θεωρω την lady gaga απλα ενα καλογυαλισμενο,ετεροφωτο,με απειρους δανεισμους(δεν λεω κλεψιες) απο οτι επηρεασε την ποπ μουσικη την τελευτια 30ετια φαινομενο για να ψαρωνει την μαζα και αν τους παρει τα φραγκα τωρα που συμβαινει (ποια σειρα μου θμιζει,ποια σειρα μου θυμιζει...)


    τι ειναι τελικα το lost ? ενα καλογυαλισμενο ποπ παραμυθακι για τον μεσο ανθρωπο.lucky him.



    46+2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γλυκό μου 48αρι:

    το Lost με κούρασε χρόνια πριν και το παράτησα, αλλά ακόμα πιό πολύ με κουράζει η ανάγκη σου να δείξεις "ανώτερος" του μέσου ανθρώπου γράφοντας αυτά που μόλις έγραψες (για πολλοστή φορά).

    Μπορείς κάλλιστα να κράξεις τη σειρά χωρίς να κράξεις το κοινό της, όποιο και να είναι αυτό, αλλιώς κινδυνεύεις να προσβάλλεις κόσμο (ακόμα και κόσμο που έχει δει το πολύτιμό σου Wire :P)


    α, και κάτω τα χέρια απο τη Θεά Gaga!! LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dont feed the troll.

    Και το κυριότερο μη σας προκαταβάλει αρνητικά για το Wire όλα αυτό το παραλήρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεκτό. Μην πιστεύετε το hype. Αλλά η ύπαρξή του και μόνο (του hype) είναι άξια καταγραφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή